albo kwestie hi endu zostaw sobie na później jak już będziesz wiedział czego chcesz a na razie zbuduj coś tańszego.
Dlatego zaproponowalem jemu tego founteka + ta wstege. Nie ma sensu od razu isc w hiend nie wiedzac w ogole czego mozna oczekiwac po dzwieku. Do tego trzeba zmierzac stopniowo
Hmm, a Daleko od Gdańska mieszkasz Karol82? Bo z chęcią bym zajrzał, będę w Gdańsku w pn, podczepiam się też pod pharoha i jedziemy odsłuchać founteki w Akkusie tego samego dnia.
Yoshi_80 A dlaczego uważasz że nie mam doswiadczenia z hiendem ? Po czym wnioskujesz?
Nie wiem czy masz może pomierzone parametry tych głosników czy już nie robileś do nich zwrotnic dlatego pytam a ty odrazu wnioskujesz że jestem laikiem i nie odrużnie dobrego stereo od bumboxa z biedronki...
I jak wczesniej napisałem raczej nie bede sie sklaniał w konstrukcje poniżej 2000zł bo mnie napewno nie zadowolą
---------- Post dodany o 20:34 ---------- Poprzedni post o 19:52 ----------
A może ktoś wie co siedzi na górze XAVIAN XN 270 evo Bo to ss Revelator ale nie wiem co jest na górze i kto to klei bo słuchałem tych kolumn i byłem zachwycony coprawda w bardzo cieżkiej muzyce góra troszke kulała ale i tak było bardzo dobrze
Słuchałem ich własnie na Yamaszce 840 i również innych klockach Yamaszka dawała sobie całkiem dobrze rade lecz do innych wzmaczniaczy lecz porównujac ja z innymi klockami była bardzo duża przepaść.
W takim razie może warto było by zrobić coś po srodku czyli SS revelator+classic Chociażby skopiować taki projekt http://www.troelsgravesen.dk/SP98-09.htm
Zwrotnica jest już zaprojektowała wiec oszczedziła by mi calego wysyłania i bawienia sie w to.
Ciekaw jestem jak gra ten D2904/9800 z tego co wyczytałem to aluminiowa kopółka wiec jestem ceikaw jak by to grało rocka i metal:)
Macie jakieś wyrobione opinie na ten temat?
Wydaje mi sie że za przetworniki + zwrotki i wyorbił bym sie 3.3tyś.
A jak wy uważacie bo ja co prawda nie słuchałem wstegi lub kopółki z iluminatorem i nie mam co porównywać do classica + rev
I tym samym jak duża różnica jest w brzmieniu pomiedy D2905-970000 i D2905-9800.
Xavian mi sie bardzo spodobał w brzmieniu i zastanawiam sie czy nie iść w strone takiego projektu
Fajne kolumienki.
Widziałem jakaś komercyjna konstrukcje na ss która w srodku miała wysadzona w srodku piramidkami z mdf:)
Sam zastanawiam sie co oprócz pochylenia frontu podfrezowań na głosniki sciecia krawedzi można jeszcze zastosować i nie tylko jeśli chodzi o strone akustyczna,Tylko nie piszcie że autofilskie kolce po 200zl;p
Zastanawiam sie czy obudowa Closet była by dobrym rozwiozaniem po kolumny stały by niedaleko sciany w dodatku blisko rogu i boje sie o wszelkie podbicia,A br z przodu nie dam:P chyba jedynie został by mi spód kolumny ale nie wiadomo jak z furczeniem powietrza;|
to zrob br szczelinowy do przodu
a ja ss-a wkladam w 10L br
podobno najlepiej gra w takiej budzie
i co ciekawe nie potrzebuje frezow
no moze jaki lekki zrobie zeby sie zlicowal z frontem
lklukasz Mam tokarke pod reka wiec frezy to najmniejsze zmartwienie
Ale nie uważasz że 10L br dla takiego 18W-8531G00 to troszke za mało?
Co prawda nie symulowałem dla niego obudowy wiec sam nie moge powiedzieć:P
Smucisz mnie bo przy 10L to nie bedzie dużych monitorów
Marios221
Gdybym miał Twój budżet to skopiowałbym ten projekt: http://www.troelsgravesen.dk/TJL_2W....oCD3%20version
Komplecik SEAS W18E001 + SEAS T25C003
a jak się uprzesz na wstęgę:
SEAS W18E001 + Fountek NeoCD3
15tka Scana jest bardzo udaną konstrukcją i wiele 18tek może jej zazdrościć niskich rejestrów, zarówno pod względem jakościowym jak i ilościowym. Jakbym poszukiwał monitorków powyżej 2kzł to na pewno na dole chciałbym tego scana. http://www.troelsgravesen.dk/W1500_97.htm
A dlaczego seas a nie ss? Bo jakoś nie przekonuje mnie opis seasa że to najlepsze przetworniki w tym budżecie
Na nie upieram sie na wstege po prostu jest to propozycja równie dobrze moge zastosować kopułke.
Tak jak pisałem wczesniej interesuje mnie spokojne ale metaliczne brzmienie hmm takie które potrafi sie wyrwać ale przy głosnym słuchaniu nie meczy a niestety Kolumny Yamahy mecza i to okropnie.
A dlaczego seas a nie ss? Bo jakoś nie przekonuje mnie opis seasa że to najlepsze przetworniki w tym budżecie
Na nie upieram sie na wstege po prostu jest to propozycja równie dobrze moge zastosować kopułke.
Tak jak pisałem wczesniej interesuje mnie spokojne ale metaliczne brzmienie hmm takie które potrafi sie wyrwać ale przy głosnym słuchaniu nie meczy a niestety Kolumny Yamahy mecza i to okropnie.
Powiem szczerze, że nie słuchałem Excel. SS miałem kiedyś tylko kopułkę 9300- odpowiadało mi jej delikatne brzmienie. SS wydaje mi się za drogi w stosunku do jakości. Seas ma lepszy stosunek.
SEAS T25C003 za 450 zł zagra sądzę lepiej niż SS9500 (ta sama cena)
SEAS W18E001 kosztuje 850 zł czyli tyle samo co SS Illuminator czy Revelator
A prawdę mówiąc to chciałem abyś je zrobił bo mógłbym Cię zaprosić na odsłuchy i porównać ze swoimi zamiennikami: Fountek FW168, NeoCD3.0
Obudowy zaplanowałem identyczne jak Troels.
Wiadomo, że Excel zje ten głośnik na śniadanie ale niestety to bardzo drogi drapieżnik :(
A prawdę mówiąc to chciałem abyś je zrobił bo mógłbym Cię zaprosić na odsłuchy i porównać ze swoimi zamiennikami: Fountek FW168, NeoCD3.0
Ahh wiedziałem że coś sie za tym kryjeP
Z checia bym sie wprosił ale ani szybko tego nie ukończe ani do Radomia nie mam kawałeczka
Strasznie mnie ciagnie do tego SS i jakoś nie moge sie przekonać do seasa niby ładny przetworniczek z korektorem fazy ale przecież to nie ostatecznie o wygladac chodzi
Ale Usher to tylko podróbka SS. Jest dużo takich projektów. SS Illuminator czy Seas Excel to prawdziwa pierwsza liga.
Marios221 co byś nie wybrał to i tak wzbudzi niesamowite pożądanie na tym forum. Moje marzenia już rozbudziłeś :)
Skomentuj