dolphin123 zgadzam się z tobą , ten maluszek w 12L@40Hz pokazuje rogi. Posiadam troche rurek PCV , obudowa jest dosc długa wiec 30 cm rurki BR spokojnie się zmiesci.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
2x STX GDN-17-200-8-SW 24 L@35Hz czy 10L@40Hz ?
Collapse
X
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaCo z tego że pociągnie niżej
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postabędzie grał mułowato i straci na wykopie
Bez wykopu? Dlaczego zawsze z najlepszym wykopem grają głośniki bez zejścia (np. estradowce)? Bo brakuje im dołu, i wyższy bas jest wyeksponowany, co sprawia wrażenie większego wykopu.
Nie wierzysz? Zrób testowo podbicie np. 50-80hz +6db. Wtedy home audio zacznie grać z wykopem rodem z estrady. Szkoda tylko, że niski bas osłabnie.
Grał mułowato? Po prostu będzie więcej niższego basu, co sprawi wrażenie wiekszej masy dźwięku. Niższe strojenie obniży opóźnienie grupowe w okolicach 40hz, więc w paśmie 40-100hz będzie jeszcze szybciej, kosztem 25-30hz, które i tak praktycznie nigdy nie sa szybkie, nawet w muzyce.
Nie wierzysz? Zrób testowo suba w zamkniętej z f3 np. 45hz. Zrób 2 ustawienia korekcji aktywnej. Liniowo od 30hz i liniowo od 40hz, a potem porównaj brzmienie. Przy liniowości od 30hz będzie bardziej "mulasto", mimo tej samej obudowy. Dziwne, co?
Podsumowując:
Jak dla mnie niższe strojenie to same zalety, z wyjątkiem efektywnosci, która znacznie spadnie. Jeszcze dochodzi wytrymałosć mocowa, ale ją pomijam. Jak głośnik wymięka to słychać wyraźnie, a rzadko sie słucha na max więc przy codziennym użytkowaniu to nie ma znaczenia.
Zamieszczone przez Vitu Zobacz postaten maluszek w 12L@40Hz pokazuje rogi
Ps. Jakich subów słuchałeś wcześniej?
Skomentuj
-
BioCannabis teoretyzujesz jakbyś miał głośnik za tysiaka w łapach a nie za nieco ponad 5dyszek. Nigdy nie będzie grał on tak efektywnie i dynamicznie przy 30Hz tak jak w zakresie 40-60Hz. Twoje porównanie wykopu w subie z estradowcami jest nie na miejscu, bo to dwa różne światy.
Jak Ci zależy na efektownych 30Hz to po prostu zwiększ sobie obudowę do 20-25llitrów. A szybkość i dynamika? Po co Ci, bo jak napisałeś "i tak praktycznie nigdy nie sa szybkie, nawet w muzyce. " :)
Druga sprawa, że wytrzymałości mocowej nie można przy tym głośniku totalnie ominąć. Jego niski spl nie pozwala na to, aby nie brać tego pod uwagę...
Skomentuj
-
Chcesz zejście i wykop z tego głośnika? Proszę:
Linia transmisyjna,długość 2,4m,wytłumiona,szerokość tunelu 1,2SD.
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
Druga sprawa, że wytrzymałości mocowej nie można przy tym głośniku totalnie ominąć. Jego niski spl nie pozwala na to, aby nie brać tego pod uwagę...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaNigdy nie będzie grał on tak efektywnie i dynamicznie przy 30Hz tak jak w zakresie 40-60Hz.
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaTwoje porównanie wykopu w subie z estradowcami jest nie na miejscu, bo to dwa różne światy.
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaJak Ci zależy na efektownych 30Hz to po prostu zwiększ sobie obudowę do 20-25llitrów.
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaA szybkość i dynamika? Po co Ci, bo jak napisałeś "i tak praktycznie nigdy nie sa szybkie, nawet w muzyce. "
Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz postaNiższe strojenie obniży opóźnienie grupowe w okolicach 40hz, więc w paśmie 40-100hz będzie jeszcze szybciej, kosztem 25-30hz, które i tak praktycznie nigdy nie sa szybkie, nawet w muzyce.
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaDruga sprawa, że wytrzymałości mocowej nie można przy tym głośniku totalnie ominąć. Jego niski spl nie pozwala na to, aby nie brać tego pod uwagę...
