Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kolumn na głośnikach JBL 119HS-1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa kolumn na głośnikach JBL 119HS-1

Uczestnikiem tego forum jestem w zasadzie od dwóch dni,po przeczytaniu na nim sporej ilości ciekawych artykułów na temat projektowania i konstruowania kolumn góśnikowych.Jestem z wykształcenia i z zsamiłowania elektronikiem a od kilku lat zajmuję się techniką lampową,głównie konstruowaniem i budową wzmacniaczy i przedwzmacniaczy lampowych.Do tej pory do ich odsłuchu używałem kolumn typu
    Altus,monitorów na głośnikach Vify,czy ostatnio nawt nieźle brzmiących podłogowych Fergusonów.Jednak choć nie jestem typowym audifilem to z ich odsłuchów nie jestem w pełni zadowolony.Mój "guru" ajednocześnie przyjaciel który techniką lampową zajmuje się od 50 lat twierdzi że do "lampy"nowoczesne przetworniki o membranach kevlarowych,węglowych,czy z włókna szklanego za bardzo nie pasują co sprawdziłem oraganoleptycznie na jego kolumnach opartych na głośnikach Goodmansa z lat 60tych.
    Czyli góśniki z membraną sożkową papierową o sztywnym zawieszeniu.Jednak z racji wieku i specyficznego zawieszenia przy większej mocy głośniki "siadały".Ostanio udało na się zdobyć 4 szt głośników JBL 119HS-1 12"/150W idealnie pasujących do naszych potrzeb.Góśniki były produkowane od końca lat 80tych do roku 97 i używane
    w profesjonalnych monitorach studyjnych o nazwie Control 10.Góśniki są w idealnym stanie i zachodzi nawet podejrzenie że nigdy nie były używane i leżały sobie w jakimś studio jako częsci zamienne.Oryginalne kolumny to konstrukcja przenośna,wykonana z tworzywa o doskonałych parametrach:Moc 150W pasmo 35Hz-27kHz efektywność 94dB.Jednak siłą rzeczy jako konstrukcja "plastikowa" nie jest doskonała i nie zamierzamy jej kopiować.Postanowiłem więc w oparciu o nie zbudować dobre kolumny podłogowe(nie przesadzając oczywiście z budżetem)jednak po przeczytaniu sporej ilości artykułow na ten temat,skala problemów i uwag praktycznych powaliła mnie na kolana.Przyjąłem sobie(nie wiem czy słusznie)kilka założeń:mianowicie obudowa bas reflex o wielkości mniej więcej Altusa 300(90x40x35)Głośnik niskotonowy j/w średniotonowy STX GDM 14-150-8 SCX oraz tweeter 1" kopuła tytanowa Dayton Audio DC25T-8 które odpowiadają mniej więcej parametrom oryginałów pracujących w w/w monitorach.Ponieważ nie chciałbym zaczynać od zera,tracić czas na eksperymenty i nie mieć pewności co do efektu końcowego proszę o podjęcie tematu projektu takiej kolumny przez fachowców z tego forum.Mniemam że macie "obcykane" odpowiednie programy do projektowania i symulacji.Jeżeli ktoś podejmnie wątek,to mogę podać parametry głośników oraz dokumentację oryginalnych monitorów wraz ze schematem zwrotnic.W rewanżu służę pomocą w technice lampowej.

Witam.
    W kolumnach 3-way, największym problemem, jest głośnik średniotonowy. Skoro wybierasz 14-scx (który wg. mnie brzmi świetnie, jak na cenę), to możesz wstępnie zaczynać od projektu zwrotnicy FX-200, albo bazując na prostych filtrach, zaprojektowanych przez Irka, pod nazwą 3 way STX. Jest dział gotowych zwrotnic, tam znajdziesz obie. Z symulatorami, to nie jest zbyt ciekawie, ale ja czasem używam x-over 3. Symulacje przeprowadzane w nim, niewiele różnią się od pomiarów, które później wykonywałem. Warunkiem jest wklepanie charakterystyk głośników do programu, bo na samych parametrach liczbowych, jedynie można dość dobrze oszacować obudowę, jak w każdym symulatorze. Także moim zdaniem, najlepiej zmodyfikować istniejące już zwrotnice, które zawierają filtr dla 14-scx.

