Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer- Tandem GDN 30/120/1 co tym sadzicie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer- Tandem GDN 30/120/1 co tym sadzicie?

Witam wszystkich. Od dluzszego czasu mam subwoofer na tym znanym przetworniku. Wczesniej byl wiekszy na dwoch takich glosnikach, brzmienie mi nie odpowiadalo, wrocilem do pojedynczego glosnika. Mam w sumie 3 gdn-y, dwa leza w piwnicy i szkoda ich. Pomyslalem, zeby troche sie pobawic i zbudowac tandem. Nigdy nie slyszalem takiej konstrukcji ale duzo czytalem i zainteresowal mnie taki projekt. Mam panel Irka sub 300 , trzy gdn-y i niezle zaplecze od strony technicznej (kleje sruby, maszyny itp) . Chcial bym wykorzystac dwa glosniki. Jeden wewnatrz obudowy, skierowany twarza w dol, drugi od strony podlogi, przetworniki mialy by byc srecone twarzami do siebie i podlaczone w przeciwfazie. Problem jest jeden, potrzebuje pomocy do obliczen. Jeden gdn gra zazwyczac przy 60-70 litrach, mysle, ze skrzynia powinna miec ok 35 litrow. Nie wiem jak te glosniki zachowaly by sie w obudowie closed. Wszystkie subwoofery na tym glosniku sa BR.

Chcial bym uzyskac miekki dynamiczny dosc szybki bas. Nie slucham muzyki glosno, wiec nie chodzi mi o robienie halasu. Sluzyc by to mialo tylkodo muzyki, filmy tez ogladam nawet czesto, ale nie przysluchuje sie efektom burzy itp wiec przeznaczenie suba to muzyka.

Zamieszczone przez michal19899 Zobacz posta
    Chcial bym uzyskac miekki dynamiczny dosc szybki bas. Nie slucham muzyki glosno, wiec nie chodzi mi o robienie halasu
    Czego jeszcze bedziesz wymagał od starych tonsili?
    Poza tym jak chcesz podłaczyć 3 tonsile pod jeden panel ? znasz prawo omha ?
    Daj sobie spokój sprzedaj te tonsile i kup jeden ale porzadny...

Skomentuj

Ale tandem wcale nie zagwarantuje Ci miekkiego basu. Po prostu stosuje sie takie rozwiazanie dla zmniejszenia obudowy dla dwoch glosnikow. Teoretycznie grac powinno tak samo, w praktyce czasami notowana jest poprawa dynamiki.
      http://mobile.jlaudio.com/support_pages.php?page_id=153

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
        Czego jeszcze bedziesz wymagał od starych tonsili?
        Poza tym jak chcesz podłaczyć 3 tonsile pod jeden panel ? znasz prawo omha ?
        Napisalem wyzej, ze chce wykorzystac 2 tonsile, jak moglbym podlaczyc 3 tonsile jesli 2 maja byc skrecone do siebie twarzami? Gdzie trzeci glosnik?
        Pozatym ten tonsil ma duzo dobrych opini, jeszcze nie widzialem , ze ktos napisal cos zlego o tym glosniku. Napewno nie bede kupowal kolejnego glosnika , bo nie mam komu tych sprzedac... Nie mieszkam w polsce , tutaj zaden "helmut" tego nie kupi. Napisalem, ze chce sie pobawic, dlatego chcialbym skompletowac wszystko i sprobowac.

Mniejsza obudowa tez jest mile widziana. Ulatwilo by mi to zycie codzienne. Tzn mi nie przeszkadza, ale od dziewczyny sie naslucham przynajmniej raz w tygodniu :)

Skomentuj

A co maja napisać jak jedyne kolumny jakie posiadali to stare altusy i to dla nich wyznacznik jakośći.
          W jaki sposób chcesz uzyskać miekki bas w dodatku szybki od tego przetwornika?
          Nie był projektowany do takiego grania tylko do mocnej stopy z wykopem widziałeś zeby zeusy grały niskim miekkim basem?

