Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik do suba do 1200zł z loudspeakershop.eu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik do suba do 1200zł z loudspeakershop.eu

Sub 70% muza, 30% kino, wielkość obojętna, pokój 12m2, zasilanie 300W mosfet przy 4ohm lub dla 8ohm 150W. Rodzaj muzyki, mieszana, wszystkiego po trochu. Docelowe kolumny z którymi to zagra usher 8935A + 9930 na kicie z akkusa.

zastanawiałem się nad tym http://www.loudspeakershop.eu/glosni...02-p-1554.html

Pozdrawiam

Niskie zejscie czy szybkość mocna stopa i wykop?
    Opisz dokładniej czego oczekujesz od głosnika w końcu 1200zł to duże pieniadze jak na przetwornik do suba wiec warto sie okreslic.
    Głosnik który podałeś to przetworniczek który bardziej sprawdzi sie w dużych hi endowych modułowymi kolumnami jako podstawa basu do suba nie nadaje sie zbytnio.
    W tych pieniadzach chyba lepiej sprawdzi sie strasznie oklepany Dayton.
    Ja osobiscie poleciłbym ci 2xIntertechnik MDS10 DVC do tego buda BR 52L i już zestrojona według uznania.
    Możesz nawet zastosować 2xpeerless xxls http://allegro.pl/peerless-xxls-12-2...738657216.html akurat zmiescisz sie w budżecie chociaż musi ci przypaść do gustu jego brzmienie:)

Skomentuj

Tylko chciałbym żeby to było z tego sklepu co podałem, bo chciałbym sobie kupić na raty. Na głośnik mógłbym przeznaczyć do takiej kwoty co nie znaczy, że tyle muszę wydać. Rozważam mnóstwo opcji, ale sam już nie wiem, tylko mętlik w głowie.

Określić to mogę tak, potrzebuje uzupełnienia do tego kitu akkusa, nie wiem dokładnie jak on jest strojony. Na pewno bez sensu jest mieć suba co zagra tak nisko jak kolumny. Rozważałem ushera 8955 do tego zestawu na suba, potem zacząłem przeglądać głośniki zacząłem rozmyślać jakiegoś scana albo xlsa, ale narpawdę sam już nie wiem. Ma być to sub głównie do muzyki i w tym kierunku chciałbym iść, jednak nie obrażę się jak zagra to też poprawnie w filmach.

Skomentuj

Z reka na sercu polecam ci mds10 a jeszcze 2 głosniczki każdy w osobnej komorze to było by cos:)
        http://allegro.pl/intertechnik-mds10...736609609.html
        Pogadaj z pikiem jak bedziesz brał 2 to napewno zejdzie troszke z ceny,Wydaje mi sie natomiast że do tak małego pokoju nie potrzeba wsadzac 2x10cali chyba ze jestes miłosnikiem mocnego basu i kochasz potężne uderzenie.
        Nie chce ci robic wiekszego metliku w głowie ale domyslam sie że jak masz pokoj 12m2 to masz bardzo ciasno "w sumie mam ten sam metraż" A jeśli sciany to kwadraty to masz zapewne kiepsa akustyke wiec może zamiast wydawać 1200zł na przetwornik wydaj połowe a druga połowe na dopasowanie akustyki pokoju wydaje mi sie że było by to najlepsze rozwiazanie z możliwych:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
          Ja osobiscie poleciłbym ci 2xIntertechnik MDS10 DVC do tego buda BR 52L i już zestrojona według uznania.
          Możesz nawet zastosować 2xpeerless xxls http://allegro.pl/peerless-xxls-12-2...738657216.html akurat zmiescisz sie w budżecie chociaż musi ci przypaść do gustu jego brzmienie
          Do pokoju 12m^2 2x10" ? Trochę nieporozumienie... Za tą kwotę lepiej wstawić jeden porządny głośnik, bo i tak bez problemu nagłośni ten pokój a nawet będzie się w nim dusił...

Jaka elektronika będzie do tego głośnika? Jeszcze nie zrobiłeś kolumn na 8935A a już chcesz suba...?

