Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki zestaw wzmacniacz + kolumny podłogowe?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Próbuję policzyć objętość dla nisko-średniotonowego, ale masz tam wymiar nieadekwatny do długości linii wymiarowej - 340.
    Prostokątna część przekroju już ma 12l, po odjęciu wzmocnienia, głośnika i BR będzie z 10l i nie chce mi się wierzyć, ze w tą trójkątna część pod kątem 45 stopni wleje się 10l :)

Tyle, że ja przyjąłem, że te 340 to 640.

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
    Gdy kopułka jest na środku i gdy nie masz żadnych skosów w stylu sonusa itp. to głośniki powinny być obniżone o kilka centymetrów.
    Pisałem to w aspekcie wizualnym. Zresztą, gdzieś czytałem, żeby wysokotonowy umieszczać w różnych odległościach od ścianek/krawędzi, a jak przesunie jeszcze w dół, to odległość środek kopułki - góra będzie podobna do środek kopułki-bok. Zresztą, ja się nie znam.
    Last edited by Bebok; 29.07.2011, 23:38.

Skomentuj

No tak. :) w brudnopisie mam 340 + 282 czyli powinno być 622. objetość skosu osobno liczyłem i zapomniałem go dodać. :P
      Skos ma w przybliżeniu 6,6l, bo trzeba pamiętać że kolumna ma podstawę w kształcie trapezu

---------- Post dodany o 00:49 ---------- Poprzedni post o 00:39 ----------

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
      Zresztą, gdzieś czytałem, żeby wysokotonowy umieszczać w różnych odległościach od ścianek/krawędzi
      To chyba coś było z trójkątem z twierdzenia pitagorasa, ale ja chce ,,wysokotonowca" na środku. Tylko już nie wiem czy go obniżać czy nie?
      Last edited by sikor333; 29.07.2011, 23:45.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
        Zresztą, gdzieś czytałem, żeby wysokotonowy umieszczać w różnych odległościach od ścianek/krawędzi, a jak przesunie jeszcze w dół, to odległość środek kopułki - góra będzie podobna do środek kopułki-bok
        Też już nie pamiętam dokładnie, na diyakustyk.com był temat o wpływie położenia kopułki na charakterystykę przenoszenia.

Skomentuj

Nie wiem czy ja jakiś błąd robię w rachunku, ale pamiętając wczorajszy wynik objętości części prostokątnej i sumując go z 6,6l dla trójkątnej wychodzi jakieś 18l.

Pewnie idzie ci Wojak o ten artykuł: http://diyaudio.pl/content.php/65

Skomentuj

Sikor co do wysokości wysokotonowego, to zastanów się w jakiej pozycji będziesz najczęściej słuchał kolumn (np w siedzącej) - usiądź w docelowym mscu odsłuchu i zmierz na jakiej wysokości masz uszy-głowę. Wysoki powinien być na podobnym poziomie co uszy. Tak ja to rozumiem, bo wys. są b. kierunkowe etc.

Skomentuj

eternality, kolumny będą stały po bokach biurka, pozycja siedząca, a uszy będą na wysokości ok 100cm. po dodaniu jeszcze podstawy cała kolumna można przyjąć będzie miała 100cm. Nie chce robić wyższych kolumn, ponieważ uważam, że to nie będzie ładnie wyglądało. Głośnik wysokotonowy starałem się jak najwyżej dać, więc chyba zostanę przy tych 4cm od góry głośnika.
              Bebok, pewnie o BR zapomniałem, teraz jestem pewien że z przodu komora na głośnik powinna mieć 65,3cm. Więc planuje BR umieścić gdzieś tak 40-45cm nad ziemią.
              Last edited by sikor333; 30.07.2011, 14:35.

Skomentuj

W oryginalnym projekcie jest 4,3mm , 0,3mm nie zrobi różnicy.
                http://www.zaphaudio.com/SR71.pdf

Skomentuj

jacky72, rozumiem, że chodzi Ci o centymetry. :)
                  To mój poprawiony projekt:

Macie jeszcze jakieś uwagi?

Skomentuj

Tak oczywiście o centymetry.Sorki za pomyłkę , głowa jeszcze paruje po wczorajszej imprezce.

Skomentuj

Następną rzeczą są zwrotnice. Chciałbym zastosować ten schemat, który został zaczerpnięty z projektu kondrax'a (mam nadzieje, że nie będzie miał nic przeciwko wstawieniu jego zdjęcia)

Taka zwrotnica będzie dobra do mojego rodzaju muzyki?
                      Last edited by sikor333; 30.07.2011, 21:56.

Skomentuj

Najlepiej zrobisz jak napiszesz do kondraxa.On miał ten zestaw na dwóch zwrotnicach,tą co wkleiłeś i z wyższym podziałem projektowaną z misiomorem z audiostereo.Z tego co pamiętam to i tak zakończył na 27tdfc i zwrotce Zapha.Myślę że On najlepiej Ci opisze brzmienie poszczególnych zestawień.

Skomentuj

A propos wzmacniacza, znajomy chce sprzedać DENON'a model PMA-860. Czy warto go brać pod te głosniki i po ile mniej więcej one chodzą?

Skomentuj

Zamieszczone przez sikor333 Zobacz posta
                            A propos wzmacniacza, znajomy chce sprzedać DENON'a model PMA-860
                            Pytanie ile chce ten znajomy?

Skomentuj

Znajomy pyta się ile ja dam. Powiem, że jest po bokach porysowany, ale wgnieceń nie ma i mówi, że środek jest oryginalny, ale ile w tym prawdy to nie wiem. Więc ile można mu powiedzieć?

Skomentuj

Po 250zł nawet schodzą na allegro więc tyle mu zaproponuj

Skomentuj

No niestety, ale już sprzedał i to nawet za 370zł. Rozglądałem się na allegro i wyhaczyłem takie sprzęty co najważniejsze nie od handlarzy co się tym zajmują. Co warto wziąć z tych sprzętów:
                                  PIONEER A-407R
                                  PIONEER A-602
                                  PIONEER A-616
                                  PIONEER A-616 mark II
                                  Sony TA-F 530 ES
                                  YAMAHA AX-596

Skomentuj

Zamieszczone przez sikor333 Zobacz posta
                                    Sony TA-F 530 ES
                                    YAMAHA AX-596
                                    Te, tylko kwestia ceny

Skomentuj

Gdzie można zamówić metalowe podstawki do kolumn? Czy może zainwestować w granit?
                                      Last edited by sikor333; 28.08.2011, 16:00.

Skomentuj

Hehe, pewnie chodzi o to: http://allegro.pl/listing.php/search...d8&category=11
                                        Zowie się to: kolce głośnikowe/kolumnowe :)

Skomentuj

Bebok, kolce swoją drogą, chodzi mi o podstawy (wycięta metalowa blacha grubości ok 5mm i w nie wkręca się kolce). :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X