Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nagłośnienie hali 360 mkw

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nagłośnienie hali 360 mkw

Znajomy poprosił mnie o rozeznanie w temacie:
    Jest sobie hala 12x30x5(szer x dł x wys), ma w niej powstać w przyszłości sala dyskotekowa.
    Do wydania jest ok 50tys zł na nagłośnienie i oświetlenie, pytanie co w tej kwocie da się uzyskać? Czy dana kwota jest wystarczająca czy przydało by się więcej, jeśli tak to ile?
    Napiszcie mi co za to kupić(co wg Was powinno się znaleźć w takiej sali dyskotekowej-nagłośnienie i oświetlenie)
    Czekam na rady i sugestie i ewentualne pytania(zawszę mogę uzupełnić temat)
    Oczywiście DIY wchodzi w grę - głównie kolumny

360 metrów ma mieć sama sala-parkiet? Jeżeli tak to budżet jest zdecydowanie za mały, za 50 tysięcy można zrobić parkiet 100-120m^2 na średnim standardzie światło+dźwięk. O wycenę nagłośnienia możesz się zgłosić do polaudio.pl, panowie nie zdzierają a przy wielu ich paczkach DIY robi się mało opłacalne, kompletują całe zestawy nagłośnieniowe pod klucz. Możesz napisać jaki ma mieć charakter ten klub/dyskoteka?

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
      360 metrów ma mieć sama sala-parkiet?
      No tak mniej więcej, może być nawet tak że parkiet będzie miał mniej niż 300 bo nie wiadomo jak będzie to zagospodarowane - jest to ogólnie wstępna idea...
      Jeżeli tak to budżet jest zdecydowanie za mały, za 50 tysięcy można zrobić parkiet 100-120m^2 na średnim standardzie światło+dźwięk
      To w takim razie ile potrzeba żeby nagłośnić powiedzmy te 300mkw na średnim standardzie(światło plus dźwięk)
      . Możesz napisać jaki ma mieć charakter ten klub/dyskoteka?
      Nie bardzo wiem jak na to pytanie odpowiedzieć

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
        No tak mniej więcej, może być nawet tak że parkiet będzie miał mniej niż 300 bo nie wiadomo jak będzie to zagospodarowane
        Zasadniczo jeżeli jest to jedno duże pomieszczenie i ma w nim powstać klub to z tych 360 metrów zostanie na parkiet mniej jak pół tej przestrzeni.

To w takim razie ile potrzeba żeby nagłośnić powiedzmy te 300mkw na średnim standardzie(światło plus dźwięk)
        http://www.polaudio.pl/pl/products/f...-do-200m2.html

Zestaw dedykowany jest jak widać do 200 metrów ale jak nie musi być wypasu to i na 300 bez najmniejszego problemu starczy. Od ceny można odliczyć jeszcze jakiś rabacik (ew. modyfikować koszty doborem końcówek) :) Do dochodzi kwestia oświetlenia-tu sprawa jest dużo bardziej rozległa, najistotniejsze jest czy właściciel lokalu życzy sobie aby było w nim światło ruchome, tzw. głowy gdyż to decyduje w dużej mierze o wyborze stołu sterującego jak i koncepcji samego światła. Nie mniej robiąc "po taniości" na mniej niż 20 tysięcy bym nie liczył, samych kabli będą setki metrów co daje pewne wyobrażenie o kosztach. W przypadku wersji z głowami liczyłbym minimum drugie tyle (z tym że będzie to oparte na chińskich urządzeniach).

Nie bardzo wiem jak na to pytanie odpowiedzieć
        Chodziło mi czy ma to wyglądać jak wiejska potańcówka disco czy ostatnio popularny typ masowego klubu z muzyką elektroniczną, takie lokale w sposób istotny różnią się kosztami i koncepcjami.

Skomentuj

Chodziło mi czy ma to wyglądać jak wiejska potańcówka disco czy ostatnio popularny typ masowego klubu z muzyką elektroniczną, takie lokale w sposób istotny różnią się kosztami i koncepcjami.
          Bardziej to drugie

Co do kosztów jak będzie potrzeba to myślę że i 150tys się znajdzie skoro jest taka potrzeba

Skomentuj

Jak bardziej to drugie to niestety trzeba płacić bo konkurencja też nie żałuje :) Moja rada-zgłoś się do firmy profesjonalnie zajmującej się wykonywaniem kompletnych instalacji, podaj ten budżet a dostaniesz gotową ofertę. Z mojej strony mogę polecić zaprzyjaźnione www.gigasound.pl , robiliśmy już kluby, sale kinowe itp. Kolega Rafał w miarę możliwości (z czasem bywa u niego różnie) zrobi pełną wycenę a jeżeli będzie ona odpowiadać to wtedy można rozmawiać konkretnie. Wynika to z tego że w tej materii nigdy nie jest tak że dany budżet jest w 100% wystarczający, owszem na siłę nawet i za te 50 tysięcy dałoby się to zrobić (bez robocizny) ale ja osobiście pod tym nie postawiłbym swojego podpisu. Równie dobrze jeżeli ma być wypas to na same oświetlenie bez żadnego problemu i przesadyzmu można wydać i 500 tysięcy więc temat jak widać jest bardzo elastyczny.

Skomentuj

Shiver dobrze prawi - zgłoś się do Polanowskiego, świetny gość, miałem z nim okazję porozmawiać chwilę na targach muzycznych. Albo przesyłasz plan pomieszczenia do nagłośnienia, albo przyjeżdża ekipa i sami dobierają co mają tam wstawić żeby grało. Wiele najlepszych klubów bazuje na sprzęcie PolAudio - myślę że i Ty się nie zawiedziesz, ale tak jak Shiver pisze - potrzeba dużo więcej pieniędzy ok 150tys. zł.

