Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do instalacji multiroom

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer do instalacji multiroom

Jestem na etaie budowy domu, w salonie bedzie instalcja multiroom sprzęgnieta z serwerem oraz wzmacniaczem HK, w ramach odstresowania chce samemu zbudowac generator do niskich tonów :) jako przypomnienie starych czasów

Pokoik będzie miał 35m kw, wysokośc 3m oto konfiguracja która zapadła mi w pamięć ze starych czasów:

XLS12 + Membrana bierna, całość zamknięta w 60l, pamiętam, że MB trzba było jakoś doważyć ale jakim ciężarem?
    Wzmacniacz to niedkonczona konstrukcja wzmacniacza cyforwego pozbawionego menu ekranowego i korekcji linkwitza moc ok. 450W RMS

Chyba, że możecie mi zaproponować coś równie mocnego do Home Cinema

Ps.

Pozdrawiam starą ekipe igodsubwoofer!!!!!!!

Kolego nie napisałeś czy ma to być subek tylko i wyłacznie do filmów czy róznież do muzyki:)
    Lecz z tego co wyczytałem raczej kierujesz sie w strone filmów prawda?
    Z tym przetworniczkiem sejsmiczne zejscie to mało powiedziane
    http://www.parts-express.com/pe/show...number=293-638
    A jeśli chcesz wyfrunać z pokoju "Jak na Teledysku michaela jacksona"
    To 15cali bedzie idealnym rozwiazaniem http://www.parts-express.com/pe/show...number=293-642
    Wzmaczniacz masz fajny a to połowa sukcesu Oczywiscie trzeba liczyć przesyłke z usa,Jeśli nie puszcza cie budżet to pisz znajdzie sie i coś mniejszego:)

Skomentuj

Wyznacznikiem jakości suba dla mnie jest niskie zejście, jak i trzymanie w ryzach szybkości, po tym poznaje dobra konstrukcje...

Czy słyszałes glosniki ktore polecasz?
      Jak z szybkościa basu, jak mam być szczery słyszałem jeden glosnik 15 cali który niegubil sie ale czasy sie zmieniły...
      Jalie litraże wymagaja te woofery?

Skomentuj

LUKASZ Kiedyś bardzo chciałem zbudować na tej 15 subek niestety nie miałem okazji słuchać lecz czytać pochlebne komentarze i ogladać wykresy.
        Buda do 15 to około 120L,Szybki bas i niskie zejscie no nie gra mi to w całość szczerze powiedziawszy to moim zdaniem albo szybkość albo zejscie razem wyjdzie tylko kleska

Skomentuj

Zamieszczone przez LUKASZ Zobacz posta
          Wyznacznikiem jakości suba dla mnie jest niskie zejście, jak i trzymanie w ryzach szybkości, po tym poznaje dobra konstrukcje..
          w takim razie lukaszu wniskuje ze jednak nie slyszales XLSa?
          za czasow kiedy aktywnie brales udzial w zyciu DIY rowniez marzylem o XLSie (jak pewnie wiekszosc z nas )
          jednak nadszedl czas kiedy i ja sie nim pobawilem...
          no i wielkie rozczarowanie :???:

XLS to sub ktory schodzi nisko... ale wlasnie kosztem szybkosci!
          wg mnie takie suby nadaja sie do uzupelnienia kolumn 3 droznych na dobrym 8" glosniku... inaczej bedzie jedno wielkie buczenie

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            XLS to sub ktory schodzi nisko... ale wlasnie kosztem szybkosci!
            Zastawiam się czy to nie jest powoli kreowanie mitu. Każdy głośnik schodzący nisko będzie dawał wrażenie zmniejszenia szybkości właśnie dlatego, że schodzi nisko ! Podejrzewam, że porównując np goup delay dla częstotliwości wyższych ten sub będzie "szybszy" aniżeli inne suby na głośnikach bez tak dobrego zejścia (kwestia chociażby górki na GD w miejscu strojenia BR która wypadnie wyżej dla gorzej schodzących i wyżej strojonych subów).
            Czy to po prostu nie jest tak, że chcemy niskie zejście a jak już je mamy to się nie podoba bo daje wrażenie braku szybkości? Dochodzi też kwestia zniekształceń. Konstrukcja o niższych zniekształceniach może się mniej podobać bo wraz z najniższym basem nie dostajemy ekstra 2 i 3 harmonicznej które akurat wypadną w zakresie częstotliwości odpowiadających za "szybkość".

