Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki subwoofer do pokoju ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki subwoofer do pokoju ?

Witam

Na samym początku chciałem się przywitać jako nowy członek forum :)

Przechodząc do sedna.
    Dokładniej wczoraj zamieniłem "Kolumny 3 way" firmy kbr-x :o (alphard + 2x altronic)
    na diy Tonsila : GDN 11/35 8ohm oraz GDWK 10/80/19 z cewką od GDWK 9/80 w pudłach Maestro 60.
    Podpięte pod własnoręczne lm3886+ne5532.
    Dzięki temu że nie jestem żadnym melomanem, jestem zachwycony tymi małymi monitorkami :flapper:
    Ale jako że lubię czasem posłuchać transu, oraz gdy mi odbije ciężkiego hardstylu,
    wpadłem na pomysł kolejnego diy - subwoofera aktywnego.

Dlatego też zwracam się do Was z prośbą o doradzenie : Jaki głośnik ?
    Mój pokój ma ok. 14,25 metrów kwadratowych. Oczywiście, będą jak narazie grały z monitorkami Tonsila, ale chciałbym coś naprawdę mocnego, co w moim niewielkim pomieszczeniu zrobi niewielki masaż wnętrzności. Co do reszty, jak wspomniałem nie jestem audiofilem tylko zwykłym nastolatkiem. Na głośnik planuje przeznaczyć max 200zł, co nie znaczy że mogę kupić i za połowę tego :). Głównie kieruje się ku Tonsilowi (sentyment i uzupełnienie zestawu), oraz STX, gdyż tylko o tych markach poza chinolami mam wyrobioną opinie, ale oczywiście chętnie zrobię suba na czymś innym :) Panel zrobię sam, lub postaram się kupić u kolegi Irka, w zależności od mocy jaką będzie potrzeba dostarczyć do głośnika, pudło wykona znajomy stolarz

Tak więc wracając do pytania... Jaki polecilibyście niskotonowiec do 15m(2) ?
    Taki z ostrym kopem ^^

Pozdrawiam
    Last edited by dekoder; 26.07.2011, 20:11.

A ile masz na wzmacniacz? Dobry panel będzie kosztował 150-200 zł. Z tonsila możesz popatrzeć na 20/100, 30/100/11, 30/120/1

Skomentuj

MDS08, mam i zachwalam

Skomentuj

Taka cena jest w zasięgu :) Jednak jak wspomniałem, jako takie pojęcie o elektronice mam, i np. z mostkiem tda7294 najmniejszego problemu by nie było. Bardzo możliwe że będę chciał sam go wykonać

Skomentuj

STX nowa ósemka plus tańsza membrana w 25litrach i na początek 2xTDA by tanio wyszedł wzmacniacz.

http://www.stx.pl/gdn-30-500-4-ap.html
          http://www.stx.pl/sw-stx-8-1-5-250-8-f-a-fc-x.html

EDIT: Alb o jak chcesz ciąć oszty to zrób tego STXa w BR 25l. Jak będzie coś nie tak to kupisz MB wytniesz w miejscu BRu dziurę na membranę. Dałbym stxa na dolną ściankę a br na przednią. Jak będzie potrzeba skorzystania z opcji z MB to wytniesz taką samą dziurę na przodzie i głośnik dasz na przód a MB na dół suba.
          Last edited by gooralesko; 26.07.2011, 20:26.

Skomentuj

Szczerze powiedziawszy "mało w życiu widziałem", ale temat membrany biernej - pierwsze widze ;o Zaraz muszę znaleźć jakąś lekturkę, i obczaić podstawy.
            To tylko taka "atrapa" ?

Narazie obstaje przy tonsilach :
            30/120 + sub 150 Irka nie będzie lekką przesadą jak na 15m ?
            Może lepiej 30/100 i mostek tda ?
            Last edited by dekoder; 26.07.2011, 20:51.

