Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tang band W4-657SC co z nimi zrobić

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tang band W4-657SC co z nimi zrobić

Mam dwa głośniczki kupione jakiś czas temu w okazyjnej cenie i chciałem coś z nich zrobić. Myślałem o takich większych monitorach. Proszę o jakieś propozycje z jakim głośnikiem można ja ewentualnie połaczyć.

GDN-17-200-8-SW, zwrotnica aktywna, cięcie ok. 200hz. Jak masz kase to węglowy 8 calowiec za niecałe 2 stówy/szt.

Ew. możesz zrobic małe satelitki plus subwoofer.

Skomentuj

czyli tang band jako wysokotonowy? jakaś propozycja zwrotnicy? Jaka obudowa Bass refleks

Skomentuj

Zamieszczone przez mikolajsabat Zobacz posta
        czyli tang band jako wysokotonowy?
        Wysokotonowy od 200hz o_O ?

jakaś propozycja zwrotnicy?
        Przecież pisałem, że aktywna.

Jaka obudowa Bass refleks
        To tak jak bys miał przed sobą do wyboru kilka ponętnych kobiet, każda w innym typie, i powiedział mi "ej, która będzie lepsza?". Obudowa zalezy od gustu i tego jakiej muzyki sluchasz!

Skomentuj

A może coś takiego:

http://www.pl.audium.com/produkt_det...hnung=Comp%209

Skomentuj

Odnośnie gatunków jazz, blues, klasyka, zdecydowanie nie jakieś techno i inne walenie nogą w kubeł. co do litrażu chciałbym to wrzucić w 8l, najbardziej interesuje mnie zwrotnica, jestem w stanie sobie taką poskładać ale z gotowego schematu bo pomiarów nie zrobię

---------- Post dodany o 21:16 ---------- Poprzedni post o 21:15 ----------

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
            wolałbym monitory

Skomentuj

Proszę, wystarczy poszperać..

http://www.pl.audium.com/produkt_det...hnung=Comp%203

Skomentuj

czyli wsadzić głośnik w mały litraż i tyle?

Skomentuj

Nie. Poczytaj dobrze. Obudowa niepozorna z małym TB z przodu, jednak od spodu podparta głośnikiem niskotonowym.
                  z samego TB w4-657 dołu nie wyciągniesz, chyba że subem.

---------- Post dodany o 21:25 ---------- Poprzedni post o 21:23 ----------

Chyba że coś takiego:

http://diyaudio.pl/showthread.php/15...Band-w4-657-sb

Skomentuj

Eee tam od razu aktywnie, za duzo z tym klopotu niepotrzebnego. Ja majac takie glosniczki zdecydowalbym sie na "kopie" Stelli Light Visatona. Prosta filtracja pierwszego rzedu zwrotnica szeregowa. Tylko woofery dopasowac do efektywnosci TB, basy wcale nie musza byc jakiejs kosmicznej jakosci. Prosto, schludnie i tanio. Oczywiscie mozna posunac sie dalej i umiescic w takiej obudowie linie transmisyjne dla obu glosnikow, ale to juz wiecej roboty i nie sadze aby kazdy musial sie silic na takie konstrukcje.
                    Mysle, ze takie kolumienki swietnie sie sprawdz wlasnie przy muzyce "normalnej", a nie w masowaniu watroby czy trzepaniu dywanu.

http://www.visaton.com/en/bauvorschl...ght/index.html

Skomentuj

Dzięki Pogromca mitów, właśnie o taką sugestię chodziło. Dobrać jakiś niskotonowy 17cm, nieskomplikowana zwrotnica. Bez wgłębiania się w pojęcia o których pierwszy raz słyszę.

---------- Post dodany o 21:35 ---------- Poprzedni post o 21:34 ----------

tylko co z tą zwrotnicą, sam nie zaprojektuję

Skomentuj

A to na dół??
                        http://stx.pl/wm-stx-6-5-1-80-8-f-s-mc.html

Skomentuj

jakiś niedrogi STX jak najbardziej odpowiada

Skomentuj

http://www.visaton.com/downloads/pdf...ella_light.pdf tu masz zwrotnice. Mozna ja dokladnie zerznac, pod warunkiem ze TB ma 8ohm oraz woofer bedzie mial 8ohm no i obudowa ( przednia scianka ) powinna miec takie same wymiary. Prosciej juz sie nie da.
                            Natomiast woofer trzeba dobrac tak, aby nie byl za glosny w stosunku TB. Jesli bedzie za cichy, to mozna zalozyc tlumik lpad na TB i wyrownac bas z reszta. Woofer moze byc w zamknietej obudowie lub BR. Jesli masz problem z obliczaniem BR, rob zamknieta. Glosnik do 20cm, taki ktory zagra w 17 litrowej obudowie ( bo taka pojemnosc bedzie miala kolumna. ) Oczywiscie mozna ja troche zmienic zwiekszajac glebokosc obudowy w razie potrzeby. Glosnik 20cm nie zmiesci sie w miejscu oryginalnym wiec trzeba go bedzie przesunac w dol. Nie wplynie to negatywnie na dzwiek.

Ile mozesz przeznaczyc na woofery?

Skomentuj

O takie proste rozwiązanie mi chodziło
                              Na woofery mogę wydać 50zł za szt.
                              może coś z stxa GDN-17-100-8-SC
                              Czy ten będzie odpowiedni?

Tang bandy mają 8ohm. Głośniki chciałbym wstawić w zewn. 18 x 20 x 60. tak żeby wyszło jakieś 15litrów. płyta 18mm, górny głośnik oddzielony, dolny z otworem albo bez zobaczyłbym w trakcie.
                              Jeszcze jakieś sugestie?

Skomentuj

GDN-17-100-8-SC powinien sie nadac do obudowy zamknietej. Co do obudowy to radze skopiowac dokladnie to co jest w projekcie Visatona. Nie wiem czy wystarczy Ci basu z tego STX. Ewentualnie mozna zrobic normalnie basreflex w 17 litrach, tylko dobrac glosnik, ktory dobrze zagra w takiej pojemnosci, no i w cenie do 50zl sztuka.

Skomentuj

Ja proponuję coś, co nieco przekroczy budżet, ale naprawdę warto troszeczkę dołożyć. Węglowy GDN-17-200-8-SW (67zł) w 17l@30hz spełni Twoje oczekiwania w 200%. Taki maluch, a f3-30hz... Efektywnośc stosunkowo niska, ale zejście lepsze niż niejeden 12' woofer. Te tańsze jeśli chodzi o bas to ledwo co pierdzą w porównaniu z nim. Na STX są niedostępne, ale są na zap-audio.pl

Skomentuj

GDN 17 SW jest spoko, ale raczej nie obejdzie sie bez sciszania TB Lpadem.
                                    Last edited by Pogromca mitow; 03.08.2011, 23:14.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X