Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomoc w doborze głośników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomoc w doborze głośników

Witajcie, mam dylemat:
    a więc, moim skromnym budżetem jest 500-700zł. Chciałbym zrobić z 2 kolumny 2 drożne lub 3 drożne (wysokotonowy, średniotonowy, niskotonowy) i tu nie wiem, czy zrobić 2 kolumny 2drożne i jeden subwoofer, czyli razem 3 kolumny, czy 2 kolumny 3drożne. Ze względu na mój budżet zwróciłem uwagę na stx, no i moim problemem jest brak wzmacniacza. Kolumny chciałbym podłączyć pod komputer, i głównie będzie słuchany hip-hop, czasami jakiś dubstep lub techno. Nie wiem czy lepiej zrobić samemu coś, czy lepiej kupić np. coś takiego:
    http://allegro.pl/kolumny-estradowe-...753214057.html
    Niby to jakieś kolumny estradowe 1000W, tylko że nie ma podanej marki głośników, a nie chiał bym zwracać uwagi tylko na waty, no i cena podejrzana. Doświadczenia w DIY nie mam żadnego, dlatego proszę Was o radę.
    Kolumny będą schowane, więc nie musicie zwracać uwagi na forniry, lakiery itd. gdyż chodzi mi głównie o jakość a nie wygląd.

Pozdrawiam

Jeśli chcesz się zagłebić w temat DIY, poczytaj i zrób sam. Jeśli robisz to jednorazowo kup gotowe.

Skomentuj

Mam nadzieje że oba twoje tematy zostana usuniente a ty wywalony z forum!
      Naucz sie czytać regulaminy!!

Skomentuj

Wiesz, to zależy od ceny, chodzi mi o dobry bass i jakość, i jak np. kupne wyjdą drożej od DIY to wolę samemu zrobić...

Skomentuj

jak ty chcesz podlaczyc takie kolumny pod komputer?
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

poprzez wzmacniacz?

Skomentuj

napisales, ze nie masz wzmacniacze o kolmy chcesz podlaczyc do komputera
              Zamieszczone przez Aqual Zobacz posta
              moim problemem jest brak wzmacniacza. Kolumny chciałbym podłączyć pod komputer
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

heh, widać napisałem nie zrozumiale... Chciałbm kupić jakieś kolumny + Wzmacniacz.
                Nie jestem zapalonym koneserem muzyki, gdy przy max głośności nie ma trzasków i przez bass szklanki z półek lecą to jest okey ;D (no może bez przesady )

Skomentuj

heh, widać napisałem nie zrozumiale... Chciałbm kupić jakieś kolumny + Wzmacniacz.
                  i to wsztstko w?
                  budżetem jest 500-700zł
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

no wiem że za to nie dostanę nic dobrego chodzi mi o coś średniego, tak jak wyżej napisałem, koneserem nie jestem więc dla mnie wydanie 2tyś na kolumny to bezsens bo dla mojego użytku i tak nie usłyszę tego.
                    Myślę nad tym
                    http://allegro.pl/kolumny-estradowe-...753214057.html
                    tylko że waty i cena nie zawsze są objawieniem jakości a w tgym wypadku to...

Skomentuj

a po co Ci "estradowe kolumny" w domu? Tym bardziej takie lipne, które monitory za 2stówki przebijają jakością...

Informacja
                      Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                      Mam nadzieje że oba twoje tematy zostana usuniente a ty wywalony z forum!
                      Naucz sie czytać regulaminy!!
                      Reszta użytkowników powinna też nauczyć korzystać się z raportowania postów a nie nabijać sobie licznik nic niewnoszącym do tematu postem...

Skomentuj

A więc, przepraszam z góry za 2 tematy ale nie ma mnie w domu i internet tak mi laguje, pewnie dla tego powstały 2 tematy. Kolumny nie będą w domu ;d to znaczy, ze znajomymi postanowiliśmy kupić jakieś kolumny do hm.. naszego miejsca spotkań ;d ok. 10-15m2 . Nie żeby estradówki były koniecznością, miałem po prostu nadzieję że głośniki nazwane estradowymi, będą jakoś grały ale jeżeli jest tak jak mówicie to... A więc co mam zrobić? mam budżet jaki mam, co byście mi polecili? DIY czy kupnp czegoś?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                          Informacja
                          Reszta użytkowników powinna też nauczyć korzystać się z raportowania postów a nie nabijać sobie licznik nic niewnoszącym do tematu postem...
                          Prawda prawda!!

Po pierwsze te kolumny przekraczaja twój budżet po drógie to kolumny "estradowe" w dodatku beznadziejne i szkoda na to kasy w dodatku trzeba im wpompować spora moc zeby je ruszyć a o basie który zwala z nóg zapomnij,co najwyżej o hałasie i dudnieniu.
                          Chcesz robić niewiadomo jaka dyskoteke z małego pokoju to kup altusy 110-200 jak połowa polski w latach 90 do tego diora i bedziesz miał w miare dobre bum bum.