Skomentuj

Yoshi napisałeś w sumie bardzo ciekawą rzecz, która daje do myślenia, sam jestem ciekaw i zastanawiam się jaki dać głośnik do suba, szybki i nisko schodzący. Pytanie czy jest to w ogóle możliwe?

Skomentuj

Xls w zasadzie byl prrzetwornikiem na ktorym skonczylem zabawe z diy i uznawalem go zawsze za pewien kompromis pomiedzy szybkoscia i niskim zejsciem ale w pewnym momencie przestalem sie w to bawic ale jestem z innych czasow diy i w pewnym momencie wolalem isc kupic sprzet do media

co bys polecil do takiej instalacji cos sensownego w salonie bedzie tryb imprreza wiec i sprzet audio bedzie do tego podlaczony i dostosuje ustawienia do programu domu
                w projekcie wnetrza nie ma ani kolumn ani suba wszystko zabudowane w scianach wiec i na suba jest przygotowana wneka ktora docelowo zostanie zabudowana rigippsem litraz ma drugorzedne znaczenie co mozecie polecic

Skomentuj

Z takich głośników to np. Mivoc HCM12T był szybki i bardzo nisko schodzący. Tak samo jego tańszy brat - XAW312. Do tego można jeszcze dołączyć Daytony dostępne w Polinku.

Skomentuj

moim skromnym zdaniem po przesłuchaniu paru zestawów w media to koszmarnie źle wydane pieniądze, jak ktoś lubi płacić za wygląd, to jego sprawa, ale grać to w większości przypadków grało przeciętnie, a nawet źle, a ceny 2-5tys zł.

Skomentuj

A przetworniki alcona moze cos w Tl w zasadzie idealnie nadaje sie w sciane jezeli nic nie dobiore najwyzej zamowie cos gotowego bo dzis dostalem oferte i ceny niepowalaja az tak i nawet jest modul z magistrala knx

ps
                      w media sie kupuje a slucha sie w studiach pozatym w media jest jeden plus jak kupowalem jble do biura uwazalem ze tego szukalem po podlaczeniu na miejscu okazalo sie ze jednak nie tak cos z gora spakowalem do media odwiozlem oddali kase a jezli zamowil bym przez studio to oni niebardzo chca przyjmowac
                      I niekazdemu chce sie samemu budowac sam wkoncu tez kiedys do tego dojdziesz

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                        Podejrzewam, że porównując np goup delay dla częstotliwości wyższych ten sub będzie "szybszy" aniżeli inne suby na głośnikach bez tak dobrego zejścia
                        to co napisales nie jest prawda... ale faktycznie, po twoim wpisie musze uzupelnic moja mysl

XLS to glosnik ktory NIE GRA wysokim basem!
                        lub jest on tak powolny ze az nie da sie tego sluchac... ale raczej to pierwsze
                        tego typu glosniki slyszalem 2 - XLS oraz scan

no i gdyby twoja mysl pawle byla poprawna to scan powinien byc JESZCZE WOLNIEJSZY bo schodzi nizej... tymczasem byl on szybszy mimo ze schodzil nizej. ale znowu pojawia sie problem - on nie gral wysokim basem!
                        nadawal sie do uzupelnienia czegos co juz sobie radzi niezle z basem...

a dla obalenia twojego "mitu" napisze ze slyszalem troche samochodowych glosnikow ktore potrafia i zejsc nisko i przy tym nie zamulac a w dodatku rowniez zagrac wyzszym basem :p

