Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

O falach słów kilka

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

O falach słów kilka

http://techchannel.att.com/play-vide...-Wave-Behavior

Film sprzed 52 lat, ale polecam wszystkim obejrzeć - szczególnie początkującym.

P.S. Na jakiś czas przyklejam.

Film jest świetny i wyjaśnia wiele zjawisk które pozwolą zrozumieć działanie linii transmisyjnych.

Skomentuj

Aż sobie zapisałem :)

Skomentuj

Moze wlasnie dzieki temu filmowi, bedzie jasna roznica zasady dzialania miedzy liniami transmisyjnymi, a bas refleksem :)

Skomentuj

Zjawiska rezonansowe Helmholtza raczej pozostają tu nie omówione. Za to z demonstracji dorozumieć się można zjawisk zachodzących we wszelkim falowodzie i pojąć różnicę między linią transmisyjną a hornem. Można nawet wysnuć praktyczne wnioski jak w falowodzie prostym (TL) uzyskać wyrównanie impedancji akustycznej wylotu w stylu horna, inaczej mówiąc, jak usprawnić i uszlachetnić działanie linii transmisyjnej :). Rozmaite warianty na temat w patentach m. in. Swinyarda (1935), Karlsona (1955), Barucha (1956), Jordana (1959), Fulmera (1957), Wallace'a (1983), Bedarda (1992), Sapkowskiego (1996), Weissa (1999).

Skomentuj

Może to głupie ale czy jest jakiś polski odpowiednik tego filmu bo niestety dają o sobie znać braki w ang.

Skomentuj

super , juz wysalem znajomym

Skomentuj

Pięknie zobrazowane działanie transformatora impedancji.

Skomentuj

Niestety chyba już nie działa ten film, lub po prostu coś jest nie tak, b odsyła mnie do kanału, a nie do filmu, może ktoś dodać ponownie ten film? Byłbym wdzięczny.

Last edited by Kruchan; 18.03.2024, 12:51.

Skomentuj

Dokopałem się do samego początku kanału i znalazłem taki film:

Może to właśnie ten film.

Skomentuj

Czaruję...
                    X