Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw do oceny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw do oceny

Witam

Odziedziczyłem kolumny diy po starszym bracie. To że starszynie znaczy że mądrzejszy.

Kolumny odstraszały wyglądem wiec budy spaliłem i to mi pozostało :

1) Zwrotnica JANBO SL-OT-U/2 4ohm - nie ma już takich w sprzedaży jak będzie potrzeba pstryknę fotkę.

2) GDWT 9/80 8ohm do niego były przylutowane 2 MKT 1813-252,2uF – i całość pod zwrotkę.

3) ARX150-23/4

4) ARN 226-05/8 połączony równolegle z ARN 226-03/8 i pod zwrotkę.

5) BR6cm/18cm

Oczywiście wszystko razy dwa.

Jak widać nie za bardzo spasowane ale czy da się z tegozrobić coś sensownego, ewentualnie coś pozamieniać tak żeby nie wyszło zadrogo.

Raczej tego nie sprzedam a wyrzucić szkoda bo w bardzo dobrym stanie i grać też grało.

Mam wujka stolarza więc pomoże wykonać mi budy.

Proszę o jakieś rady dotyczące tego zestawu.

Zamieszczone przez kamar Zobacz posta
    Raczej tego nie sprzedam a wyrzucić szkoda bo w bardzo dobrym stanie i grać też grało.
    a ja bym jednak sprzedal glosniki luzem i kupil gotowca
    http://allegro.pl/kolumny-polaris-di...718256007.html napisz do niego i zapytaj czy jeszcze je ma
    jakbym mial pienaidze to bym sam kupil

Skomentuj

Podobnie wyglądały zanim je rozebrałem.

Wolałbym jednak pokombinować coś sam, chyba że na prawdę sie z tego już nic nie złoży

Skomentuj

Ta diora jest na arnach? Widzę 226 i 150. Ciekawe co na wysokie?

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
          Ta diora jest na arnach? Widzę 226 i 150. Ciekawe co na wysokie?
          tak, i wysokie tonsile
          cala seria tak byla zbudowana

Wolałbym jednak pokombinować coś sam, chyba że na prawdę sie z tego już nic nie złoży
          jak zrobisz to sam to wyjdzie podobnie finansowo lub jeszcze wiecej a bedziesz musial wlozyc w to sporo pracy
          no i bedziesz musial pobawic sie w pomiary glosnikow do zrobienia zwrotnicy

Skomentuj

Rozumię że te zwrotnice co posiadam się nie nadaja, sam zwrotnic nie zrobie bo sie na tym nie znam, spróbuje kogoś poszukać zdolnego.

Co do tych głośników - zagrają pod nową zwrotnicą czy należałoby jeszcze któreś podmienić?

Skomentuj

obecna zwrotnice mozesz uyzc
              ale nie wiesz jak to bedzie gralo bo nie wiesz pod jakie jest glosniki
              czyli grac bedzie ale nikt nie powie jak

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                czyli grac bedzie ale nikt nie powie jak

Wiec znam już odpowiedź na to pytanie:
                poskładałem wszystko do kupy
                Powstały kolumny których fotkę wstawie przy kolejnej okazji.
                W kolumnach mam dwie komory mniejsza na tube i średniotonowca w całosci wypchana gąbką.
                Wieksza o pojemności ok.70l na dwa arn z BR
                Nic nie przerabiałem i nie stroiłem złożyłem jak było dodałem tylko jeszcze jeden rezystorek 2,2uf pod tube bo strasznie po uszach dawała.
                Całość podpięta jest pod wzmak yamahy AX-870
                Ogólnie nie jest źle kolumny te nadają się do głośnego grania (imprezki), świetny to muzyki dance, techno itp.
                Bas jest dość mocny, niezbyt niski i nie dudniący, wolałbym żeby był bardziej punktowy ale ogólnie jest ok.
                Środek jest bardzo fajny, ładnie słychać wokal, gitary fortepian i reszta instrumentów poprostu super,
                Wysokie też ładnie współgrają ze środkiem ale brakuje szczegółw
                Tyle dobrego, odczuwam spory niedosyt w perkusji tj, słychac tak jakby wszystko grało o połowę głośniej a perkusista siedział 100metrów za sceną
                Pałki, stopa, talerze i cała reszta brzmi sztucznie.
                Dzieje sie to oczywiście przy kawałkach rockowych, przy techno łupance jest miodzio
                Wiem że od tych głośników nie można wymagać cudów ale....
                Teraz może ktoś mnie naprowadzi, co dalej kombinować, gdzie na początku szukać przyczyny, głośniki, zwrotnice, może źródło (gram z laptoka lub dvd) czy dobry CD by coś pomógł.

Skomentuj

głośniki
                  Sam sobie odpowiedziałeś :)

Skomentuj

ja bym stawial na zwrotnice
                    te ARNy spokojnie powinny sobie poradzic z taka muzyka

Skomentuj

Też chyba bym stawiał na zwrotnice, wiadomo że nie sa dopasowane, na bank słabo steruje pasmem i dlatego niektóre dźwięki zagłuszają inne.