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                        Z takich głośników to np. Mivoc HCM12T był szybki i bardzo nisko schodzący. Tak samo jego tańszy brat - XAW312.
                        dokladnie o tych glosnikach pomyslalem. XAW 310 nie jest taki drogi w porownaniu do jego walorow i konkurencji...
                        a no i mam w niemieckich gazetkach kilka projektow na tym glosniku

Skomentuj

Wiem, że nie zawsze chce się budować, ale zawsze można to zlecić komuś kto ma doświadczenie, a nie wiele weźmie, jednak musiałbyś wiedzieć co konkretnie chcesz. Na forum są takie osoby. Fakt, media oddaje kasę, ale nie oszukujmy się, żeby wszyscy zarobili to nasuwa się myśl - co siedzi w środku? Więc moim zdaniem za te same pieniądze co kupiłbyś gotowe kolumny w sklepie, jesteś w stanie zrobić coś lepszego samemu. Podkreślam, że to moje zdanie bazujące na dotychczasowych odsłuchach, porównaniach, na pewno jeszcze wiele w życiu usłyszę i zobaczymy czy nic się nie zmieni.

Pawle a gdzie można kupić ten głośnik, jakiego napędu potrzebuje, jak się sprawdza w muzyce, w kinie?

Skomentuj

I niekazdemu chce sie samemu budowac sam wkoncu tez kiedys do tego dojdziesz
                            a nie mozesz komus zlecic? na forum jest kilku z dobrym sprzetem. zobacz ogloszenia - naprawde uczciwie sie ceni

---------- Post dodany o 20:30 ---------- Poprzedni post o 20:22 ----------

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                            Pawle a gdzie można kupić ten głośnik, jakiego napędu potrzebuje, jak się sprawdza w muzyce, w kinie?
                            tylko DE
                            o ktory dokladnie chodzi?

Skomentuj

XLS nie moze byc z po prostu kiepskim, powolnym wooferem. Chocby z tego wzgledu, ze zostal wybrany przez Linkwitza to jego referencyjnych Orionow jako bas w dipolu. Byc moze po prostu trzeba mu odpowiednia obudowe albo poziom znieksztalcen jest tak niski, ze jego granie moze byc mylone z zamulaniem.

Skomentuj

Adam 85 ja tez prowadze firme i kazdy musi zarobić media, dystrybutor, a takze moja firma ktora swiadczy usługi......

Jezli będę wiedział co chce to zbuduje sobie to sam, albo dam pracowniką z firmy żeby to zbudowali, pomierzyli to akurat nieproblem bo mamy dostep do sprzetu pomiarowego robimy pomiary DSO a dla nich bedzie to poznanie czegoś nowego!!!

Pawel S tu niechodzi o kase a o posiadnie w domu czegoś co sie zrobiło samemu albo jest to wytworem mojej firmy (fajnie jest pochwalic sie przed znajomymi) subwofer do zabudowy boscha nie jest diabelslko drogi koszt wacha sie w granicach 1500zł netto za obudowę z głosnikiem bez wzmacniacza

Panowie klaruja mi sie dwa rozwiązania:
                                2 x Obudowa w postaci lini transimsyjnej z jakims 30 cm wooferem zabudowana w bocznych scianach przy filarach
                                1 x Subwoofer oparty o 2 głosniki 30 cm np XLS w obudowie closed zabudowany w pobliżu ekranu

