Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zwrotnica FX-300

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szczerze mówiąc, to ja kupiłbym jakiś zwykły kabel miedziany OFC lub CCA za 3-4zł/m.

Skomentuj

w loudspeakershop cewki też są tylko ciężko z tymi indukcjami, chyba ze masz znajomego który posiada miernik indukcyjności to da się odwinąć parę zwojów i uzyskać daną wartość. W loudzie różnica ceny w cewkach miedzy 6.80mH a 8,2mH to 1,5 zł więc raczej w zap audio też nie powinno być dużej różnicy.

Skomentuj

Lp-AIR COIL *1603 CEWKA Cewka 0.050mH 0.170 Ohm dr-0.70 h-15 FI-21 3,87
        L1-AIR COIL *1363 CEWKA Cewka 0.35 mH 0.580 Ohm dr-0.70 h-30 FI-31 6,91
        L2-ROD COIL *2298 CEWKA Cewka 2.00 mH 0.460 Ohm dr-0.80 dl-40mm FI-21mm rdzen-10/40 9,89
        L3-AIR COIL *1840 CEWKA Cewka 0.40 mH 0.430 Ohm dr-0.80 h-15 FI-32 7,77
        albo
        L3-AIR COIL*1364 CEWKA Cewka 0.40 mH 0.640 Ohm dr-0.70 h-30 FI-32 5,95 7,32 ta bardziej trzyma wymagane parametry ale ma cienszy drut ktora lepsza???

L4-ROD COIL *2037 CEWKA Cewka 7.50 mH 0.900 Ohm dr-1.00 dl-35mm FI-52mm rdzen-24/35 36,40
        albo
        L4-SPOOL COIL *5074 CEWKA Cewka 7.50 mH 0.920 Ohm dr-0.70 dl-45mm FI-35mm rdzen-19/35+dyski-35/6 11,99 14,75 tansza o wiele tylko ten drut????

L5-AIR COIL *1536 CEWKA Cewka 0.10 mH 0.160 Ohm dr-1.00 h-30 FI-31 7,23

kolega który bedzie mi to lutowal w calosc mowil zeby :
        L2 L3 L4 muszą mieć minimum drut 0,8 fi aby się nie spaliły

a dla dobrego brzmienia dałbym minimum 1,0 fi

ale nie da sie tego uzyskac trzymajac parametry??? te co wybralem nie spala sie niedaj boze????
        doradz kolego i spadam na piwko;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
          lub CCA za 3-4zł/m.
          Radzę unikać. Najlepiej kupić najtańszy byle był rzeczywiście miedziany.

Skomentuj

a co sadzisz kolego o takim czyms???
            http://www.mdbaudio.pl/pl/p/Cordial-CLS215/40
            http://www.mdbaudio.pl/pl/p/Klotz-LY215/1156
            http://www.sklep.rms.pl/index.php?p1...-quality-aq615
            którego producenta byś wybrał na moim miejscu???

Skomentuj

A ja polecam taki kabelek :)
              Mam podłącze tym kolumny oraz cd ze wzmacniaczem
              http://elektrotech.info/topics152/4825.htm
              http://www.nowyelektronik.pl/searchs...kr%EAtka%20LAN

Skomentuj

Nie na temat...
                Radzę unikać. Najlepiej kupić najtańszy byle był rzeczywiście miedziany.

http://www.nowyelektronik.pl/searchs...kr%EAtka%20LAN
                Właśnie takie miałem, przesiadłem się na "jakiś tani miedziany" i nie widzę różnicy...

Skomentuj

W przypadku tego projektu lepiej sie trzymać oryginału. Zasada im niższa rezystancja tym lepiej jest słusza w przypadku własnoręcznie projektowanych kolumn gdzie mamy kontrolę nad projektem od A do Z i dobór rezystancji cewek jest doborem jednym z wielu jakie wykonujemy. Dawanie wysokorezystancyjnych cewek podytkowane jest tutaj ewidentnie kwestiami oszczędnościowymi, konstruktor pewnie miał za zadanie stworzyć możliwie najlepsza zwrotnicę na najtańszych częsciach. Gdyby zadanie brzmiało "najlepszą zwrotnicę" to na pewno nie mielibyśmy tam cewek rdzeniowych nawijanych drucikiem grubości niewiele większoej od włosa oraz najtańszych kondensatorów.

Skomentuj

Yoshi_80
                    jak się nie ma do czego ******* od strony merytorycznej to należy zastosować taktykę tabloidów w najlepszym określeniu.
                    Przeginasz na wszelkie sposoby. Załóżmy, że pomyliłeś się w tych idiotycznych spekulacjach ze średnicami drutów w zwrotnicy FX-300 nawet o 100% to i tak jak byś nie chciał na to spojrzeć Twoje porównanie jest dość żałosne (jak dla mnie w pełni wytłumaczalne z oczywistych względów).
                    Włos ludzki tak bardzo średnio ma średnicę 0.05 mm więc nawet dla Twojej "poniosłości" powiększmy ten wymiar o 100% a otrzymamy 0,1mm!
                    A teraz zastanów się czy nie przeginasz na domniemanej niewiedzy pozostałych forumowiczów?
                    FX-300 kosztują 1000 zł/szt
                    Zawsze znajdzie się niespełniony filozof, który zrobiłby to lepiej ale jak to zwykle bywa filozof tylko potrafi ... bić pianę, nigdy nie zrobi produktu konkurencyjnego!

