Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w budowie subwoofer'a

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w budowie subwoofer'a

Witam!!!
    Mam zamiar zbudować subwoofer na głośniku Alphard HW1500 38cm i chciałem was zapytać czy obudowa 85litrów i 2 bass refleksy średnicy 8cm i długości 12cm będą dobre dla tego przetwornika?
    Dane techniczne
    Impedancja [ohm]: 8
    Rozmiar głośnika [cale/mm]: 15 / 38
    Magnes [mm]: 65
    Moc [ Waty Max ]: 200 W
    Moc [RMS]: 100 W
    Magnes waga [g]: 964
    Pasmo przenoszenia [Hz]: 30 - 2000
    SPL [dB]: 95
    Karkas cewki: Aluminium
    Średnica cewki [cale / mm]: 2,0 / 50
    X-max [mm]: 3,5
    Fs [Hz]: 30
    Qts: 0,65
    Qms: 3,89
    Qes: 0,78
    Vas [L]: 199
    Mms [g]: 110,4
    Cms [mm/N]: 0,26

Proszę o pomoc i wyrozumiałość to jest mój pierwszy post na tym forum:)

Pozdrawiam

http://diyaudio.pl/content.php/52-Winisd-Pro-JS

Skomentuj

Właśnie tym programem to obliczyłem i pytam czy dobrze to zrobiłem?

Skomentuj

ale nieciekawe parametry ma ten głośnik, to jakiś estradowiec? Na subwoofer wydaję mi się marny. ale patrząc na qts ( nie chce mi się wbijać do winisd bo nie wiem jakie będzie EBP) to ja bym wybrał obudowę zamkniętą.

Skomentuj

Niestety te parametry sa nieprawdziwe mimo, ze i tak sa juz kiepskie. Do czego ten sub mialby sluzyc? To sie nie nadaje do basrefleksu, chyba ze zalezy Ci wylacznie na halasie. Jesli masz juz ten glosnik to trudno, jesli chcesz kupic to sobie odpusc.

Skomentuj

Wszystko zalezy od tego, czego wymagasz. Czego oczekujesz? Żeby możliwie nisko schodził, ale nie był tak głośny, czy może grać wysoko, a ma być jak najgłośniej? Czy ma grać jak najwierniej (zamknięta), czy może jednak chcesz dodatkowe decybele? (BR).

Ogólnie to co policzyłeś to najniższe sensowne strojenie tego glośnika (45hz), powinienes być zadowolony. Mógł byś też zestroić na np. 60hz, wtedy dopiero by była moc, ale dośc płytki bas (największe podbicie - 80hz). Osobiście bym dał ten głośnik do zamkniętej. Jak Ci nie zalezy na dużych natężeniach to polecam.

Skomentuj

Właśnie że mam już ten głośnik i w tym jest problem. Chciałbym aby grał głośno i było trochę tych decybeli. Czyli te 85litrów i te dwie rury fi=8cm i długości 12cm będą dobre?

Skomentuj

Ogólnie czego nie zrobisz z tym głośnikiem to okropna kupa będzie, szkoda zachodu.

Skomentuj

Zamieszczone przez 19kamil92 Zobacz posta
                  Właśnie że mam już ten głośnik i w tym jest problem. Chciałbym aby grał głośno i było trochę tych decybeli. Czyli te 85litrów i te dwie rury fi=8cm i długości 12cm będą dobre?
                  Będziesz zadowolony.

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                  Ogólnie czego nie zrobisz z tym głośnikiem to okropna kupa będzie, szkoda zachodu.
                  Szkoda zachodu? Ja myślę, ze spełni oczekiwania autora. Jemu nie zalezy na ultra zejściu ani wybitnej jakości, on chce sobie głośno posłuchać, a estradowo-domowa 15-stka tu się akurat sprawdzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                    Szkoda zachodu? Ja myślę, ze spełni oczekiwania autora. Jemu nie zalezy na ultra zejściu ani wybitnej jakości, on chce sobie głośno posłuchać, a estradowo-domowa 15-stka tu się akurat sprawdzi.
                    Z tego zwyczajnie nie będzie basu tylko jakieś ciężkie do określenia buczące coś, nawet dudnieniem nie będzie można tego nazwać. I to nie jest głośnik estradowy-ma po prostu 15ście cali i nadaje się do niczego.

Skomentuj

Z tego zwyczajnie nie będzie basu tylko jakieś ciężkie do określenia buczące coś, nawet dudnieniem nie będzie można tego nazwać.
                      Przesadzasz. Będzie grał głośno, wysoko i mocno kopał kick-basem, bez rewelacji jakościowych. Tak jak opisałeś wyżej grają mikroskopijne "subwoofery" od tanich głośników komputerowych, a nie 15 calowy woofer na sztywnym zawieszeniu w 85l litrach.

I to nie jest głośnik estradowy
                      Tak jak wyżej pisałem. Estradowo-domowy. Wykonany typowo estradowo, ale jedynie w domu cewka jest w stanie przeżyć

ma po prostu 15ście cali i nadaje się do niczego.
                      Pewnie w odgrodzie by fajnie zagrał.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                        Pewnie w odgrodzie by fajnie zagrał.
                        No ok, tu ma jakieś szanse.

Co do reszty i tak się nie zgodzę, po prostu nie przemawia do mnie ten garnek.

Skomentuj

Czyli na jakiś tam bass mogę liczyć. I holton 200 powinien do tego subwoofera powinien w zupełności wystarczyć?

Skomentuj

Zamieszczone przez 19kamil92 Zobacz posta
                            holton 200 powinien do tego subwoofera powinien w zupełności wystarczyć?
                            Wystarczyć? Przy większych głośnościach podwójna czujność - żeby cewki nie usmazyć. Wystarczy na pewno

Co do reszty i tak się nie zgodzę, po prostu nie przemawia do mnie ten garnek.
                            Słuchałem paru głośników z tej "półki", i jakość nie jest zbyt dobra, ale potrafią zatrząść pokojem, więc dla początkujących w sam raz. Spokojnie, nie każdy zaczyna od Seasa, czy Ushera. Kiedy zaczynałem z tematem audio dziwiłem się, jak można płacić więcej niż 100zł za głośnik. Teraz sie dziwie jak można kupić głośnik poniżej 100zl

Jeszcze apropo serii HW. Ktoś kiedyś pisał, że HW 650 gra bardzo fajnie, bardziej żywo i dynamiczniej niż fabryczny midwoofer w kolumnach B&W. Bas z niego bardzo marny, ale bardzo mozliwe, że kiedyś zrobię na nim jakąś nietypową konstrukcje.
                            Last edited by BioCannabis; 03.08.2011, 22:44.

Skomentuj

Czaruję...
                            X