Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie głośniki do kolumn podłogowych na 20-25 m2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie głośniki do kolumn podłogowych na 20-25 m2

Przymierzam się na budowę kolumn dla słuchacza raczej nie będącego w temacie audio, także podstawowe kryteria wyboru to wygląd i cena, gdyż walory hi-end nie zostaną docenione.

myślałem, że dobra i tania byłaby konstrukcja mtm(podoba mi się taki układ) na zestawie totemowym, jedyny problem, to te okropne kosze tonsilowskich 13, macie jakieś propozycje? tak do 400zł za komplet głośników- więcej myślę nie ma sensu. dostałbym w tej cenie coś z korektorem fazy, co poradzi sobie w tak dużym pomieszczeniu?

Za 400zł szukaj używanych. Za te cene raczej nie będziesz zadowolony z DIY.

Skomentuj

a może 3way na stx? stare, oklepane ale daje radę wprawdzie budżet przekroczysz ale chyba się lepiej sprawdzić niz kombinowanie z mtm a'la totem (do czego chyba nawet zwrotki nie ma). te 400zł to max budżet? ja mam w takim pokoju pj+scx i jest ok wiec taki 3 way powinien na początek wystarczyć

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
        Za 400zł szukaj używanych. Za te cene raczej nie będziesz zadowolony z DIY.
        W 100% popieram. Wg mnie takie rzeźbienie za te pieniądze jest bez sensu. Pełno jest na allegro zestawów 3way na dobrych przetwornikach do 400zł

Skomentuj

Zamieszczone przez malutkiz Zobacz posta
          a może 3way na stx? stare, oklepane ale daje radę
          Stare, używane 3-Way na głośnikach Vifa, Peerless, czy Seas wymiesza z błotem te STX pod każdym względem. Szkoda kasy. No chyba, ze autor chce mieć wszystko nowiutkie, prosto z taśmy produkcyjnej. Wtedy jak najbardziej.

Skomentuj

ale ja nie chcę kupować kolumn, 400zł to kwota na same głośniki, tak jak napisałem, nie chcę dawać więcej, bo tak można w nieskończoność, zawsze znajdzie się coś lepszego, poza tym jak już pisałem, to ma przede wszystkim wyglądać, gdyż osoba dla której to będzie przeznaczone raczej nie doceni niuansów akustycznych

Skomentuj

Takie coś sobie kup http://allegro.pl/kolumny-sony-ss-20...3.html#gallery

Podobno używka na seasach zagra lepiej niż 3way stx więc proponuję to co znalazłem

Kwota na głośniki to 400zł. A ile wynosi kwota na zwrotnice?

Za 400zł na głośniki można kupić peerlesy SDS164 i do tego VIfę DX25 na górę. Później z nowych zostają projekty na STXach i Visatonach.
              Last edited by gooralesko; 25.07.2011, 20:28.

Skomentuj

myślałem, że to forum diy

Skomentuj

Zamieszczone przez Wejper Zobacz posta
                  myślałem, że to forum diy
                  To moze zamiast pytac pomysl sam jakie kupic przetworniki za 400zl? Chlopaki dobrze Ci radza, a Ty marudzisz. Jak ma tylko wygladac to kup nowe, chinskie gotowce, sciagnij naklejki i daj komus mowiac ze sam zrobiles

Skomentuj

400zł? Osobiście za te kwotę bym zrobił kolumny aktywne na Dayton RS100-8 + GDN-22-300-8-SW (równiutkie 400zl co do grosza). Możesz też pomyśleć nad:
                    Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                    SDS164 i do tego VIfę DX25 na górę
                    Albo podobnym projektem, ale 17cm woofer może mieć problemy z przetworzeniem nieco bardziej wymagającego basu w 20-25mkw. 8' to moim zdaniem minumum. Chyba, ze nie potrzebujesz bardzo solidnej podbudowy basowej. Wtedy na pewno będziesz zadowolony.

Skomentuj

Wejper Taka prawda jeśli jeśli budujesz to tylko dla wygladu to wystrugaj ładna komode a nie kolumny bo z tego co wyczytałem to ma być eksponat a nie kolumny ;/
                      A jeśli ktoś nie chce docenic "Niuansów akustycznych" To dla takiej osoby kolumny za 10.000zł będa grały podobnie jak kolumny za 1.000zł,Wiec może daruj sobie?

Skomentuj

Marios221: naprawdę wolałbym jakbyś pisał na temat, nie pytam, czy takie coś ma sens, tylko o propozycje.

Bardzo ciekawy pomysł z tym daytonem, muszę zbadać temat, lubię takie oryginalne konstrukcje

Skomentuj

S16 według projektu Akustyka czyli w BR pierdzą basem, że aż głowa boli. Dla kogoś kto pierwszy raz usłyszy coś markowego będzie to porządne basidło. W 22metrach S16 BR grały basem dużo (okolice 40-50Hz sprawdzone generatorem). Więc może jednak? Jak nie to zostaje projekt BioCannabisa na Daytonie i STXie

Skomentuj

Swego czasu na All... były pięknie zachowane podstawkowe kolumny ARCUS AS5.
                            Przetworniki w układzie MTM (tak jak chciałeś) marki SEAS.
                            16 woofery spokojnie dały by radę w 25m kw. Cena jak za taki stan zachowania rewelacja bo 500zł
                            Myślę, że poszukaj "dobrych" używek z pokiereszowanymi obudowami. I własnie w "odnowienie" ich wlej całe Swoje serce DIY
                            Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Wejper Zobacz posta
                              Bardzo ciekawy pomysł z tym daytonem, muszę zbadać temat, lubię takie oryginalne konstrukcje
                              Potrzebujesz jedynie drugiego wzmacniacza, i zwrotnicy aktywnej/cyfrowej w dowolnej formie (ja np. robie to komputerem). Ustawienie na początku może przerażać, ale jak się troche nad tym posiedzi, to brzmienie jest świetne. Jeszcze w kolejnych dniach można zrobic pare kosmetycznych poprawek, i mamy zwrotnice idealnie pod swój gust.

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                              W 22metrach S16 BR grały basem dużo (okolice 40-50Hz sprawdzone generatorem)
                              Zależy jakiej muzyki słucha autor. Raczej powinno być ok. Chyba, ze autor lubi muzyke z niskim zejściem. Ja osobiście w takim metrażu bym nie schodził poniżej 10-12'

Skomentuj

Czaruję...
                              X