Yoshi _80 bez urazy ale wykonaj kolumnę za 1000 zł brutto (czytaj z podatkami) , która by była w stanie konkurować z FX-300 a wtedy STX będzie miał konkurencję. Jak znam życie i Twoją filozofię
                    To odpowiesz, że nie interesuje Cie rynek komercyjny lecz DIY Tralalalala

A i jeszcze odnośnie kondensatorów - jeżeli płacisz za ten sam kondensator w innej firmie niż STX trzy lub więcej razy tyle i uważasz że to lepszy kondensator to miej świadomość, że są one wyprodukowane w tej samej fabryce na Tajwanie a różnią się tylko logo i kolorem (wabienie niby lepszą czyli mniejszą tolerancją jest naciąganiem, gdyż kondensatory z STX mają taką samą jak te z innych firm o rząd niżej, wystarczy pomierzyć, miernik jest obiektywny 

A i jeszcze jedna rzecz tzn. cewka w filtrze dla GDWK musi mieć określoną rezystancję o raz L  (tak tylko uprzedzam o idiotycznych kombinacjach i jałowej dyskusji)

UWAGI MODERATORA
                    Zapoznaj się z pkt 9 ppkt g regulaminu serwisu diyaudio.pl. Kolejnych upomnień słownych nie będzie.
                    Q

Skomentuj

No i pojawił się wierny wyznawca STX'a. Dla ciebie jedyny słuszny argument jest taki, że nie da się zrobić tego taniej i lepiej. Może i tak ale powodzenia z takim myśleniem.

Zamieszczone przez Koralzloty Zobacz posta
                      Włos ludzki tak bardzo średnio ma średnicę 0.05 mm więc nawet dla Twojej "poniosłości" powiększmy ten wymiar o 100% a otrzymamy 0,1mm!

Widać nie rozumiesz czegoś tak prostego jak ironia, celowego przejaskrawienia w celu podkreślenia problemu.

A teraz zastanów się czy nie przeginasz na domniemanej niewiedzy pozostałych forumowiczów?

W którym miejscu wykorzystuję czyjąś domniemaną niewiedze?

FX-300 kosztują 1000 zł/szt

Dlatego napisałem :

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                      konstruktor pewnie miał za zadanie stworzyć możliwie najlepsza zwrotnicę na najtańszych częsciach

Czy to jest jakiś zarzut w czyjąś stronę? To jest stwierdzenie faktu. Widać zaślepiony miłością do STX'a nie potrafisz dokładnie zrozumieć tego co się pisze i wszystko odbierasz jako atak na tę firmę.
                      Yoshi _80 bez urazy ale wykonaj kolumnę za 1000 zł brutto (czytaj z podatkami) , która by była w stanie konkurować z FX-300 a wtedy STX będzie miał konkurencję. Jak znam życie i Twoją filozofię To odpowiesz, że nie interesuje Cie rynek komercyjny lecz DIY Tralalalala .......
                      itd.

KOLEGO , jeszcze jeden post w twoim wykonaniu w którym piszesz tonę spamu i wynurzeń nt cen w firmie STX to dostaniesz bana na jakiś czas żebyś miał chwilę na zrozumienie o co chodzi na tym forum. Tu nikogo nie interesują zarobki, podatki, ceny membran, kondensatorów itp, tu ludzie budują sprzęt i chcą to zrobić jak nalepiej. Twoje wynurzenia w niczym im nie pomagają.

Skomentuj

Panowie ja tylko zalazylem watek by dowiedziec sie ciut wiecej o zwrotnicy ktora zamierzam zbudowac. Kolega Koralzloty nie potrzebnie sie unosi i tak naprawde sam nie wie o co mu chodzi. Odnosnie kondów STX wlasnie gosc od STX pisal mi sie sa robione w tej samej fabryce co jantzeny, ale Panowie co z tego jak ja chcialem kupic kilka kondow po ok 3zł za sztuke a STX wysyla tylko kurierem wiec za przsylke zaplace tyle co za jantzeny wiec gdzie sens i logika?????????
                        Dodam na marginesie ze kolega Yoshi_80 bardzo mi pomogl wyjasnil pare rzeczy i podpowiedzial jakie elementy dobrac co sie potwierdzilo przez innych kolegow z tego forum i nie tylko a także przez gosci z polinka.
                        Podziekowania do Yoshiego wie chłop co mówi i radzi.

Skomentuj

Wiecie może w jakich objętosciach mierzone są głosniki stx? Wiadomo że sa na odgrodzie o wymiarach okreslonych normą AES2. Ale jaka objetość je rzeczywiście obciąża w warunkach pomiaru lub jaką objętością zastapić masę dodaną w warunkach pomiaru ? Chciałem zrobić symulacje FX-300 z wysokotnowmi innych firm.

Skomentuj

jak sama nazwa wskazuje jest to odgroda a nie obudowa - objętość równa objętości pomieszczenia jakieś 140m^3

Skomentuj

czyli przestrzeń "otwarta" ? Pytam bo widziałem kiedyś zdjęcie z pomiaru AES gdzie odgroda była w podłodze komory bezechowej.
                              Czy wpisując dane w symulator podaje objętosc 140.000,dm3 i Fs dla przypadku z masa obciążającą membranę ?

Skomentuj

Czaruję...
                              X