Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory nietypowego kształtu 2-way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory nietypowego kształtu 2-way

Cześć, rozważam budowę dwudrożnych monitorków średniej klasy.

Limit kosztów: głośniki i części do zwrotnic do 1500 zł za wszystko

Przeznaczenie: odsłuch muzyki w polu bliskim (głowa w odległości 1m od każdego monitorka),
    to czego słucham to praktycznie wszystko, powinny być uniwersalne jeśli chodzi o rodzaj muzyki,
    bardzo rzadko będą służyły przy oglądaniu filmów, ale powinny mieć f3 przy około 40 hz

Rodzaj obudowy: raczej bas-reflex, ze względu na to, że słucham wszystkiego, a wooferek nie będzie miał więcej niż 20 cm średnicy

Napęd: oczywiście UniAmp

Źrodło: komputer (Sound Blaster Live 5.1)

Pomieszczenie w jakim to ma grać: 3,2 x 1,6 m - pomieszczenie ma nieco ponad 5 m^2,
    w dodatku stoi tam szafa i nieco płytszy od szafy regał, więc wychodzi jeszcze mniej, jakieś 4,5 m^2
    Ustawienie: tuż przy ścianie, w rogu.

Pomieszczenie dość nietypowe, służy do pracy z komputerem, rozrywki i majsterkowania.
    Aktualnie mam do dyspozycji tylko słuchawki, które przy majsterkowaniu są bardzo niewygodne.
    Czasem coś upadnie, coś trzeba przynieść i trzeba je wtedy zdejmować. A miło by było posłuchać
    sobie muzyki podczas dłubania przy realizacji nowego pomysłu bez czegoś na głowie :).

Na początek obudowa, której kształt wynika z ustawienia monitorków:
    Machnięta na szybko w SketchUpie

Mniej więcej taki kształt, w lewym monitorku front ustawiony pod kątem 45 stopni do lewego boku, w prawym pod tym samym kątem do prawego boku. Kółka widoczne na rysunku, symbolizujące głośniki, są tylko poglądowo - to wszystko może ulec zmianom.

Widok z góry umiejscowienia monitorków:

Biała zewnętrzna linia to ściany, niebieska linia to blat, monitorki nie mogą na nim stać. Będą wisiały na ścianie na szynach, które są widoczne na zdjęciach poniżej:

Jak widać miejsca jest niedużo, natomiast "wysokości" ponad 60 cm.

Myślałem nad kompletem głośników z projektu Akustyka HDMX, czyli 2x Peerless HDS 180 Exclusive + 2x Vifa XT25BG60-04. Komplet głośników 1080 zł w Loudspeakershopie, części do zwrotnic w Polinku.
    Mam też możliwość zakupienia kompletu 2x STX 18AWX + 2x Seas 27tbfc/g + 2x zwrotnica wg tego projektu http://audiohobby.pl/topic/1/4747/1 za około 1000 zł.
    Myślałem też nad tym http://www.akustyk.com.pl/projekty/H16_HX16.html w nieco mniejszej obudowie, ale nie wiem jak z dostępnością głośników i ich ceną.

Proszę o poradę, co wybrać, czy jest sens składania tego typu obudowy. Jestem otwarty na wszelkie inne propozycje głośników z gotowymi projektami zwrotnic. Cena nie musi dochodzić aż do 1500 zł, może być mniej, sporo mniej, byle nie więcej :).

W tym budżecie to moze Ushery (oznaczen glosnikow nie pamietam ale sa gotowe projekty w sieci)

Skomentuj

Zapowiada się ciekawie. Co do głośników, to też bym szukał jakiegoś "duńczyka", albo coś z T-B szerokopasmowego i na osobnych wzmacniaczach stosunkowo nisko schodzące niskotonówki (np. ta najnowsza 8'' stx). Cenowo tak samo to wyjdzie, bo byłoby to praktycznie nie filtrowane :). Tylko GDN'y, ale aktywnie, starczyłoby nawet 12db/okt .

