Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki zestaw wzmacniacz + kolumny podłogowe?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki zestaw wzmacniacz + kolumny podłogowe?

Witam!
    Dopiero zaczynam swoja przygodę z diy chociaż już dłuższy czas śledzę forum. W końcu przyszedł czas i fundusze aby zrobić swoje pierwsze kolumny. Do wydania mam 1500zł na wzmacniacz i kolumny, budżet można ewentualnie trochę naciągnąć (100-200zł). Muzyka, którą słucham jest różna i zalezy od dnia, przede wszystkim jest to vocal trance, potem znajdzie się hip-hop (OSTR), rock i muzyka klasyczna. Pokój w którym zagości zestaw ma wymiary 5m x 3m czyli 15m2.
    Przeglądając forum i projekty pomyślałem, że może warto kupić głośniki i zwrotnice STX. Te ww rzeczy chciałbym zamknąć w ,,budzie" na wzór projektu koza0007 link:http://diyaudio.pl/showthread.php/15...Concerto-Domus

Podsumowując, cena projektu kolumn będzie związana z ceną wzmacniacza, jaki więc zestaw proponujecie? :)

jak ja miałbym 1500zł to bym zrobił sobie lm'a 2x60W lub 2x120W z selektorem i barwą irka(zresztą właśnie taki kończę) + podłogówki na AWX'ach, niestety 18-140-8 AWX nie jest dostępny. Z kolumn nie wiem co Ci doradzić zależy ile na wzmacniacz przeznaczysz, możesz poszukać czegoś używanego na allegro, tego jest tam od groma, ale nigdy do końca nie wiadomo, co to przeszło.

Skomentuj

Zamieszczone przez sikor333 Zobacz posta
      Przeglądając forum i projekty pomyślałem, że może warto kupić głośniki i zwrotnice STX.
      Nie warto za te pieniądze. Za 1200zł masz np to: http://diyaudio.pl/showthread.php/13...18RNX-27TBFC-G lub to http://www.audiostereo.pl/Monitory_S...C/G_46710.html
      Za resztę (300-400zł) wzmacniacz i masz ekstra zestaw

Skomentuj

Jaki konkretnie wzmacniasz do tych głośników (Seas ER18RNX i 27TBFC/G)?

P.S.
        Nie ma przeciwwskazań abym wsadził te głośniki (Seas ER18RNX i 27TBFC/G) do kolumny podłogowej takiej jak wyżej wymieniłem?
        Last edited by sikor333; 25.07.2011, 18:25.

Skomentuj

Np to http://allegro.pl/yamaha-a-720-wzmac...715718335.html

Nie ma przeciwwskazań abym wsadził te głośniki (Seas ER18RNX i 27TBFC/G) do kolumny podłogowej takiej jak wyżej wymieniłem?
          Nie ma żadnych ale żeby tak zrobić

Skomentuj

A jeszcze może jakieś inne pokrewne wzmacniacze, bo widzę ciężko będzie zapolować na tylko jeden model wzmacniacza Jak wygląda sprawa z zwrotnicami? Kupić gotowe czy może próbować samemu zrobić według jakiegoś schematu (chociaż przyznam się, że jeszcze nigdy czegoś takiego nie robiłem:razz:)?
            Last edited by sikor333; 25.07.2011, 19:31.

Skomentuj

Z czystym sumieniem mogę polecić 18awx + seas 27tbfc/g(sam używam) za resztę np uniampa bądz coś gotowego, np mam teraz teaca a-h300 mkII(do wzięcia) i bardzo fajnie się zgrywał z tymi kolumnami...

Skomentuj

A jeszcze może jakieś inne pokrewne wzmacniacze, bo widzę ciężko będzie zapolować na tylko jeden model wzmacniacza
                Niech się koledzy wypowiedzą bo ja jestem fanem własnoręcznego zrobienia
                Jak wygląda sprawa z zwrotnicami? Kupić gotowe czy może samemu zrobić według jakiegoś schematu (chociaż przyznam się, że jeszcze nigdy czegoś takiego nie robiłem)?
                Masz gotowe schematy i rozmieszczenie głośników na ścianie przedniej w necie, kupujesz tylko części w polinku i składasz

Skomentuj

a ja ten nisko-średniotonowy seas stoi z basem? Coś o jego brzmieniu ktoś mógłby napisać. A tak w ogóle czytałem opinię, że usher 9950 jest fenomenalna w stosunku do tego wysokiego seasa. A budżet na ushery to też około 1200zł.

