Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zaprojektowanie zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zaprojektowanie zwrotnicy

Kto najlepiej z tego forum potrafi projektować zwrotki?? chcę zmienić zwrotnice akustyka w moim projekcie HD2 (hds 180 exc - 2 szt plus hds tweeter) na coś z prawdziwego zdarzenia, najlepiej by ta osoba mieszkała gdzieś dość niedaleko warszawy gdyż zawiózłbym moje kolumny całe gotowe by zwrotnica była pod-pasowana dokładnie pod moje obudowy.

Nie chcę tam kwestionować wiedzy forumowiczów, "zwrotniciarzy", bo....; ale poco chcesz?
    Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
    zmienić zwrotnice akustyka w... projekcie HD2
    (jeśli oczywiście masz chęć uraczyć mnie taką info. )

Skomentuj

Kto najlepiej z tego forum potrafi projektować zwrotki??
      Ktoś kto:
      1) Posiada odpowiedni sprzęt i oprogramowanie wspomagające projektowanie, oraz umożliwiające wykonanie pomiarów.
      2) Posiada dobrą podbudowę teoretyczną dotyczącą działania filtrów
      3) Posiada odpowiednio duże pomieszczenie, w którym można przeprowadzić pomiary
      4) Posiada odpowiednio duże doświadczenie w projektowaniu zwrotnic głośnikowych i filtrów
      5) Posiada osłuchanie i nie jest głuchy jak pień :)
      6) Potrafi zamodelować brzmienie zestawu pod gust odbiorcy (oczywiście w granicach możliwości takiego działania) po wcześniejszym sprecyzowaniu wymagań

Nie chcę ujmować pozostałym kolegom z forum, których kompetencji po prostu nie znam, ale osobiście miałem kontakt z Yoshi_80 i mogę polecić. Spełnia wszystkie warunki, których akurat ja w tym przypadku wymagam i które wymieniłem :). No i sympatyczny gość przy okazji :).
      Chociaż zastanawia mnie, czemu nie pasuje ci praca wykonaną przez Andrzeja Kisiel. Co jak co, ale wiesz, on akurat dobrze wie co robi :).

Skomentuj

tylko w Warszawy do Yoshiego jest cos ok 430km
        to troche burzy jeden z punktow zakladanych przez autora

moze sprobuj pogadac z Irkiem
        jest ostatnio bardzo zarobiony ale moze znajdzie chwile
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No albo uderzyć bezpośrednio do autora/współautora projektu, czyli do Pana Andrzeja, który w końcu też w Warszawie mieszka. Wiem, że zdarzało się, iż dopracowywał brzmienie i zwrotnicę pod gust klienta. Trzeba po prostu napisać albo zadzwonić do niego i zapytać.

Skomentuj

mysle, ze by pomogl tylko cenowo moze byc troche rozbiezne z cenami "forumowymi"
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
              ale poco chcesz?

Po to że jak było mówione zwrotnice akustyka są do kitu, to za dużo góry, za mało średnich to błędne oznaczenia faz głośników itd... chcę mieć zwrotnicę porządną i wiedzieć że wszystko jest OK, poza tym mam inaczej umieszczoną wysokotonówke na przedniej ściance niż w projekcie HD2 itd... Długo by pisać czemu chcę ją zmienić, głównie dlatego że to zwrotka akustyka, a zwrotka to serce zestawu.

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
              Chociaż zastanawia mnie, czemu nie pasuje ci praca wykonaną przez Andrzeja Kisiel. Co jak co, ale wiesz, on akurat dobrze wie co robi

właśnie chyba nie bardzo - nawiązuję np do takich głupot jak głośniki nie w fazie... Poza tym wiele razy było mówione że stosuje tylko kilka wartości elementów i chce za pomocą ich stworzyć dobre zwroty dla dziesiątek projektów...

Co do Irka, chyba nie da rady tego zrobić bo wiem że jest zalatany na tyle że raczej nie pomoże, chciałem coś co mniej czasu by zajęło i odmówił a co dopiero zaprojektowanie zwrotki, choć było by fajnie jak by on to mógł zrobić.