Zresztą jak wygląda wytrzymałośc mocowa w teorii, a jak w praktyce? Osobiście nigdy nie spaliłem glośnika w takiej obudowie, nawet przy bardzo wysokich amplitudach rzędu centymetrów, a na elektrodzie wielcy znawcy zawsze pisali "w takiej obudowie to on nawet 5w nie wytrzyma"...
Skomentuj
-
Panowie,o co Wy się kłócicie? Dolphin123 miał ten głośnik w ręce,nie wiem czy BioCannabis też go miałeś,może tak,może nie...
Moje zdanie? każdy głośnik "zejdzie" niżej,ale kosztem czegoś,najczęściej jest to szybkość i dynamika + fakty niezaprzeczalne apropo 17-200 - szybkie max wychylenie (co skutkuje słabą wytrzymałością "mocową",nie myląc z prądową,bardziej mechaniczną),daje nam efekt taki jaki mamy,mimo iż to mocny głośnik (200W) to słabszy od LW800 (wytrzymałościowo).Last edited by marian; 02.09.2011, 21:39.
Skomentuj
-
marian i dolphin123 zgadzam sie z wami
mam ten glosnik i wiem co potrafi
zreszta Slawek sam mowil, ze to raczej glosnik niskotonowy niz subniskotonowy
bo sub wielkosci to nie na ten rozmiar
zreszta tak jak sam bio pisales jak ktos potrzebuje miecha, zejscia i trzesienia ziemi to kupuje 12" a to tylko 17cm[COLOR="#696969"]
---------- Post dodany o 23:49 ---------- Poprzedni post o 23:43 ----------
bio albo ty zacznij czytac to co ludzie do ciebie pisza na temat glosnikow ich strojenia i ich mozliwosci albo moze kup ktorys z tych glosnikow i cos z nich zrob a nie tylko podpierasz sie symulacjami
to nie jest pierwszy temat w ktorym ktos chce ci wyjasnic, ze sie mylisz a ty caly czas swojeJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postakażdy głośnik "zejdzie" niżej,ale kosztem czegoś,najczęściej jest to szybkość i dynamika
Głośnik z tematu, 2 obudowy 12l@40hz i 20l@27hz
Opóźnienie przy 40hz? w 12l@40hz jest 17,7ms, w 20l@27hz jest 7,3ms. Obudowa 20l@27hz jest wolniejsza dopiero poniżej 30hz, w reszcie pasma jest dużo szybsza od 12l@40hz.
DLACZEGO tak się dzieje? To bardzo proste. Częstotliwość rezonansu obudowy i okolice tej częstotliwości zawsze są najwolniejsze, bo wtedy tunel praktycznie przejmuje prace głośnika, kiedy ten ledwo co sie rusza. Tunel to nie głośnik, i nie zagra to już tak szybko. W przypadku 12l@40hz przy 40hz odczujemy największe "mulenie", większe niż w przypadku 20l@27hz, gdzie gra głównie głośnik, a nie tunel. Większa obudowa będzie bardziej "mulić" w częstotliwościach, których mniejsza i tak nie odtworzy, i które nigdy nie są szybko nagrane.
Czego to dowodzi? Tego, ze obudowa z lepszym zejsciem gra bardziej masywnie (sprawia wrażenie wolniejszego basu), i gra z mniejszym wykopem, bo niższego basu w stosunku do wysokiego jest więcej, niż w obudowie z słabym zejściem. Pisałem o tym wcześniej, ale muszę powtórzyć...
Zamieszczone przez marian Zobacz postaapropo 17-200 - szybkie max wychylenie (co skutkuje słabą wytrzymałością "mocową",nie myląc z prądową,bardziej mechaniczną),daje nam efekt taki jaki mamy,mimo iż to mocny głośnik (200W) to słabszy od LW800 (wytrzymałościowo).
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postamoze kup ktorys z tych glosnikow i cos z nich zrob a nie tylko podpierasz sie symulacjami
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postato nie jest pierwszy temat w ktorym ktos chce ci wyjasnic, ze sie mylisz a ty caly czas swoje
Skomentuj
-
Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz postakosztem 25-30hz, które i tak praktycznie nigdy nie sa szybkie, nawet w muzyce.
Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz postaJeśli ktoś kupił taki głośnik, to na pewno nie potrzebuje duzego SPL, to było by alogiczne. Jak komuś trzeba SPL to kupuje 12' i jest cacy.
