Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny 3 drożne czyli powrót do starego hobby

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny 3 drożne czyli powrót do starego hobby

Otóz zmotywowany instalacją multiroom w domku postanowiłem powrócic do starego hobby
    W umyśle zrodził mi sie pomysł na 3 drożne kolumny do mojego azylu

Pomysł:
    kolumna 3 drożna lub 2,5 drożna, kolumna ma byc duza, pomieszczenie jakie ma nagłośnić to pokoik ok 30 m kw

Wizja:
    kolumna z 25 cm glosnikiem odpowiedzialnym za niskie tony grajacym tak do 100hz, niskosroedniotownocem w malej budzie zamknietej z F3 na poziomie ok 80 hz i mozliwie niski podział z kopułką

akcesoria

wysoki ton nie mam pojecia jaki lubie ostre brzmienie podobały mi sie owego czasu dzwieki alconów oraz bodajze glosniki pierscieniowe vify

Nisko/srednio tutaj mam zagowostke?

Niski pewnym ideałem szybkości, barwy, był dla mnie beyma 25br60 czy coś takiego nawet mam jeszcze dwa takie woofery ale jestem otwarty na propozycje

koszty: z żoną udało mi się wynegocjować kwotę max na głośniki ok 2000 zł przy założeniu ze niskietony już mam
    cewki, kondensatory, obudowy to pojdzie przez firme wiec poza budżetem

ps. chcialbym by kolumny byly max waskie i smukle czyli niski umieszczony z boku obudowy
    Dzikuje wszystkim za pomoc

Ja troche nie bardzo rozumiem chcesz ciąć niskotonowca na zwrotnicy do 100hz? i niskosredniotonowca do 80 hz Nie chodzi ci czasami o strojenie Bas reflexu?
    Ja niewidze innego wyobru niż FX-300 do beymy trzeba było by srednie i wysokie dobrać co może nie być łatwym zadaniem no i do tego zwrotnica,A co do 25br60 nie znam takiego przetwornika.

Skomentuj

koncepcje rozumiem

czyli beyma laduje z boku
      na przodzie ma byc wooferek + cos pokroju vify XT25

tak wiec ja bym uzyl gotowego zestawu 2 droznego z vifa XT25 lub czyms podobnym i pobawil sie jedynie sekcja niskotonowa

moze
      tonsil GDN 15/40/5 + XT25 - projekt irka. nie drogi a poprawny
      visaton AL170 + XT25 - projekt yoshiego, nie za tani ale detaliczny i starczy na dlugo

ja osobiscie tam bym widzial papierowego woofera ktory pieknie sypalby harmonicznymi jak beyma + jakas jedwabna kopulka
      ostatnio mam ochote na 5" tangbanda i wg mnie by tam pasowal

Skomentuj

Chodzi o to by nietrzebabylo ciac niskosredniotonowca od dolu mala obudwa sama z siebie zapewni opadanie charakterystyki 6dB np od ok 80 hz. A do tej czestotliwosci dzialala 25 cm woofer umieszczony z boku stromo ciety . Tak niskie ciecie niespowoduje znieksztalcenia kierunkowosci. bedzie to smukla wysoka kolumna o szerokosci przedniej scianki na poziomie 15 cm wsparten na marmurowej plycie taka jest wizja

a co do beymy kto jest teraz dystrybutorem tych glosnikow niepamietam czy byl to model 26br60 czy 25 br 70
        Last edited by LUKASZ; 27.08.2011, 05:54.

Skomentuj

to ma byc cos ale 2,5 drogi
          a czy beyma ma byc zasilana aktywnie czy pasywnie?
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Niestety tak łatwo nie będzie. Konstrukcje w której górna część - sredniotonowa, filtrowała się "sama z siebie" stworzył kiedyś ESA. Było to Furioso^2. Nisko-śrdniotonowy był tam w obudowie z elementem stratnym i stał na pasywnym subwooferze z membraną bierną. http://www.esa.com.pl/furioso2_opis.htm
            Recenzja była kiedyś w AUDIO i nawet cały artykuł o zasadzie wspólpracy takich dwóch układów. Bez elektrycznego filtrowania i z pasywnym dołem to naprawdę będzie sprawiało spore trudności.
            Last edited by arwas; 27.08.2011, 08:11.

Skomentuj

nie mowiac juz o cenie stromego filtra przy tej czestotliwosci
              i pomiarze i jego zaprojektowaniu
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Pozwolę sobie wtrącić kilak zastrzeżeń co do ogólnej kocepcji projektu.

