Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ARN 226 03/4 sztuk: dwie. Co z tym zrobić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ARN 226 03/4 sztuk: dwie. Co z tym zrobić?

Halo!
    jak mawiał Krecik. Po jego namowie, postanowiłem wziąć dwie sztuki tytułowych "ceskich repruduktorów" celem sklecenia subwoofera w wolnym czasie.
    Spamowaliśmy sobie z Shiverem na czacie: ja myślę nad izobaryczną obudową pasmowo przepustową czwartego rzędu (Iso BP 4th w skrócie :))
    Wychodzi mi jakaś tam symulacja:

Shiver natomiast, forsuje linie transmisyjną.

SPL jest tragiczny. bo około 79-80dB, ale to jest do ogarnięcia potencjometrem "Gain" na filtrze subwooferowym.

Materiał na budę testową się znajdzie, jak znajdzie się wolny czas na zwożenie mebli ze śmietników

Jakie inne propozycje aplikacji? Priorytetem jest zejście oraz możliwie mała skrzynka.

EDIT:
    Jakby ktoś też poradził, który z mid-wooferów: http://nowyelektronik.pl/searchsklep...t=G%B3o%B6niki z okolic 30zł byłby najlepszy do monitorka dwudrożnego z Missionem na górze? Chcę kupić w końcu system pomiarowy i zrobić coś samemu :)
    Last edited by Bebok; 27.07.2011, 16:54.

Bierz 14 sk :) Gdyby nie budżet to jeszcze możesz 13/40/2, do tego jest zwrotka, choć to chyba nie problem skoro masz jiga.

Skomentuj

Może zamiast SK spróbuj ich nowy wynalazek i pomierz go dokładnie
      http://stx.pl/wm-stx-6-5-1-80-8-f-s-mc.html.
      Dobrą opcją jest też arn116, jednak jego spl też nie powala...

Skomentuj

14 sk przekracza budżet, ja mam Nowy Elektronik 3km od domu, więc przez to szukam czegoś z ich wyprzedażowej oferty - odpadają koszty przesyłki. Jakby nie to, ze został tylko jeden ARN 150, wziąłbym parę. Teraz myślę nad ARN 5614 albo 5684 w 10l zamkniętej.

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
        Może zamiast SK spróbuj ich nowy wynalazek i pomierz go dokładnie http://stx.pl/wm-stx-6-5-1-80-8-f-s-mc.html.
        Mam dwie sztuki tego wynalazku. Jak kupię system pomiarowy, to postaram się go użyć "w dobrym celu"
        Tak nawiasem, spytam: czy robić jiga, czy kupić Unijiga? Czymś się one różnią w kwestii funkcjonalności?

Skomentuj

Do arna 116 masz gotową zwrotę z missionem na górze :)

Skomentuj

Bierz Unijiga jeśli masz możliwość. Wszystko w jednym miejscu i łatwiejsza praca.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
              Shiver natomiast, forsuje linie transmisyjną.
              I dobrze forsuje, bo to dobry glosnik do klasycznej linii transmisyjnej. Mozna zrobic suba na izobarku TL lub pushpullu TL.

Skomentuj

W takim razie zacznę lekturę tematu linii transmisyjnej, żeby nie wyjść na ignoranta :)
                Zagadałem do Irka o Unijiga, jeszcze nie wiem kiedy go dostanę, bo bez tego urządzenia zrobienie poprawnej linii może być problematyczne, zgadza się?
                A push-pull nie jest rodzajem izobarycznej?

---------- Post dodany o 18:54 ---------- Poprzedni post o 23:08 ----------

Poszperałem po necie i jakąś, mizerną wiedzę nabyłem.

W tym miejscu mam pytania:
                Czy układ izobaryczny w TL powoduje skrócenie tunelu?
                Jakie plusy spowoduje w przypadku TL układ izobaryczny?
                Czy prawidłowym jest przyjmowanie długości tunelu po uwzględnieniu zmniejszenia prędkości przepływu powietrza o połowę (172m/s) na skutek wytłumienia?
                Czy właściwie suba TL, który byłby odcinany na 60-80Hz się wytłumia?

