Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przerobienie kolumny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przerobienie kolumny

Witam!
    Na forum jestem nowy i za bardzo się nie orientuje co i jak. Bawię się akustyką na własną rękę. Być może jestem totalnym nieukiem jeśli o to chodzi.
    Posiadłem dwie stare kolumny głośnikowe Vermona. W jednej nie ma głośników, a w drugiej działa tylko głośnik średnio-wysokotonowy i to w dodatku nie najlepiej. Planuje coś z tym zrobić, ponieważ szkoda, żeby obudowa się zmarnowała. Dlatego zwracam się z prośbą o pomoc. Chodzi mi o poradę. Chciałbym w miejsce tych głośników: większy średnica - 38 cm, mniejszy - 30 cm; wstawić głośniki niskotonowe. Wiem że nie znajdę głośnika średniotonowego o średnicy 30 cm. Moje pytanie brzmi czy dwa głośniki niskotonowe będą mogły współgrać w jednokomorowej kolumnie? Mam kilka wizji co do tych kolumn. Proszę o odpowiedź na moje pytanie lub ewentualnie doradzenie mi innego rozwiązania. Myślałem również w jaki sposób zrobić z tego kolumnę szerokopasmową. Jednak pomysł suba bardziej mi się podoba. Dołączam zdjęcia kolumienek

Lepiej zbuduj od podstaw kolumny a nie kombinuj
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
      Lepiej zbuduj od podstaw kolumny a nie kombinuj
      ale skoro mam kolumny, które i tak by mi gdzieś przeszkadzały i są zbudowane i w dobrym stanie, to czemu mam je porzucać i robić coś za większą cene

Skomentuj

Zamieszczone przez JohnDras Zobacz posta
        Moje pytanie brzmi czy dwa głośniki niskotonowe będą mogły współgrać w jednokomorowej kolumnie?
        ewidentnie tak, natomiast tragicznie i nie dopuszczalnie jest by zarówno niskotonowy jak i średnio tonowy otwarty (tj. nie znajdujący się we własnej komorze) pracowały w jednej komorze

Skomentuj

Co jakis czas na allegro pojawiaja sie do tego oryginalne glosniki. Poczakaj na okazje i odbuduj paczki. Nie ma sensu pchac tam innych glosnikow. Zwrotnice sa w obudowach?

Skomentuj

czy są w sprzedaży gdziekolwiek głośniki średniotonowe o średnicy 30 cm, bo ja niestety nic konkretnego nie znalazłem

---------- Post dodany o 00:00 ---------- Poprzedni post o 23:58 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Co jakis czas na allegro pojawiaja sie do tego oryginalne glosniki. Poczakaj na okazje i odbuduj paczki. Nie ma sensu pchac tam innych glosnikow. Zwrotnice sa w obudowach?
            nie wiem czy nie ma sensu. Oryginalnie wyciągają 50 VA, więc może jednak trochę zainwestować i zrobić coś porządnego

Skomentuj

więc może jednak trochę zainwestować i zrobić coś porządnego
              Patrz post nr 2
              marcinsywala.pl
              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Mam kolumnę gitarową z dwiema takimi Vermonami 30cm 15VA 8ohm. Jakbyś był zainteresowany kupnem, to pisz na priva:)

Skomentuj

nie wiem czy nie ma sensu. Oryginalnie wyciągają 50 VA, więc może jednak trochę zainwestować i zrobić coś porządnego

No I co z tego że 50VA?? Ale skutecznością nadrabiają to sowicie, nie tylko waty się liczą. Do czego chcesz używać tych paczek po odnowie?

Poza tym nic tutaj za bardzo nie wstawisz oprócz tych oryginalnych bo pudła są dużo za duże-pewnie coś pod kubaturę eltronów...

Skomentuj

Tego typu kolumny niespecjalnie odpowiadają wymaganiom stawianym współcześnie. Jeżeli potrzebujesz do swoich celów konkretnie tego typu kolumn bo interesuje cię takie brzmienie czy ich możliwości to OK, spróbuj to odrestaurować ale jeżeli chcesz to wykorzystać tylko dlatego, że masz gotowe skrzynki to patrz post nr2.

Wykorzystanie gotowych skrzynek niesie za sobą ogromne ograniczenia, chociażby musisz szukać pasujących głośników. Głośniki o średnicy 30cm są czasem 2-3x droższe od głośnika 15-18cm, nie wspominając o głośniku 38cm. Być może wcale nie potrzebujesz takich kolosów. Tego typu sprzęt bardziej się nadaje do nagłaśniania lokali, imprezek, aniżeli do słuchania w domu. W domu jest przede wszystkim niepraktyczny, ogromny, brzydki, nie zagra jakoś wybitnie. Tak wiec oszczędności wynikające z posiadania obudowy czasem są pozorne.

Skomentuj

Czaruję...
                    X