Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w złożeniu zestawu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w złożeniu zestawu

Witam,

Mam problem, mianowicie chciałbym dać w prezencie zestaw audio na nowe mieszkanie dla przyszłej rodziny (szwagra i jego żony)

Jaki "projekt" byście doradzili? Mam na myśli stworzenie zestawu od podstaw, wzorowanie sie na innym, bądź też powielenie już aktualnie istniejącego (bardzo ważna jest jest jego prezencja).

Ma on iść do pokoju niecałe 40 m^2, stare budownictwo - wysoki sufit. Budrzet do 1000 zł - mile widziane są różne propozycje wykorzystujące go do cna, jak i nie (nie stać mnie niestety na więcej). Mile widziane by było również zamieszczenie projektu paczki dla nich jeżeli to możliwe.
    Chciałbym aby był on bardzo szczegółowy i głęboki, nawet przy bardzo niskim natężeniu dźwięku, ze względu na małe dziecko (muzyka odsłuchiwana jest dość cicho).
    Muzyka:
    -łatwa miła i swobodna (pop)
    -czasami coś poważniejszego (klasyczna)
    -raz na jakiś czas coś mocniejszego (mile widziany niskie zejście)

Wzmacniacz aktualny będzie wymieniany prędzej/póżniej, więc nie ma różnicy na czym będzie grało teraz. (przewidywany denon, HK, bądź inny ze średniej półki cenowej)

Wiem że jak na ten budzet mam bardzo wysokie wymaganie, ale chyba coś by dało radę z tego sklecić?
    Wymagania pod względem dźwięku nie są jakieś strasznie wielkie (aktualnie mają tylko monitory Techniksa i są z nich zadowoleni), ale wiadomo że nim bardziej słodko tym lepiej :)

Swoboda w pomysłach bardzo mile widziana!

Zamieszczone przez Hand Zobacz posta
    ale wiadomo że nim bardziej słodko tym lepiej
    Nie koniecznie, ja jak mam już za słodko to mnie mdli :razz:

Wiem że jak na ten budzet mam bardzo wysokie wymaganie,
    noooo

Ja mam takie pyt. To ma bardziej grać czy bardziej wyglądać ? Co stawiasz jako pierwsze ? (Zapewne kompromis, miedzy jednym a drugim :) ?)

Może kupić jakieś używane, stare (wpadające hi-end),sprawne kolumny i fornir i po prostu odrestaurować je tylko.?

Skomentuj

Też polecam urzywane, na pewno nie STX. Przy ich dzisiejszej polityce (czas oczekiwania na glosniki dlugie tygodnie) jest to nieoplacalne

Skomentuj

moim zdaniem masz marne szanse na super wykończenie i super dźwięk w tym budżecie, na to byś potrzebował co najmniej 50% więcej kasy. Do tego jest Ci potrzebny przyzwoity wzmacniacz, ja bym polecał diy. Pozdrawiam

Skomentuj

Ja bym spróbował zrobić mx-140 w wersji podłogowej. Albo gdn awx + seas 22taf/g, ale do tego zestawu nie ma raczej zwrotki.
          Możesz też zrobić oklepane 3-way stx lub droższą wersję fx-200.
          PS. Ile możesz przeznaczyć na wykończenie?

Skomentuj

sprawdź GDN 15/40/5 plus jakaś Vifa, ja aktualnie składam podobny zestaw

Skomentuj

Głośniczek 15cm do pomieszczenia 40 metrów. No ja rozumiem że nie chodzi o to aby robić w pokoju dyskotekę ale nie uważacie że to trochę za mało?
              Moim zdaniem 3 drogi stx'a z wysokim AWX będą optymalnym wyborem.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                noooo
                Może kupić jakieś używane, stare (wpadające hi-end),sprawne kolumny i fornir i po prostu odrestaurować je tylko.?
                Nie bardzo - jak już niejednokrotnie było mówione masówki mają prosty wygląd - prostopadłościan i tyle. A wygląd jest bardzo ważny, maja dość wysublimowany gust jeżeli chodzi o wygląd i urządzanie wnętrza.

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                Też polecam urzywane, na pewno nie STX. Przy ich dzisiejszej polityce (czas oczekiwania na glosniki dlugie tygodnie) jest to nieoplacalne
                Na spokojnie, gotowe maja być na święta Bożego Narodzenia więc czasu jest trochę.

