Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz gitarowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz gitarowy

Kumpel chcę żeby zbudować mu mocny wzmacniacz gitarowy, bo potrzebuje sobie pograć a jego obecny "piec" jest za cichy (perkusja go zagłusza)
    Potrzebuję porady.
    Jaki głośnik do tego? ok 200zł na głośnik
    Jako wzmacniacz myślałem użyć n-mosfet irka bądź projekt zbiga
    No i do tego przedwzmacniacz jest potrzebny.

I jeśli chodzi już o samą obudowę, zauważyłem, że te obudowy to po prostu skrzynki z dziurą z tyłu. Ma to jakieś odzwierciedlenie akustyczne? czy po prostu to jest zwykła skrzynka?

A jaką muzykę gra Twój kolega? Bo to dość istotne :)

Skomentuj

Rozmiar obudowy nie ma tutaj aż tak wielkiego znaczenia.
      Co do dziury z tyłu - możesz zrobić zdejmowane plecy tj. kawałek drewna bądź mdf na wymiar i dorobić mocowania, będziesz wiedział co lepiej gra. Jednak coś w tym musi być, skoro paczki basowe są zamknięte.
      Co do głośnika - ogólnie szukaj głośników typowo gitarowych firm takich jak Celestion, Eminence

http://allegro.pl/glosnik-celestion-...751687903.html - koleś jest chyba z gdańska, więc możesz zobaczyć z kumplem co i jak
      http://allegro.pl/listing.php/search...1b45ce82fe39d8 - to też zobacz

Skomentuj

Ja ma być mocny, to n-mosfet - takie zasilanie, żeby dostać około 100W. Głośnik np Eminence Legend V128 - sporo opinii czytałem, że gra lepiej niż Vintage 30.
        Co do paczki, litrażem się specjalnie nie przejmuj, skopiuj po prostu wymiary jakiejś paczki 112 (1 głośnik 12") i zostaw ją otwartą z tyłu, lub jak potrzeba więcej basu, przymknij do połowy, albo i 3/4.
        Masz już jakiś preamp na oku? Można zrobić np tylko czysty kanał i wpinać kostki z overdrive, albo zintegrować np coś takiego: http://tonepad.com/getFile.asp?id=112 Mam zrobiony ten efekt i już na wieży gra to dobrze, co dopiero na gitarowym głośniku.
        Można też zrobić jakiś lampowy efekt np: Soldano Supercharger (kiedyś go zrobię ), ale to już droższe rozwiązanie.

Co kolega gra i jaki ma budżet oraz jaki ma piec teraz?

Skomentuj

kumpel ma zoom'a, taki gadżet z efektami, więc to mu wystarczy :)
          by pasowało mi wygrać tą aukcję z tą obudową - mniej roboty a ładniejszą zrobić to pieniążki i sporo pracy

Skomentuj

Aha, czyli ty masz mu po prostu wstawić lepszy głośnik i mocniejszą końcówkę mocy?

Skomentuj

jak wstawić - zrobić, a to że akurat tu jest głośnik z budką to ułatwia sprawę

Skomentuj

Bebok, skoro twierdzisz, źe na wieży gitara Ci dobrze gra to nie radź może już nic.
                Co do pytania, to jeżeli kolega ma skrzynkę to powiedz jaki ma głośniki w niej i jaka to skrzynka. Ktoś radził wcześniej robienie z mdf'u. O zgrozo odradzam. Dobra paczka powstaje ze sklejki, jak juź ktoś radził (chyba Bebok) w zależności od oczekiwań/muzyki otwarta na 1/3, 1/2 lub zamknięta-ta ma spory wykop na dole, ale tu głośnik też jest ważny. Przy budżecie 200zł/szt szukać używanych celestion/eminence 12" i tylko taki rozmiar.
                Sama końcówka nie ma znaczenia jaka będzie, skoro kolega na zoomie jedzie nie trzeba mu lampowo marshallowego voodoo.
                Pozdrawiam i bez urazy Bebok, ale ma wieży grałem 20 lat temu z fuzzem i wydawało mi się to też super :).

Sent from my U20i using Tapatalk

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
                  Mam zrobiony ten efekt i już na wieży gra to dobrze, co dopiero na gitarowym głośniku.
                  W tym miejscu chciałem polecić efekt z tonepada - szło mi o to, że jego jakość jest wysoka i NAWET na wieży można pobrzdąkać. Przecież nie polecam mu wieży jako wzmaka do gitary :o

Piszesz: Nie radź może już nic, a kilka linijek niżej przywołujesz moje słuszne porady :razz:

Skomentuj

Nie na temat...
                    Piszesz: Nie radź może już nic, a kilka linijek niżej przywołujesz moje słuszne porady
                    Bo dobrze radzisz! Tak się tylko droczę z Tobą, bo zmroziła mnie sama myśl o graniu na wieży :).
                    Pozdrawiam

Skomentuj

A polecicie jakiś głośnik 8"? Widzę, że zdecydowana większość to 12", a ja się pospieszyłem i wyciąłem sobie płyty na wymiar do pieca zanim zorientowałem się w temacie. Ostatecznie może być 10", może jakoś go upcham. Najlepiej jak najtańszy :>

Skomentuj

Zamieszczone przez RpLand Zobacz posta
                        Bo dobrze radzisz! Tak się tylko droczę z Tobą, bo zmroziła mnie sama myśl o graniu na wieży .
                        W takim razie dziękuję.

La'mafenzo, możesz spojrzeć na to: http://stx.pl/gde-25-300-8-se.html ale nie wiem co to jest warte. Zawsze możesz poszukać starej Tesli albo Alpharda, skoro ma być tanio.

Skomentuj

Babok, właśnie monitoruję znany serwis aukcyjny pod kątem tesli aro 7904, ale szczerze mówiąc wątpie, że uda mi się ją dostać. Pewnie koniec końców wsadzę jakąś tanią (może być starą) szerokopasmówkę tonsila.

Skomentuj

Kiedyś ludzie do paczek montowali tesle 6608 lub 6604. Do tanich paczek się nadawało, ale nie zastąpi to żadnego gitarowca....

Skomentuj

La'mafenzo, możesz spojrzeć na to: http://stx.pl/gde-25-300-8-se.html ale nie wiem co to jest warte. Zawsze możesz poszukać starej Tesli albo Alpharda, skoro ma być tanio.
                              Prawdopodobnie sam tego stxa użyję do niewielkiej paczki gitarowej z lampową końcówką mocy na EL84.
                              http://audioton.republika.pl/gitarowiec.html

Skomentuj

Jak musi być max 10" to do 100zł czasem na allegro są Celestion G 10 D-25, ale jak się nie uda to i ten STX może być akceptowalny.

Skomentuj

Panowie ile opłaca się zapłacić za tego Celestiona z paczką?
                                  Jutro do Gdańska jadę, więc może bym od razu bym się z nim dogadał.

Skomentuj

Wejdz na www.trioda.pl i tam zaczerpniesz konkretnych informacji.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X