Skomentuj

Napewno nie bede kupowal kolejnego glosnika , bo nie mam komu tych sprzedac... Nie mieszkam w polsce , tutaj zaden "helmut" tego nie kupi.
            Wcale sie nie dziwie, niemcy znacznie lepszy sprzet wyrzucaja na smietnik.

Trzech glosnikow nie mozesz podlaczyc razem. jesli chcesz mozliwie najmniejsza skrzynke to musisz zrobic wersje z glosnikami skreconymi membranami do siebie i jeden puszczony w przeciwfazie. Aby taka konstrukcja byla estetyczna ( bedzie wystawac tyl glosnika ) najlepiej umiescic go na spodzie obudowy i postawic suba na dosc wysokich nozkach. Tunel basrefleks mozna zamontowac typowo na przod obudowy.
            Nic prostszego i estetycznego nie przychodzi mi do glowy

Skomentuj

Ok troche mi to wyjasniles, wiem, ze zeusy graja z wykopem, ale sa tez wyzej strojone . Wiec jakiego przetwornika szukac, do muzyka rap, dubstep, czasami regge, naped panel Sub 300, pokoj 25 m2, subwoofer mial by byc uzuplnieniem do kolumn 3 way Gdn 22-140-8 scx, gdm 14- 150-8 scx, gdwk 10-250-8 akx .Dobrze by bylo jesli obudowa miala by do 50 max 60 litrow. Chodzi mi o gabaryty oczywiscie. Jeslichodzi o koszt samego glosnika, to moge wydac 200 zl , moze wiecej jesli udalo by mi sie jakos sprzedac GDN-y. Podaj jakies propozycje. Zalezy mi na jakosci, nie halasie

---------- Post dodany o 18:17 ---------- Poprzedni post o 18:11 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Wcale sie nie dziwie, niemcy znacznie lepszy sprzet wyrzucaja na smietnik.
              Tutaj sie takich rzeczy nie wywala na smietnik tylko zdaje, po drugie wiekszosc niemcow ma bujna wyobrazie w zakresie odsprzedazy sprzetu audio, na aukcjach ceny sa czasami powalajace. Chodzilem po komisach audio, problem w tym ze jesli juz znalazlem jakies kolumny to zazwyczaj grundig telefunken i inne badziewie. Wiec, nie sadze zeby jakis niemiec wywalil 30 centymetrowy glosnik z podwojna cewka o wadze 4 kg na smietnik skoro sam slucha muzyki na kolumnach telefunken...

Skomentuj

michal19899 Aż tak zacofani nie sa żeby trzymać starego telefunkena w domu wiec nie opowiadaj pierdół jak w audi maja B&O to coś nie pasuje żeby w domu stał stary telefunken czy technics,Popatrz na allegro wiekszosc użwanego starego sprzetu pochodzi własnie z niemiec bo chca sie tego pozbyć.
                A jedyny głosnik jaki przychodzi mi na mysl to weglowy stx 8cali.

Skomentuj

Nie mowie, ze sa zacofani, jestem tu dopiero 2 lata i zauwarzylem, ze jak niemiec cos ma i jest to sprawne, to mu nie przeszkadza i tak stoi w domu :) Montuje okna w berlinie, czesto u ludzi w mieszkaniach, sprzet audio mnie interesuje i to sie widzi na czym niemcy sluchaja. Tak wiec jesli to nie technics to kino domowe sredniej klasy. Nie widzialem jeszcze u nikogo dobrego zestawu stereo, nawet u dobrze ustawionych ludzi.

