Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

eton czy usher

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

eton czy usher

Witam
    mam szybkie pytanie, co lepsze??

Eton 7-360/37 HEX
    Usher 8948a

i przyda się mały opis :)

Na tym forum Ci nikt tego nie powie Radze poczytac na zagranicznych forach jak brzmi ten Eton i ocenic, czy bedzie Ci odpowiadalo takie brzmienie. Dodatkowo trzeba wziac pod uwage to, z jaka kopulka bedzie sie dany glosnik laczyc. Z tego co pamietam, przegladajac watki o accutonach to ludzie pisali, ze Etony maja potezny bas oraz sucha i cofnieta srednice.

Skomentuj

Lepiej dac zarobic niemcom niz chinczykom klonerom skanspika :>

Skomentuj

Może i klony, ale grają lepiej niż oryginał :)

---
        - Sent from my iPad using Tapatalk

Skomentuj

kopułkę w planach mam etona 25SD1 - jego słyszałem i jak dla mnie bomba, ushera nie słyszałem wiec może tez ktoś porówna 9950 do 25SD1 bo jeśli eton wysoki to i penie niski a jak usher to z usherem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol82 Zobacz posta
            Może i klony, ale grają lepiej niż oryginał
            No to skany sa w tarapatach...

Niestety do jakosci Etonow to jeszcze Usherowi daleko. Chinczyki musza sie postarac bardziej w zerznieciu pomyslow od innych producentow.

Skomentuj

znaczy ushera słyszałem ale bardzo krótko i nie za bardzo zwróciłem uwagę więc nie pamiętam ale skoro on nie zwrócił mojej uwagi :P to znak że dla mnie chyba jest jednak gorszy od etona 25SD1

Nie jestem tylko pewny na 100% czy w konstrukcji którą słyszałem był właśnie ten eton ale jaki inny ?? z wyglądu był identyczny ale bez napisu eton na przednim panelu... że na pewno to eton to wiem bo nawet jest to powiedziane:

http://audio.com.pl/newsy-sprzetowe/...o-holography-2

ten wysoki mnie zaczarował :P

Skomentuj

to moze lepiej nim sie ostatecznie zdecydujesz podjedz gdzies i posluchaj tych glosnikow
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

O wilkach mowa :) :

Pomiary on axis (czarny wygładzenie 1/16) oraz farfield (czerwone wygładzenie 1 oktawa)

Miałem styczność z oboma głośnikami, niestety z etonem krótko, nawet go nie słuchałem bo się okazało, że z 2 szt jakie dostałem jeden był wadliwy i nie było sensu robić dalej projektu. Głośniki odesłałem.
                  Podobno były prawie nowe, mało używane itd itp. Nie wiem, być może. Jeżeli tak to kiepsko to wróży tej niemieckiej solidności i wolę chińszczyznę Ushera bo z nią przynajmniej jak dotąd nie ma problemu .

Jakość wykonania to stoi na podobnym poziomie. Kosz Etona robi lepsze wrażenie, jest masywniejszy, grubszy.
                  Jeżeli chodzi o interpretacje pomiarów to usher będzie nieco łatwiejszym zawodnikiem w aplikacji, ma bardziej wyrównane pasmo w szerszym zakresie.
                  Trzeba od razu zaznaczyć, że te głośniki to dwie różne szkoły, eton sztywna membrana do dość dobrym tłumieniu co widać na pomiarze, gdyż rezonans jest niezbyt wielki jak na sztywną membranę a wyrównanie pasma do miejsca rezonansu jest tak dobre jak przy membranach aluminiowych czy magnezowych. Bardzo fajny kompromis.
                  Natomiast usher to membrana nastawiona na lepsze tłumienie rezonansów, zupełnie ich nie ma na ch-ce. Można sobie poszaleć przy konstrukcji zwrotnicy i nawet pokusić się o 1 rząd lub coś koło tego. Jednak jak widać kosztem rozbicia rezonansów jest nieco pofalowane pasmo w szerokim zakresie. Generalnie nie ma tragedii i taki wynik pomiaru i tak można przyjąć za znakomity.

Nie podpowiem który głośnik wybrać. Tak na czuja eton może być ciekawszym głośnikiem jednak nie przekreślałbym ushera bo to też dobry głośnik a gadanie o kopiowaniu skanspików chyba jest już bez sensu bo te głośniki tylko wyglądem przypominają konstrukcje SS (Alphard LW800 też miał taką membranę, więc pewnie to też klon scana?).

Mogę jedynie powiedzieć, że moim zdaniem są to dwie nieco odmienne drogi, eton konstrukcyjnie idzie w kierunku twardej membrany, usher nieco w kierunku miękkiej. Jakbym znał 25SD1 (swego czasu miałem zamiar go kupić) to może mógłbym więcej powiedzieć. Parametry tej kopułki mówią, że do jakiś super niskich podziałów to ona się nie nadaje, z drugiej strony wykres zniekształceń na niskich częstotliwościach jest bardzo obiecujący. Zapewne z Usherem łatwiej będzie go zestawić, z drugiej strony kombinacje sztywnego nisko-średniotonowca z miękką kopułką moim zdaniem spisują się znakomicie i z etonem może zagrać naprawdę dobrze. Jedyny mankament to może być trochę trudniej przy zwrotnicy (ale czy na pewno? kto to może wiedzieć )

Głośniki mierzone w tej samej obudowie.