To co chcez zrobić to ladnie wygladajace kolumny z duza iloscia basu. Zamiast postarac sie osiagnac mozliwie jak najlepsze kompromisy jesli chodzi o akustyke, to liczysz na to, ze zrobisz ladmne kolumnny, a prawa fizyki sie do Ciebie dopasuja. To nie tak dzaiala.

Nie mozna polaczyc kilku roznych koncepcji, "bo tak mi pasuje". Musisz zdecydowac, czy to maja byc kolumny dwudrozne z aktywnymi subwofoerami z boku, czy to mjaja byc normalne 3 way, czy moze 3 way z niskim podzialem.
                Bez sensu jest robic 3 way z dwudroznych kolumn, tak jak Ty planujesz, bo po to sie robi 3 way, zeby mozna bylo uciec od ograniczen 2 way, ktore zawsze bedzie mialo slabysz bas i srednice, bo jeden glosnik nie odtworzy poprwnie obu zakresow. Zamiast odciazyc glosnik sredniotnowy (w Twoim wypadku nisko-sredniotnowy) to każesz mu grac 80 hz i nic Cie nie obchodzi modulacja srednich tonow przez niskie. Zamiast postawic na dobra srednie, bas i wysokie, to wymysliles jakiegos skladaka.

Jak na upartego chcesz 2 way i duzo basu,a nie masz miejsca w pokoju(?) na subwoofery, to mozesz je zamontowac w boczna scianke i zrobic jak radza koledzy wyzej - ale aktywnie!

Przepraszam za tak ostra forme, ale czasem drazni mnie jak ludzie podchodza do budowy kolumn na zasadzie "zrobię tak bo bedzie ladnie". Skąd sie bierze takie lekceważenie tematu? Dlaczego ludzie masowo nie porywaja sie na budowe samochodów, telewizorów, drukarek? Bo za trudne? Bo trzeba miec duza wiedze na ten temat? A przy budowie kolumn to juz nie? Moze troche przesadzam w tym momencie, ale po to by sklonic do przemyslen.

Skomentuj

Zamieszczone przez LUKASZ Zobacz posta
                  Chodzi o to by nietrzebabylo ciac niskosredniotonowca od dolu mala obudwa sama z siebie zapewni opadanie charakterystyki 6dB np od ok 80 hz. A do tej czestotliwosci dzialala 25 cm woofer umieszczony z boku stromo ciety .
                  no tak, akustycznie moze zadzialac... ale mechanicznie ten woofer na przodzie tak dostanie po dupie ze juz mi go szkoda :???:

Skomentuj

Witam cie Lukaszu, widzę powracasz. Trochę widać po twoim poście kilkuletnią dziurę w czasie ale nic straconego, zaraz to naprawimy .

Parafrazując znanego polityka powiem "nie idźcie tą drogą" . Koncepcja ma istotne problemy. Pierwszy to niski podział niski-średni i koncepcja samofiltrujacego się głośnika średniotonowego. Tak niski podział wymagać będzie trochę skomplikowanego filtru zwrotnicy, efekt może być inny od zamierzonego, mogą pojawić się nieprzyjemne efekty uboczne w postaci dużej dobroci układu i podbijania przez filtr basu (akurat złośliwie nie tego najniższego). Sumaryczny efekt może być taki, że ch-ka basu będzie podbita w najmniej odpowiednim miejscu gdzieś między 50-100Hz. Tego typu konstrukcje ciężko jest zweryfikować nawet za pomocą pomiarów bo jak wiadomo akurat najniższe częstotliwości mierzy sie najtrudniej a pomiar w polu bliskim nie da jednoznacznej odpowiedzi.

Problem 2 koncepcja samofiltrujacego się głośnika średniotonowego + głośnik basowy z tak niskim podziałem można w zasadzie nazwać koncepcją układu 2 drożnego z zintegrowanym pasywnym subem. Trochę niebardzo mi się to widzi. Błędnym jest też założenie, że ch-ka średniego zacznie opadać tak wcześnie. Musiałby pracować w bardzo małej obudowie zamkniętej co niekoniecznie jest dobrym rozwiązaniem.

Taka koncepcja myślę lepsza byłaby jako układ 2,5 drożny zbudowany z głośnika nisko-średniotonowego o wielkości ok 18cm + duży głośnik basowy uzupełniający (czyli owe 0,5 drogi), przy czym uzupełnianie następuje w zakresie do tego odpowiednim czyli to będzie gdzieś nawet do 300-500Hz, zależnie od ch-ki midwoofera (wielkość i typ głośnika, ścianki itd ma na to wpływ).

