Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przetworniki godne uwagi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przetworniki godne uwagi

Witam wszystkich forumowiczów. Rzadko udzielam się na forum, ale myślę, że ten temat może okazać się bardzo pomocny wszystkim sympatykom DIY. Mianowicie chodzi o to abyśmy w tym temacie stworzyli "bazę" o przetwornikach, z którymi mieliście styczność, które waszym zdaniem są godne uwagi i wyrazilibyście swoją opinię na ich temat. Myślę, że temat może okazać się bardzo pomocny zarówno dla początkujących konstruktorów jak i tych bardziej doświadczonych.

Dla porządku proponuje zrobić to w ten sposób:

Klasa przetwornika (budżet/średnia/premium)
    Marka/model/opinia

PS. Jeżeli zarząd forum uzna temat za nietrafiony proszę o jego skasowanie.

Calkiem spoko temat.
    Czy pod uwage brane sa rowniez przetworniki Vintage?

Skomentuj

Wszystkie przetworniki jakie waszym zdaniem są godne uwagi.

Skomentuj

Ten temat wraca jak bumerang, kiedyś na forum audiomanii nawet go wprowadziliśmy w życie ale średnio się sprawdził. Jest zbyt duża dysproporcja między gustami, oczekiwaniami i przede wszystkim doświadczeniem użytkowników. Dla jednego dany głośnik będzie świetny a dla drugiego może być słaby.

Skomentuj

zgadza sie, temat co chwile wraca...

temat mialby sens jakby to zrobic podobnie jak ma zaph
          czyli jedna osoba odlsuchuje, testuje i porownuje dany glosnik do jakiegos punktu odniesienia... np 3 glosniki roznych klas
          ale taki temat powstawalby latami a moda zmienia sie co chwile...

Skomentuj

Wg mnie nie powinno byc takiego tematu, lecz podobny o nazwie.... recenzje . Sam wpadlem na pomysl, zeby np po przesluchaniu minimum 2,3 glosnikow umiescic ich recenzje porownawcza wg jakiegos schematu albo z jakims sensownym opisem.

Mozna np takie cos zabaczyc tutaj: http://www.diymobileaudio.com/forum/...iews-more.html

problem jest w tym, ze takich uzytkownikow jest dosc malo na tym forum, co mogliby cos sensownego napisac

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
              problem jest w tym, ze takich uzytkownikow jest dosc malo na tym forum, co mogliby cos sensownego napisac
              Lepszy rydz niż nic :) Ja wolałbym przeczytać 10 rzeczowych opinii niż 50 o niczym.

Skomentuj

Klasa? Coś pomiędzy budżetową, a średnią.

Chorus Line 12'

Bardzo solidne wykonanie, aluminiowa membrana, Qts 0,32, Fs 22hz, Xmax 12mm, BL 18Tm, 2,5 cala cewka. Swojego czasu w niemczech robili na nich suby do DBdrag

Jak gra? Dużo mięska w najnizszych rejestrach, średnie i wyższe brzmią łagodnie, tak "plastycznie". Zadziwiająca kontrola jak na tak niskie zejście. Bas jest potęzny, ale nie jest za cięzki, najniższe rejestry nie męczą jak w niektórych pompkach. Spora efektywnosc w zakresie subniskotonowym. Jak na mój gust lepszego subwoofera do tej pory nie słyszałem.

Testowany w BR 55l@27hz. Porównanie z:
                Magnat Xpress 12, Magnat XTC 1000, Visaton W300NG, Canton Plus C, Raveland AXX 1212, Ravemaster VXT 124.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                  Xmax 12mm, BL 18Tm,
                  Pokaż układ napędowy bo nie dowierzam chyba że ma 150W ale na 2,5' cewki powinien mieć 300-500RMS.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                    Pokaż układ napędowy bo nie dowierzam
                    Też mnie coś :P BL 43 i Xmax 14mm:

http://www.eighteensound.com/index.a...roduct&pid=286

Skomentuj

Neodymy to inna sprawa Chodziło mi bardziej, o fakt że ten głośnik blaszak z alu membraną, ma takie wyżyłowane parametry - mierzyłeś je jigiem? Bo z tego co widzę, to nie są one realne...

Skomentuj

Pokaż układ napędowy bo nie dowierzam
                        Na szerokość ma 15cm (jak w AXX1212), na wysokosc nie powiem, bo nie chce mi sie go wykręcać z obudowy

chyba że ma 150W ale na 2,5' cewki powinien mieć 300-500RMS.
                        Ma 300W RMS.

mierzyłeś je jigiem?
                        Nie.

Bo z tego co widzę, to nie są one realne...
                        Z tego, co słyszę, śmiem mocno przypuszczać, że mogą być realne Nigdy nie słyszałem tak dobrej kontroli w tak nisko schodzącym głośniku. Jeśli chodzi o możliwości, to XLS ma też Fs w okolicach 20hz, 12,5mm i BL baardzo wysokie (z tego, co pamiętam też 18Tm), i na pewno nie ma ściemnionych parametrów.
                        Last edited by BioCannabis; 26.07.2011, 20:57.

Skomentuj

Czaruję...
                        X