Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica GDN 13/40/2 4Ohm + GDWK 10/80 - własny projekt.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No widać kolega zna się lepiej, więc niech działa dalej :) .

Skomentuj

. Myślę, że duże znaczenie dla prawidłowej sceny ma zgranie fazowe głośników... nawet kosztem wyglądu.
      Ja sie z tym zgadzam. A co do wyglądu, to podobny efekt, ale bardziej estetyczny dałoby pochylenie przedniej ścianki.
      Jak podkręcę gałkę wzmocnienia basu we wzmacniaczu tak na ok +3-4 dB to jest ok zatem koniecznie trzeba podłączyć aktywny filtr do baffle stepu. Już przygotowuję projekt preampa z selektorem na 4 wejścia. Regulowanym filtrem do BS w zakresie od 0 do -6dB. A także biorącym pod uwagę szerokość przedniej ścianki kolumn.
      Taki filtr to bardzo dobra sprawa. Skoro juz robisz aktywne BSC, to dlaczego nie zrobisz w pelni aktywnej zwrotnicy? To tylko dwa op-ampy wiecej.

Skomentuj

Na tej konstrukcji zdobywam doświadczenie. Kolejny projekt będzie na wyższej klasy głośnikach. Nie wykluczam konstrukcji aktywnej z filtrami DSP. Jestem informatykiem i zajmuję się programowaniem. Myślę, że z cyfrową obróbką sygnału też bym sobie poradził. W sumie są już gotowe biblioteki na różne procesory DSP jak i same procesory DSP wspomagają tworzenie filtrów cyfrowych. Temat jest zatem do ogarnięcia.

A w projektowanym preampie biorę pod uwagę zaimplementowanie aktywnej zwrotnicy :-). W pierwszej wersji chciałem też włączyć tam pułapkę na 750Hz - taką 3dB górkę ma GDN 13/40/2 na swoim wykresie. Jakoś mi to psuje charakterystykę zestawu ;-)

Co do wyglądu kolumn to wzorem dla nowej konstrukcji będą produkty Wilson Audio. Dla mnie są po prostu piękne.
        Last edited by karmer; 18.10.2011, 09:44.

Skomentuj

Witam po małej przerwie. Zrobiłem dziś pomiary doświadczalne :-) Chciałem sprawdzić jaki wpływ ma przesunięcie głośnika wysokotonowego na zgranie fazowe głośników. Poniżej przedstawiam nałożone wykresy dla różnych wartości przesunięcia.

porownanie.jpg blisko.jpg

Dla sprawdzenia zmierzyłem obie kolumny. Z jednej wykresy są powyżej. Na drugiej kolumnie udało mi się "zejść" do -46 dB. Prawdopodobnie tolerancja elementów (Będę musiał to poprawić) Poniżej wykresy dla obu kolumn jednocześnie. Czerwony kolor to kolumna z powyższych pomiarów. Widać wyraźnie, że w kolumnie drugiej (wykres czarny) zwrotnica jest bardziej "rozjechana".

miedzy_kolumnami.jpg

I co mnie nie dziwi w obu kolumnach wartości przesunięcia głośnika wysokotonowego są różne dla obu kolumn. W jednej wynosi -3,1cm a w drugiej -3,4cm(w tej do poprawy).
          Co do dźwięku. Nie wiem jak to opisać... lokalizacja instrumentów jest jakby bardziej trwała. Wcześniej wystarczyło przesunąć głowę w którąś stronę i działy się dziwne rzeczy ze stereofonią. Teraz jest jakby zachowana spójność tego co słyszymy przed sobą bez względu na miejsce odsłuchu. Wcześniej dźwięki mono bądź dźwięki grane centralnie były słyszane poniżej linii horyzontalnej głośników wysokotonowych. Teraz są słyszalne dokładnie przede mną. Na wysokości odsłuchu.

Zastosowana zwrotnica to ostatnia z tego tematu. Dodam tylko, że konieczne jest jeszcze obniżenie SPL wysokotonowca o ok. 0,8 dB. Teraz robię to albo equalizerem w komputerze bądź gałką wysokich tonów we wzmacniaczu.

Skomentuj

Wilson Audio wyglądaja jak skrzyzowanie pojemnika na smieci z toy-toyem.

Górke na 750Hz ledwo widać za to bardziej dołek przy 1 khz. Powinny się schować po włożeniu w obudowę br i filtrowaniu na tyle żeby nie przeszkadzać. Ale jesli potrafisz użyc cyfrowej filtracji i equalizacji w zestawie aktywnym to w ogóle nie powinieneś się nimi przejmować.

Skomentuj

Pomiary były robione już w obudowie bass reflex. Ta górka na 750Hz i dołek na 1 kHz to niestety charakterystyka tego GDN-a. Ma takie dziwne zafalowanie w tej okolicy. Nie będę z tym walczył i na siłę prostował firmowej charakterystyki.

Skomentuj

Proszę o interpretację poniższych pomiarów. Czy charakterystyka impedancji wygląda na ok? Czym może być spowodowane podbicie w okolicach 750Hz widoczne na wykresie farfield? Na wykresie impedancji w tym miejscu też jest podbicie. Myślę, że może to być efekt z krawędzi obudowy - jej szerokość to 16 cm. Czy charakterystyka farfield powinna być płaska? Jeżeli się nie mylę to pomiar dalekiego pola bierze już pod uwagę efekt baffle step, prawda?