Problem 3 - 25 cm beyma ? :???::blink: Masz ten głośnik czy zamierzasz go mieć? Ja bym go nie zastosował. W zasadzie każda porządniejsza 20tka będzie miała lepsze osiągi basowe.

Osobiście widziałbym to jako 20cm + 18cm + tweeter , układ 2,5 drozny, głośnik basowy najlepiej na przedniej ściance
                    lub 20 cm + 15cm + tweeter , typowy układ 3 drożny

Przy budżecie 2k na głośniki można wytypować dużo ciekawsze zestawy aniżeli to co już padło, tylko najpierw trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie czy musi być ta beyma i po jaka cholerę ?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                      po to sie robi 3 way, zeby mozna bylo uciec od ograniczen 2 way, ktore zawsze bedzie mialo slabysz bas i srednice, bo jeden glosnik nie odtworzy poprwnie obu zakresow.
                      i tu sie mylisz!
                      sa zestawy 2 drozne ktore dobrze graja srednica i dobrze wyzszym basem. i uzycie ich w takiej konstrukcji jest jak najbardziej uzasadnione - poprawimy ich najslabszy punkt czyli niski i mocny bas

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        i tu sie mylisz! sa zestawy 2 drozne ktore dobrze graja srednica i dobrze wyzszym basem. i uzycie ich w takiej konstrukcji jest jak najbardziej uzasadnione - poprawimy ich najslabszy punkt czyli niski i mocny bas
                        Dokładnie tak. Dobra 13`stka (5") spokojnie może zagrać nawet do 80Hz. (oferując przy tym także b.dobre pasmo średnio tonowe, no a wyżej to już tylko tweeter...)

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                          Dokładnie tak. Dobra 13`stka (5") spokojnie może zagrać nawet do 80Hz. (oferując przy tym także b.dobre pasmo średnio tonowe, no a wyżej to już tylko tweeter...)
                          Zgadzam sie. Przykład: mój ulubiony 13/50/9 :)

Skomentuj

ale ja mialem na mysli rowniez 18cm
                            przykladowo glosnik ktory bardzo lubie - GDN 16/50/6
                            piekna srednica, szybki ale nie za mocny bas
                            moja vifa XT18WH - bas nie jest potezny ale bardzo dobry. takie wspomozenie go od dolu by bylo wskazane

Skomentuj

mi by się widział zestaw akkusa na 9930 + 8935A + 8955:) Ten zestaw dwudrożny co robi z basem, a dodatkowo z tym niskotonowcem, nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić. Do takiego zestawu trzeba by mieć zapewne mocny wzmak, jeżeli taki posiadasz to jeden problem mniej:-)

A beyme możesz dać na alle drogo:)

Skomentuj

Może zagrac dobrze. Ale jesli go odetniemy wyżej to zagra jeszcze lepiej na średnicy. Ze wzgledu na odciazenie od najniższych częstotliwości, zmniejszenie wychylenia membrany, zmniejszenie zniekształceń intermodulacyjnych na średnicy.
                                GDN 16/50/6 jest tu dobrym przykładem. Ten głosnik po odcięciu od dołu produkował zadziwiająco dobre tony średnie. Próby wyciśnięcia z niego basu u mnie kończyły sie tak sobie - ostatecznie silne wytłumienie obudowy żeby tunel słabo promieniował przyniosło jakaś poprawę.

Skomentuj

i tu sie mylisz!
                                  sa zestawy 2 drozne ktore dobrze graja srednica i dobrze wyzszym basem. i uzycie ich w takiej konstrukcji jest jak najbardziej uzasadnione - poprawimy ich najslabszy punkt czyli niski i mocny bas
                                  Źle mnie zrozumiałeś. Napisałem, że dwudrożny zestawy zawsze będą miały jakieś ułomności - i To co napisałeś potwierdza moją wypowiedź, bo jeśli zgadzasz się, że mają słabszy niski bas, to znaczy, że przyznajesz mi racje co do ułomności.

