Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2x STX GDN-17-200-8-SW 24 L@35Hz czy 10L@40Hz ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2x STX GDN-17-200-8-SW 24 L@35Hz czy 10L@40Hz ?

Witam , od jakichś 4 miesięcy w moim bagażniku podróżuje wraz ze mną STX GDN-17-200-8-SW. Obecnie przebywa on w obudowie szczelinowej 12L @ 35Hz. W momencie kupna przetwornika , mój kolega zakupił jeden dla siebie i teraz chce mi go oddać. Z racji tego ze przetwornik jest 8ohm'owy a dostaje równe 140W@4ohm z Magnata postanowiłem dołożyć jeszcze jednego Stx'a i spiąć oba w 4ohm.

Jaka obudowę wybrać w takiej konfiguracji ?

22-24litry z dwoma membranami biernymi niedociążonymi (strojenie 40Hz). Bratu zrobiłem na jednym gdnie i potrafi zaskoczyć..
    http://audio.lutuje.se/?17sw-mb-ca-sub,16

Skomentuj

ponizej 40Hz nie stroj
      to jest maly glosnik
      takie sa zalecenia tworcy tego glosnika
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
        22-24litry z dwoma membranami biernymi niedociążonymi (strojenie 40Hz). Bratu zrobiłem na jednym gdnie i potrafi zaskoczyć..
        Czyli zrobię 24 litry @ 40 Hz , dzięki za podpowiedz. Niedługo skrzynia pojawi sie w dziale DIY. Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          ponizej 40Hz nie stroj
          to jest maly glosnik
          takie sa zalecenia tworcy tego glosnika
          Stx zaleca 35hz. Dlaczego nie stroic poniżej 40hz? Bo jest mały? Scan Speak ma subniskotonowca 8' grającego od 20hz.

Skomentuj

Nie na temat...
            Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
            Stx zaleca 35hz. Dlaczego nie stroic poniżej 40hz? Bo jest mały? Scan Speak ma subniskotonowca 8' grającego od 20hz.
            Każdy głośnik gra nawet od 1Hz, nawet wysokotonówka. Pytanie tylko z jaką efektywnością. Który Scan Speak 8'' taki dobry?
            Last edited by Polusek; 28.08.2011, 17:50.

Skomentuj

Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
              stx podaje 3 razne wartosci strojenia
              a jak wybierzesz to twoja sprawa
              i ty znow z tymi swoimi 20HZ zaczynasz :glare:
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Vitu Zobacz posta
                Czyli zrobię 24 litry @ 40 Hz , dzięki za podpowiedz. Niedługo skrzynia pojawi sie w dziale DIY. Pozdrawiam.
                Czekamy z niecierpliwością... Pamiętaj dać wzmocnienia i solidnie zrobić skrzynię , aby obudowa nie robiła za membranę bierną..

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta

Mogę prosić o wymiary skrzyni z twojego projektu ?

Skomentuj

Niestety nie pamiętam ich, ale wyliczyć wielką filozofią nie jest:)

Skomentuj

No i jest problem panowie , na klasyczny port br (rurka) nie ma co liczyć , trzeba wykonać port szczelinowy dla obudowy 24L @ 40 Hz. Próbowałem coś zdziałać w BassBox PRO ale nie dam rady , znajdzie się ktoś kto podpowie jakie ma mieć wymiary port szczelinowy dla takiej obudowy ?

Skomentuj

daj membrane bierna bo szczelinowy jak standardowy beda bardzo dlugie
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

daj membrane bierna bo szczelinowy jak standardowy beda bardzo dlugie

Czyli do 2 GDN'ów jedna membrane ?

Skomentuj

ogolnie tak napisalem

oczywiscie dwie membany

choc nie wiem jak zachowywala bys sie jedna odpowiednio dociazona
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie wiem czy to dobry pomysł , ten sub będzie wyglądał koszmarnie z 2 gdn i dwiema membranami biernymi

Skomentuj

Zawsze możesz dać je na boczne ścianki a na froncie zostają Ci tylko gdny... Może zapytaj w stxie czy robili próby z 2x17SW i jedną większą membraną..

Skomentuj

Gdyby tak Panowie dwa porty BR średnicy 4 cm i długości 22 cm ? będzie świszczało powietrze ?

Skomentuj

nie wiem czy nie za waski
                                    ja bym montowal 60mm
                                    tylko, ze przy tej srednicy bedzie znacznie dluzszy
                                    to bedzie sub wiec moze byc go slychac
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Polusek Zobacz posta
                                      Każdy głośnik gra nawet od 1Hz, nawet wysokotonówka. Pytanie tylko z jaką efektywnością
                                      Wg. symulacji ten STX w budzie 20l@27hz osiąga spadek -3db przy 30hz, a -6db przy 24,5hz. Bez problemu usłyszysz, zwłaszcza w dużym pomieszczeniu odsłuchowym, gdzie mody pomieszczenia są nisko zaznaczone. Zastanowiłeś się chociaż zanim to napisaleś? To głośnik subniskotonowy, a nie zwykły woofer.

Zamieszczone przez Polusek Zobacz posta
                                      Który Scan Speak 8'' taki dobry?
                                      http://www.akustyk.com.pl/scanspeak/23W.html

stx podaje 3 razne wartosci strojenia
                                      Wiem, ale wcześniej pisałeś, że zalecenia producenta są takie, zeby nie stroić ponizej 40hz.

i ty znow z tymi swoimi 20HZ zaczynasz
                                      "Swoimi 20hz"? Po prostu uważam, że strojenie tego głośnika na 40hz to zdecydowanie za wysoko, skoro pociągnie efektywnie od 30hz, a nawet i nieco niżej...

Zamieszczone przez Vitu Zobacz posta
                                      No i jest problem panowie , na klasyczny port br (rurka) nie ma co liczyć
                                      Spróbuj upchać ją przy pomocy kolanek PCV. Wtedy zwiększa sie prawdopodobieństwo świstów, ale jak dobrze dobierzesz to będzie ok.

Skomentuj

Co z tego że pociągnie niżej, jak będzie grał mułowato i straci na wykopie ? W 12L i przy strojeniu mb na 40Hz spisywał się najlepiej wg mnie...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X