Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory nietypowego kształtu 2-way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Jak mozesz twierdziec, ze dla Ciebie zagraja dobrze jak nie slyszales dobrej karty dzwiekowej?
    Ponieważ zakładam, że jesteś "obsłuchany", a ja wręcz przeciwnie. Słucham na tej karcie już od około 6 lat i jak dla mnie jest OK. Kupiłem słuchawki za 150 zł i grają wg mnie bardzo w porządku, miałem je podpięte do tej karty przez chiński potencjometr. Słuchałem tak ponad pół roku po przesiadce z szerokopasmówek Creativa. Właśnie kończę budowę wzmacniacza z UniAmpem i PGA2310 oraz wyjściem słuchawkowym. PGA to inna klasa w porównaniu do chińskiego badziewia. Odkrywałem każdy kawałek na nowo. Słyszałem o wiele więcej szczegółów. Na chwilę obecną naprawdę mi to wystarcza. Chcę tylko czegoś co mi zastąpi słuchawki, a nawet zagra lepiej (w końcu mogę przeznaczyć o wiele większe pieniądze). Owszem, może ta karta nie jest pierwszej klasy, ale na razie mi wystarczy. Prędzej czy później i tak wymienię kartę na lepszą - apetyt rośnie w miarę jedzenia :).

Zrobiłem kolejny wstępny projekt obudowy:

Nieco ponad 16,5 litra.

Skomentuj

To mi przypomina opinie ludzi jezdzacych kiedys maluchami i duzymi fiatami. Do poki nie przejechali sie 10 letnim golfem czy mercem to uwazali swoje pojazdy za calkiem niezle :) Live to jest karta bardzo niskiej jakosci, dlatego nalegam na zmiane :)

Skomentuj

Poczytałem trochę i znalazłem taki oto projekt: http://www.loudspeakershop.eu/zestaw...30-p-1605.html oraz zwrotnicę do tego: http://obrazki.elektroda.net/82_1202882296.jpg
        Czy ta zwrotnica jest właśnie od tego zestawu?
        Głośniki oczywiście zamówię osobno, nie w zestawie - wyjdzie taniej. Części do zwrotnic z Polinka. Z opinii wnioskuję, że Ushery są uniwersalne, nadają się do każdej muzyki.
        Mam tylko problem z obudową, tzn. jakie strojenie i jaki litraż zastosować do tego Ushera? Już przeboleję te zejście, niech to będzie nawet 50 Hz, ale jakościowo porządne :).

Skomentuj

tak to jest zwrotka do tego zestawu
          sprawdzona
          zarto tez zamowic wszystkie elementy w loudspeakershopie i nie zalowac na elementy
          bardzo fajny zestaw

---------- Post dodany o 19:58 ---------- Poprzedni post o 19:57 ----------

u mnie ten glosnik gra w minitorze 17L strojonym na 55Hz w 22m2 i jest naprawde ok
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mam jeszcze takie 2 pytania:
            Jak duża jest różnica w jakości dźwięku pomiędzy 8935A + 9930-20 a 8945A + 9950-20? Warto dopłacać (różnica w cenie jest dość znaczna)?
            Jak ten zestaw (8935A + 9930-20) ma się do STX 18AWX + Seas 27tbfc/g? Jakość dźwięku, jako całość, reprodukowana przez ten pierwszy domyślam się, że jest lepsza, ale chodzi mi o bas.

Skomentuj

sluchalem 35a i 45a ale nie potrafie wskazac roznicy
              wiem, ze maja inne parametry i z tego co czytalem 45a ma mniejsze znieksztalcenia i zapewne wiecej basu
              uwazam jednak, ze nie warto dokladac 400zl dla lepszeo basu

co do roznic miedzy usherami a awx'em to uwazam, ze ushery to wyzsza klasa
              choc awx-y graja dobrze to do usherow im sporo brakuje
              co do porownania wysokonowki seasa to moge go porownac jedynie do 9950 (nie do 9930 bo tego sluchalem tylko chwile)
              bo takiego mam i slucham go jakis czas
              po krotce to 9950 to chyba najlepszy tweeter jaki slucham
              mam nawet plan wsadzic go do samochodu
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Warto dołożyć do 9950? Jest tylko o 30 zł droższy od 9930. Poza tym nigdzie nie znalazłem zwrotnicy do 8935 + 9950.