Moim zdaniem ciężko jest przeskoczyć prawa fizyki, żeby głośnik zagrał dobrze wyższym basem musi miec dużą membranę, a duża membrana = ciężka membrana + słabsze charakterytsyki kątowe. Czyli znów wygrywa zwykły średniotonowiec.
                                  Ale jesli go odetniemy wyżej to zagra jeszcze lepiej na średnicy. Ze wzgledu na odciazenie od najniższych częstotliwości, zmniejszenie wychylenia membrany, zmniejszenie zniekształceń intermodulacyjnych na średnicy
                                  O tym własnie pisalem. Skoro mamy mozliwosc odciazyc glosnik odpowiedzialny za pasmo srednie (czyli w sytuacji gdy robimy 3 way) to po co na sile meczyc i skazywac srednie tony an znieksztalcanie przez niskie (duze wychyle membrany)?

----------------
                                  Zgadzam sie. Przykład: mój ulubiony 13/50/9
                                  W odpowiedzi zacytuje Marka K.
                                  Let me say, though, that NONE of these drivers [15cm midrage] really does an adequate job reproducing low bass. While the W15 nonlinear plot looks great above, increasing the drive level just one more dB caused the driver to start audibly distorting with some rub/buzz type noise. While the W15 would be great in a 2 way at low volumes, you're kidding yourself that you can get any realistic bass output out of it. Likely you'll just be faked out by the 2nd and 3rd order products as you increase the volume.
                                  z http://www.audioheuristics.org/measu..._test_data.htm

Na koniec dodam, że moje wypowiedzi może brzmią dość ostro, ale nie mam nic do konstrukcji 2 way. Ba, w małym budżecie uważam, że jedynie takie mają racje bytu. Podobnie z bardzo małymi pomieszczeniami odsłuchowymi - czasem tam 8" to już za dużo. Nie mam także nic do małych głośników, może bas generowany przez nie nie jest wyjątkowo wierny oryginałowi, ale nie można mieć wszystkiego. Przez ten czas który interesuje się audio zrozumiałem, że nie można mieć wszystkiego, zawsze będą kompromisy. A pomysłu autora uczepiłem się, bo te kompromisy wychodzą mu nieumiejętnie (rezygnuje z wielu rzeczy zyskując niewiele). I od tego jest forum - żeby przedyskutować pomysł i wskazać mocne i słabe strony. A jedyną mocną stroną jest prostota tego co autor mógłby zrobić - wziąć gotowy projekt, do tego aktywne woofery i tyle. Bez pomiarów, kombinowania itp.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                                    bo jeśli zgadzasz się, że mają słabszy niski bas, to znaczy, że przyznajesz mi racje co do ułomności.
                                    no tak, fizyki sie nie obejdzie
                                    zeby zagralo dobrze niskim basem to musi byc duzy lub ciezki glosnik. a przez to tracimy lekkosc na srednicy...

dlatego pomysl lukasza nie jest zly

Skomentuj

Beyma 10BR60 powinna w obudowie 70 litrów przenosić do 35 Hz F3 więc jak najbardziej nadaje się do uzytku domowego. To jest chyba głosnik z serii studio.

Skomentuj

Yoshi mam takie dwa glosniki wiem ze gdzies mam jeszcze dwie kopulki scana revelatory ale to podczas przeprowadzek moglo sie zawieruszyc i przeszukalem caly garaz i dupa moze moja ukochana zonka je uplynnila podczas porzadkow
                                        Dlaczego chce je uzyc poprostu uwazam ze te glosniki maja bardzo ladny bas doskonala odpowiedz impulsowa i poprostu maja pewien papierowy charakter nawiazujacy do starych tonsili z seri gdn 25/40 i mi sie podoba
                                        jezeli jednak istnieja jakies substytuty o podobnym papierowym brzmieniu chetnie rozwarze wymiane.

Glosniki z boku maja byc pasywne tak niski podzial wymusi zastosowanie cewek rdzeniowych co do ich stosowania czekam na sugestie

pojawilo sie duzo propozycji klasycznego 3 way jednak zastosowanie podzialu np 600/3000 zwlaszcza tego dolnego uniemozliwi zamontowanie glosnika z boku a wtedy powstana lodowki

w zasadzie konstrukcja to 2.5 drogi z tym ze glosnik niskosredniotonowy pozbawiony bedzie najnizszych f co wplynie na wytrzymalosc mocowa i wyeliminuje powstanie siodla w okolicach 100 hz tyle mojej teori

Jak tylko wieczorem synek pojdzie spac tak dorobilem sie syna usiade i przypomne sobie obsluge winsl albo box calca naloze kilka wykresow tego malego tonsilka i beymy i zobaczymy co wyjdzie

jakie inne glosniki sa alternatywa dla moich propozycji

Skomentuj

Czaruję...