Skomentuj

wg mnie najlepsza propozycja z tych co wymieniles sa awx-y z tbfc/g
        w gre wchodziły by jeszcze ushery - jeszcze lepsza :)

co prawda to są dość duże glosniki jak na tak małe pomieszczenie
        ja szukał bym czegoś mniejszego

poza tym f3 z monitora to będzie ciężko osiągnąć

---------- Post dodany o 23:48 ---------- Poprzedni post o 23:46 ----------

Zamieszczone przez Polusek Zobacz posta
        np. ta najnowsza 8'' stx)
        w pomieszczeniu 4,5m2?
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

z usherami 8935A + 9930-20 byłby na styk w tych 1500zł budując zwrotkę na tanich podzespołach i wykończenie fornirem. Ja czekam na przesyłkę z tymi głośniczkami więc narazie nie jestem w stanie napisać czy są warte tyle kasy:)

Skomentuj

Projekt HDMX z Akustyka jest też w wersji kolumnowej. Objętość komory woofera w tej wersji to bodajże 20 litrów.
            Zrobiłem wstępne wymiarowanie podstawy obudowy moich monitorków:

Najmniejszą czcionką podane są wymiary wewnętrzne, największą obliczona powierzchnia wewnętrzna podstawy.
            526 cm^2 x (załóżmy, że zewn. wysokość monitorka = 50 cm, wewn. 50 - 3,6 cm) 46,4 cm = ~24,5 litra.
            Więc uważam, że uzyskanie f3 = 40 hz, a nawet mniej nie jest wcale takie niemożliwe :).

Skomentuj

Zamieszczone przez djbuh Zobacz posta
              Więc uważam, że uzyskanie f3 = 40 hz, a nawet mniej nie jest wcale takie niemożliwe .
              ok
              ale 20 litrow to juz nie jest maly monitor

---------- Post dodany o 00:30 ---------- Poprzedni post o 00:22 ----------

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
              z usherami 8935A + 9930-20 byłby na styk w tych 1500zł budując zwrotkę na tanich podzespołach
              dlaczego tak piszesz?
              głośniki to 840zl
              zwrotki to max 300zl
              i 360zl nie wystarczy na bude?
              wg mnie w zupelnosci
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Napisałem, że obudowa się nie wlicza do limitu 1500 zł :). I tak będzie prawdopodobnie wykończona jakimś skajem typu ekoskóra czy zamsz. Wyjdzie nie więcej jak 100 zł (tak przypuszczam), ale planuję dodać metalowe elementy.

Skomentuj

Moim zdaniem dobre szerokopasmowki i do tego ewentualnie sub .
                  Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez ZIG ZAK Zobacz posta
                    Moim zdaniem dobre szerokopasmowki i do tego ewentualnie sub .
                    to jest bardzo dobre wyjscie
                    jest kilka ciekawych tb lub fostex-ow
                    sa tez monacory

---------- Post dodany o 01:01 ---------- Poprzedni post o 01:00 ----------

albo cube audio
                    godne polecenia ale teraz juz troche drogie jak na swoje mozliwosci
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Sub odpada - przypominam, że mam do dyspozycji tylko, a nawet niecałe 4,5 m^2. W grę wchodzi tylko 2way 2.0. Chciałbym wiedzieć czy jest sens wybrać głośniki z projektu HDMX, czy lepiej STX i Seas, bądź jakieś Ushery. Szukałem też kilku projektów zwrotnic do Monacora 165kep ale jest problem z dostępnością wysokotonowych zastosowanych w tych projektach.

Skomentuj

lepszy awx z seasem lub "jakis" usher

a problemu z mdt-29 i xt nie ma zadnego
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A co powiecie na 165kep w 18-20l + Vifa XT19?