Ale mniejsza z tym :) Nie widzialem jeszcze tego stxa, widze ze jest mniejszy bo ma tylko 8" i mozna go wlozyc do 25litrow w br. Czy ktos juz robil subwoofer na tym glosniku? jak brzmienie? W sumie moglbym odsprzedac 2 gdny po 100 zl za sztuke i bylo by 400 na glosnik. Musialbym tylko pojechac do polski. Moze cos innego niz stx. Moze i glosnik dobry ale nadal stx, tonsila tez bym odpuscil.

Skomentuj

Dobry z tego co słyszałem to swietny.
                    2x20cm było by ciekawe one chyba maja wersje 8ohm wiec nie było by problemu z podłaczeniem do tego 2 osobne komory każda po okolo 25L i było by ciekawe napewno lepiej niż w przypadku tonsili basu bedzie bardzo dużo i nie bedzie ustepowało jego jakosci.
                    A z tego co pamietam ktos z forumowiczów go miał chyba Paweł S ale nie jestem pewien może kto inny bedzie pamietał

Skomentuj

Mowisz 2x 20 cm, czyli chodzi Ci o 2 glosniki? Wiec nie lepiej jeden lepszy?

Skomentuj

michal19899 2x20 ale dobre 20cm a nie stary tonsil
                        Poza tym jedna 20cm nie zrobi ci dużego zamiesznia w 25m a jeśli masz 400zł to możesz akurat kupić 2 przetwroniki.
                        A w tych pieniadzach lepszych przetworników nie dostaniesz wiec nie ma sie co sprzeczać.
                        Nie odpowiadaja 2x20 to szukaj czego innego ja ci już w tej kwesti nie pomoge.
                        Pozdrawiam i życze udanej konstrukcji.

Skomentuj

Spoko, 2 glosniki tez mile widziane, ale w jakiej obudowie? bo br to wyjdzie 70 litrow. Myslisz zeby zrobic znich tandem?

Skomentuj

Spoko, 2 glosniki tez mile widziane, ale w jakiej obudowie?
                            Jak rap i dubstep to najlepiej na każdy głośnik 35l z strojeniem ok 27hz. Przy zwrotce ustawionej na 50hz osiągnie 25hz przy -3db. Sejsmicznie nisko jak na 20cm przetwornik.

Myslisz zeby zrobic znich tandem?
                            Aż tak bardzo Ci zalezy na małym subie, czy z "nudów" chcesz jakieś inne rozwiązanie? Bo tak naprawdę dwa głośniki w tandemie 17,5l zagrają tak samo jak jeden w 35l, tylko 3db ciszej.

Skomentuj

układ isobaric, bo tak się nazywa również tandem push-pull pozwala zmniejszyć obudowę, zwiekszyć wytrzymałość mocową i poprawić liniowość a co za tym idzie można również stosować nieco większe obudowy niż połowa objetości optymalnej dla jednego głosnika.
                              Traci się tylko 3 db na efektywności. Do suba aktywnego z tandemem dmuchającym w podłogę rozwiazanie może być ciekawe. Ale obudowa to będzi edobre 40 litrów objętosci plus jeszcze cześć (około 10 cm dodatkowo wysokości) na ukrycie głosników i odsunięcie od podłogi.W 35 litrach strojonych na 35 hz przeniie do 39Hz F3. to troche mało jak na tak duży subwoofer.

Skomentuj

BioCannabis trafiles w dziesiatke :) Po pierwsze maly sub to podstawa, mam problem gdzie go ustawie w pokoju i caly czas walcze o to z dziewczyna:) Po drugie chcialem tandem, bo mam dobre warunki do kombinowania, nie doswiadczony konstruktor ma wieksza "radoche" jak zrobi cos sam. Tym bardziej, ze nie kazdy robi takie subwoofery.