Przyznam się bez bicia, że doszedłem do piątej strony (z 34) tematu o TL na naszym forum i muszę teraz porobić coś innego, bo moje oczy tego nie strzymią

Skomentuj

uuuuu, ciężka sprawa może być z tą TL'ką - to jednak nieco skomplikowana sprawa

Wydaje się, że układ izobaryczny nie spowoduje skrócenia tunelu bo jego długość zależy od częstotliwości, na jaką chcesz stroić tunel. Może się najwyżej zmniejszyć jego wymagany przekrój (ale nie jestem tego pewien...). Skrócenie długości tunelu będące skutkiem spowolnienia przepływu powietrza ( co osiągamy dzięki działaniu wytłumienia) to przeważnie około 10-15% mniej niż długość wynikająca z podstawowego wzoru na strojenie TL'ki. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie i można zrobić tunel krótszy (takoż dłuższy) - zależy od tego jak w takiej aplikacji będzie się zachowywał przetwornik i od tego jakie efekty chcesz osiągnąć (ja akurat jestem zwolennikiem dłuższych linii). Jeśli chodzi o tłumienie TL'ki w aplikacji stricte subwooferowej (z odcięciem poniżej 100Hz) to teoretycznie nie trzeba tłumić tunelu - w praktyce może się okazać, że trzeba będzie rzucić coś na ścianki.

Jeszcze jedno - projektowanie linii transmisyjnej bez możliwości dokonywania pomiarów raczej mija się z celem więc polecam uzbroić się w jakiś sprzęt do pomiarów (o ile jeszcze takowego nie masz - a nie wiem czy masz?). Głównie chodzi tutaj o pomiary impedancji oraz bliskiego pola głośnika oraz pomiar tunelu.

Skomentuj

Zrobiłem sobie celem sprawdzenia rozmiarów jakiś pseudo projekt:
                    założyłem na wlocie 2,5 Sd, na wylocie 1 Sd
                    Narysowałem normalnych rozmiarów obudowę kolumnową: szer: 270, głęb: 340, wys 950 i wcisnąłem tam tunel odpowiedni do założeń. Na końcu zmierzyłem jego długość w środku przekroju i wyszło 1,5m. Zakładając większe Fs Tesli - na poziomie 35Hz i strojenie na 1/4 długości fali wychodzi, że tunel musiałby być o 1m dłuższy, czyli 2,5m. Odejmując od tego 15% długości z racji wytłumienia wychodzi 2.1m. Co przy moich założeniach przekłada się na obudowę o pojemności 70-80l. To jest 2 razy więcej niż chciałbym uzyskać.

W takim wypadku nie wiem, czy uda się pogodzić moje założenia objętościowe z konstrukcją linii transmisyjnej :(
                    Zobaczę jeszcze jaka wyjdzie buda przy mniejszym Sd na wejściu.

EDIT:
                    System pomiarowy zamówiony u Irka, a on czeka na innych chętnych, żeby się za nie wziąć, więc nie wiem ile to potrwa, a chciałbym jeszcze w wakacje zostać mierniczym...

Skomentuj

Najprościej zrobic obudowę zamkniętą, ale niestety koło 50 l na głośnik trzeba dac, chyba, że dasz w push-pullu, to zostanie połowa tego, ale kosztem efektywności.

Skomentuj

Chyba w izobaryku ( compound ). Klasyczny push-pull wymaga dwa razy wiekszej obudowy w stosunku do jednego glosnika oraz posiada wieksza skutecznosc. Wlasciwie to samo jak dwa, osobne glosniki.