Tak samo jak wolę mieć dobrą stereofonię z monitorów ze słabym dołem, niż mocny dół i zero przestrzeni...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez BioCannabisCzego to dowodzi?
Zamieszczone przez BioCannabisobudowa z lepszym zejsciem gra bardziej masywnie (sprawia wrażenie wolniejszego basu), i gra z mniejszym wykopem, bo niższego basu w stosunku do wysokiego jest więcej
moge powiedziec, ze nie lubie a nawet nie nawidze basu z zachwalanych prze ciebie perelek xls i wyzej
Zamieszczone przez BioCannabisWyjaśnić? Czy po prostu powiedzieć "będzie źle", "będzie mulić", "będzie bez wykopu" nie podając mi sensownej argumentacji? Bo póki co to czytam same stereotypy rodem z elektrody, bez żadnego UZASADNIENIA DLACZEGO JEST TAK A NIE INACZEJ.
ten ich na pewno nie przypominaJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaPrzeczytaj sam ze zrozumieniem co piszesz, bo albo źle myślisz albo źle przecinki wstawiasz... Sam stwierdzasz, że zakres 25-30 i tak praktycznie nie jest za szybki, więc ja się pytam po raz kolejny: po co mi to?
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postawięc nie pisz mi o liniowości 25-30Hz, których nie da się z tego głośnika zwyczajnie słuchać...
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaTak samo jak wolę mieć dobrą stereofonię z monitorów ze słabym dołem, niż mocny dół i zero przestrzeni...
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postano z tego co piszesz to dowodzi tego, ze tworca i pomyslodawca tego glosnika nie wiedzial co robi
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postano ja skurat wole ten wysoki bas
moge powiedziec, ze nie lubie a nawet nie nawidze basu z zachwalanych prze ciebie perelek xls i wyzej
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postawkleilem dzis link jak wygladaja tematy na elce
ten ich na pewno nie przypomina
Dlaczego będzie mulić pomimo, ze WinIsd w przypadku każdego głośnika, pokazuje, że to wyższe strojenie bardziej muli?
Dlaczego sub w zamknietej po korekcji 20hz gra bardziej "mulasto" i z mniejszym wykopem niż bez korekcji?
Dlaczego wykop z estradowców a wykop z domowych głośników to "zupełnie inny świat", a nie maskowanie niskiego basu wysokim?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez BioCannabisTwórca dał najbardziej optymalne rozwiązanie pod względem wielkości obudowy i mozliwości natęzeniowych. Można nieco zwiększyć obudowe, zmniejszyć natęzenia, i otrzymać lepszy bas, ale mało kto by to docenił (b. czesto tanie głośniki kupuje się do łupanki),
sorry ale bardziej ufam gosciowi, ktory zrobil kilkaset jego probnych wersji i odsluchal tyle samo ich prototypow
Zamieszczone przez BioCannabisCzyli po prostu nie lubisz prawdziwego, sejsmicznego basu.
sluchales SUB DUO od WLM-a?
Zamieszczone przez BioCannabisDlaczego sub w zamknietej po korekcji 20hz gra bardziej "mulasto" i z mniejszym wykopem niż bez korekcji?
nie mowiac juz o znieksztalceniachJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaa ja mam wrazenie, ze jednak Slawek wiedzial co robi i do czego (na jakich zalozeniach) powstal ten glosnik
sorry ale bardziej ufam gosciowi, ktory zrobil kilkaset jego probnych wersji i odsluchal tyle samo ich prototypow
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postasluchales SUB DUO od WLM-a?
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postabo potrzebuje x razy wiecej mocy
nie mowiac juz o znieksztalceniach
Panowie, odpowiecie mi na reszte pytań z serii "Dlaczego?"?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
Miałem naprawdę dużo głośników subniskotonowych i niskotonowych i dużo kombinowałem z obudowami, więc nie rób ze mnie zielonego...
Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz posta
Dlaczego wykop z estradowców a wykop z domowych głośników to "zupełnie inny świat", a nie maskowanie niskiego basu wysokim?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaA miałeś ten głośnik?
Zamieszczone przez marian Zobacz postaSory,ale sama konstrukcja mówi za siebie,od membrany po zawieszenie,wystarczy spojrzeć,dotknąć,pomacać i już wiadomo czym się różnią i jaki będzie efekt dźwiękowy.
