Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podstawkowe do 4tyś

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny podstawkowe do 4tyś

Witam dreczy mnie pewien temat i postanowiłem napisać
    Narazie mam zestaw yamahy 840 i kolumienki po lekkich modyfikacjach + subek na wykonczeniu Co prawda narazie funduszy nie ma ale w niedługim czasie powinień sie pojawić zastrzyk który rozpocznie konstruowanie monitorów pokój ma około 12.5m2 3x2.8x2.9 dokładnie nie mierzyłem.

A wiec

Muzyka i wymagania.
    Muzyka jakiej słucham jest bardzo rózna od rocka po muzyke elektroniczna wchodzi w ten skład również cieżka muzyka elektroniczna lecz nie dubstep itp raczej prodigy i typowo taneczne kawałki,lecz kolumy miały by przedewszystkim dobrze grać metal i rocka,Rock to raczej pink floyd,dire staits,zz top czy inne podobne stare rockowe zespoły również muzyka klasyczna wprost z organów koscielnych czy chodzby Vivaldi również muzyka alternatywna za jazzem nie przepadam,Co do metalu to raczej przedewszystkim rammstein bardzo bym chciał zeby kolumny miały całkiem przyzwoity wykop i grały góra podobnie do altusków chociaż to założenie nie musi być w 100% spełnione ale ogólnie żeby dobrze grały gitare elektryczna do tego dosyć sporo basu i bardzo dynamiczne zrównoważone brzmienie.

Koszta i sama konstrukcja.
    Myslałem żeby cała konstrukcja zamkneła sie w 4tyś zł oczywiscie nie musze wypełniać pełnego budżetu bardzo chetnie przyjże sie konstrukcja od 2tyś w góre jeśli coś bedzie warte 4tyś czemu nie ale bardzo fajnie było by zrobić cos o wiele tanszego co również mnie w jakims stopniu zadowoli.
    W gre jedynie bardzo duże monitory podstawkowe około 16-20cm mindwoofera i góra najlepiej wstegowa bo bardzo podoba mi sie brzmienie takiego przetworniczka.
    Myslałem o Iluminatorach lecz praktycznie żadnej konstrukcji diy na tych przetwornikach nie było,schematów zwrotnic również brak,chcialbym zaznaczyć ze nie chce mi sie bawic w robienie pomiarów i schciałbym kupić albo gotowa konstruckcje zwrotnic albo elementy + schemacik :)
    Chciałbym przebić pułap kolumn za 12tyś projekt w sumie troche ambitny ale myśle że sie uda sama konstrukcja napewno rozeszła by sie na wiele miesiecy raczej nie zrobie tego za jednym zamachem o obudowy sie nie martwie bo mam do dyspozycji tokarke wiec z wszystkimi frezami i skosami nie było by problemu a same kolumny były by raczej laierowane chyba ze znalazł bym wspanialy fornir

Wybór padł na monitory dlatego że mam stendy i a z racji tego że bardzo podobaja mi sie duże monitory chociażby "WHARFEDALE EVO 10"
    Chce sobie takie postawic w pokoju,
    Kolumienki maja przebić kilkakrotnie jakość orginalnych kolumn Yamahy ns-300
    Narazie beda musiały zadowolić sie 60Watami przy 6ohm wprost z Yamahy R-840 naped to oczywiscie również yamaszka z kompletu pianocrafta.
    Być może dojdzie do tego jakaś lampa diy lub map-407 który bardzo mi sie podoba i jakiś komercyjny cd może nawet hybryda

A co do samych przemyśleń to zdecydowałem że pierw skończe suboofer potem zbuduje odpowiadajace mi kolumny a na koniec zostawie elektronike.
    Mam nadzieje że znajdzie sie ktoś kto rozwiaże moje rosterki.
    Pozdrawiam i z góry dziekuje za wszystkie sugestje i propozycje.

