Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rozmiary kolumny a zjawiska przestrzenne, scena itp.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ok wszystko rozumiem tak tylko profilaktycznie chciałem zapytać :) bo temat ciekawy a ja powoli przymierzam się do wymiany kolumn i szukam projektu pod siebie ale widze , ze to trudniejsze niż się wydaje, niestety. Jasnym jest, że to właśnie kolumny są najważniejsze bo przecież z nich "płynie dźwięk".
    Przepraszam jeżeli zakłóciłem główny temat rozmów. :)
    Dziękuje i pozdrawiam

Skomentuj

A ja że świeżak to pewnie walnę z grubej rury i będzie pompa:) jednak mam głośniki Technics SB-5000, ich konstrukcja jest na tyle ciekawa że konusa cofnięto względem niskotonowego. Patrząc od boku to ok. 10 cm. W katalogu z roku 1977 wyjaśniono, że wysokie tony wpadają na fale z głośnika niskotonowego. Jakoś tam sobie razem rezonują i powstaje ładniejsza scena? Nie wiem musiałbym wykręcić dziada i wyrównać z frontem kolumny, a spróbuję...

Skomentuj

marttigod nic aż tak ciekawego :razz: to się nazywa zgranie fazowe głośników. (w skrócie mówiąc: centra głośników są w tej samej - jednej, pionowej osi...)

Skomentuj

Akurat to, że są w tej samej pionowej osi, nie tyczy się stricte relacji fazowych. W końcu zwrot "pionowa oś" oznacza tylko tyle, że głośniki są jeden nad drugim w pionie, bez przesunięcia w dwóch pozostałych płaszczyznach, zwłaszcza tej, która z relacjami fazowymi ma najwięcej w kolumnach wspólnego, czyli tej "wgłąb" (ta, "w bok" również ma udział, gdy jest przesunięcie, ale tutaj go akurat nie ma). Ot, jest jeden dokładnie nad drugim, czyli w linii pionowej. A relacje fazowe tyczą się czasu jaki potrzebuje fala z obu źródeł na pokonanie drogi do słuchacza i wynikającej stąd sumy wektorowej w postaci fali wypadkowej, tycząc się tej "wgłąb" osi, nie zaś pionowej. No i tutaj sprawa jest o tyle ciekawa, że jeśli to przesunięcie geometryczne jest faktycznie aż tak duże (10cm) to i fazy samych głośników muszą być nieźle rozjechane w okolicach częstotliwości podziału, bo korygowanie rozsuwaniem źródeł na 10cm to sporo. No chyba, że podział między nimi leży nisko, to by trochę tłumaczyło. Albo i to i to naraz :).

Skomentuj

tym bardziej że samo ustawienie centrów akustycznych głosników w jednej płaszczyznie nie zapewni idealnego wyrówniana czasowego głosników. To co je zaburza jest w samych zwrotnicach elektrycznych. Dlatego czasem jest tak, a innym "czasem" robi się to inaczej.

Skomentuj

No właśnie po to stosuje się rozsunięcie centrów akustycznych, by naprawić to, co "zepsuła" między innymi zwrotnica :). Najczęściej spotyka się taki zabieg korekcyjny w przypadku stosowania filtrów I rzędu, w którym to przypadku filtrowane głośniki współpracują ze sobą w szerokim zakresie wokół częstotliwości podziału, co zbytnio korzystne nie jest.

Skomentuj

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
                Akurat to, że są w tej samej pionowej osi, nie tyczy się stricte relacji fazowych. W końcu zwrot "pionowa oś" oznacza tylko tyle, że głośniki są jeden nad drugim w pionie, bez przesunięcia w dwóch pozostałych płaszczyznach, zwłaszcza tej, która z relacjami fazowymi ma najwięcej w kolumnach wspólnego, czyli tej "wgłąb" (ta, "w bok" również ma udział, gdy jest przesunięcie, ale tutaj go akurat nie ma). Ot, jest jeden dokładnie nad drugim, czyli w linii pionowej.
                Czasami.... ahhh (mniejsza o to)
                Racjonalny przecież napisałem CENTRUM GŁOŚNIKA ! a nie środek membrany ! - tak jak ty to przekręciłeś !(albo źle zrozumiałeś) Centrum GŁOŚNIKA to tam gdzie jego centrum, a nie gdzie środek kopułki przeciwpyłowej. Centrum głośnika to tam gdzie jego centrum cewki - czyli; jeśli kopułka-tweeter (jej środek cewki) znajduje się na jednej pionowej osi z środkiem cewki np. 8" głośnika to chyba normalne że kopułka wobec woofera będzie cofnięta w głąb!!(a nawet i o te 10cm ) Jeśli dalej nie rozumiesz to chodzi o pionową oś patrząc na głośniki z boku, a nie od przodu! - To jest właśnie zgranie dwój głośników w fazie akustycznej/w czasie o czym wcześniej napisałem.

