Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w budowie zestawu 5.1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mi chodzilo o suby daytona

Skomentuj

Sub na rss265 byłby jak najabrdziej na miejscu do jego metrażu. Ale czym to napędzić w rozsądnej kwocie skoro Irkowych paneli nie można dostać a chyba zamówień Irek juz nie przyjmuje? Ten Dayton potrzebuje 300W by zagrać więc sub300 albo zamiennik odpowiedniej jakości za 500zł. Im więcej wyda na suba tym tańsze monitorki zrobi.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
        Mi chodzilo o suby daytona
        aa... nie zajarzyłem Mimo wszystko jestem ciekaw takiego połączenia głośników.

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
          Mimo wszystko jestem ciekaw takiego połączenia głośników.
          W swojej klasie cenowej bezkonkurencyjne jest

Skomentuj

Nie na temat...
            Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
            Z tego co mnie się udało wyczytać to 8mm +/- podczas gdy Tiw 12,5 +/-.
            Domyślam sie, że TIW ma 12,5mm w obie strony (czyli 6,25mm w jedną), więc mniejsze niż SLS. Wyobrażasz sobie 8' woofer, który potrafił by sie wychylić na ponad 3cm? (XTC 1000 ma 14mm xmax w jedną i zawieszenie jak dętka, przy 300w rms (czyli 150% znamionowej) membrana wychyla sie na 3,5cm)

Wygląd jest mało istotny
            Wygląd tak, ale SD bardzo mocno wpływa na efektywnosć w zakresie subniskotonowym, a pomiędzy 8' a 10' mimo, ze to tylko jeden "kaliber", jest spora.

Uważam, ze jakościowo TIW będzie dużo lepszy od SLS10. TIW to już Hi-End, a SLS to budżetówka. Ale jeśli chodzi o zejście, SLS go zje. SLS 10 jest tak nastawiony na zejście, że schodzi niżej niż SLS 12, a gdzie dopiero 8 calowy TIW, który przy 12 calowym SLS to maluszek.

Nie będę tutaj przytaczał pewnego 8mio calowego scana który gada spokojnie od 20hz
            Ten głośnik ma tak niską efektywność, że pakując mu jego znamionowe 200w i tak nie będzie zbyt głośno. Do tak niskiego basu trzeba przepompować dużo powietrza, z czym mała membrana sobie srednio radzi. W tym przypadku to kompromis na którym mocno cierpi efektywność. Podobnie jak w korekcji aktywnej. Nie ma perpetum mobile, i 20hz z takiego przetwornika nie zrobi trzęsienia ziemi, tu trzeba wielkich membran, i kilkucentymetrowych wychyleń.

Skomentuj

Drodzy fachowcy pomożecie w budowie tego systemu?

Skomentuj

No to co tu wymyslac kolego drogi. Trzeba kupic reszte glosnikow ARN i Visatona do satelitek i kanalu centralnego. Centralny moze byc zwykla kolumna taka jak satelita, nie musi posiadac dwoch wooferow. Nie wiem tylko czy latwo bedzie dostac teraz ARN. Z obudowa nie ma tutaj co cudowac, prosta BR lub OZ, glosniki Tesli bardzo fajnie radza sobie w obudowach zamknietych, a takie obudowy sa tansze i prostsze w budowie od BR. Skoro beda to satelity, to po co wyciskac z tego bas?
                Z kasy jaka Ci zostanie mozna pomyslec o subwooferze. Tu juz zalezy na ile bedziesz mogl sobie pozwolic.
                Ja osobiscie zrobilbym cale kino od postaw na innych glosnikach, bo te fronty to i tak jest niska jakosc dzwieku i kupa zajetego miejsca. Po co komplikowac na sile, trzeba sie trzymac prostych i sprawdzonych rzeczy :)

http://www.pmc-speakers.com/images/p...4a_another.jpg
                http://www.pmc-speakers.com/images/p...c_gb1idb1i.jpg
                http://www.pmc-speakers.com/images/p...2cbad_fbtb.jpg

Przykladowe koncepcje. Subwoofer oczywiscie moze byc tradycyjny w formie kostki, a nie tak jak tutaj w linii transmisyjnej.
                .
                Moim zdaniem powinienes zrobic wszystko od podstaw i sprzedac to co masz. Zrobic 5 takich samych monitorkow ( centralny minimalnie inny, z przesunietym tweeterem w gore ). Zaczac od wyboru porzadnych tweeterow, a pozniej midbasow. Na koncu subwoofer.

Skomentuj

A jakie polecasz do tego głośniki?

