Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny 3 drożne czyli powrót do starego hobby

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

w przypadku osobnego suba zeby go calkowicie "zgubic" trzeba ciac aktywnie nie wyzej jak ok 80-100Hz
    w twoim przypadku sa 2 glosniki wiec nie musimy sie az tak martwic o jego niekierunkowe brzmienie
    wydaje mi sie ze te 200hz to nie bedzie problem

jak chcesz to moge to sprawdzic aktywnie (do 200hz mam zwrotnice w creativie)

Skomentuj

Jeżeli chce się mieć wszystko na tip-top to przy cięciu na 100hz stromość filtra powinna być minimum 18db/oktawa (wskazane 24).

Skomentuj

Zamieszczone przez LUKASZ Zobacz posta
        Czestotliwosci subsoniczne sa bezkierunkowe,jezli zaczniemy oscylowac w granicach 200-500 hz wchodzimy juz w zakresy ktore powinny promieniować w kierunku słuchacza?
        jezeli uwazacie ze np podzila 400/1500 nie jest przeszkoda i niezepsuje nic skierowanie glosnika w bok jestem na tak
        Niekierunkowość subbasów wynika z właściwości słuchu oraz być może temu sprzyja emitowanie fal o długosci wiekszej niż odpowiedż akustyczna pomieszczenia. Dotyczy to jednak czestotliwości znacznie niższych niż tu rozważamy - przy zakresie zbliżonym do zakresu promieniowania portów BR. Natomiast powstałe zafalowania charakterystyki - w miejscu odsłuchu moga powstawać prawdziwe góry i doliny na charakterystyce czestotliwości najniższego basu - da się jak najbardziej usłyszeć.
        Kolumny z głosnikiem basowym na boku mają zwykle czestotliwosć podziału podawaną na 150-250 Hz przy czym niekoniecznie musi to być czestotliwość zwrotnicy, własnie z powodu umiejscowienia głosnika basowego.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
          Niekierunkowość subbasów wynika z właściwości słuchu oraz być może temu sprzyja emitowanie fal o długosci wiekszej niż odpowiedż akustyczna pomieszczenia.
          To jakaś nowa teoria bo ja myślałem, że brak kierunkowości wynika z dookólnego sposobu rozchodzenia się fali . Z poziomu odbioru słuchem wszystko jest kierunkowe bo każda fala kierunkowa czy dookólna dochodzi z jakiegoś konkretnego kierunku

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
            To jakaś nowa teoria bo ja myślałem, że brak kierunkowości wynika z dookólnego sposobu rozchodzenia się fali. Z poziomu odbioru słuchem wszystko jest kierunkowe bo każda fala kierunkowa czy dookólna dochodzi z jakiegoś konkretnego kierunku
            Niestety nie mogę się zgodzić. Kierunkowość słuchu, czy też raczej lokalizacja źródła dźwięku przez narząd słuchu odbywa się na drodze międzyusznej różnicy czasu (fazy) i natężenia. W którymś temacie szerzej opisałem te zjawiska ale w skrócie bezkierunkowo wysyłane 50hz będzie bardzo ciężko lokalizowane przez nasz słuch podczas gdy fala 1kHz ze źródła bezkierunkowego będzie bardzo prosta do zlokalizowania w przestrzeni.

Skomentuj

To może byc nowa teoria ale dla kogoś kto nigdy o niej nie czytał

Skomentuj

Czaruję...
              X