Skomentuj

To jest własnie ta górka o której pisałeś? Ząbek na charakterystyce impedancji wystepuje zwykle przy czestotliwosci dla której membrana przestaje być tłokowa. Ale raczej w tym miescu powinien wystapic spadek na charakterystyce czestotliwości.

Skomentuj

Zrob pomiary nearfield tego glosnika. Wtedy bedziesz wiedzial, czy glosnik ma tam podbicie, czy to wina pomieszczenia/obudowy.

Skomentuj

Jak wyłazi w impedancji to jest to checha głośnika lub masz paskudny rezonans wewnątrz obudowy :P

Skomentuj

Przy pomiarach nearfield też wychodzi to podbicie.
                        A w ogóle odnośnie tematu jest już kolejna wersja zwrotki. W poniedziałek zamawiam elementy. Jak przesłucham to wrzucę schemat. Zwrotka, którą już zrobiłem i przedstawiłem w temacie ma naprawdę zrównoważone pasmo ale niestety nie trafiłem z poziomem w stosunku do niskich częstotliwości. Średnica jest za mocno wycofana. Zrobiłem więc na szybko i pomierzyłem zwrotnicę z totem mite aby "wyprowadzić" sobie poziom referencyjny dla średnich i wysokich i w stosunku do niej przeprojektowałem wykonaną już zwrotnicę tak, aby zgrać ją fazowo. Podział wyszedł na 3kHz. Na niskich pozostał filtr 12 dB + dodatkowo korektor impedancji a na wysokich zastosowałem filtr trzeciego rzędu + tłumik 3,3 Ohm. Przesunięcie głośnika o 4 cm w tył. Charakterystyka w symulacji w paśmie od 750Hz do 13kHz +/- 1dB. SPL pokrywa się ze zwrotnicą zastosowaną w Totemach. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Skomentuj

Zwrotnica już prawie skończona. Zaprojektowałem docelowe obudowy. Jeszcze czeka mnie dokładny dobór objętości i strojenie bass reflex. Poniżej grafika projektu. Jak skończę projekt tych kolumn to zrobię relację z budowy do odpowiedniego działu.

Skomentuj

Jak skończę projekt tych kolumn to zrobię relację z budowy do odpowiedniego działu.
                            Czekamy więc:)

Skomentuj

Proszę Was o pomoc :-)
                              Zwrotnicę zrobiłem. Jak pisałem miałem poprawić bass reflex. Po tych kilku tygodniach doszedłem jednak do wniosku, że jednak nie mogę się przekonać do bassreflexu. Te miniaturki grają teraz jako zamknięte. O ilości "basu" nie muszę pisać. Dlatego właśnie podjąłem decyzję o dodaniu trzeciego głośnika.

I tu moja prośba do Was. Nie znam innych głośników niż te co posiadam. Czy dobrze myślę, że jeżeli dodam powiedzmy trzydziestkę tonsila w obudowie zamkniętej i pozwolę jej grać tak do 300 Hz to powinienem mieć tyle basu ile wycisnąłbym z tych 13-tek, które posiadam ale w obudowie bassreflex? Jeżeli tak to w zupełności mi to wystarczy. Mam 16m2 w bloku.

Może są jakieś inne budżetowe głośniki (aby zachować stosunek jakościowy i cenowy do tego co posiadam), które równie dobrze nadadzą się do tej konstrukcji?

---------- Post dodany o 19:11 ---------- Poprzedni post o 17:37 ----------

Może ten: http://www.stx.pl/w-stx-12-2-150-8-f-s-mc.html Skłonny jestem kupić nawet 4 szt. aby połączyć równolegle.
                              Last edited by karmer; 22.03.2012, 18:24.

Skomentuj

. Czy dobrze myślę, że jeżeli dodam powiedzmy trzydziestkę tonsila w obudowie zamkniętej i pozwolę jej grać tak do 300 Hz to powinienem mieć tyle basu ile wycisnąłbym z tych 13-tek, które posiadam ale w obudowie bassreflex?
                                8" woofer daje wiecej basu w closed niz 6-7" w br. Wystarczy zrobic symulacje.

Troels pisał na swojej stronie, ze przerobka malego 2 way na duze 3 way nie jest taka prosta. Najsensowniej byloby wymienic tego gdna na gdma i dopiero dobrac woofer. Zbyt niskie odtwarzanie basu tez moze byc problematyczne - http://www.audiostereo.pl/kolumny-za...st__p__2438309

Polaczenie rownoelgle takich glosnikow daloby Ci tak duza efektywnosc, ze ani gdn 13 ani gdwk nie wyrobi zeby rownac pasmo. I druga rzecz - lepiej jeden drozszy niz 2 tansze.

Skomentuj

Też uważam, że lepiej jeden droższy niż dwa tańsze. Na kolejną konstrukcję szykuję się na SS 8535 ale w tej chwili myślałem o czymś tańszym. Szczerze to nie widziałem zbyt wielu głośników (tanich) rekomendowanych do obudów zamkniętych. Może dokończę jednak te kolumny na bassrefleksie a potem je komuś oddam. Może się komuś projekt spodoba. W każdym bądź razie dziękuję za zainteresowanie.

Skomentuj

3 lata minęły i...?

Skomentuj

Czaruję...
                                    X