Skomentuj

Wczesniej pisales, ze masz na ta impreze okolo 3 tys zl. Mysle, ze tysiac zl bedzie kosztowal solidny sub. To jaki on bedzie dokladnie jeszcze przyjdzie czas sprecyzowac. Zostaje Ci 2 tysiaki na wykonanie 5 kolumn, czyli 400zl na sztuke. W tej cenie mozna troszke glosnikow wybrac, jednak potrzebuejsz gotowcow. Mysle, ze chlopaki jeszcze pomoga cos znalesc do okolo 400zl za sztuke. Tutaj juz mozna pokusic sie spokojnie o dobre tweetery Seasa i byc moze midwoofery Daytona. Trzeba poszukac najprostszych projektow. Jak przyoszczedzisz na wykonaniu paczek to, moze byc calkiem calkiem swietne kino :)

Ps. Chlopaki, rzucie jakies pomysly gotowcow na monitorek, ja mam teraz jakas czarna dziure w glowie i brak czasu na przeszukiwanie neta.

Skomentuj

Nie na temat...
                      Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                      Domyślam sie, że TIW ma 12,5mm w obie strony (czyli 6,25mm w jedną), więc mniejsze niż SLS. Wyobrażasz sobie 8' woofer, który potrafił by sie wychylić na ponad 3cm? (XTC 1000 ma 14mm xmax w jedną i zawieszenie jak dętka, przy 300w rms (czyli 150% znamionowej) membrana wychyla sie na 3,5cm)
                      Tym samym tokiem rozumowania można stwierdzić że SLS ma 4mm. A co do wyobraźni to tak-mam bardzo bogatą

ale SD bardzo mocno wpływa na efektywnosć w zakresie subniskotonowym, a pomiędzy 8' a 10' mimo, ze to tylko jeden "kaliber", jest spora.
                      Mniej więcej 50%, co można nadrobić o 50% większym skokiem i większą mocą.

Ten głośnik ma tak niską efektywność, że pakując mu jego znamionowe 200w i tak nie będzie zbyt głośno. Do tak niskiego basu trzeba przepompować dużo powietrza, z czym mała membrana sobie srednio radzi. W tym przypadku to kompromis na którym mocno cierpi efektywność. Podobnie jak w korekcji aktywnej. Nie ma perpetum mobile, i 20hz z takiego przetwornika nie zrobi trzęsienia ziemi, tu trzeba wielkich membran, i kilkucentymetrowych wychyleń.
                      Zgadzam się, zwłaszcza z tym ostatnim. Ale SLS10 nie ma ani wielkiej membrany ani wielkich wychyleń a myślę że o nim mowa była. Chcemy trzęsienia przy 20hz? To sobie aplikujemy 15ście cali daytona. Jednak ten temat chyba o czymś innym traktuje.

Ps. Na skok zwykle ma wpływ stosunek długości cewki do szczeliny magnetycznej. A zawieszenie "jak dętka" to zwykły marketing i przerost formy nad treścią bo nie świadczy ono najzwyczajniej o niczym.

Skomentuj

Tym samym tokiem rozumowania można stwierdzić że SLS ma 4mm. A co do wyobraźni to tak-mam bardzo bogatą
                        Peerless podaje Xmax w jedną stronę. Visaton w obie. STX też ostatnio zaczął podawać Xmax w obie strony, i parametry od razu ładniej wyglądają

Mniej więcej 50%, co można nadrobić o 50% większym skokiem i większą mocą.
                        SLS ma 50% większe SD, i 20% większy Xmax, Moc TIW'a to 120w, SLS ma 150w. SLS nie jest głośnikiem klasy Hi-End, ale możliwości subniskotonowe ma większe od TIW.

Zgadzam się, zwłaszcza z tym ostatnim. Ale SLS10 nie ma ani wielkiej membrany ani wielkich wychyleń a myślę że o nim mowa była.
                        Do KD nada sie lepiej niż TIW. Na miejscu autora wział bym ten zestaw z linka powyżej.

Ps. Na skok zwykle ma wpływ stosunek długości cewki do szczeliny magnetycznej. A zawieszenie "jak dętka" to zwykły marketing i przerost formy nad treścią bo nie świadczy ono najzwyczajniej o niczym.
                        W tandetnych głośnikach tak. W porządnych można sie tym już bardziej sugerować, ale też nie do końca. Teraz mam 12' z zawieszeniem grubszym niż w większości, ale też nie dętka, a Xmax jest imponujący.

Skomentuj

To jakie panowie polecacie głośniczki ??
                          Usher Audio 8945A + T-9950
                          SEAS ER18RNX + 27TBFC/G
                          Monacor SPH 165 KEP + Vifa XT19

może jakieś propozycje? Słucham techno i elektro oraz czasami HH a żonka gotyku :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Yaroo Zobacz posta
                            Słucham techno i elektro oraz czasami HH a żonka gotyku
                            Się dobraliście :P Ja bym polecił seasy

Skomentuj

Nikt więcej już nie pomoże?

Skomentuj

Czaruję...
                              X