Jesli glosniki w tandemie maja zagrac tak samo, to zrezygnuje z takiego rozwiazania, szkoda dwoch przetwornikow. Wytrzymalosc mocowa nie ma w tym przypadku znaczenia. Siasiedzi maja male dzieci (po 2 latka) i tutaj nie mam pola popisu :) Nie moge sluchac glosno muzyki, dlatego chce subwoofer dajacy niezla jakosc basu iniskie zejscie przy dubstepie. Zdecydowalem, ze zrobie jednak 2 suby. Jeden postawie tradycyjnie, miedzy kolumna a stolikiem rtv. Problem bedzie z ustawieniem drugiego. Myslalem zeby go ustawic za kanapa , ktora stoi jakby na srodku pokoju a za nia jest jeszcze troche miejsca.

Czy ksztalt subwoofera bedzie mial jakies wielkie znaczenie? Chdzi mi o to, ze jeden bedzie mial wymiar ok sz27/w38/g35 (bedzie pasowal wysokoscia-z kolcami- do stolika rtv, szerokoscia bedzie mozliwie najmniejszy a glebokoscia moge "regulowac" objetosc.

Drugi bedzie musial byc mozliwie jak najwezszy, i plytki, zeby nie odstawal za duzo od sciany. To jesttylko wstepny pomysl, bo taki sub bedzie dosc dziwnie wygladal.

---------- Post dodany o 08:37 ---------- Poprzedni post o 08:27 ----------

Zapomnialem zapytac, wlasnie sprawdzalem tego stx-a , on jest 8 ohm. Kiedy je podlacze rownolegle uzyskam 4ohm, 91db zamiast 88db i moc sie zwiekszy 2 razy? W takim wypadku panel musial bym umiescic w jednej obudowie i puscic przewody do drugiego ?

Skomentuj

stosując jeden głosnik w dwa razy wiekszej obudowie i w liczbie dwóch subów narobisz znacznie więcej hałasu bo zyskujesz 6db z wata na efektywności w porównaniu z tandemem isobaric i potrzebujesz sumarycznie 4 razy wiekszej objętości obudów.

jeszcze raz powtarzam, że tandem isobaric zmniejsza zniekształcenia nieliniowe, pozwala zastosować o połowę mniejszą obudowę, kosztem zmniejszenia efektywności o 3db. Mozna stroić go nieco nizej rezygnując jeszcze z efektywności, dzieki większej mocy przenoszonej liniowo

Dla GDN30/120/1 optymalne objętosci obudowy BR wychodzą około 90dm3. Więc skoro nie masz miejsca na jeden, to jak znajdziesz miejsce na dwa subwoofery wielkości pralki ??
                                  Wykonując tandem na dwóch GDN30/120/1 zmieścisz konstrukcje w zewnętrznych wmiarach mniejszych niz 38 x 38 x 38 cm

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                                    jeszcze raz powtarzam, że tandem isobaric zmniejsza zniekształcenia nieliniowe,
                                    Pamietajac o tym, ze nie kazda konfiguracja glosnikow zmniejsza znieksztalcenia.

Skomentuj

Poniżej zamieszczam rysunek z winISD - dwa głosniki GDN30/120/1 w układzie isobaric w obudowie 50dm3 strojonej BR na 32Hz i z filtrem Butterwortha II rzedu odcinającym od czestotliwości 120 Hz.
                                      Jak widać F3 wypada przy 35Hz, F6 poniżej 30Hz. Wytrzymałośc mocowa 240W i moc przenoszona liniowo bez spadku do 26Hz
                                      Załączone pliki

Skomentuj

arwas mi chodzilo o to, zeby zrobic 2 suby po ok 35 litrow, jedna "pralka" 70 litrow juz w pokoju stoi. Wczesniej stala 160 litrow (2x 30/120) i to bylo najwieksze moje nieporozumienie z diy. Teraz juz sam nie wiem, 2 suby po 35 litrow czy jeden tandem. Czy moglbys mi napisac co strace jesli zrobie tandem na tych stx-ach?

P.S. arwas ja nie chce robic tandemu z gdn 30 120 , koledzy przekonali mnie do SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X. Chce sprzedac 3 gdn-y i kupic 2 stx-y.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X