Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Alphardy, projekt

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Alphardy, projekt

Witam was koledzy jestem zielony w temacie, jednak lubię majsterkować i wpadlem na pomysł zrobienia sobie kolumny do pokoju (narazie jednej przez fundusze ale niedługo możne tez i drugiej)
    Posiadam 2 głośniki basowe: ALPHARD 8" 8ohm RMS 60w Max power 120W (tak na pudle pisze, wiem nie są to najlepsze ponoć głośniki ale mam je już i szkoda by mi było żeby leżały gdzieś)
    Gł. średnio-tonowy: też ALPHARD ETP-1300S 8ohm 80W
    Gł. wysoko-tonowy: GDW 80W 8ohm

Załączam projekt prawdopodobnie do d... ale to na podstawie kolumny tonsila...
    w temacie zwrotnicy i montowania zwrotnicy nie wiem nic...

http://imageshack.us/photo/my-images/98/projektde.png/

UWAGI MODERATORA
    Zapoznaj się z pkt 7 regulaminu serwisu diyaudio.pl
    Q

Zamieszczone przez kafi87 Zobacz posta
    Posiadam 2 głośniki basowe: ALPHARD 8" 8ohm RMS 60w Max power 120W
    jaki model? takie 2 literki
    lub daj fotke

nie widze sensu stosowania 2 GDNow na kolumne
    lepiej zrob po jednym a drugiego w druga kolumne (przeciez sluchamy stereo a nie mono )

pomysl nie za madry ale skoro juz to masz to zrob obudowe (raczej bez wykonczenia) i prowizoryczna zwrotnice...

jak bedzie ci malo to zaczniesz robic zgodnie ze sztuka

Skomentuj

ALPHARD LW 800 A6
      czemu bez sensu stosowanie 2 gdn? w tonsilowskiej kolumnie ladnie sie to sprawdzilo raczej... jak dla mnie dzwiek jest i glosny i w miare czysty...
      jestem jak pisalem zielony i szukam tu rady

Skomentuj

Chociażby dlatego, że nie będzie ani odczuwalnie głośniej, ani większego zejścia przy zastosowaniu dwóch gdnów.
        Po drugie jeżeli masz 2 sztuki, to daj po jednej na kolumne, i odchodzi Ci koszt zakupu dwóch kolejnych. Jest to szczególnie istotne głównie z tego powodu, iż dokupienie kolejnych dwóch GDNów to koszty, które po zsumowaniu wartości wszystkich głośników da sume wystarczającą na złożenie porządnego przemyślanego zestawu 2way łącznie ze zwrotnicą zapewne.
        Policz sam.... Patrząc na to co posiadasz, to lepiej to sprzedaj, odłóż kilka zł i zabierz sie za przemyślany zestaw z gotową zwrotnicą i policzonym strojeniem.
        Szczególnie, że wydaje mi się, że nie poradzisz sobie sam ze stworzeniem zwrotnicy do tego co posiadasz aktualnie.
        Sam to przechodziłem, i uwierz, że warto odłożyć powiedzmy z 400 zł gotówki, kupując nawet używane przetworniki od zaufanych userów z forum i złożyć coś przemyślanego z gotową zwrotnicą.

Skomentuj

Zamieszczone przez sticky Zobacz posta
          Patrząc na to co posiadasz, to lepiej to sprzedaj, odłóż kilka zł i zabierz sie za przemyślany zestaw z gotową zwrotnicą i policzonym strojeniem.
          irytuje mnie taka gadka, chlopak mowi ze jest zielony nie mial wczesniej z niczym doczynienia a tu odrazu sprzedaj zaczekaj dozbieraj kup uzywki, sory Panowie ale takie propozycje to raczej zniechecaja a nie motywuja do dzialania :P
          kafi87 zrob dwie obudowy z jednym gdn-em w kazdej, do tego jakas niedroga wysokotonowka z kondensatorem lub najprostsza zwrotnica i juz. przynajmniej pocwiczysz ze stolarką wytluminiem czy chociazby poeksperymentujesz z wytlumieniem, a jesli Cie wciagnie skopiujesz jakas gotowa konstrukcje ktorych jest tu od groma :)
          Last edited by slipknot1989; 03.08.2011, 00:55.

Skomentuj

możne macie racie żeby zrobić 2 kolumny... a tak czysto teoretycznie czy mój niby projekt ma jakieś szanse bytu?

Skomentuj

Zamieszczone przez slipknot1989 Zobacz posta
              irytuje mnie taka gadka, chlopak mowi ze jest zielony nie mial wczesniej z niczym doczynienia a tu odrazu sprzedaj zaczekaj dozbieraj kup uzywki, sory Panowie ale takie propozycje to raczej zniechecaja a nie motywuja do dzialania :P
              przeciez napisalem na poczatku ze skoro je ma to niech wykozysta...

a tak czysto teoretycznie czy mój niby projekt ma jakieś szanse bytu?
              i tak i nie
              mozna uzyc 2 GDNow ale wiaze sie to z tym ze kolumna bedzie wymagala mocniejszego napedu a co za tym idzie podniesie koszty wzmacniacza

no wlasnie - jaki masz wzmacniacz? mam nadzieje ze cos wiecej niz 20w?

a co do skrzynki to bez sensu stosowac tunele b-r na gorze

zrobic ciprojekt skrzynki czy nauke zaczniemy na tym etapie?