---------- Post dodany o 15:12 ---------- Poprzedni post o 14:59 ----------

oczywiście nie kwestionuje działania zwrotnic Pana Kiśla bo dobrze że i takie zwrotnice są, a każdy ma jakąś wizje w zwrotkach, ale uważam, że da się lepiej

Skomentuj

Aha, takie historie...Nie chcę chłopa usprawiedliwiać, ale nie on jeden to wszystko składa :). Więc pomyłka taka czy inna może się pojawić już po jego wglądzie...
                Odnośnie zarzutu co do tych "kilku" stosowanych wartości elementów to oczywiście się zgadzam, ale :). Myślę, że np Yoshi_80 się ze mną zgodzi, iż z biegiem czasu i nabranego doświadczenia po prostu często tak się robi :). Bo widzisz, to wcale nie jest tak, że MUSI być taka a nie ciut inna wartość. Wynika to z wielu czynników, np:
                1.) Tolerancja elementów. Założysz element/elementy po dokładnych obliczeniach, a z uwagi na tolerancję okazuje się, że faktyczna wartość jest inna i całe te dopieszczone obliczenia można sobie wsadzić :).
                2.) Składanie dokładnych wartości za pomocą kilku łączonych np. równolegle elementów (kondensatory) nie jest wcale zawsze takie korzystne. Pierwsza rzecz, to koszty, oczywiście rosną znacząco. Druga rzecz to owa tolerancja wykonania. Trzecia rzecz natomiast, to współdziałanie tych elementów ze sobą, które jedynie w uproszczeniu można traktować jako elementy wynikowe superpozycji składników. Rozpisują się o tym i udowadniają na zagranicznych forach, można znaleźć nawet pomiary :).
                3.) Nie trzeba obliczać elementów pod dokładną co do 1Hz częstotliwość podziału i potem składać po kilka równolegle. Można trochę ją zmienić, żeby wpasować się w wartość jednego elementu, która występuje w typoszeregu.
                4.) Kolejna bardzo ważna rzecz, o której często się zapomina. Głośnik nie jest elementem liniowym. Sprawia to wiele problemów też dla źródła sygnału, ale nas interesuje tylko zwrotnica, więc na tym się skupię. A ją interesuje to co widzi w postaci przebiegu wartości obciążenia i jego charakteru. Elementy natomiast są obliczane po symulacjach i pomiarach dla konkretnego obciążenia, które powoduje konkretne odpowiedzi zwrotne, np. indukowanie się konkretnej wartości napięcia w cewkach, czy zmianę wartości oporu z uwagi na zmianę temperatury obciążonego uzwojenia. No i wystarczy o tym pomyśleć, żeby wiedzieć, iż nie ma sensu bawić się w precyzyjne obliczanie wartości elementów, bo przy np. większej mocy dostarczonej do głośnika, czyli jego cewki, odpowie ona inną niż w pomiarach wartością oporu, przez co zmieni się charakter wyliczonego filtrowania.

Widzisz, wątpię, aby A. Kisiel o tych wszystkich rzeczach nie wiedział. Dlatego z tymi wartościami elementów jest tak jak jest...No a że brzmienie nie podchodzi...no właśnie może tak być, bo każdy choćby chciał być jak to tylko możliwe obiektywny, to i tak dysponuje własnymi preferencjami i słyszy na własny sposób (choćby krzywe Fletchera-Munsona są uśrednionymi z pewnej populacji). No i sam A. Kisiel lubi trochę więcej dołu i góry niż mniej :). Stąd więc wspomniałem o sprawie ugadania się z nim co do przeróbki :).
                Reasumując. Trudno, żeby facet mający ponad 20 lat doświadczenia, dostęp do setek głośników i schematów zwrotnic kolumn, które jako redaktor testował oraz mający odpowiednią wiedzę, zostawiał coś przypadkowi albo nie wiedział co robi :). No, ale to tylko moja opinia, nie usprawiedliwiam go :)
                Może więc w takim przypadku, skoro Irek nie domaga, powierz sprawę Yoshiemu? Wiem, daleko, osobiście nie będziesz mógł nic sprawdzić czy też skorygować w brzmieniu, ale ja na twoim miejscu bym tak zrobił. A nawet zrobiłem :). On tam złoży obudowy testowe według twojego projektu i w nich pomierzy. Fortuny też za to nie weźmie.
                Last edited by Racjonalny; 18.08.2011, 16:49.