Skomentuj

Nie na temat...
                Kosmiczne sumy Panowie, nie spodziewałem się, że az tyle to może kosztować. Aż boje się pomysleć, ile kosztowało zrobienie sprzętu pod "Subsonic Tour" gdzie większośc kawałków było z zejściem do 25-30hz

Skomentuj

Nie na temat...
                  Większość solidnych paczek estradowych, a o takich tutaj rozmawiamy odtwarza to pasmo z dość znaczną głośnością, zwłaszcza jeżeli stawia się je klastrami koło siebie, nie trudno jest wyciągnąć takie zejście po lekkiej korekcji przy wielkim poziomie SPL. Więc koszta są podobne, no może kilka procent większe :)

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
                    Kosmiczne sumy Panowie, nie spodziewałem się, że az tyle to może kosztować. Aż boje się pomysleć, ile kosztowało zrobienie sprzętu pod "Subsonic Tour" gdzie większośc kawałków było z zejściem do 25-30hz
                    no cośty...
                    dobrze wiesz, ze korekcja aktywna mozna zrobic wszytko
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                      Bio-to jest jeszcze tanio, naprawdę dobre paki kosztują nawet po kilkadziesiąt tysięcy sztuka, te z wyższej-średniej półki blisko dwadzieścia. Co do basu 25-30hz, da się zrobić, obecne systemy estradowe to nie to samo co naście lat temu tłukące wysokim basem garnki

Skomentuj

Nie na temat...
                        az sie boje jak bym chcial naglosnic duza dyskoteke w warszawie
                        Last edited by lklukasz; 19.08.2011, 15:31.
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                          Nagłośnienie zamkniętego obiektu jak hala jest ok - są jakieś odbicia - gorzej z plenerem, wtedy dopiero trzeba się napocić - mamy odbicie tylko od ziemi.
                          Warto też napisać do http://dr-aus.pl/ - mają świetne kolumny subbasowe a resztę robią pod klucz. To samo z http://www.silversound.info/.
                          Ta duża hala wcale nie musi być taka zła w nagłośnieniu. Przy założeniu że wydajemy 100tys na nagłośnienie i 50tys na światło mamy w czym wybierać.
                          Ale decydując się na PolAudio - masz wszystko u nich, wzmacniacze, procesory, kolektory, mixery itd.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            dobrze wiesz, ze korekcja aktywna mozna zrobic wszytko
                            Ale trzeba mieć do tego też zapas mocy. W takim pomieszczeniu i przy takich natężeniach musi być potęęęężny. U mnie sub gra od 20hz i nie ma rewelacji natężeniowych, a gdy gra z tą samą siłą od 35-40hz, to trzęsie wszystkim jak opętany.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta

alez diabelska muzyka :>

Kiedys ogladalem program o jakims zespole, ktory gral podobna muzyke w klubach i narzekal, ze zadna firma nie nie ma w ofercie odpowiednich glosnikow, do naglosnienia pomieszczen taka muzyka ( tzn z bardzo niskim basem ). Nastepnie pokazywali jak sami zaprojektowali specjalne paczki i wozili je ze soba na imprezy. Znacie moze ten filmik? kiedys chcialem go znalesc i za chiny nie moge...

Skomentuj

W sumie to nie ma czym się chwalić szczególnie :) Klepiesz br-ka strojonego na 25-30hz na porządnym garku, stawiasz odpowiednią ilość i grasz.

Pamiętam jak ze dwa miesiące temu robiliśmy imprezę dubstep w poznaniu, postawiliśmy doły gadające bez korekcji od 30hz skutecznie (spadek około 5-6db) w ilości 6 sztuk (2x18) i organizatorzy byli pod dużym wrażeniem tego jak to się odezwało.

Skomentuj

Tu gdzie mieszkam ( w Szczecinku) jest multi kino,(bardzo dobry dźwięk - THX,[podobno lepszy niż w Koszalinie] choć ja osobiście mam troszeczkę odmienne zdanie ) Nie wiem dokładnie ile; ale strzelam że koło 150m^2. Ostatnio byłem (dość dawno, chyba 2 lata temu) na Transformers 2, i ogólnie dźwięk nie zwalił mnie z fotela( ogólnie taki neutral że aż pod koniec zamuliło mnie na przycięcie komara :blink: - na takim filmie? :???: Ale za to bas robił swoje, mogę powiedzieć iż podchodził pod profeske (wylał mi kole z kubka :( , ) Dobra do czego dążę, tam jest (o ile dobrze pamiętam) TYLKO jeden chyba 200L sub na estradowym JBL`u :) Ogólnie co do firmy JBL (dźwięk na chatę) mam co najwyżej, mieszane uczucia, to do ich estrady mam res.

Skomentuj

Ok, dzięki za sugestie, temat myślę że rozjaśniony i na dobrą sprawę zamknięty:
                                    W skrócie:
                                    W kwestii nagłośnienia itd zgłoszę się do polaudio. Sam budżet po wczorajszych rozmowach spokojnie może wzrosnąć do 200tys albo i więcej jeśli będzie taka potrzeba

Skomentuj

To jak dostaniecie ofertę od PolAudio - jak mozesz to zamieść ją tutaj, zobaczymy co da się zmienić na lepsze ew. zastąpić.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                        To jak dostaniecie ofertę od PolAudio - jak mozesz to zamieść ją tutaj, zobaczymy co da się zmienić na lepsze ew. zastąpić.
                                        ok będę informował w miarę na bieżąco:)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X