Skomentuj

ja uwazam, ze warto ale zwrotnicy do tego zestawu w sieci nie znajdziesz
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A może ktoś ma schemat takiej? Chociaż chyba lepiej użyć oklepanej i sprawdzonej do 9930.

Skomentuj

Zamieszczone przez djbuh Zobacz posta
                      Jak duża jest różnica w jakości dźwięku pomiędzy 8935A + 9930-20 a 8945A + 9950-20? Warto dopłacać (różnica w cenie jest dość znaczna)?
                      8945a nie miałem okazji ale miałem na warsztacie wersję z końcówką 48a i moim zdaniem różnica jest odczuwalna na korzyść 48ki. Może nie będzie to przepaść ale różnica jest. Czy warto dokładać to już zależy w dużej mierze od reszty sprzętu. Czasem lepiej te 500zł dołożyć do wzmacniacza czy lepszego źródła sygnału a czasem lepiej do głośników. Na pewno wymiana byle jakiej karty muzycznej pokroju sb live/audigy na DAC'a czy zmiana wzmacniacza z LM'a na symasyma da dużo więcej niż dokładanie do lepszych głośników.

Skomentuj

jest ktos na forum, kto ma zwrotke do 8935a i 9950
                        mowil, ze doda do gotowych
                        miejmy nadzieje, ze zrobi co mowil :)
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                          Czy warto dokładać to już zależy w dużej mierze od reszty sprzętu. Czasem lepiej te 500zł dołożyć do wzmacniacza czy lepszego źródła sygnału a czasem lepiej do głośników. Na pewno wymiana byle jakiej karty muzycznej pokroju sb live/audigy na DAC'a czy zmiana wzmacniacza z LM'a na symasyma da dużo więcej niż dokładanie do lepszych głośników.
                          W moim wypadku lepiej dołożyć do źródła :).

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                          jest ktos na forum, kto ma zwrotke do 8935a i 9950
                          mowil, ze doda do gotowych
                          miejmy nadzieje, ze zrobi co mowil
                          Oby szybko, niedługo kończę wzmacniacz i kupuję głośniki.

---------- Post dodany o 10:53 ---------- Poprzedni post o 22:02 ----------

Jaką średnicę rurki br zastosować do 8935? Nie lepiej go wsadzić w zamkniętą obudowę?

Skomentuj

EBP 72, ale uwierz w BR naprawdę świetnie gra. A basu z tych głośników nie brakuje, musiałem go nawet skręcać w dół w porównaniu do kolumn, których słuchałem dotychczas.

Akkus daje b-r fi100mm.

Skomentuj

be z polinka 68x220mm
                              do dowolnego skracania

za duzego nie kupuj bo bedzie przez to dluzszy
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Hmm, ale kolega nie wspomniał litrażu więc jakim cudem dobrałeś średnicę i długość b-r??

Chyba, że wzorujesz się na swojej obudwie, ale warto byłoby wspomnieć litraż

Skomentuj

A może 8935A w TL.
                                  Sam od początku wakacji się do tego przymierzam, ale póki co zbieram środki
                                  marcinsywala.pl
                                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Adam_85 bo srednice br dobiera sie do srednicy glosnika i wielkosc obudowy nie ma tu znaczenia
                                    a podalem ta dlugosc, zeby bylo z czego skracac dla dowolnego strojenia
                                    a to jest wlasnie dlugosc dostepna w polinku

hermes marian robil tl na tym glosniku
                                    jest w "trakcie budowy..."
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz, wiem że robił. Z tego co pamiętam to marian chwalił sobie TL'ke z 8935A
                                      marcinsywala.pl
                                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Koledzy, czytajcie proszę wcześniejsze posty. Nie mam miejsca na TL ani na kolumny z porządnym litrażem pod BR. Podjąłem już decyzję, że zrobię OZ około 13l.

Skomentuj

mysle, ze do 35a bedzie to dobry litraz przy oz
                                          mam go w 17l br
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X