Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sprzęt do naparzania dobrej jakości i w rozsądnej cenie :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

sprzęt do naparzania dobrej jakości i w rozsądnej cenie :)

A więc tak założenia:

- sąsiad musi słyszeć to co ja (nawet ten mieszkający 300 metrów ode mnie )
    - poprawna jakość odtwarzania dźwięku (oczywiście biorąc pod uwagę, że nie jest to dom, ale podwórko)
    - żadnych dyskotek, sprzęt ma obsługiwać imprezki w gronie rodziny, przyjaciół i znajomych.
    - małe zapotrzebowanie na waciki (wysoki spl mile widziany)
    - bas, hm.... maniakiem nie jest, ale mile widziane "pomruki" 40-35 Hz
    - budżet - tu się zastanówmy, dla jednego 2 tysiące to mało, dla mnie to sporo, ale każda propozycja jest mile widziana

Zapraszam do dyskusji :)

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
    sąsiad musi słyszeć to co ja (nawet ten mieszkający 300 metrów ode mnie )
    Kup mu słuchawki bezprzewodowe albo niech włączy ta sama stacje w radiu

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
    - żadnych dyskotek, sprzęt ma obsługiwać imprezki w gronie rodziny, przyjaciół i znajomych.
    Wystarczy radioodbiornik turystyczny na baterie jesli to ma byc na grilla...

A tak po za tym, dobry zart/prowokacja.
    Niech sie moderatorzy tym zajma.

Skomentuj

Na wysokie wsadziłbym to:
      http://www.naw.com.pl/Driver_BC_DE10_8Ohm-183.html

W teście u zaph'a z tubą ME10 wypadł naprawdę dobrze, zniekształcenia na poziomie wysokie klasy kopułek jedynie charkę trzeba by naprostować. Ciąć go trzeba stosunkowo wysoko więc potrzeba jakiegoś mida, np. takiego:

http://www.naw.com.pl/Glosnik_BC_8PE21_8Ohm-76.html

A na bas żeby zaoszczędzić nowego stxa:

http://www.stx.pl/sw-stx-15-3-800-8-f-a-mc.html

Razem za głośniki wyjdzie niecałe 2 tysiące, ze zwrotkami i budami (ekonomicznymi) zakręci się koło 2,5 tysiąca. Jak ktoś to dobrze sklei zwrotnicą-powinno zagrać bardzo przyzwoicie.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser Zobacz posta
        A tak po za tym, dobry zart/prowokacja.
        Żaden żart ani prowokacja, no może z tym sąsiadem trochę przesadziłem, ale poza tym temat jest jak najbardziej poważny.
        Nie jestem obeznany w temacie nagłośnienia estradowego, dlatego chcę się poedukować zanim zrobię jakąkolwiek estradową konstrukcję.
        Będzie to pomoc na przyszłość - myślę, że nie tylko ja na tym temacie skorzystam.

Shiver nie znam tych głośników poza stx. Myślałem raczej o sprzęcie dla totalnego amatora, dlatego zasugerowałem 2 way.
        Z tymi 2-ma tysiącami może trochę przesadziłem. Powiedzmy tak - im mniej tym lepiej, ale nie mniej.
        Widziałem, że niektórzy zaczynają od 2xgds 30 + tuba stx. Poza tym nie zamierzam nagłaśniać dyskotek, ani imprez plenerowych, bo do tego trzeba już mieć większy budżet. I wątpię, żeby ktoś zainteresował się takimi usługami w mieścinie o liczbie ludności równej ~15 tyś jak nie mniej.

Skomentuj

Sęk w tym że aby jakość była przyzwoita a kolumna o dużej skuteczności-3 drogi to minimum. Inaczej idziemy na mocny kompromis który zasadniczo wygląda tak-albo mamy bas, albo mamy średnice, co wybierasz? :)

Skomentuj

Właśnie się nad tym zastanawiam. Na podwórku nie będą raczej odgrywane jazzowe kawałki, raczej coś w wykopem, pop, muzyka do potańczenia itp.

Skomentuj

Nie starczy jeden mściciel, leczycie jakieś swoje kompleksy? Dajcie sobie na wstrzymanie, szkoda czasu, nerwów i pieniędzy na użeranie się

Skomentuj

Przecież napisałem, że z tym sąsiadem to był czysty żart.

