Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sub visaton w 300s- pytanie odnośnie strojenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

sub visaton w 300s- pytanie odnośnie strojenia

Witajcie koledzy, za około 2-3 tygodnie wracam do domu i rozpoczynam budowę suba do mojego kina domowego. W domu czeka na mnie głośnik Visatona, od razu po powrocie zamówię u irka wzmacniacz. Mam juz pomysł na budowę...około 100 l i tu stoje przed dylematem; jak go zestroić? winisd obliczył budę i br dla 31 hz, zastanawiam się czy jest sens schodzić niżej. Subwoofer buduje z myślą o kinie i zalezy mi na jak najlepszych efektach w nim, choc nie wykluczam jego uzywania w stereo (zależne jak się będzie spisywał). pokój to 16 m^2 (choć w niedalekiej przyszłości bedzie coś większego), a grać to będzie z frontami stx fx 300 które schodzą dość nisko.
    Pozdro!

Czy ja dobrze słysze? Ty chcesz go zapakować w 100L skrzynie? Jakimi obliczeniami to podpierasz?
    70L i strojenie 35hz bedzie odpowiednie jak odetniesz go niżej to bedzie totalny muł i nie ma sensu 35hz to max!
    A z tego co pamietam to na panel od irka troche poczekasz.

Skomentuj

sam producent zaleca 100 l a nawet 150. a to co podał producent poparł program winisd dając mi domyślnie 104l przy 31 hz.
      zastanawiałem się nad 35 hz ponieważ często suby są tak strojone, ale same moje stx schodzą według producenta do 34 hz przy -3db.

Skomentuj

Racja producent zaleca 70 100 lub 150litrów
        Winisd to symulator nie zrobi wszystkiego za ciebie ten głosnik nie bedzie grał nisko i rzucał miesem trzeba było scan speaka kupic.
        A tu prosze wygrzebałem to na niemieckim forum
        175 Liter
        30 Hz bei -3 db / 24 Hz bei -8 db
        Tuning Frequenz: 28 Hz

Widać nie ma dużych spadków lecz ja robił bym jak najbardziej optymalna skrzynke.
        Możesz spróbować zasymulować skrzynie TL lecz to nie łatwe
        Ale pamietaj uzyskiwanie niskiego F3 bardzo czesto wiaże sie z tym że pogarszasz tym samym charakterystyke impulsowa moim zdaniem nie ma najmniejszego sensu schodzić poniżej 32hz optymalnie 35. Lecz ja swój subwoofer miałem wystrojony na 35hz i mi nie pasowało jest teraz zesrojony na 38hz i jest o wiele lepiej przynajmniej dla mnie.
        A zreszta najlepiej kup 2 takie same BR i tnij jeden do uzyskania optymalnego impulsu dla ciebie

Skomentuj

no niestety...scan speak to nie mój budżet. szukalem głośnika za 150-200 zł...a visaton i tak był droższy. ale mam nadzieję że i tak będzie to w miarę przyzwoity sprzęt. przeglądałem oferty i np. chwalony sub tonsila aktiv 250 to 1000zł a sam głosnik to około 150, więc mam nadzieję że jakościowo mój visaton będzie trzymał poziom nowych subów za ponad 1000zł

Skomentuj

Chyba ktoś głuchy go chwalił,Sam miałem sub tonsila z serii aktiv i słyszałem pozostałe konstrukcje żadna nie dorasta do piet subowi na zwykłym stx 22cm.

Skomentuj

Czaruję...
            X