Będę próbował wymienić też tuby na kopułki, myślę że poprawi to trochę szczegółowość. Może ktoś coś poleci ?

Te arn-y naprawdę nie są takie złe jak na swoja cenę, dla mniej wymagających słuchaczy wręcz bardzo dobre.

Konstrukcja wygląda jak niżej, proszę się za mocno nie czepiać, jest to moja pierwsza konstrukcja i jestem z niej zadowolony (pewnie nie na długo, następna będzie lepsza bo znam już błędy pierwszej )

Skomentuj

Wygląda bardzo fajnie :)
                        Ile masz do wydania na kopułkę?

Skomentuj

calkiem ladnie to wyszlo
                          wymien tylko wysokotonowke i tunel na wiekszy i bedzie dobrze

Skomentuj

Nie zostało mi już zawiele myśle że ok 100 mógłbym wydać plus minus pare groszy, boje się tylko że w tym przedziale cenowym może to dużo nie zmienić a wydam niepotrzebnie kase, napewno będzie ładniej optycznie ale dzwiękowo to by musiał ktoś poradzić kto suchał różnic między tubami a kopółkami.

BR ma 6cm średnicy, uważasz że powinien być większy (o ile?)

Stroiłem go na ucho, odcinałem po kawałku, nie wiem dlaczego ale najlepiej grało jak była sama dziura zanim włożyłem BR haha

Skomentuj

myśle że ok 100 mógłbym wydać
                              na sztuke czy na pare?
                              BR ma 6cm średnicy, uważasz że powinien być większy (o ile?)
                              dla 8" minimum to 7cm/szt!
                              tak wiec ty powinienes dac 10cm! :p

Skomentuj

Skoro tak uważasz posłucham bardziej doświadczonego i zamówie 10 może to coś zmieni (kurde ale to ogromna dziura będzie)

100zł na pare, chyba że nic dobrego z tego nie bedzie to pozbieram jeszcze trochę nie pali się

Tak się prezentuje całość :

Skomentuj

kurde ale to ogromna dziura będzie
                                  a nie slyszysz obecnie zadnych swistow z tunelu?
                                  jakie ma on wymiary?

co do wysokotonowek to mam na mysli GDWK AK z STXa
                                  ale polece dopiero jak je odslucham

Skomentuj

a nie slyszysz obecnie zadnych swistow z tunelu? jakie ma on wymiary?

Nie było żadnych świstów, wymiary miał 17cm, jak go przycinałem to bas leciutko się pogłębiał, ale tak jak już pisałem najlepszy efekt byl z samą dziurą bez BR.
                                    I tu pewnie masz racje, jeśli wytne większą dziurę i wstawię wiekszy BR to uzyskam podobny otwór do obecnego montażowego, więc powinno być lepiej.

Dobra rada, dzięki.

co do wysokotonowek to mam na mysli GDWK AK z STXa ale polece dopiero jak je odslucham

Poczekam nie spieszy się ważne żeby był sprawdzony bo z powodu braku funduszy bede mial tylko jedną szanse na wymiane

Skomentuj

jak go przycinałem to bas leciutko się pogłębiał, ale tak jak już pisałem najlepszy efekt byl z samą dziurą bez BR.
                                      to albo masz cos nie tak ze sluchem albo blednie odbierasz glebie basu...
                                      jak skracales tunel to podnosiles strojenie i podbijales wyzszy bas
                                      rurka 60x170 w obudowie 70 litrow daje strojenei 24Hz! tak wiec glosniki graly jakby w obudowie zamknietej...
                                      zeby osiagnac strojenie na ok 40hz to rurka musialaby miec 3cm!
                                      tak wiec nic dziwnego ze najlepiej ci graly bez rurki

no to teraz nie zostaje ci nic innego jak wymienic to na wieksza rurke :p

przy 10cm musialbys miec dlugosc ok 14-15cm
                                      jak takiej nie znajdziesz to kup z polinka "fi 100" - one maja ok 90mm

Skomentuj

dobrze słyszę, tylko nie potrafię tego napisać jestem początkujący, douczę się
                                        ale wszystko się zgadza tak jak mówisz - jak zatykałem rurkę to nie było różnicy, czyli grały jak w OZ.
                                        Jak skracałem rurkę to basu przybywało
                                        Polink ma BR "fi 100x145 lub 100x200 wezmę ta dłuższą zawsze można skracać.
                                        Czekam jeszcze na jakieś propozycje kopułek do tego zestawu.
                                        No i te zwrotnice - znalazłem tu na forum jakieś podobne projekty, ale wolałbym dobrze dopasowaną, trochę czasu upłynie zanim to wszystko ogarne i coś zlutuje haha:)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X