Skomentuj

Skoro chcesz zlecic komus wykonanie zwrotnicy to moze do tego HDS Tweetera dasz 2x usher 8848, ktory jest wlasnie na promocji ?

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                    Skoro chcesz zlecic komus wykonanie zwrotnicy to moze do tego HDS Tweetera dasz 2x usher 8848, ktory jest wlasnie na promocji ?

chętnie, jak ktoś kupi ode mnie 4 szt 180 exc :P

to ja już nie wiem, brzmienie podchodzi ale nie do końca, nie znam się na zwrotkach bo tak sam bym ją zaprojektował, po prostu z tego co na forum słyszałem zwrotki Pana Kiśla ponoć nie były nigdy najlepsze, a nawet zalecane mi było pomyśleć nad inną zwrotką, stąd właśnie ten temat i chęć zmiany zwroty, poza tym chciałbym by ktoś też pomierzył moje kolumienki by mieć pewność, że wszystko jest ok. Co do wysyłania... nie ma opcji, bo są ciężkie (ok 50kg jedna szt) i kurierzy je po prostu popsują (a są za ładne :P )... a zawieść 450 km później wracać i za jakiś czas jechać znowu...

Skomentuj

No to kup uklad pomiarowy, "pudelko" elementow RLC i do roboty

Skomentuj

Co do wysyłania... nie ma opcji, bo są ciężkie (ok 50kg jedna szt)
                        Nie, nie, nie musisz wysyłać całej kolumny :). Wysyłasz jeden komplet głośników kurierem, schemat/rzuty obudowy mailem i tyle :). Tak jak pisałem, Yoshi_80 składa u siebie obudowę testową wg. wysłanego projektu i w niej mierzy, projektując zwrotnicę. Ja wysyłałem jeden komplet głośników za prawie 2000zł o masie 13 kg. Myślę więc, że nie masz powodów do obaw.
                        A w ogóle to przydałoby się, żeby Yoshi_80 tu zajrzał, bo ja go owszem polecam, ale nie wiadomo, czy jest zainteresowany :).

Skomentuj

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
                          Yoshi_80 składa u siebie obudowę testową wg. wysłanego projektu

tyle, że obudowa jest dość skomplikowana :P więc wolę by to od razu w niej wykonywał pomiary itd... A gdzie mieszka Yoshi_80 ?? No i nie wyjmę głośników tak łatwo :P może się uszkodzić skaj wiec wolę nie ryzykować bez potrzeby - ciut za małe frezy i jak doszedł skaj to głośniki weszły z dość dużym ściskiem...
                          Last edited by daniel69; 18.08.2011, 17:23.

Skomentuj

A gdzie mieszka Yoshi_80 ??
                            Napisz do niego PW, bo publicznie to nie wypada żebym się tak zapędzał bez wiedzy i pozwolenia zainteresowanego.

Skomentuj

przeciez ma napisane pod awaterem: Zory
                              to okolice Poznania, Zielonej Gory

a jego zwrotnice sa naprawde dobre

ale masz tez jeszcze jedno wyjscie
                              pomierz sam, zamiesc pomiary na forum a ktos napewno ci pomoze
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ale mam renomę (żart ).
                                Jak słusznie zauważył Racjonalny wiele osób szuka precyzji i dokładności nie tam gdzie trzeba. Ja również stosuję elementy z typoszeregu. To ułatwia sprawę. Słusznym może być zarzut gdyby pan Kisiel kurczowo próbował do każdego projektu wsadzić np. cewkę 1,5mH. Nie wiem jak jest, nie znam jego projektów więc się nie ustosunkuję.
                                Elementów standardowych jest taki wybór, że nie ma sensu składać wartości pośrednich tylko lepiej przerobić projekt na którąś z najbliższych standardowych wartości.