nie widzi mi sie tu taka muzyka i wstega
    do metalu i rocka polecalbym raczej alu kopulke

ale z taka kasa bralbym pod uwage:
    ss 18w8xxx + 2904/7 lub ktoryms z tych nowych "siateczkowych" do zrobienia podzial pierwszym rzedem a i zwrotka do tego gdzis byla

seas excel

mozesz tez zastapic zwykla wysokotowke np wstega neo cd 3.0 od founteka
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Hmm Czyli rozumie że kierujemy sie w strone kopułek chociaż dalej ta wstega mnie przyciaga.
      Ktoś jest w stanie powiedzieć czym różni sie Illuminator 18WU-8741T00 Illuminator 18WU-4747T00 Z tego co wyczytałem różnica jest w membranie ale czy coś jescze ?
      Jak te głośniki brzmia?
      lklukasz W ogóle zastanawiam sie czy zrobienie projektu na FW168+NeoCD3.0 mnie nie zadowoli Może za wysoko celuje jeśli chodzi o iluminatory Wiadomo inna półka ale czy odrazu z yamaszki na najwyższa serie SS?
      Nie widzi mi sie projektowanie zwrotnicy nie mam do tego głowy i narzedzi dlatego szukam albo gotowego projektu który moge wykonać a ze zmontowaniem zwrotki z schematu nie bedzie wiekszego problemu.

P.S moglibyscie podawać jakieś przykłady w postaci linków bo nie znam za bardzo oznaczeń przetworników i 18w8xxx zbyt dużo mi nie mówi.

Skomentuj

co do iluminatorow to pierwszy jest 8 a drugi 4 omowy

---------- Post dodany o 08:12 ---------- Poprzedni post o 08:09 ----------

a tak wogole to czy ten pianocraft poradzi sobie z takimi glosnikami?
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Można mniej więcej przyjąć, ze masz ok 2,8-3k na same głośniki. Przy takich pieniądzach jest już w czym wybierać i raczej nie licz na "jedyny słuszny wybór" bo w zasadzie wiele róznych koncepcji może być równie dobrych.

Pomysłu ze wstęgą bym nie porzucał. Poza fountekiem masz aurum cantusa, ciekawy jest model G3Si. Ma naprawdę świetny wynik w pomiarach, na wykresie wodospadowym juz od 1kHz jest super. Jest co prawda 2x droższy ale może jest lepszy? Warto zasięgnąć opinii w loudspeakershopie, może coś podpowiedzą. Uważam, ze jak jest budżet to nie ma co iść w minimalizm i kupować głośniki po 300zł, chyba że jest to naprawdę dobry glośnik lub jakaś okazja.

Z nisko-średniotonowców któryś illuminator jest niezłą opcją, jak również 18 cm seas excel, który w połączeniu ze wstęga może dać ciekawe brzmienie (o ile da sie to skleić bo excel nie sięga daleko). Do wyboru jest jeszcze cala gromadka 7" etonów (tu możnaby wybrać coś ciekawego) , ushery 8945/48.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
            Hmm Czyli rozumie że kierujemy sie w strone kopułek chociaż dalej ta wstega mnie przyciaga.
            lklukasz W ogóle zastanawiam sie czy zrobienie projektu na FW168+NeoCD3.0 mnie nie zadowoli Może za wysoko celuje jeśli chodzi o iluminatory Wiadomo inna półka ale czy odrazu z yamaszki na najwyższa serie SS?
            Nie widzi mi sie projektowanie zwrotnicy nie mam do tego głowy i narzedzi dlatego szukam albo gotowego projektu który moge wykonać a ze zmontowaniem zwrotki z schematu nie bedzie wiekszego problemu.
            2xFW168+NeoCD3.0 pewnie spełniłby Twoje oczekiwania. Ale to już nie będzie monitor. P. Albecki na pewno pomógłby ze zwrotnicą.
            Tu masz NeoCD3.0 z Seas Excel E0042 W18NX001 tylko zwrotnicy pewnie nie zdobędziesz. Musiałbyś baaardzo szeroko uśmiechać się do Yoshiego :)
            http://www.xtz.se/uk/products/speake...6-piano?stat=1
            http://www.avforums.com/reviews/XTZ-...er-review.html
            Na Seas Excel teraz coś Bingant struga. Zapytaj go.
            Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

KonradRak linki nie dzialaja...
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

4tyś jest na przetworniki i zwrotnice pod warunkiem że warto.
                Co do Aurum'a http://www.transparentmusic.net/Aurum_spk.htm
                Co byście powiedzieli żeby połaczyć Iluminatora z takim aurumem?
                Pomysł na wstege powstał wtedy kiedy pierwszy raz usłyszałem niekoniecznie bardzo udany przetwornik wstegowy z połaczeniem hybrydowego wzmaczniacza grało to całkiem ładnie zdradze że była to zwykła wieżyczka Philipsa.
                Seas jakoś mnie nie przekonuje i wolał bym iść w strone SS który iluminator w połaczeniu z g3si byłby najlepszym zestawieniem ?
                I co ze zwrotnica czy jest szansa że pan Albecki przygotował by jakiś projekt zwrotnicy oczywiscie głosniki i tak kupił bym wraz z elementami w loudspeakershop.eu bo innego rzetelniejszego sklepu nie znam