Skomentuj

A gdzie jest centrum cewki?

Chodzi pewnie o offset głośnika (sound origin) czyli centrum akustyczne w przestrzeni 3 wymiarowej. Znajduje się zwykle na płaszczyźnie prostopadłej do osi podłużnej cewki głośnika w okolicy połączenia karkasu cewki ze stożkiem lub kopułka membrany. Jej ustalenie wcale nie jest takie jednoznaczne, bo wyliczone geometrycznie dla konkretnej częstotliwości (czyli liczone długością fali dźwiękowej) może znajdować się w innej odległości.
                  Offset typowego głośnika 5"-6" znajduje się najczęściej pomiędzy 30 - 40 mm. Kopułka tez posiada swój offset zwykle kilka mm. Całkowite wyrównywanie offsetów czasem może pomóc w uzyskaniu zgodności fazowej, a czasem - nawet częściej - wręcz przeciwnie. Zależy to od zwrotnicy elektrycznej i samego przebiegu spl głośnika. I rozpoatrywać trzeba każdy przypadek z osobna niezależnie od rodzaju zastosowanego filtra.
                  Podczas projektowania filtrów trzeba uwzględniac położenie centrów akustycznych. Zgodność fazową uzyskuje się przy pomocy fitrów dla okreslonego rozstawienia głośników w przestrzeni, a nie na odwrót.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                    to chodzi o pionową oś patrząc na głośniki z boku, a nie od przodu!
                    Wybacz, że się uczepiłem tych twoich słów, takie zboczenie zawodowe :). Widzisz w mojej profesji nie ma miejsca na niedomówienia i niejednoznaczności. Nie można zostawiać miejsca na interpretację stanu faktycznego inną, niż ta, którą miał na myśli autor. No a wcześniej nie uściśliłeś, że chodzi ci o oś pionową patrząc od boku, więc błędnie założyłem, że miałeś na myśli oś pionową patrząc od przodu. Mam nadzieję, że nie chowasz urazy :).

Skomentuj

Rozmiary kolumny a zjawiska przestrzenne, scena itp
                      To jest jakiś wpływ czy nie?

Skomentuj

Kolumny znikna dopiero wtedy, gdy dzwiek bedzie nie tylko miedzy nimi ale tez poza nimi. Czyli defacto rozmiar tutaj nie ma znaczenia, tylko rodzaj kolumny ( omni/bi polarna ) .

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                          rozmiar tutaj nie ma znaczenia, tylko rodzaj kolumny ( omni/bi polarna ) .
                          Czyli OZ , BR , TL itp. nie maja szansy zniknac ? Bo jesli tak twierdzisz to uwazam ze jestes w bledzie .

Skomentuj

Szanse maja, ale zazwyczaj "znikaja" gorzej, a z dobrym omnipolarem to juz w ogole nie maja startu. Po prostu fizyka.

Skomentuj

Ok nie jestem pewny o jakie dokladnie znikanie tu chodzi . Czy o takie ze pojedyncza kolumna potrafi "zniknac" , czy normalne stereo i odsluch w sweet spocie . Jezeli to pierwsze to omnipolar itp. jest bezkonkurencyjny . A jesli to drugie to dobre kolumny+dobre ustawienie i nie powinny miec rowniez wiekszego problemu ze znikaniem . Dla mnie to 2 jest wazne bo siedzac z boku np. korzystajac z komputera i sluchajac jakiejs muzyki nie ma to dla mnie znaczenia czy kolumna sie "objawia" czy nie . Mam wrazenie ze tomq88 wlasnie o to pytal .

Skomentuj

http://www.audioreference.co.nz/prod...0khz-88db-5ohm Studyjne Guru qm10

---------- Post dodany o 15:04 ---------- Poprzedni post o 14:52 ----------

I jeszcze to http://www.speakerdesign.net/audioXp...ffraction.html

Skomentuj

Czaruję...
                                X