Skomentuj

nie lubie vify xt
                            bardziej polecam morela
                            jest o wiele lepszy
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                              dlaczego tak piszesz?
                              głośniki to 840zl
                              zwrotki to max 300zl
                              i 360zl nie wystarczy na bude?
                              wg mnie w zupelnosci
                              Hmm głośniki z przesyłką 857zł
                              Terminale 20zł
                              zwrotki około 250zł
                              wytłumienie 50zł
                              mdf nie mam pojęcia, jade we wtorek szukać w Olsztynie
                              fornir z allegro modyfikowany 110zł
                              lakier 25zł
                              klej 20zł

No fakt, wyjdzie taniej:) A jak jeszcze w grę nie wchodzą obudowy to już w ogóle, zmieścisz się na spokojnie jak coś.

Skomentuj

Dlaczego taki kształt? A nie na przykład taki http://www.lautsprechershop.de/hifi/triangel.htm ?

Skomentuj

No właśnie lepiej coś na wzór eckboxa http://www.visaton.de/en/bauvorschla...eck/index.html . Warto też pamiętać o tym, że przy takiej zabudowie efekt beaffle step może zupełnie nie występować i zrotnica od typowej konstrukcji może dawać za dużo basu. Całkiem niezły do tej konstrukcji byłby seas CA 18 RNX bo nie wymaga dużego litrażu jak na tej wielkości głośnik. Do tego ma świetnie wyrównaną, daleko sięgającą ch-kę, głośnik może idealnie się nadawać do odsłuchu w tak bliskim polu. Łączyłem go kiedyś z vifą xt25 i grało to bardzo przyjemnie :).

Skomentuj

Najpierw zacznij od zmiany karty dzwiekowej, bo na tym co masz to zadne glosniki dobrze nie zagraja. Druga sprawa to taka, ze z jednego metra ZADNA konstrukcja nie zagra od f3 40hz. Masz za duze wymagania.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                                      Dlaczego taki kształt? A nie na przykład taki http://www.lautsprechershop.de/hifi/triangel.htm ?
                                      Głównie dlatego, aby uzyskać jak największą objętość wewn. obudowy.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Najpierw zacznij od zmiany karty dzwiekowej, bo na tym co masz to zadne glosniki dobrze nie zagraja.
                                      Może w przyszłości. Dla ciebie nie zagrają dobrze, dla mnie tak.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Druga sprawa to taka, ze z jednego metra ZADNA konstrukcja nie zagra od f3 40hz. Masz za duze wymagania.
                                      Możliwe, że przesadziłem, ale wydaje mi się, że 40 hz z 1 m bez problemu można usłyszeć, odległość nie ma tu znaczenia, prędzej akustyka pomieszczenia.

Chciałbym też wiedzieć, dlaczego AWX + Seas jest lepszy od głośników z projektu HDMX.

Skomentuj

Może w przyszłości. Dla ciebie nie zagrają dobrze, dla mnie tak.
                                        Jak mozesz twierdziec, ze dla Ciebie zagraja dobrze jak nie slyszales dobrej karty dzwiekowej? To nonsens jest. Ja Ci tylko chce dobrze doradzic i to nie tylko z wlasnego doswiadczenia. Live 5.1 to karta tragedia, juz lepiej zrobic jakiegos DAC'a na usb jak nie mozesz sobie pozwolic na zakup lepszej, drogiej karty.

Możliwe, że przesadziłem, ale wydaje mi się, że 40 hz z 1 m bez problemu można usłyszeć, odległość nie ma tu znaczenia, prędzej akustyka pomieszczenia.
                                        Ma bardzo duze znaczenie. Jeszcze nigdy w zyciu nie slyszalem z roznych glosnikow jakie mialem niskiego basu z bliskiego pola (monitory przy biurku ). Dlatego tez z typowych monitorow bliskiego pola nie wyciaga sie na sile basu, bo nie ma takiej potrzeby. Lepiej zainwestowac w mniejsze woofery swietnej jakosci i polaczyc je z subwooferem jesli nie masz mozliwosci odsluchu dalekiego pola.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X