Skomentuj

kafi87 zrob dwie obudowy z jednym gdn-em w kazdej, do tego jakas niedroga wysokotonowka z kondensatorem lub najprostsza zwrotnica i juz. przynajmniej pocwiczysz ze stolarką wytluminiem czy chociazby poeksperymentujesz z wytlumieniem, a jesli Cie wciagnie skopiujesz jakas gotowa konstrukcje ktorych jest tu od groma
                Napisałem o tym w kontekscie dokupywania dwóch dodatkowych gdnów. Sam przyznasz, że taki zakup, to wyrzucenie pieniędzy w błoto.
                Koncepcja gdn+gdwk i np 2,2uf na wysoki jaknajbardziej tak, z tym, że może być kiepsko ze średnimi... ale sam od czegos takiego zaczynałem.

Skomentuj

Zamieszczone przez sticky Zobacz posta
                  Koncepcja gdn+gdwk i np 2,2uf na wysoki jaknajbardziej tak, z tym, że może być kiepsko ze średnimi... ale sam od czegos takiego zaczynałem.
                  ale przeciez kolega napisal ze ma i GDMa i GDW!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    przeciez napisalem na poczatku ze skoro je ma to niech wykozysta...
                    Pawle przecierz Ciebie nie cytowalem :P

sticky napisales tez o sprzedazy tych gdnow i dokupienia innych a ja odnosilem sie do tego zdania :P ale nie wazne :) ,na pewno bedzie kiepsko ze srednimi, ale z tego nic wiecej sie nie da zrobic, kazdy od czegos takiego zaczynal, ale nauka nie pojdzie w las...

Skomentuj

Po jednej sztuce. Chyba że źle zrozumiałem :)

Skomentuj

No i bassrefleksy nie o takiej mikroskopijnej średnicy, bo ich furkotanie zagłuszy Ci wysokie tony:)

Skomentuj

wzmaka mam onkyo tx-7330 tak ze mysle ze to pociagnir ladnie... tunel br w takim ukladzie raczej na dole?

---------- Post dodany o 13:53 ---------- Poprzedni post o 13:35 ----------

GDN mam 2 szt srednio 1 szt i wysoko 1 szt...

---------- Post dodany o 13:56 ---------- Poprzedni post o 13:53 ----------

o tunetl br tez wlasnie chcialem zapytac jakie w miare zeby to dobrze bylo bo jeszcze ich nie mam a to groszowe sprawy sa

Skomentuj

Generalnie o jak największej średnicy:) Tylko że średnicę ogranicza nam długość jaką można zastosować. Im większa średnica tym musi być dłuższy. No chyba że dasz tunel w podstawie kolumny, to wtedy może być na prawdę długi. W Twoim przypadku to ciężka sprawa, bo nie masz nawet orientacyjnych parametrów głośnika niskotonowego by dobrać odpowieni tunel. Trzeba by było ten głośnik jakoś pomierzyć.

Skomentuj

obudowa mzsle jakies 25+30 litrow Br srednicy70 mm w zupelnosci wystarczy, musisz dokupic jeszcze jedna wysokotonowke, najlepiej taka sama lub dwie inne nowe, zeby byly takie same w kazdej kolumnie. Br wizualnie bedzie lepiej wygladal na dole, mozeszgo dac tez na tyl ale wiedz ze wtedy kolumna musi stac ok 50cm od sciany.

Skomentuj

obudowa mzsle jakies 25+30 litrow Br srednicy70 mm w zupelnosci wystarczy
                                dokladnie
                                o tym samym myslalem - 30 litrow, b-r 70mm srednicy strojenie ok 40Hz
                                musisz dokupic jeszcze jedna wysokotonowke, najlepiej taka sama lub dwie inne nowe, zeby byly takie same w kazdej kolumnie.
                                a o sredniaku zapomniales?
                                mimo ze na sredniaka bedzie tylko kond to ja bym o nim nie zapominal - duzo wniesie

Skomentuj

ok to juz w miare wiem o co chodzi teraz takowe pytanko gdzies czytalem ze odleglosc miedzy glosnikami powinna byc jak najmniejsza... prawda to?

Skomentuj

gdzies czytalem ze odleglosc miedzy glosnikami powinna byc jak najmniejsza... prawda to?
                                    tak, inaczej bedziesz slyszal wyraznie inne dzwieki z innego miejsca - a tego staramy sie uniknac
                                    idealna kolumna "znika" w pokoju - zostaje sam dzwiek wydobywajacy sie z dokladnie nie okreslonego miejsca...
                                    w amatorskim sprzecie wystarczy zebys nie slyszal ktory glosnik gra

Skomentuj

a czy moglibyscie mi polecic jakis projekt wizualny?

Skomentuj

dlatego wlasnie o to pytalem...

moze pojdziemy w klasyke - wszystko w osi
                                        idac od gory
                                        -wysokotonowy
                                        -sredniotonowy
                                        -niskotonowy
                                        -tunel b-r

calosc standardowe 100cm wysokosci
                                        szerokosc niewiele wieksza niz srednica GDNa
                                        pojemnosc dla GDNa 30 litrow (litr = dm^3 = dm*dm*dm= 10cm*10cm*10cm)

zrob szkic recznie - to bedzie dobre cwiczenie na poczatek

Skomentuj

Czaruję...
                                        X