Skomentuj

Zamieszczone przez dekoder Zobacz posta
              Taki z ostrym kopem ^^
              Do 200zł mówisz? 6x Alphard HW 1000 w wielkiej obudowie BR strojonej na 60hz. W 15Mkw krew z uszu jeśli chodzi o natężenie. Masażu tym nie zrobisz (bo to już niższe częstotliwosci), ale będzie kopać po klacie jak pseudokibic w glanach w stanie furii ;d

A jeśli zależy Ci na jakości, proponuję nowego STX węglowego. Ten 8' za 198zł. Wtedy nie będzie prawie nic czuć na ciele, ale będzie grać wyśmienicie.

Ew. możesz zrobic pośrednią opcje, i wziąc sobie np. 12 calowego STX za 139zł. Wtedy będzie i głośno, i muzykalnie.

Narazie obstaje przy tonsilach 30/100, 30/120
              Tonsil to solidnie wykonane głośniki, niestety nic nie zmieni tego, że są to modele wręcz "średniowieczne". Nigdy bym nie kupił tych głośników za cene w jakiej obecnie są. Średniaki i wysokie to inna bajka, ale niestety na starych głośnikach nie osiągniemy basu tak dobrego jak w nowoczesnych subniskotonowcach z wyśrubowanymi parametrami, przystosowanymi do pracy w ekstremalnie niskich częstotliwościach.
              Last edited by BioCannabis; 26.07.2011, 21:24.

Skomentuj

Odstrasza mnie membrana tego 12', po 2 aż 300W mi chyba nie trzeba ? Prosze nie brać dosłownie tego co pisałem :P Nie chce żeby mi się dziury w ścianach porobiły, i okna powybijały
                http://www.stx.pl/sw-stx-8-1-5-250-8-f-a-fc-x.html
                Ten też kusi, ale nie mogę ściągnąć charakterystyki ... Spróbuję na innej przeglądarce

Przy jakiej częstotliwości przeważnie odcinany jest sub ? 300, 400Hz ?

A taki "maluszek" nie dałby rady ?:) STX GDN 22/140/8scx
                Last edited by dekoder; 26.07.2011, 22:24.

Skomentuj

dstrasza mnie membrana tego 12', po 2 aż 300W mi chyba nie trzeba ?
                  Nie musisz słuchac na max głośności. Ja mam 12', a rzadko słucham głośno, ale potrzebuje dobrego zejścia, 8' by momentalnie skończył by się Xmax Jednak do muzyki jakiej słuchasz też bardzo niskiego zejścia nie trzeba.

Nie chce żeby mi się dziury w ścianach porobiły, i okna powybijały
                  O takie rzeczy sie nie martw

Przy jakiej częstotliwości przeważnie odcinany jest sub ? 300, 400Hz ?
                  40-80hz

A taki "maluszek" nie dałby rady ? STX GDN 22/140/8scx
                  Myślę, ze w 15mkw bez dużych wymagań co do zejścia basu było by ok, ale zawsze może być lepiej.

Skomentuj

Powiedziałbym raczej, że suba odcina się pomiędzy 50-100Hz. Twój przedział jest, moim zdaniem, troszkę za niski

Skomentuj

Wszystko zależy od tego jakie ma sie kolumny i jak stromy filtr DP zastosujesz. Jak dla mnie absolutne maksimum to 80hz, przy maluśkich monitorkach, które te częstotliwosć już odtwarzają ze spadkiem. (Bo przecież sub odcięty na 80hz filtrem np. 12db/okt jeszcze bardzo słyszalnie zagra i 120hz, co już kaszani stereofonie).

Dolna granica? U mnie sub jest cięty bardzo ostrym filtrem (48db/okt jak nie lepiej) na 40hz, kolumny tak samo, i zgrywa to sie wbrew pozorom świetnie. Zero dziur/podbić w paśmie, w muzyce nie słychać "szwu" żadnego. Niestety gdybym go odciął na 60hz zwykłym filtrem z wzmacniacza, to już powyżej 80hz by słyszalnie grał, i też by psuło stereofonie, bo nie jest ustawiony symetrycznie z kolumnami, i do tego jest za mną... Szło by wprawionym uchem wyczuć jego lokalizacje.

