Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jamo 266 Power- odbudowa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jamo 266 Power- odbudowa

Jak w temacie. Sąsiad wyrzucał stare kolumienki więc uznałem, że żal je uśmiercać w ten sposób i tak stałem sie ich właścicicielem. Mowa o Jamo 266 Power. Obudowa (oprócz frontu) się praktycznie rozsypuje i nie ma sensu jej odrestaurowywać. Uznałem, że dam nową obudowę o nieco nowocześniejszym kształcie. Glośniki i zwrotnica są sprawne, tylko jak zwykle basówka ma rozpadające się zawieszenie i jest cała oplamiona. Nie wiem czy brac się za odnowę membrany czy wymienić głośnik na nowy stx lub inny. Niestety brak jakichkolwiek info na jego temat. Co wy o tym myślicie? Nie mam zadnego doświadczenia projektowaniu zwrotnic, więc wolałbym uzyć oryginalnej (basówka jest podpięta przez 1 cewkę rdzeniową). Dorzucam foty:

Ok. Mam do wyboru dwa głośniki: STX GDN-22-140-8-SCX albo Tang Bang w6-789s ( oba SPL 91 dB, aby pasowały pod średnio i wysokotonowy). Podział zwrotnicy 1800 i 5000 Hz. Czy projektować zwrotnicę od nowa? Nie mam żadnych info o średnio i wysokotonowym wiec wolałbym pozostawić zwrotnicę bez zmian. Co myślicie o podpięciu nowej basówki do oryginalnej zwrotnicy?

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
      Ok. Mam do wyboru dwa głośniki: STX GDN-22-140-8-SCX albo Tang Bang w6-789s ( oba SPL 91 dB, aby pasowały pod średnio i wysokotonowy)
      Mogą mieć oba w parametrach 91db, a w praktyce zupełnie co innego Musiał byś dokładnie wiedzieć jakie sa normy pomiaru, bo są przeróżne. Dlatego tymi 2 cyferkami w parametrach aż tak mocno sie nie sugeruj. Najlepiej było by bliżej się przyjrzeć normą pomiarowym.

Szukaj woofera, który "ciągnie" jak najwyżej. Patrząc na budowe kolumn nie trudno odnieść wrażenie, że papierowy woofer będzie grał mocno niskim środkiem.

Czy projektować zwrotnicę od nowa? Nie mam żadnych info o średnio i wysokotonowym wiec wolałbym pozostawić zwrotnicę bez zmian. Co myślicie o podpięciu nowej basówki do oryginalnej zwrotnicy?
      Spróbuj pod oryginalną podpiąć, jak będą problemu to ja zmodyfikujesz. Nowej od podstaw kompletnie nie ma sensu budować.

Skomentuj

Hehe. Nie doczytalem w ogóle mocy tang banda- on ma tyko 15 RMS:biggrin:- czyli bardziej jako dobra sredniotonówka ( no albo do małych kolumienek) :) Co do STXa jeśli ufać charakterystyce ze stronki to idzie od 100 Hz prawie równo do 1800 gdzie dzieli ją zwrotnica :

Problem w tym, że cala kolumna ma niby 96 dB:

Co jakbym podpiął równolegle 2 x STX do tej zwrotnicy? Powiniem uzyskać 4 ohmy i wiekszą skuteczność w sekcji niskotonowej o jakies 3 dB ( oryginalna basówka wypada dośc cicho ze średnio i wysokotonowcem). Czy dojdzie przez to do jakiś problemów w zwrotnicy? Kolumna uzyska wtedy też mniejszą impedencję przez podłączone basówki gdyż na nie idzie większość mocy - zgadza się?:???:

Skomentuj

Górka przy 3-5Khz może się odcisnąć na ch-ce całej kolumny, bo sama cewka zbyt dobre tego nie ofiltruje. Choć z 2 strony nie wiemy, jak wyglądały ch-ki starych głośników. Jedna sztuka będzie pewnie za cicha, ale zawsze można przyciszyc średniaka i górę. Raczej bym zdecydował się na inny głośnik. 8-10' na sztywnym zawieszeniu z dużym SPL ciągnące do 3khz bym widział w tym miejscu.

Skomentuj

Jakiś godny polecenia? Ciężko znależć basówki tego rozmiaru powyżej 90 dB. Chyba, że jakoś zmodyfikować zwrotnicę.

Skomentuj

Jak nie zależy Ci na zejściu basu, albo masz subwoofer, a średnie i wysokie mają naprawdę te 96db SPL to pasował by ten przetwornik - http://stx.pl/gde-25-300-8-se.html
              Miał byś już sprzęt bardziej estradowy niż domowy, ale te kolumny mocno zalatują domową estradą, więc powinno być elegancko

Jeśli potrzebujesz niskiego basu, to sprawa się komplikuje. Cieżko znaleźc głośnik, który będzie miał tak wysokie SPL, pociągnie do 3Khz, i zejdzie w miarę nisko z basem. Jest jeden STX estradowy, który będzie już ładnie basił i dośc liniowo ciągnie do 3khz, ale niestety ma 100db SPL

Skomentuj

Wielkie dzięki. Suba mam w trakcie budowy (przygotowanego głównie pod muzykę), a te kolumienki miały mi posłużyć do nagłosnienia pokoju, którego przerabiam na małe studio. W ogóle nie sprawdzałem głosników PA STXa. Myślałem, że w ofercie są tylko duże estradówki. Cena atrakcyjna, ciekawe jaka jakość...

Skomentuj

Cena atrakcyjna, ciekawe jaka jakość...
                  Cięzko znaleźc coś, co będzie lepiej pasowało. Nie słuchałem tego głośnika, ale nie zastanawiał bym się na Twoim miejscu. Chyba, ze chcesz na to wydać dużo więcej.

Skomentuj

Uważam, że on mi w zupełności wystarczy ( chyba, że beyma SM108 http://profesional.beyma.com/pdf/SM-108E.pdf- cena dwa razy wyższa ale wydaje mi się, że głośnik bardziej profesjonalny- lub jakieś inne beymy). Jak będe miał czas to wklepie oba w winisd.

Skomentuj

Beyma osiąga te 95db jedynie w dwóch górkach na ch-ce, średnie SPL jest mniejsze, więc raczej 2szt na kolumne. Co do basu jeśli masz suba, to kolumny najlepiej zrobić w zamkniętej. BR zniekształca dźwięk suba, bo poniżej strojenia gra w powykręcanej fazie. Patrząc po QTS w zamkniętej bardziej widzę STX, ale to jeszcze musisz sprawdzić. Ja osobiście bym wziął STX.

Skomentuj

Suba mam właśnie w obudowie zamknietej:biggrin:.
                        Oto co mi wyszło z STXem ( chciałem aby char. częstotliwości była jak najbardziej płaska:

Zamknięta 83 litry

Bas-reflex 100 litrów/ 41Hz

Trochę duże te obudowy....

Skomentuj

Jeśli masz subwoofer, to nie widze najmniejszego sensu robienia BR w kolumnach.

Skomentuj

Ok. Dzięki za pomoc:thumbup:. Pozostanę przy zamkniętych.

Skomentuj

Czaruję...
                            X