Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil vs. Visaton - co wybrać

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonsil vs. Visaton - co wybrać

Cześć. Właśnie zamierzam zrobić monitory podobne do tych co zrobil Dolphin. A więc mam dylemat, które wybrać : Tonsil GDN 13/40/2 czy Visatone 100 sc 8 Ohm. Rozmawiając ze sprzedawcą który zajmuje się chandlem Głośników marki Tonsil odpowiedział, że na moim miejscu wybrałby Tonsile. Dodam, że Tonsil sztuka kosztuje 66zł na allegro, a Visaton 55zł. Pomożecie wybrać ? A może znacie coś lepszego ?

PS: Potrzebuję też gwizdków z pierścieniami, których użył Dolphin w swojej konstrukcji.

Za wszelką pomoc dziękuję. ByKu [k8]

13 40 2 ma dużo więcej basu od Visatona, począwszy od 5litrowego bass reflexu po 8-9.... Mój projekt to był eksperyment, ale w kwocie 55zł na pewno bym już z w100sc nie skorzystał. Zobacz po ile stoi dayton da-135 w polinku, jeśli dobrze pamiętam też coś koło 6dyszek, a na pewno bije te dwa głośniki na głowę.

Skomentuj

Ok poszukam. a co z gwizdkami ? jakie polecasz

Skomentuj

co to są gwizdki..?

Skomentuj

Jakie wymiary ma ten dayton ? bo planuje zrobc cos małego.

---------- Post dodany o 13:30 ---------- Poprzedni post o 13:29 ----------

gwizdki - mówię tak na głośniki wysokotonowe.

Skomentuj

Zamieszczone przez ByKu [k8
            ;276514]Jakie wymiary ma ten dayton ?
            Zajrzyj do wujka google`a, to naprawdę chwile roboty... :/

;276514]gwizdki - mówię tak na głośniki wysokotonowe.
            Jak chcesz merytorycznej dyskusji to używasz konkretnych słówek, bo takie słownictwo tutaj bardzo uczula...

Skomentuj

Ok. Przepraszam. Aktualnie mam zepsuty komputer i dlugo mi wczytuje sie internet i nie mam jak zobaczyc. Te wysokotonowe co użyłeś warto kupić ? bo na wyglad fajne.

Skomentuj

jeśli znajdziesz je jeszcze u kogoś w podobnej cenie jak były zamawiane to na pewno się opłaca. Jeśli chodzi o wygląd to musisz do nich dorobić pierścienie lub coś innego jako front, np. fronty od PJ z STX. Ale teraz tylko pytanie o zwrotnice do takiego projektu dayton i mission na pewno zwrotnicy nie ma wiec musiał byś pomierzyć i zaprojektować. Tak wiec pomyśl o czymś z gotowych konstrukcji.

Skomentuj

Interesuje mnie takie cos jak zrobil dolphin. Nie znam sie na tym ale stalo by sie cos glosnikom jesli bym dal inna zwrotnice ? Macie jakies propozycje jakich glosnikow uzyc ? suba juz mam. brakuje satelit. pasowy by mi na wysokosc maks 20/25 cm. pokuj moj to jedyne 5 m

Skomentuj

W ostateczności może się coś stać i głośnikom jak i wzmacniaczu jak dasz źle dobraną zwrotnice. Dlatego polecam jakieś coś z gotowych konstrukcji, sprawdzonych, albo kupić jakiś szerokopasmowy z TangBang, Daytona, lub coś podobnego. Jeśli ma być małe to chyba szerokopasmowy był by najlepszy, jeden głośnik, brak zwrotnicy.

Skomentuj

Glosniki szerokopasmowe w takich waskich obudowach zazwyczaj tez potrzebuja zwrotnicy-filtra dla wyplaszczenia charakterystyki pasma. Co innego jak glosnik montujesz w duzej odgrodzie...

Skomentuj

Zaproponujesz z dayton i tangband glosniki jakies. Wiadomo dobrego basu z malych glosnikow nie bedzie ale zapodaj jakies najlepsze.

Skomentuj

Niezaleznie od tego jakie glosniki ktos Ci poradzi to i tak bedziesz potrzebowal do tego zwrotnicy. Sam ja pomierzysz i wykonasz? Moze lepiej po prostu skopiowac caly projekt Dolphina.

Skomentuj

Nie na temat...
                            ;276503]Rozmawiając ze sprzedawcą który zajmuje się chandlem Głośników marki Tonsil odpowiedział, że na moim miejscu wybrałby Tonsile.
                            Jak można się kierować opinią handlowca na temat jakości swojego towaru w porównaniu z towarem konkurencji? - nie rozumiem

Choć akurat w tym przypadku również polecam GDN 13/40/2. Całkiem fajny głośnik - dobrze zaaplikowany gra "ładnie" i schodzi dosyć nisko. Na forum są kolumny na nim i na Tonsilu GDWK 11/100 na zwrotce Yoshi'ego - miałem oba głośniki i na próbę złożyłem ten zestaw i przyznam, że efekt jest zadowalający. Za głośniki zapłacisz jakieś >250 zł - czy warto?... myślę, że tak

Skomentuj

;276540]Wiadomo dobrego basu z malych glosnikow nie bedzie ale zapodaj jakies najlepsze.
                              Co znaczy najlepsze? Basu z monitorków nie potrzebujesz skoro masz suba. Totalnie olałbym aspekt niskich rejestrów i zrobił jaknajmniejsze w obudowie zamkniętej kierując się tylko aspektem wizualnym...

Ile masz kasy na całe monitorki? Przede wszystkim potrzebujesz gotowego zestawu z zaprojektowaną zwrotnicą, bo na pewno z Twoją wiedzą sobie nie poradzisz...

Skomentuj

Sprzedawce po to spytalem z ciekawosci. wiadomo ze kazdy sprzedawca bedzie popieral swoje glosniki nie kogos innego innej marki.

Ja już sam nie wiem co robic. A na razie jakbym użyl tych samych tonsili ? Chyba maja jakis sopran ?

---------- Post dodany o 18:04 ---------- Poprzedni post o 18:03 ----------

Na przeznaczenie mam około 200 zl.

Skomentuj

Nie, nie maja jakiegoś sopranu. Ja tez się przychylę do tego co proponuje dolphin123 i skopiuj coś gotowego. A na marginesie za 200zł to nie poszalejesz niestety, chyba ze to tylko na przetworniki i nie liczysz materiałów na obudowy, zwrotnice, terminale, fornir itp...

Skomentuj

Czy temat jest o zwrotnicach i obudowie czy o głośnikach ? Mam na wydanie na GŁOŚNIKI 200 zł PLN. Materiał na obudowe mam począwszy od mdf po fornir. Powiedzcie tylko skąd mogę zdobyć wysokotonowe głośniki co użył Dolphin.

Skomentuj

kiedyś były na allegro ale już ich nie widziałem dawno, jedyna możliwość to dział ogłoszenia tu na forum i może ktoś ma jakieś wolne sztuki na handel

Skomentuj

Nie na temat...
                                        ;276564]Powiedzcie tylko skąd mogę zdobyć wysokotonowe głośniki co użył Dolphin.
                                        ja mam całe stadko
                                        mam 5szt głośników i pierścieni do tego
                                        jak jesteś zainteresowany to zapraszam na PW
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X