Skomentuj

Witajcie, a gdybym kupił takie coś:
                            http://allegro.pl/skrzynia-z-jbl-cs1...762670246.html
                            Wiem że to car audio, tylko czy to będzie tak samo grało ? i czy ten wzmacniacz pod kompa mogę podłączyć?
                            Wiem że kombinuje, ale nie mam kasy, a muszę coś zrobić. Doradźcie coś..

Skomentuj

To juz lepiej kup gotowca z STX np FX200 - na Allegro widzialem po 199/szt. Jezeli masz 700 zl tak jak mowisz, zostanie 300 zl na kupno uzywanego wzmacniacza. Powinno to starczyc na w miare przyzwoity sprzet. Nie mysl o tej skrzyni

Skomentuj

nie mam kasy, a muszę coś zrobić
                                To jest bardzo złe podejście. Z doświadczenia wim, ze lepiej się 10 razy zastanowić, dołożyć pieniądze i kupić/zrobić coś konkretnego niż stosować pół - albo i ćwierć środki jak ty to chcesz zrobić...
                                Ten wzmacniacz musiałbyś podłączyć przez zasilacz do transformatora, tak żeby na wyjściu zasilacza było 12-14V, więc opcja raczej odpada.

Moim zdaniem kup ty sobie jakiś zestaw typowo komputerowy np Geniusa - bardzo dobry stosunek jakości do ceny, skoro to ma być tylko zestaw do meliny. Miałem zestaw 5.1 Geniusa do kompa i grało to przyzwoicie jak na niecałe 300zł.

Z tym budżetem cudów się nie wymodzi, niestety.

Skomentuj

jezeli chcesz miec cos dobrego do kompa i w miare "grajacego" to w tym budzecie zastanowilbym sie nad kolumnami microlab solo 7c http://www.benchmark.pl/mini-recenzj...lo7c-1944.html

Skomentuj

Zamieszczone przez disaster3 Zobacz posta
                                    jezeli chcesz miec cos dobrego do kompa i w miare "grajacego"
                                    Nie nie nie Mylisz sie gość chce miec duży poziom hałasu po tym co przeczytałem nie wnioskuje że chce coś co gra dobrze i stawia ilość ponad jakość.
                                    Nie wiem po co ci Sam subwoofer...
                                    Posłuchaj sie ludzi którzy maja w tym jakieś doswiadczenie bo narazie to co podajesz to kicha
                                    Nie koniecznie beboka bo moim zdaniem nie opłaca sie całkowicie kupowania plastikowego zestawu 5.1 chociaż i tak słuchamy muzyki.
                                    Wygrzebałem ci swietne kolumny z czelusci allegro i całej masci tuningowanych altusów.
                                    http://allegro.pl/acoustic-energy-ae...759753027.html
                                    Jak dobrze sie potargujesz to ci z 80zł opusci bo kolumny nie sa w idealnym stanie i tym samym nie sa warte 500zł jak by nie chciał opuscic to pisz i znajdzie sie coś innego.
                                    A co do wzmaczniacza to patrz tu http://allegro.pl/kenwood-ka-4020-i1761045474.html niech ci przynamniej da na to gwarancje na 14dni
                                    Do tego jakieś kable napewno nieznacznie przekroczysz budżet ale te kolumny to i tak bardzo dobre klocki i opłaca sie wydać ta kase no i sprawdza sie w takiej łupance jak hardstyle dubstep czy inne swirowanie.

Skomentuj

altusy sa w niskich cenach i rzeczywiscie przy stawianych przez ciebie zalozeniach beda dobrym wyborem
                                      co do wzmacniacza to poszukaj poprostu sprawnego i firmowego
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Chłopak myśli, że większe jest lepsze i na słowo nie uwierzy, niech sam się przekona, a potem będzie pisał nowe tematy na forum na co to wymienić bo gra gorzej niż źle Lepiej posłuchaj ludzi, którzy trochę wiedzą o sprzęcie audio, a takich tu nie brakuje. Nie musisz nawet zakładać tematu poszukaj w starych wątkach, a jeżeli jesteśmy Ci tylko potrzebni do przytaknięcia na Twoje widzi mi się to po co w ogóle pytasz? Ludzie Ci coś radzą, tracą czas na to żeby Ci odpisać a Ty zamiast posłuchać podsuwasz kolejny kiepski pomysł. Masz zaproponowane optimum do Twoich możliwości finansowych, jeżeli nam nie wierzysz, nie ufasz, to zrób jak uważasz, tylko nie pytaj jak potem podłączyć tą tubę od auta w normalnym pomieszczeniu(i czemu przetwornica jest taka droga i czemu jest tylko bas), albo czemu te estradówki tak słabo grają, przecież są wielkie:)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X