Dlatego jak dla mnie 40-80hz. Wyższe cięcie nie ma sensu, niższe tylko przy mega potężnych kolumnach

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                        Jak dla mnie absolutne maksimum to 80hz, przy maluśkich monitorkach, które te częstotliwosć już odtwarzają ze spadkiem. (Bo przecież sub odcięty na 80hz filtrem np. 12db/okt jeszcze bardzo słyszalnie zagra i 120hz, co już kaszani stereofonie).
                        Jeżeli mówisz o takim ustawieniu jak u Ciebie, tzn. sub za plecami, ew. gdzieś z boku to tak, zgodzę się. Jednak człowiek nie lokalizuje dźwięków aż do ponad 200hz (zależnie od rozmiaru głowy) więc teoretycznie przy ustawieniu suba centralnie na wysokości kolumn nie ma opcji aby zaburzał stereofonie.

Skomentuj

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                          (zależnie od rozmiaru głowy)
                          Co masz na myśli? Im większa tym lepiej lokalizuje skąd wydobywa się dźwięk?

Skomentuj

Dużo zalezy też od rozstawu ścian. Nawet przy symetrycznie ustawionym subie można miec np. wnękę w pomieszczeniu obok miejsca odsłuchowego w której będzie się "kumulował" zniekształcony bas, i wtedy nawet 60hz może być do zlokalizowania (niezły paradoks, zdziwiłem sie konkretnie kiedyś )

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                            więc teoretycznie przy ustawieniu suba centralnie na wysokości kolumn nie ma opcji aby zaburzał stereofonie.
                            W sumie w taki sposób można by odciąc suba na te np. 120hz w przypadku malutkich satelitek na np. 4' szerokopasmowcach, ale wtedy trzeba sie liczyć z tym, że do ok 150-200hz będzie praktycznie mono. Przy małych monitorkach nie widzę sensu odcinania powyżej 80hz, bo nawet najmniejszy midwoofer zejdzie do 80hz.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                              Dlatego jak dla mnie 40-80hz. Wyższe cięcie nie ma sensu, niższe tylko przy mega potężnych kolumnach

Dobrze, ze tylko dla Ciebie :) bo troche bajek napisales.
                              W profesjonalnym zestawie PMC do pracy studyjnej subwoofer pracuje do 200hz, a bas z satelit odcinany jest przy 100hz. http://www.soundonsound.com/sos/Nov0...mcmonotors.asp wszystko to w oparciu o pasywna filtracje.

Drugi ciekawy przypadek do Fried Model H. Zestaw 2.1 uznawany do dzis za prekursora 2.1 i niedoscigniony wzorzec. http://sites.google.com/site/mpbarney/friedmodelh Tutaj subwoofer ( a wlasciwie dwa w jednej obudowie ) odcinane sa filtrem pierwszego rzedu przy 100hz. Nie dlatego ze mieli takie widzi mi sie, tylko dlatego ze taka opcja jest najbardziej optymalna w tej konstrukcji.

Takich przypadkow mozna jeszcze sporo przytoczyc. Wszystko zalezy od samego systemu, glosnikow, rozwiazan technicznych. Nie mozna generalizowac i napisac, ze tniemy tylko do 80hz stromym filtrem i koniec.

Skomentuj

Zestaw z linku to jest DiY, czy wzorowany na fabrycznej konstrukcji ?

Zestawy 2.1 były bardzo popularne na początku lat 80-tych ze wzgledu na mozliwość miniaturyzacji (akurat Fried nie jst takim przykładem, sub jest raczej duży). I modele pasywne rzeczywiście miały odcięcie bliżej 200 Hz,