Skomentuj

Tylko ten USHER T-9950 kosztuje 220,00 PLN przy SEAS 27TBFC/G kosztującym ok 160zł, różnica jednak duża a reszta materiałów też będzie kosztować troche. :) Jak już wcześniej wspomniałem chce zrobić obudowę w kształcie trapezu i tu mam pytanie jak powinienem rozmieścić głosniki? Rozumiem że dla głośnika SEAS 27TBFC/G mam zrobić oddzielną komorę na górze i obojętnie jaką będzie miała objętość , a dla Seas ER18RNX mam zrobić drugą komorę gdzie odejmując objętość tego głośnika i BR ma wynieść mniej więcej 15 litrów? Przepraszam, że zadaję może takie dla was oczywiste pytanie, ale jeszcze nic wcześniej DIY nie robiłem i jak mądre przysłowie mówi: ,,kto pyta nie błądzi".

Skomentuj

nie jest konieczne robienie oddzielnej komory dla wysokotonówki. Jeżeli idzie o kwotę 160zł a 220zł wolałbym się chwilę wstrzymać i dorzucić do lepszego, uwierz, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, za jakiś czas będziesz chciał zmieniać, a szczególnie jak posłuchasz czegoś lepszego.

Skomentuj

Adam_85, sądzę, że na razie i tak to będzie miazga w porównaniu z tym co teraz u mnie gra. :) Chciałbym też na zimę coś do samochodu włożyć, bo od października zapowiada się dużo jazdy, ale jak na razie to dosyć odległe plany. Chciałbym dać BR z przodu i dosyć nisko, aby tak było najlepiej zrobić oddzielną komorę dla głośnika wysoko-tonowego. Jeżeli się mylę to poprawcie mnie. Tylko jak wtedy rozmieścić głośniki i BR? :/

Skomentuj

Jezeli przeznaczeniem kolumn jest glownie reprodukcja muzyki trance to 27Tbfc/g sie sprawdzi lepiej niz usher.

Skomentuj

Najczęstsze klimaty z trance to (z przewaga tych 2 pierwszych klipów):

Ale i tak chyba zostanę prze Seas.

---------- Post dodany o 17:51 ---------- Poprzedni post o 15:47 ----------

Dzisiaj wziąłem się za projektowanie ,,skrzynek", które będą miały kształt trapeza.
                            Wymiary:
                            wysokość: 95cm
                            szerokość: ściany przedniej: 21cm
                            szerokość: ściany tylnej: 11cm
                            głębokość: 27cm
                            grubość płyty MDF: 2cm

I tutaj zaczynają się schody, bo z wyliczeń programem WinISD (wersja normalna, bo Pro wywalała mi błąd przy zapisywaniu) przy objętości 15 litrów i strojeniu na 45Hz, rurka BR przy średnicy 6cm długość wynosi 21,3cm, ewentualnie przy 5,5cm dł: 17,57. Czy średnica 6cm nie będzie za mała i czy nie będzie za blisko tylnej ściany, jeżeli jeszcze dojdzie później wygłuszenie? Czy może pogłębić jeszcze obudowę?
                            Last edited by sikor333; 28.07.2011, 17:15.

Skomentuj

Jeżeli robisz podłogówki to daj 18-20 litrów.Ta rurka: http://www.loudspeakershop.eu/rura-br60tr-p-497.html ,da Ci strojenie 45-43Hz.Podpytaj Pawła S.,On budował ten zestaw,z tego co pamiętam właśnie w 20 litrach i bardzo sobie chwalił bas.Pozdrawiam.

Skomentuj

Witam!
                                Dzisiaj skończyłem wstępny projekt moich kolumn. Niżej zamieszczam amatorskie rysunki:

Materiał: MDF grubość: 19mm
                                Objętość wewnętrzna (po odjęciu BR i głośnika): 20l
                                Strojenie: 45Hz
                                Bass Reflex o średnicy 61mm

Jak oceniacie mój projekt?

Skomentuj

Hehe, widzę, że jeszcze ktoś używa kartki, ołówka i linijki przy projektowaniu, brawo.
                                  Nie wiem jak inni, ale ja przesunąłbym głośniki w pionie o 1cm w górę oraz bas refleks 15-20cm w dół.
                                  Chcesz jakieś zaokrąglenia instalować na boki?

Skomentuj

Dzięki, lubię kreślić na kartkach. Nie mogę obniżyć o więcej niż 16,5-17, bo koniec BR będzie opierał się na tej skośnej ściance, ale może tak jednak obniżę o te 10cm. Zaokrąglenia później dorobię i będę czepiał po bokach. Wzorowałem się na projekcie koza0007 http://diyaudio.pl/showthread.php/15...Concerto-Domus
                                    W tych kolumnach się zakochałem :drool:

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
                                      przesunąłbym głośniki w pionie o 1cm
                                      Gdy kopułka jest na środku i gdy nie masz żadnych skosów w stylu sonusa itp. to głośniki powinny być obniżone o kilka centymetrów.

Skomentuj

Wystarczy głośniki przesunąć o 2-3cm w dół? Przesuwać razem z płytą pomiędzy głośnikami?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X