Skomentuj

Mam narazie kolumny na jakiejś vifie i tvm xw, do tego napęd na lm4780 z selektorem i barwą irka. Pokój ma 2,8x4,3m. Kit usher'ów chce zamówić razem z głośnikiem pod suba, żeby po pierwsze nie płacić 2 razy za wysyłkę, a po drugie żeby mieć już taki komplecik na zestaw 2.1. Zasilać ten głośnik będę mosfetami na 2 parach irfp250n. Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
              to bardzo dobry i bardzo nisko schodzacy glosnik... ale nadaje sie do uzupelnienia kolumn juz dobrze grajacych basem - poprostu odtwarza tylko najnizsze pasmo

---------- Post dodany o 09:28 ---------- Poprzedni post o 09:28 ----------

aha - i do stosowania WYLACZNIE z membrana bierna!

Skomentuj

ja mam monitory na usherach w 24m2 i basu nie mam za malo
                mam tez 8955 i na nim wlasnie bede robil suba
                jednak nie spieszy mi sie bo basu starczy
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz, bardzo podoba mi się ten przetwornik, ale 8935A z obudowie 33litry schodzi podobnie jak 8955. Czyli spodziewam się efektu, że zbraknie najniższych rejestrów. Kusi mnie też głośnik do OZ, myślałem, że tego SS bez zastosowania MB mogę w taką wsadzić. Symulacje wychodzą fajnie.

Skomentuj

nie wydaje mi sie
                    przeciez akkus zastosowal wlasnie ten glosnik w swoich 3 drogach
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

to może wezmę 9930-20 + 8935A + 8955, ale wydaje mi się, że to trochę mały głośnik jak na suba:) A jeszcze jak 8935A mają dużo basu to już w ogóle:)

Skomentuj

A ja ponownie spytam co z akustyka pokoju?
                        Bo niestety najważniejszy czynnik jest prawie zawsze pomijany,niektórzy pakuja tysiace złoty w kable czy gniazdka a nie pomysla o akustyce a przeciez to najwazniejszy element,To tak samo jak kupic sobie sportowego mercedesa prosto z salonu i załozyć do niego ogranicznik do 60khm z czego tu sie cieszyć?

Skomentuj

a powiedz mi jak to powinienem ocenić, sprawdzić, jakie kryteria przyjąć?

Skomentuj

Bo niestety najważniejszy czynnik jest prawie zawsze pomijany
                            Na pewno nie najważniejszy, ale bardzo istotny.

To tak samo jak kupic sobie sportowego mercedesa prosto z salonu i załozyć do niego ogranicznik do 60khm z czego tu sie cieszyć?
                            Nieno, nie przesadzajmy. Porównał bym to raczej do sportowego auta na polskich drogach. O sportowej dynamicznej jeździe można zapomnieć Od tego są tory wyścigowe.

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                            a powiedz mi jak to powinienem ocenić, sprawdzić, jakie kryteria przyjąć?
                            Jeśli chodzi o stereofonie i jakość basu to kolumny im dalej od ścian, i im szerzej rozstawione tym lepiej. Dźwięk jest większy, bardziej przypomina prawdziwą scene, stereofonia wgniata w fotel. Poza wyjątkiem, kiedy kolumny sa kilkadziesiąt centymetrów od uszu (np. monitorki na biurku), stereofonia też może być świetna, jednak nie tak spektalularna jak przy szerokim rozstawieniu. Ważną sprawą sa też odbicia. Jak za dużo dźwięku sie odbija, to jest ochydne echo. Jak za mało, to dźwięk staje się powolny i zamulony.

Jeśli chodzi o bas i paskudne podbicia w nim, fale basu są "najcięższymi" falami dźwiękowymi. Rozchodzą się po pokoju, potem odbijają od ścian, i w jednych miejscach nakładają sie na siebie tworząc podbicia basu, w innych sie wytłumiają tworząc dołki w ch-ce. Jeśli pokój jest za mały żeby zmieścić odpowiednio długą fale basu, standardowe jej odtworzenie nie będzie możliwe. Dlatego czasem się mówi, ze pokój ma swoje "pasmo przenoszenia", jednak da sie to pominąć.

Przede wszystkim zmierz wymiary pomieszczenia.

Skomentuj

gdzieś pisałem 2,8x4,3m

Skomentuj

Czaruję...
                              X