Skomentuj

ushery nisko średnio to pamiętam i bardzo mi się podobały :P ale aktualnie szukam czegoś z basem KICK nie musi to wybitnie nisko schodzić ale ma kopać i być szybkie, to w niskim do tego projektu jest dla mnie aktualnie celem, wysokie to jak wspomniałem zaczarowały mnie te z kolumn z linka powyżej, wydaje mi się że to właśnie eton 25SD1 stąd właśnie w ogóle pomysł na etona niskiego - a ten o którego pytam jest stosunkowo tani jak na etona - 550 zł, ale kosztuje więcej jak usher mimo wszystko usherowi jak dla mnie brakowało tego kick :P

---------- Post dodany o 19:26 ---------- Poprzedni post o 19:22 ----------

Ps a skąd te wadliwe etony miałeś ??

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
                      aktualnie szukam czegoś z basem KICK nie musi to wybitnie nisko schodzić ale ma kopać i być szybkie, to w niskim do tego projektu jest dla mnie aktualnie celem
                      Ten usher będzie świetnym wyborem. To jest głośnik to średniej wielkości obudowy, nastawiony na osiąganie nie tak niskiego basu jak np 8935a ale za to z lepszą odpowiedzią impulsową. Głośnik o wiele lepiej "kopie" przy czym też potrafi nisko zejść i zamruczeć (a nie tylko kopać na jedno kopyto). Świetnie się aplikuje w BR, nie ma problemów typu tylko jeden litraż, jedno strojenie itp.

Ps a skąd te wadliwe etony miałeś ??
                      Dostałem je do pomiarów od pewnej osoby, która nabyła je z drugiej ręki po okazyjnej cenie. Jak widać nie zawsze to bywa okazja .

Skomentuj

hmm teraz to już sam nie wiem :p myślałem że eton będzie lepszym wyborem, to może jeszcze coś innego ?? w grę wchodzą tylko 18cm zależy mi na czymś innym, nie tak oklepanym :P coś bardziej egzotycznego :P może seas W18NX001 w tym głośniku od zawsze byłem zakochany w wyglądzie... ale nigdy nie miałem okazji go posłuchać. ale ten z kolei jest na tyle drogi że pewnie nie warto dawać mu tego wysokiego etona... ehh ide spać i myśleć :P może jutro coś nowego w temacie się ruszy

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                          (Alphard LW800 też miał taką membranę, więc pewnie to też klon scana?).
                          Alphard to wlasnie taka firma, ktora zgapia wszystko co tylko mozna aby ich glosniki przypominaly znane konstrukcje ( na ile to mozliwe w niskiej cenie oczywiscie ) no ale to nie jest temat o alphardach. Poza tym nie przypominam sobie zeby membrana LW byla z papieru laczonego z wloknem weglowym jak to jest w skanach i usherach....

Natomiast co, ze Usher zrzyna ze skanow jest rzecza oczywista, co nawet widac po nazwie modeli glosnikow.

Ja stawiam jednak na niemiecka technologie.

Skomentuj

może seas W18NX001 w tym głośniku od zawsze byłem zakochany w wyglądzie...
                            Jak chcesz brać excela to bierz magnezowego .

Żaden z tych głośników nie będzie złym wyborem. Osobiście zaryzykowałbym Etona (pomijając excela bo tego brałbym na pierwszym miejscu i pomijając fakt, że trafił mi się zepsuty eton :) ) bo jest to głośnik o ciekawej konstrukcji i czymś pomiędzy metalowym a celulozowym/węglowym/kevlarowym głośnikiem. W tym sensie membrana tego głośnika faktycznie jest unikalna. No i ostatnio bardziej gustuję w głośnikach o sztywnych membranach

Skomentuj

mnie tez bardzo kreci ten excel
                              juz kilka razy na niego polowalem - jakas promocja czy cos
                              jak dobrze pamietam to 1szt ma Pawel

a co do egzotycznych membran to ma parke zrobiona z wlokien konopii
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A czemu nie zdecydowales sie zeby zostawic HDS Tweeter ? Wg mnie on powinien lepiej zagrac niz ten Eton.

---------- Post dodany o 23:03 ---------- Poprzedni post o 22:56 ----------

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                juz kilka razy na niego polowalem - jakas promocja czy cos
                                Ostatnio widzialem na jakims forum jak koles sprzedawal dwie sztuki prawie nowki za 1000zl ( sam chcialem je wziac, zeby zrobic sobie klon legendarnych 1801 Ellisa ale nie moge sobie pozwolic na tak duza obudowe ) A i chyba pojde w strone accutona po rozmowie z Ellisem

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                  Ostatnio widzialem na jakims forum jak koles sprzedawal dwie sztuki prawie nowki za 1000zl
                                  pamiętasz może gdzie?
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

w grę wchodzą tylko 18cm zależy mi na czymś innym, nie tak oklepanym :P
                                    Możesz powiedzieć czemu tylko 18cm?

Troels ma fajny projekt z HDS tweeter i z seasem W15LY001 w linii transmisyjnej.
                                    http://www.troelsgravesen.dk/W15LY001_HDS.htm

Skomentuj

18cm gdyz bas ma byc dosc dobry a 15 w monitorze cudow nie zdziala a to maja byc monitory, duze kolumny wolnostojace mam na 2x 180exc peerlessa plus wlasnie hds tweeter wiec konstrukcja z tym wysokim hds odpada bo juz takiego mam w domu, teraz chce cos o innym dzwieku, nie upieram sie przy wysokim etonie ale jak mowilem, jesli to on tam siedzial to dla mnie bomba. podzial byl tam niski - 1700. pewnie skonczy sie to tak ze bede na jakas okazje polowal. A moje 2,5way na peerlessach pojawi sie w gotowych wraz z centralka, monitorami i dwoma subami jak pawel wykona mi do nich podstawy, na razie czekam bo tam jakies problemy sa.

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                        pamiętasz może gdzie?
                                        To bylo na jakims forum caraudio o ile pamietam i juz jakis czas minal ( ze 4 tygodnie ) i pewnie przy tej cenie to szybko zniknelo :p

Skomentuj

Czaruję...