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                                  Co masz na myśli? Im większa tym lepiej lokalizuje skąd wydobywa się dźwięk?
                                  Mniej więcej, istotny jest też tutaj kształt. Każda głowa posiada swój HRTF (Head Realted Transfer Function), a raczej ich zestaw. Jest to filtr opisujący sposób słyszenia dźwięku z danego punktu w przestrzeni dla obojga uszu, dla każdej głowy jest on w pewnym stopniu różny (choć też zasadniczo zbliżony). Zestaw tych filtrów daje nam możliwość zobrazowania tego w jaki sposób są odbierane z każdego punktu przestrzeni. Dzięki temu jest możliwa eksternalizacja binauralna dźwięku np. w słuchawkach. Wracając jeszcze do kierunkowości słyszenia związanego z naszą głową. Aby osiągnąć całkowite przesunięcie dźwięku w panoramie na jedną stronę to międzyuszna różnica czasu musi wynosić 690 mikrosekund a natężenia ok. 7-8db. Jak nietrudno się domyślić dla niskich częstotliwości ciężko osiągnąć różnice 7-8db, ze względu na właściwości filtrujące głowy będzie ona dużo dużo mniejsza przez co są trudniejsze w lokalizacji. Dla wspomnianych pasm poniżej 200hz fala akustyczna bez problemu zagina się w okół głowy przez co nie możliwe wskazanie jest kierunku jej źródła (pomijając przypadki jakie opisał kolega wyżej). Zależnie też od częstotliwości wyraźniej bądź słabiej są odbierane zmiany kąta czyli też opóźnienia międzyusznego, mówiąc prościej niektóre częstotliwości lokalizujemy z dokładnością nawet do 1ego stopnia, w przypadku innych aby osiągnąć wrażenie przesunięcia w panoramie musimy realnie przesunąć źródło o kilanaście/dziesiąt stopni.

Skomentuj

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
                                    Zestaw z linku to jest DiY, czy wzorowany na fabrycznej konstrukcji ?

Oba linki to firmowki. Wiecej o firmie Fried : http://www.imf-electronics.com/Home/fried firma dziala do dzis ( choc zalozyciel juz nie zyje ) i nadal trzymaja sie konceptu TL.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      W profesjonalnym zestawie PMC do pracy studyjnej subwoofer pracuje do 200hz, a bas z satelit odcinany jest przy 100hz. http://www.soundonsound.com/sos/Nov0...mcmonotors.asp wszystko to w oparciu o pasywna filtracje.
                                      Ma to swoje uzasadnienie. Midwoofer nie obciążony niskim basem będzie miał bardzo niskie wychylenia - dzięki czemu średnica będzie mniej zniekształcona. Coś jak baaardzo nisko schodzący średniak. Znajomy midwoofer U mnie pracuje liniowo od 40hz w zamkniętej. Dzięki modowi pomieszczenia w okolicach 40-45hz nie trzeba go ostro katować korekcją żeby tak nisko zszedł

Drugi ciekawy przypadek do Fried Model H. Zestaw 2.1 uznawany do dzis za prekursora 2.1 i niedoscigniony wzorzec. http://sites.google.com/site/mpbarney/friedmodelh Tutaj subwoofer ( a wlasciwie dwa w jednej obudowie ) odcinane sa filtrem pierwszego rzedu przy 100hz. Nie dlatego ze mieli takie widzi mi sie, tylko dlatego ze taka opcja jest najbardziej optymalna w tej konstrukcji.
                                      Tutaj podział 100hz przy tak małych midwooferach mnie nie dziwi, zdziwił mnie jedynie filtr 1 rzędu. Zakładając, że tym midwooferkom będzie trochę brakować niskiej średnicy, zagra to fajnie.

Niestety takie rozwiązania mają 1 wadę - sub tylko pomiedzy kolumnami.

Takich przypadkow mozna jeszcze sporo przytoczyc. Wszystko zalezy od samego systemu, glosnikow, rozwiazan technicznych. Nie mozna generalizowac i napisac, ze tniemy tylko do 80hz stromym filtrem i koniec.
                                      No i tu musze się zgodzić

Skomentuj

Cześć.Z mojej strony polecam ci głośniczek 25 cm STX SW.STX.10.2.400.2x4.F.S.PP http://www.stx.pl/sw-stx-10-2-400-2x4-f-s-pp.html
                                        2x4 ohm z powodu,że jest dostępny w STX a z drugiego powodu,że podepniesz pod niego na początek dwie kostki tda:)Tanio i szybko. Mam ten głosnik tylko z cewka 2x2ohm i w pokoju 22m2 jest tyle basu ,że aż miło sie robi w żąłądku hehe przy czym basik jest głęboki w miarę szybki i głośny.Nie żałuję ani jednej złotówki na ten przetwornik.Mogę powiedzieć ci jedno z tonsila tyle basu niskiego nie będzie,tymbardziej w 30 litrów skrzynce a w twoim małym pokoju nie chciałbys chyba szafy z tonsilem 30/120 w 70 litrach hehe:)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X