Calosc sterowana monoblokami, zintegrowanymi z KNX oraz centrum zarządania domem, sterowanie ograniczone do zał/wył jednego lub dwoch przy okreslonym scenariuszu np:
                                impreza dwa suby 100%
                                kino domowe 2 suby 70%
                                życie codzinne jeden sub 80%

gdzie poziom wejsciowy bedzie nadawny poprzez media serwer

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  XLS nie moze byc z po prostu kiepskim, powolnym wooferem. Chocby z tego wzgledu, ze zostal wybrany przez Linkwitza to jego referencyjnych Orionow jako bas w dipolu. Byc moze po prostu trzeba mu odpowiednia obudowe albo poziom znieksztalcen jest tak niski, ze jego granie moze byc mylone z zamulaniem.
                                  To głośnik do tak niskich częstotliwości, ze mało kto wie jak to sie w ogóle używa, i potem wszyscy mówią, że "muł do kina". Powtarzałem już wiele razy, ale mało kto skumał... Tego typu glośniki sie łaczy z niskoschodzącymi kolumnami, i tnie ostrym filtrem na ok. 40hz i to wtedy gra z dobrą dynamiką.

Wyobraźcie sobie jakby okropnie grał średniak zmuszony do odtwarzania wysokich tonów? Używanie takiego suba z cięciem np. 60hz 12db/okt to dokładnie to samo. Ten głośnik nie odtworzy prawidłowo wysokiego basu, on prawidłowo i z pełną dynamiką gra na granicach subsonicznych. A z takim cięciem będzie dobrze słyszalny jeszcze do 100hz !!

Spróbujcie takiego połączenia:

Kolumny w zamkniętej (koniecznie zamknięta!), schodzące słyszalnie, ale już z spadkiem do 40hz.
                                  Subwoofer na "pompce", filtr na 40hz, stromość 24db/okt.

Potem tylko włączyć jakiś szybki kawałek, i uświadomić sobie, ze sub praktycznie nie reaguje na szybkie uderzenia wysokiego i średnio-wysokiego basu (kolumny robią to z odpowiednią prezycją), a z szybkim naprawdę niskim basem radzi sobie znakomicie, bo do tego został stworzony!

Skomentuj

To bardzo ciekawa koncepcja BioCannabis, ale z MB, czy w OZ? Może z niej skorzystam

Skomentuj

1 x Subwoofer oparty o 2 głosniki 30 cm np XLS w obudowie closed zabudowany w pobliżu ekranu
                                      Moim zdaniem to by było świetne. Oczywiście z korekcją DSP żeby zejśc do liniowo do 20-25hz zaleznie od potrzeb. 2 głośniki zrekompensowaly by niską efektywność obudowy zamkniętej, bo przy jednym mogło by być za słabo przy dużych głośnościach. 2 głośniki - większa efektywność (+3db), dwa razy większa moc do wpakowania (+3db), więc wychodzi nam 6 decybelków więcej, a to wbrew pozorom jest dużo.

No ale jeśli masz miejsce, i masz jak zrobić TL (to już nie zamknięta, czy BR niestety), to też dobra opcja. Ale na te tematy to już z Pogromcą.

impreza dwa suby 100%
                                      kino domowe 2 suby 70%
                                      życie codzinne jeden sub 80%
                                      Po co jeden do życia codziennego? Lepiej dwa, ale każdy o połowe mniej obciążony, co da lepszy dźwięk.

---------- Post dodany o 21:44 ---------- Poprzedni post o 21:40 ----------

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                                      To bardzo ciekawa koncepcja BioCannabis, ale z MB, czy w OZ? Może z niej skorzystam
                                      Jak masz kase na mega wytrzymały głośnik, i "pół elektrowni", to pewnie, że OZ z korekcją. Jak nie to BR/MB nisko strojone (20-25hz), z delikatną korekcją. Ja mam te 2 opcje ze względu na fundusze, i i tak jest nieźle. Ale pamietaj - kolumny koniecznie w zamkniętej! Inaczej zniekształcenia fazowe poniżej strojenia BR w kolumnac słyszalnie, negatywnie wpłyną na prace suba, i sie troszke kupa zrobi...

Skomentuj

http://www.loudspeakershop.eu/glosni...00-p-1418.html

Ten głośnik w BR ma straszny group delay, sam nie wiem. 55l@30hz 24ms. Do tego potrzebna rura 102x412.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X