---------- Post dodany o 22:57 ---------- Poprzedni post o 22:48 ----------

Czy układ izobaryczny w TL powoduje skrócenie tunelu?
                        Nie
                        Jakie plusy spowoduje w przypadku TL układ izobaryczny?
                        Zachowanie objetosci tunelu jak dla jednego glosnika. Bez ukladu izobarycznego obudowa musi byc dwa razy wieksza. Co prawda mozna upchac dwa glosniki w jeden tunel, ale to nie bedzie to samo co tunel o odpowiedniej objetosci dla dwoch, tradycyjnie podlaczonych glosnikow.

Czy prawidłowym jest przyjmowanie długości tunelu po uwzględnieniu zmniejszenia prędkości przepływu powietrza o połowę (172m/s) na skutek wytłumienia?
                        O polowe?? Dobre sobie :) kazdy by tak chcial, nie ma takiej opcji. Max to 30 procent ( dane ze starych zrodel ).

Czy właściwie suba TL, który byłby odcinany na 60-80Hz się wytłumia?
                        To zalezy od dlugosci tunelu, ale generalnie mozna powiedziec, ze jesli bedzie to typowy sub, to moze pracowac bez wytlumienia. Akurat w przypadku subwooferow mozna sobie pozwolic na troche luzu w wytlumianiu i robic to na ucho/gust. Pomiary owszem przydaja sie, ale jesli konstrukcja bedzie poprzedzona dobra symulacja, to pomiary nie sa az tak konieczne. Zupelnie inna sprawa jest w przypadku tlumienia glosnika, ktory musi odgrywac szerokie pasmo, tutaj bez pomiarow nie da rady.
                        Jest sporo konstrukcji subow TL, ktore w ogole nie maja tlumienia, lub maja go bardzo niewiele.

To czy tunel bedzie dlugi czy krotki zalezy od glosnika i jego parametrow, a nie jakiegos przekonania czy teorii. Kiedys sie robilo na przyslowiowa pale i przez to powstalo wiele dziwnych projektow, ktore do dzis sa uznawane za jakis wzor.

Skomentuj

Sprawa się rypła.
                          Dziś dostałem maila:
                          "Zamówione przez Pana towary tj.;
                          56620 Przewód TLY 0,12mm2 zielony (WYPRZEDAŻ -30%, Cena cennikowa 0.37)
                          58049 Przewód LGY 1x0.75mm2 Niebieski 300/500V (WYPRZEDAŻ -30%, Cena
                          cennikowa 0.70)
                          58050 Przewód LGY 1x0.75mm2 Żółty 300/500V (WYPRZEDAŻ -30%, Cena cennikowa
                          0.70)
                          58061 Przewód LGY 1x0.75mm2 Czar-Zielo 300/500V (WYPRZEDAŻ -30%, Cena
                          cennikowa 0.70)
                          59188 Wtyk Banan metal (WYPRZEDAŻ -30%, Cena cennikowa 1.21)
                          21938 Gniazdo banan GOLD perf.mont. (WYPRZEDAŻ -30%, Cena cennikowa 1.82)
                          54823 Wtyk RCA metal na kabel (WYPRZEDAŻ -30%, Cena cennikowa 1.06)
                          57512 Gniazdo GBA-z /PTF 30 na bezp. Na bezpiecznik WTA, pod otwór í13mm
                          25130 Głośnik ARN226-03/4 22,6cm/4ęn/t 70/140W 3986# (WYPRZEDAŻ -30%, Cena
                          cennikowa 46.22)
                          51257 Radiator A5352 L=7cm (WYPRZEDAŻ -30%, Cena cennikowa 19.05)
                          4635 T52 Obudowa 160/50/160mm (szer./wys./głęb.) metalowa (WYPRZEDAŻ -30%,
                          Cena cennikowa 20.06)
                          są niedostępny na naszym magazynie.
                          Za zaistniały problem przepraszamy."

Sytuacja wymaga wulgarnego komentarza, od którego jako osoba bardzo rzadko klnąca się powstrzymam.

Odpisałem im: "W takim razie czym się kierować przy zakupach przez internet, skoro dane na stronie są nieaktualne?"
                          Żenująco.
                          Tym samym temat można "wciepać do hasioka" :)

Skomentuj

Czaruję...
                          X