Skomentuj
-
To zrozum w końcu, że ten omawiany głośnik dużo lepiej radzi sobie ze strojeniem w okolice 40Hz niż wyciskanie z niego liniowych 25-30Hz. Jest to spraktykowane a nie na podstawie suchych symulacji w win isd. Wyższe strojenie w tym przypadku nie jest strojeniem estradowym i nie wiem czemu na siłę próbujesz do nich porównywać cokolwiek. To dwie różne konstrukcje...
Mam propozycję. Kup głośnik i przedstaw go w kilku swoich symulacjach, a potem w docelowych obudowach już z pomiarami. Przedstaw je i możemy dyskutować.
Skomentuj
-
A ja muszę częściowo zgodzić się z Bio (chyba pierwszy raz). Podstawy teorii mówią wprost-poniżej strojenia BR głośnik pracuje jak bez obudowy, powyżej jak closed. Nie dzieje się to natychmiastowo, przejście oczywiście jest płynne bo rezonator ma swoją dobroć. Co można z tego wnioskować-nisko strojony sub (30hz i niżej) będzie w oktawie 40-80hz (czyli najistotniejszej z punktu widzenia podstawy basowej muzyki z wykorzystaniem instrumentów) miał bardzo zbliżone parametry do obudowy closed. Ciągnąc dalej często mówi się o dynamice głośnika, wykopie itd. Ja osobiście odbieram dynamikę głośnika niskotonowego nie po tym jak mocno zaznacza punkt (co świadczy wprost o podbitym wyższym basie), istotne jest dla mnie jak wiernie odtwarza materiał, czy słychać jak wybrzmiewają struny na tle stopy, czy sama stopa jest selektywna i czytelna. Myślę że należy to rozgraniczać bo są to dwie zupełnie inne sprawy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaTo zrozum w końcu, że ten omawiany głośnik dużo lepiej radzi sobie ze strojeniem w okolice 40Hz niż wyciskanie z niego liniowych 25-30Hz.
Wyciskanie? Owszem korekcje jak najbardziej bym tak nazwał, bo głośnik i wzmacniacz są bardzo przeciążone. Ale niskie strojenie BR to wyciskanie? Wzmacniacz pracuje normalnie, głośnik ma nawet wiekszą wytrzymałośc w okolicy strojenia, a dzięki swoim parametrom i odpowiedniej obudowie gra bardzo nisko. Wyciskaniem bym tego nie nazwał.
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaJest to spraktykowane a nie na podstawie suchych symulacji w win isd.
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaWyższe strojenie w tym przypadku nie jest strojeniem estradowym i nie wiem czemu na siłę próbujesz do nich porównywać cokolwiek. To dwie różne konstrukcje...
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaMam propozycję. Kup głośnik i przedstaw go w kilku swoich symulacjach, a potem w docelowych obudowach już z pomiarami. Przedstaw je i możemy dyskutować.
Zamieszczone przez marian Zobacz postaSory,ale sama konstrukcja mówi za siebie,od membrany po zawieszenie,wystarczy spojrzeć,dotknąć,pomacać i już wiadomo czym się różnią i jaki będzie efekt dźwiękowy.Pozory mylą. Gdybyś estradówkę sprowadził korekcją do 30hz, to mogła by i zabrzmieć jak typowy "mięsisty mulator"
To teraz pomyślcie jak mój system audio musi mulić na basie... Gra liniowo od 20hz. Jednak mimo wszystkim złudzeniom midwoofery Vifa M17 w zamkniętej mają świetną dynamikę i odwzorowanie basu. "Mulący" sub w zamkniętej daje im tylko solidną podstawe basową.Last edited by BioCannabis; 03.09.2011, 21:40.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz postaNie zrozumiem, dopóki mi porządnie nie wyjasnisz dlaczego tak jest. Słucham.
Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz postaSymulacje wg. Ciebie nie sa wiarygodne? Bo u mnie praktycznie zawsze sie pokrywały z praktyką, oczywiście mając realne parametry. Zrobiłem kilka porównań paru głośników na słuch i w WinIsd, i musze przyznać, ze to świetne narzędzie.
Zamieszczone przez BioCannabis Zobacz postaTak się składa, że jak będę miał większy przypływ gotówki to buduje aktywne 2-way na tym STX + TB W4 1320SI, a w niedługim czasie buduje system pomiarowy, więc możliwe, ze za miesiąc-dwa coś naskrobie na ten temat.
Skomentuj
Skomentuj