Skomentuj

obawiam sie, ze ta wstega auruma zagra zupelnie inaczej niz wstega z philipsa
                  mam porownanie wstegi monacora do innych wsteg i sa to zupelnie inne glosniki
                  tania wstega gra jak zwykla jedwabna kopulka
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja mialem kopulke alu, soft oraz planar. Przy Rammsteinie najlepiej do tej pory spisywal sie planar, czyli wstegowe brzmienie

Projekt na fw168+neocd3.0 by Ciebie w zupelnosci zadowolil poza jednym aspektem... basem Przy tej muzyce co sluchasz bedzie go za malo.

Skomentuj

pharoh No własnie i tu problem bas który powinień być obfity i zacny jak na kolumny za tyle kasy
                      Oczywiscie nie zapominajmy że jest również duży subwoofer który uzupełnia niskie rejestry ale chciałbym żeby kolumny miały dobra postawe basowa.
                      W takim razie na co mam sie nastawiać może jakiś usher? seas jak już wczesniej pisałem do mnie nie przemawia,Bardzo napaliłem sie na tą wstege ale pytanie czy warto w tej kasie sie w to pakować?

Skomentuj

Rozumiem ze chcesz to napędzać z Piano Crafta. Tu myślę ze może się pojawić problem, czy taki sprzęt będzie w stanie odpowiednio napędzić takie monitory. Niestety do dobrych kolumn wymagany jest dobry wzmacniacz, który pokaże wszystkie możliwości glośników.

Miałem okazje posluchać Founteków FW168, ale z mniejszym głośnikiem wstęgowym NeoCd1.0 na urządzeniu "wszystko w jednym" firmy Teac i z takiego zestawu bas naprawdę był bardzo przyzwoity i nisko schodził. Do takiej muzyki polecał bym Ci kolumny podłogowe, napewno uzyskasz lepsze wypełnienie na basie niż z monitorów.

---
                        - Sent from my iPad using Tapatalk

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                          KonradRak linki nie dzialaja...
                          http://www.xtz.se/uk/products/speake...6-piano?stat=1
                          http://www.avforums.com/reviews/XTZ-...er-review.html
                          Jak możesz popraw w tamtym wątku i usuń ten post. Dziękuję
                          Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Karol82 Trzeba było uważnie czytać Wzmaczniacz zostanie wymieniony ale za pare latek zobaczymy co czas pokaże może lampa lub elektrownia w postaci map-407 wiadomo pianocraft ich nie napedzi w 100% myśle że moca dałby rade ale chodzi tu raczej o jakość ale od czegoś trzeba zacząc i ztawiam najpierw kolumny potem piec.
                            Z mojej yamaszki bez suba też bas jest zacny ale co z tego jak przy wiekszej głosnosci zaczyna sie gubić i jest niejednolity nawet bym powiedział ze dudni w szczególnosci jak dochodzi do pełnego xmax.
                            Kolumny podłogowe również odpadaja maja to być duże monitory! pozatym jak 18cm mindwoofery nie dadza rady to zostaje jeszcze bydle w postaci bsw 104II który zrobi odpowiednie zamieszanie
                            Koledzy wyżej maja racje zamiast pakować sie w funteka lepiej przejść półeczke wyżej
                            A może coś z ushera?+ wstega:)
                            Lubie metaliczne brzmienie i mnie to nie meczy lecz tak jak pisałem w 45% to ostry rock a reszta to metal stary pop czy alternatywa i klasyka.
                            I Uprzedzam żeby nikt nie myslał że stawiam ilosć ponad jakość
                            Dodam że miałem okazje słuchać Polk‑Audio‑LSi9 i nie odpowiadało mi ich brzmienie była dobra podstawa basowa ale góra taka nijaka jak dla mnie do klasyka i jazzu jak najbardziej

Skomentuj

do ushera musiala by byc bardzo dobra wstega, ktora by dalo sie wyciac bardzo nisko
                              tak w granicach max 2,5kHz
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

4tyś jest na przetworniki i zwrotnice pod warunkiem że warto
                                A to próg się w pewnym sensie podniósł. Przy tej kwocie zapomnij o Fountekach, jakichkolwiek zachwytów i ograzmów by nie doznawali ich użytkownicy. Pewnych rzeczy się nei przeskoczy i taki illuminator i tak zagra lepiej.