Skomentuj

pegelmesser jak zwykle mądry,widać jesteś do tyłu w tematach na forum.

Panowie,w szczególności Shiver,ten sprzęt ma być tani a głośniki B&C nie są tanie,po za tym trzeba mieć czym to zasilić. Dając propozycję założenia tego tematu miałem na myśli kolumny domowe,takie które napędzi domowy wzmacniacz,które będą grały głośno i przyzwoicie. Proponujesz głośniki estradowe które są drogie,do nich potrzebny by był wzmacniacz,również drogi (a żeby to miało sens to dwa wzmacniacze + crossover),dla mnie bez sens bo robi się z tego mini estrada,czyż nie?

Mówiąc wprost,miałem na myśli np. 3way na głośniku 12".

Skomentuj

Dobra, poniosło mnie troszkę. W takim razie ja bym pomyślał o koncepcji z Gdn 42-450 (dużo głośnika za małą kasę)+jakaś niewielka szerokopasmówka lub nawet dwie. Układ 3-drożny generuje już dość spore koszty a powyższe zestawienie będzie tanie i powiedzmy że przyzwoite.

Skomentuj

Ten gdn ma przyzwoite pasmo do powiedzmy 1000Hz. Ale powiedz mi która szerokopasmówka da mi pasmo do powiedzmy chociaż 16 KHz i nadgoni efektywnością tego gdn-a?

Skomentuj

http://www.visaton.de/de/chassis_zub...d/bg13p_8.html ?

Tylko ta górka na 5kilo brzydka. Kiedyś widziałem też jak ludzie stosują Beyme 8AGN/EM, jest całkiem niedroga.

Skomentuj

Myślę, że tu bardziej by się nadała ta beyma. Wystarczyło by chyba jedną dać do kolumny. Zastanawiam się czy nie byłoby oddzielne zasilanie gdn-a.

Skomentuj

Bi-Amp ma swoje zalety ale jest kosztowniejszy stąd skłaniałbym się raczej do wersji pasywnej, skoro ma być tanio :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                              ma być tanio :)
                              Tanio przede wszystkim

Możesz opisać w skrócie zalety bi-ampigu? I czym się rózni od bi-wiringu?

Skomentuj

Bi-amping to zupełnie inna bajka, bi-wiring jest zasilany z jednej końcówki, do bi-ampingu potrzebne są dwie. To jest podstawowa różnica, kolejna to taka że potrzebujesz zestawu filtrów LPF+HPF na każdy kanał co znowu generuje koszty. Zalety są takie że mając przestrajalne filtry możesz w każdej chwili zmienić punkt podziału zwrotnicy, do tego odpadają wady rozwiązań pasywnych jak np. zwiększenie dobroci poprzez cewki szeregowe w torze LF, czy też same straty na elementach pasywnych.

Skomentuj

Czyli dla bi-ampingu mówimy NIE :)
                                  Widziałem jak ludzie w estradowych konstrukcjach zabezpieczali drivery żarówką. Czy w przypadku szerokopasmówek też potrzebne są żarówki?

Skomentuj

Jeżeli paczka nie będzie używana do nagłaśniania mikrofonu to raczej nie jest to koniecznością, no chyba że lubisz grać na przesterach :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                                      lubisz grać na przesterach
                                      uznaję tylko gitarowe
                                      karaoke nie jest w planach

Skomentuj

Hmmm,z tą 15-stką nie jest głupi pomysł,tylko z drugiej strony jaki wzmacniacz domowy (tani) podoła głośnikowi 15"? i to na imprezach? Druga sprawa,jeśli szerokopasmówka to większa i mocniejsza,na imprezach może nie wytrzymać (cięcie,moc) w połączeniu z 15-stką. Do tego jakaś wysokotonówka na górę (np. tubka STX-a) i heja :)

Tylko teraz trzeba by wykombinować obudowę aby była jak najmniejsza (wizualnie zgrabna).

...w takim układzie głośników wyglądała by miodnie :) http://www.audiovideo.com.pl/kolumny...or-sp100r.html

Skomentuj

Czaruję...
                                        X