Podobnie jest z obudową. Nie ma ona kluczowego znaczenia na brzmienie co najwyżej trochę w pomiarze może wyjść jakaś wąskopasmowa odchyłka. Kto tak na prawdę tym się przejmuje w fazie projektu obudowy? Nikt, każdy projektuje paczkę tak, żeby fajnie wyglądała. Nikt nie buduje np 5 obudów i nie odsłuchuje różnic wynikających z ich kształtu. W sumie tak powinno się dopracowywać obudowę, przynajmniej weryfikować ją pomiarowo bo odsłuchowo mało kto by cokolwiek wychwycił. Ale to czasochłonna i droga zabawa.
                                Czasem stykam się z ciekawym przekonaniem o wpływie np strojenia bas reflexu na konstrukcję zwrotnicy. Być może jakiś jest, pewnie taki jak wpływ pełni księżyca na szybkość schnięcia betonu (a jest jakiś,wie ktoś może?) . Gdzie bas reflex działający na np 50Hz a gdzie zwrotnica z podziałem na 3kHz której ani jeden element nie ma wpływu na działania głośnika przy 50Hz. Nie wiem skąd ludzie biorą takie pomysły :) . Są przypadki gdzie obudowa/strojenie ma wpływ na zwrotnice ale nie są to przypadki 2 drożne.

Co do brzmienia konstrukcji akustyka to być może mają taki styl a być może już słuch konstruktora nie ten . Rzuciłem okiem na kilka ich konstrukcji i faktycznie każda ma ma wyeksponowane wysokie tony.

Być może akustyk bazuje na tym, że dobry głośnik sam gra. Jak się wsadzi w byle jaką obudowę dwa illuminatory, da byle jaką zwrotnicę to i tak dla większości tego forum ta konstrukcja grałaby wspaniale. To tak jakby ktoś miał wątpliwości po co są drogie głośniki . Oczywiście po dopracowaniu grałoby jeszcze lepiej ale ten poziom podstawowy jest na tyle wysoki, że wystarcza na 90% audiofili .

Odnośnie tego projektu to mógłbym go zrobić po swojemu, może grało by lepiej, może nie. Po prostu byłoby po mojemu :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                  pewnie taki jak wpływ pełni księżyca na szybkość schnięcia betonu (a jest jakiś,wie ktoś może?)
                                  Faza księżyca zdecydowanie nie ma tutaj znaczenia

Można by jeszcze wspomnieć o tym, że beton nie schnie tylko dojrzewa i przez cały okres dojrzewania (które to dojrzewanie trwa właściwie 28 dni i po tym czasie można uznać, że beton uzyskał 100% wytrzymałości na ściskanie) beton powinien być chroniony przed wysychaniem i odparowaniem wody z jego głębszych struktur (kluczowe znaczenie ma tutaj zwłaszcza pierwsze 3-5 dni od "wylania" mieszanki)... ale to straszne nudy a i tematyka forum raczej nie ta

Ale... podobno wysyp grzybów ma swoją kumulację w okresie pełni

Skomentuj

Nie na temat...
                                    O kolega dabyl widzę chyba po budownictwie. W PK może? (wszak z Wadowic niedaleko):)
                                    Last edited by Racjonalny; 19.08.2011, 09:34.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                      Odnośnie tego projektu to mógłbym go zrobić po swojemu, może grało by lepiej, może nie. Po prostu byłoby po mojemu
                                      No i tutaj warto przypomnieć stare prawidło:
                                      Chcesz być zadowolony z brzmienia swoich kolumn zrób je sam :)

PS
                                      No i warto wspomnieć o zalecie takiego podejścia:
                                      Jak jednak zadowolony nie będziesz to winnych tego stanu rzeczy za daleko nie będziesz musiał szukać...
                                      przecież każdy wie że jak nie gra to winne są głośniki :biggrin:

Skomentuj

znaczy na początku byłem niezadowolony bo hds wysoki był jazgotliwy, ale to chyba wina tego że był nie wygrzany bo teraz jest już bardzo przyjemnie, jedynie czasem przy źle nagranych utworach ten głośnik nie ma dla nich litości, stąd myślałem nad nową zwrotą bo myślałem że warto, ale jak mówicie że nie to nie :)

w takim razie dobitniej zajmę się i przeznaczę więcej kasy na monitory dużo lepszej jakości które teraz mam w planach.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X