Co byście powiedzieli żeby połaczyć Iluminatora z takim aurumem?

Ja jestem za. Skoro nastawiasz się na illuminatora to OK, wybór na pewno nie jest zły. Jest wiele innych rownie dobrych głośników ale to juz kwestia osobistych preferencji. Kupując SS na pewno biedy nie będzie.

I co ze zwrotnica czy jest szansa że pan Albecki przygotował by jakiś projekt zwrotnicy oczywiscie głosniki i tak kupił bym wraz z elementami w loudspeakershop.eu bo innego rzetelniejszego sklepu nie znam
                                Zagadnij może ci zrobią projekt. Tylko najpierw ostatecznie wybierz głośniki.
                                Jak będziesz miał problemy ze zdobyciem projektu zwrotnicy to mogę ci taki w wolnej chwili wykonać za parę zł i będziesz miał problem z głowy .

---------- Post dodany o 10:49 ---------- Poprzedni post o 10:47 ----------

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                do ushera musiala by byc bardzo dobra wstega, ktora by dalo sie wyciac bardzo nisko tak w granicach max 2,5kHz

Do 8948a niekoniecznie bo on ma kapitalne rozciągnięcie ch-ki. Tego ushera zestawiłbym z excellem "milennium", mogłoby to zagrać .

Skomentuj

Własnie tylko mi nie chodzi o bardzo spokojny stonowany przetwornik wysokotonowy wiadomo do rocka czy metalu potrzebna jest ta nutka metaliki w brzmieniu chodzi o to żeby było ono ostrzejsze:)
                                  No własnie jak ze zwrotnicami Yoshi oczywiscie fajna oferta z twojej strony jeśli chodzi o zwrotnice ale pytanko czy musiałbym do ciebie wysyłać te przetworniki ? Czy jesteś w stanie określić budowe zwrotnicy po charakterystyce i innych parametrach podanych przez producenta.
                                  Może ktoś opisze brzmienie wstegi w porównaniu do kopółki ?
                                  I interesuje mnie czy jest jakaś komercyjna konstrukcja na SS iluminatorach której mógłbym posłuchać w salonie audio na swoim sprzecie może jakiś producent ma nawet monitory na tych przetwornikach?
                                  Na Iluminatory nastawiam sie z tego powodu że to już głosniczek hi endowy a ja chciałbym miec chociaż troszke hi endu w swoim sprzecie oczywiscie nie wiem czy bedzie odpowiadać mi jego brzmienie a jeśli nie posłucham to moge jedynie kierować sie opiniami kolegów na temat tego zestawu:)

Skomentuj

pytanko czy musiałbym do ciebie wysyłać te przetworniki ? Czy jesteś w stanie określić budowe zwrotnicy po charakterystyce i innych parametrach podanych przez producenta.
                                    no nie...
                                    a jak myslisz?
                                    mało razy było wałkowane
                                    po tobie sie nie spodziewalem takiego pytania

esa robi kolumny na ss-ach
                                    http://www.esa.com.pl/credo1.htm
                                    tylko musisz poszukac lokalnego dystrybutora
                                    a ile taki istnieje
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czy jesteś w stanie określić budowe zwrotnicy po charakterystyce i innych parametrach podanych przez producenta.

Takie rzeczy to tylko u Killera . Nie wiem jak sobie wyobrażasz zaprojektowanie dobrze grajacego zestawu nie mając nawet głosników w ręce. Chyba musialbym być jakimś medium .

Na scanach robi też rodzimy akustyk, poza tym Xavian, Sonus i pewnie kilka innych firm których nie moge sobie przypomnieć :).

Widać, że brakuje ci doświadczenia. Albo zdaj się na innych albo kwestie hi endu zostaw sobie na później jak już będziesz wiedział czego chcesz a na razie zbuduj coś tańszego.

Skomentuj

Ja mam ILR12 od AkustyKa na SS Illuminator, jak chcesz posłuchać, to zapraszam.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X