Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dwie drogi na Monacor SPH-165 KEP i Morel MDT-29 + sub na MDS08 w bocznej ścianie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dwie drogi na Monacor SPH-165 KEP i Morel MDT-29 + sub na MDS08 w bocznej ścianie

witam!
    Mam zamiar zbudować kolumny ze zintegrowanymi subwooferami w bocznej ścianie. Suby będą na Intertechnik MDS08

umieszczone w oddzielnej komorze 20 litrowej, bass reflex wyprowadzony do przodu, suby będą zasilane Uniampem a sygnał pochodzić będzie z amplitunera i przechodzić przez aktywny filtr dolnoprzepustowy.
    u góry kolumny będzie Monacor SPH-165 KEP:
    a sekcja wysokotonowa na znanym Morel-u MDT29:

czyli znana konstrukcja każdemu :) bass reflex umieszczony z tyłu, będzie to zasilane bezpośrednio z ampli. Co do wyglądu konstrukcji to na razie oglądam i jeszcze się nie zdecydowałem, i w tej kwestii chciałbym najwięcej pomocy, jakieś sugestie i pomysły. Na razie jestem przy tym:

wykończyć obudowy mam zamiar fornirem coś w deseń calvados a najlepiej jabłoń locarno

Jeśli coś takiego to może w stylu jamo:

lub na podstawkach:

Skomentuj

to juz te akustiki fajniejsze
      ogolnie fajny pomysl

a moze zastosowac mniejszego kepa?
      Z opinii panujacych na forum zwrotki i tak sa do poprawki
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Też myślałem o identycznym rozwiązaniu, kiedy miałem kiepa i morela :) Nawet projekt gdzieś miałem, musiałbym poszukać. Całość w moim wypadku miał zasilać SymaSym 4 końcówki - dwie na mdsy z wyższym zasilaniem, dwie na kep+mdt. Tyle że u mnie całość miała być aktywnie. Tak jak lklukasz pisze - zwrotka jest do poprawy - też miałem oryginalną na hiendowych elementach, ale i tak to nie grało tak jak powinno. Fajnie by było gdybyś zrealizował projekt - z miłą chęcią bym oglądnął wykończony taki :)

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          a moze zastosowac mniejszego kepa?
          nie bardzo ponieważ posiadam już te większe KEP-y
          czekam na to zamówienie z audiocompnents, potrzebuje 2xmorele i jednego MDS-a
          na razie nie dysponuje systemem pomiarowym ale zobaczymy co czas przyniesie, mikrofon już jest ;p
          aktualnie będę korzystać z dostępnych wersji zwrotki:

na słuch wybiorę co mi będzie najlepiej pasować, a z czasem "oszlifuje diament"
          nie chce całych aktywnych, czasami mam ochotę na same stereo bez suba to włącze sam ampli
          ogólnie audio physic produkuje dużo tego typu konstrukcji, tutaj np. z pochyloną ścianką: http://www.audiophysic.de/tempo25/index_e.html ale wtedy to zwrotka już inna od razu potrzebna.

Skomentuj

no to jesli juz jest to trzeba go uzyc
            jesli jednak zdecydowalbys sie bawic w jakies pomiary to morela (mimo, ze bardzo dobry) zastapil bym usherem 9950
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

http://www.mission.co.uk/Product.asp...&Tab2=pilastro

Zobacz ten projekt ^^

Skomentuj

tu jest przekrój:
                http://shows.soundstagelive.com/show...y_jan_09.shtml

Skomentuj

Aktualnie krążące po sieci zwrotnice do kepów wymagają trochę szlifu. Jestem w trakcie budowy nowego projektu na kepach z nową wersją zwrotnicy aczkolwiek nie dla morela. Za około miesiąca będę w stanie coś powiedzieć na ten temat... może się zgramy w relacjach z odsłuchu :)

Skomentuj

Co do zwrotek - to ta po prawej lepiej gra, czyli relatywnie z wyższym podziałem.
                    Ogólnie sądzę że kep pasował by idealnie do usherów - nawet tańszego bo mają podobny charakter brzmienia, neutralny, szybki i punktowy. A mdt29 lubi rozmydlić, i to tak... nie bardzo pasuje.

Skomentuj

Przypadkowo wpadłem na takie kolumienki( jeżeli zależy ci na klasycznym wyglądzie):
                      http://www.rega.co.uk/html/RS3.htm

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                        Przypadkowo wpadłem na takie kolumienki( jeżeli zależy ci na klasycznym wyglądzie):
                        http://www.rega.co.uk/html/RS3.htm
                        no ruffpl o cos podobnego mi chodzi, na szybko wyczarowałem takie coś:

tylko kolumna chce żeby stała na grubej płycie granitowej, najlepiej czarnej, te rozwiązanie co na foto powyżej nie bardzo mi się podoba.

Skomentuj

Jak ma byc wspomaganie na basie, to po co taki duzy midwoofer? Chyba po to daje sie 3 droge, zeby miec lepsza srednice i wiecej basu, a tutaj bedzie tylko wiecej basu, a srednica taka sama jak z typowego dwudrozniaka. Pomysl slaby moim zdaniem.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                            Co do zwrotek - to ta po prawej lepiej gra, czyli relatywnie z wyższym podziałem.
                            Lepiej gra bo srednica jest prawdoopdobnie lekko wypchnieta przez co zestaw jest odbierany jako przyjemniejszy w odsluchu

Skomentuj

A jakbyś przeczytał Pogromco, - to byś wiedział że kepy już ma.

Skomentuj

To co ze ma? Sprzedac i kupic odpowiednie glosniki, a nie robic cos na pol gwizdka. No ale kto co woli...

Skomentuj

to w przypadkuu kepow juz nie musi byc takie latwe
                                  to juz nie ich "czasy"
                                  oczywiscie wszystko zalezy od ceny

---------- Post dodany o 19:05 ---------- Poprzedni post o 19:05 ----------

choc ja tez jak juz pisalem widzialbym tam mniejszy woofer
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A z ciekawości wysłucham propozycji jakiś sredniaków/ midwooferów lepiej grających od kepa na średnicy do kwoty powiedzmy 180zł/szt.

Skomentuj

Imho tonsil 15/40/5, 13/50/9 czy tang bandy np w4 657 ale co kto lubi :) To są niuanse i co komuś bardziej odpowiada. Sam kep na średnicy gra super, ale czy nie ciekawie byłoby np sprzedać tę parkę a zamówić coś np ze średnich/niskośrednich ushera i wypróbować w konstrukcji jakiś nowy głośnik ?
                                      Last edited by eternality; 08.08.2011, 18:53.

Skomentuj

Zamieszczone przez eternality Zobacz posta
                                        Imho tonsil 15/40/5, 13/50/9
                                        Tym trochę daleko do średnicy kepa, kep ma dużo więcej detali i buduje lepszą scenę. Klasa, dwie wyżej. TB słyszałem tylko w zestawach logitecha - tam tragicznie też nie grały
                                        Właśnie bronie kepa - bo w swojej cenie ciężko znaleźć mu konkurenta, jeżeli chce się coś do prawdziwego 2wayu, z dobrym basem a przy okazji niezłą średnicą. Np. USHER AUDIO YS-13225W-2XP - średnicę ma na podobnym poziomie, ale basu zero w porównaniu do kepa. Innych usherów w tym przedziale cenowym ciężko szukać. Może jakiś dayton by się znalazł, ale który? skoro mało które ktoś testował.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X