Skomentuj

dzięki za rady,patrząc na zwrotnice faktycznie można coś dopasować jednak u mnie problemem nr.1 jest zaprojektowanie dobrej obudowy oraz średnicy i długości otworu bass reflex.Niestety programu x-over 3 nie posiadam(jest płatny 119$)Zainstalowałem sobie WinIsD Pro i próbowałem w oparciu o skąpe dane jakie mam do głośnika niskotonowego wpisać w program i nic ztego nie wyszło bo ze względu na jakiś błąd którego nie dostrzegam program nie chce ich przyjąć.Być może wynika to z innych jednostek miary podanych przez forumowiczów amerykańskiego portalu audio.Oto link.http://www.audioheritage.org/vbullet...rs-(Control10) są to w zasadzie jedyne dane dotyczące tego głośnika,gdyż wszystkie odnośniki dotyczą tylko nr.katalogowych jako część zamienna bez danych.Nawet nie wiem jaką moc ma w/w głośnik gdyż dane techniczne zestawu Control 10 podają 150W IEC a nie mam pojęcia jak liczono tę moc,gdyż kiedyś moc kolumny była równoważna mocy głosnika niskotonowego,a dziś jak widzę wynika z sumy mocy wszystkich głosników.Dołaczam również inne dane tej kolumny z oryginalnym schematem zwrotnicy(jest w nim błąd gdyż zamieniono głośnik niskotonowy z wysokotonowym.Może więc ktoś się zlituje i wykona dla nie taki projekcik-chodzi o w/w wymiary kolumny do tego głosnika.Z adaptacją zwrotnicy chyba sam dam sobie radę.http://www.jblproservice.com/pdf/con...rol%2010lr.pdf orazhttp://www.jblpro.com/pub/obsolete/Control_10.pdf

Skomentuj

Skoro znasz sie na lampach to poskladanie jiga nie bedzie problemem . Potem nie powinienes miec problemu z pomierzeniem glosnikow a jig i tak jest potrzebny by zaprojektowac zwrotnice .
        Pozdrawiam.

Skomentuj

odnoszę wrażenie że piszę po chińsku.Parametry głośnika zmierzyli panowie z amerykańskiego forum i nie zamierzam tego powtarzać.Schemat oryginalnej zwrotnicy uważam za b.dobry i poza potencjometrami 8 Ohm jest łatwy do wykonania.Potencjometry już rozgryzłem stosując w zamian 2 sekcyjny 6 cio pozycyjny przełacznik oraz zestaw 5 W rezystorów ceramicznych.Potencjometry te służą do płynnego(w moim przypadku skokowego) tłumienia głosnika srednio i wysokotonowego,czyli do ustawienia charakterystyki przenoszenia kolumny.Problemem jest więc jedynie wyliczenia pojemności obudowy(jej wymiarów)oraz wymiarów tuby bass reflexu tak by rzeczony głośnik pracował poprawnie bez zniekształceń.Moje próby wpisania jakiegokolwiek głosnika do bazy programu WinIsd kończą się porażką bo po naciśnięciu przycisku "save" wyskakuje komunikat:"consistency check on following parametr groups failed,see the help file itd" potem następuje litania parametrów i mimo że dzisiaj przez pół dnia próbowałem wprowadzić znany głóśnik TVM ARN 226--7/08 do którego dane techniczne od producenta są pełne.Dane sprawdzałem kilkakrotnie i wszystkie są zgodne.Jeżeli uda mi się wprowadzić dane głośnika JBL 119 HS-1 to wyliczenie obudowy zajmie kilka minut.I w zasadzie tylko o to mi chodzi.Dopieszczenie brzmienia czyli zwrotnicy to następny etap.Wtedy zbuduję sobie opisywanego jiga i porównam teorię z praktyką.Być może zaproszę was do Łodzi na odsłuch
          róznych moich i mojego przyjaciela konstrukcji lampowych na tych przyszłych kolumnach.Bo planujemy zorganizować w Łodzi lub okolicy klub DIY właśnie do prezentacji różnych projektów.Ponadto mój wymieniony przyjaciel zdobył zestaw głośników od 2 oryginalnych kolumn 3 drożnych Electrovoice'a z15" driverem o efektywności 103 dB !!!(niestety szrociarze porąbali oryginalne skrzynie i wyrzucili zwrotnice)i na nich chce wykonać odgrody.Klub to melodia przyszłości,choć inny kolega audiofil udostępniłby lokal w Gałkówku bo ma tam duży dom.Mam nadzieję że wreszcie ktoś rzuci te wymiary lub udzieli mi praktycznych wskazówek jaktego dokonać.

Skomentuj

Ściągnij starszą wersje winisd, albo wyłącz w obecnej automatyczne obliczanie wartości nieznanych pól.

Skomentuj

Zamieszczone przez zwitek55 Zobacz posta
              Schemat oryginalnej zwrotnicy uważam za b.dobry i poza potencjometrami 8 Ohm jest łatwy do wykonania.
              Jak zastosujesz inne głośniki to zwrotnice musisz zaprojektować od nowa.

Skomentuj

Czaruję...
              X