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                moim zdaniem masz marne szanse na super wykończenie i super dźwięk w tym budżecie, na to byś potrzebował co najmniej 50% więcej kasy. Do tego jest Ci potrzebny przyzwoity wzmacniacz, ja bym polecał diy. Pozdrawiam
                Zdaje sobie z tego sprawę że nie można mieć wszystkiego w takiej cenie, ale staram się znaleść jak najlepsze optimum. Apropo wzmacniacza, to pisałem że po niedługim czasię będzie on zmieniony, więc o to się nie martwię :)

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                Ja bym spróbował zrobić mx-140 w wersji podłogowej.
                A jak to gra? Bo nie miałem tej konfiguracji okazji usłyszeć

Możesz też zrobić oklepane 3-way stx lub droższą wersję fx-200.
                Ta pierwsza opcja raczej odpada, nie robi na mnie jakiegoś miłego wrażenia (w tej kwocie można lepszy zestawik złożyć :) )
                A fx-200, no nie jest najgorszym pomysłem (ale same głośniki dochodzą do granicy kwotowej :| )

PS. Ile możesz przeznaczyć na wykończenie?
                Tyle ile będzie zaoszczędzone na głośnikach i zwrotce a tak dosłowie mówiąc, to po prostu musi się wszystko zamknąć w kwocie 1000.

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                Głośniczek 15cm do pomieszczenia 40 metrów.
                To samo myślałem, może być trochę za mały.

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                Moim zdaniem 3 drogi stx'a z wysokim AWX będą optymalnym wyborem.
                Już się to przewineło i jakoś mnie nie zachwyca ten pomysł :|

A może jakieś 2 drogi, z trochę lepszymi głośnikami? Nie będzie to zbyt "małe" do takiego pomieszczenia?

Skomentuj

Niskie zejscie w takim pomieszczeniu to raczej z subem.
                  Mysle ze awx nie beda do końca optymanlnym wyborem,Ja bym sie szarpnoł na wydatki i złapał zeswat akkusa http://www.loudspeakershop.eu/akkus-...zu-p-2098.html

Skomentuj

A może jakieś 2 drogi, z trochę lepszymi głośnikami? Nie będzie to zbyt "małe" do takiego pomieszczenia?
                    Będzie, ale żeby zmieścić się w budżecie to musiał byś zrobić 3W na stx`ach. Napisałeś
                    Ta pierwsza opcja raczej odpada, nie robi na mnie jakiegoś miłego wrażenia (w tej kwocie można lepszy zestawik złożyć )
                    Jaki?

Jak byś miał własne płyty to w 900zł powinieneś się zmieścić z głośnikami i zwrotnicami za 2x Usher Audio 8935A / T-9930-20.
                    Żeby było lepiej na basie wsadzić to w T-Line. Zostaje stówa na fornir, lakier, klej. - Sam widzisz że ciężka sprawa trochę.

Skomentuj

No to pytanie jeszcze: masz wiedzę i możliwości, żeby zaprojektować zwrotnicę, czy może liczysz na gotowy projekt?

---------- Post dodany o 15:47 ---------- Poprzedni post o 15:44 ----------

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                      Mysle ze awx nie beda do końca optymanlnym wyborem,
                      Rozumiem, że chodzi Ci o zejście i ilość basu, ale uwierz nie każdy wymaga sejsmicznego zejścia od głośników. Być może im będzie to wystarczać. Któż to wie?

Skomentuj

Rozumiem, że chodzi Ci o zejście i ilość basu, ale uwierz nie każdy wymaga sejsmicznego zejścia od głośników. Być może im będzie to wystarczać. Któż to wie?
                        Nie do końca awx pod wzgledem basu jest bardzo dobry watpie że stx poradzi sobie z klasycznymi brzmieniami i moim zdaniem lepiej było by zainwestować w kit akkusa.

Skomentuj

Jak byś miał własne płyty to w 900zł powinieneś się zmieścić z głośnikami i zwrotnicami za 2x Usher Audio 8935A / T-9930-20.
                          Żeby było lepiej na basie wsadzić to w T-Line. Zostaje stówa na fornir, lakier, klej. - Sam widzisz że ciężka sprawa trochę.
                          O WŁAŚNIE TAKI

Co prawda, całość wykroczy trochę po za cene przyjętą (nieznacznie na szczęście :) )
                          Ale bardzo mi odpowiada i tym bardziej pomysł tego w TL-ce!

No to pytanie jeszcze: masz wiedzę i możliwości, żeby zaprojektować zwrotnicę, czy może liczysz na gotowy projekt?
                          Wiedzie - owszem, możliwości też :) Ale miło by było jak by był gotowy projekt (ten z Usherami mi bardzo przypasił).
                          Tyle że nie mam żadnej wprawy w budowanie TL, co mnie martwi. Jest na forum jakiś gotowy projekt z tymi głośnikiami w TL ?

Słuszna uwaga :)

Skomentuj

Jest na forum jakiś gotowy projekt z tymi głośnikiami w TL ?
                            Z tego co wiem to nie.

Zawsze możesz zrobić taki zestaw w BR. Na forum znajdziesz konstrukcję linia dla gdn awx, autorstwa dabyla. I jest jeszcze jakaś, ale nie pamiętam dla jakich głośników. Oczywiście pogromca, albo ktoś ogarnięty w temacie LT może Ci zaprojektować i zasymulować projekt tunelu.

Skomentuj

Bym był bardzo wdzięczny, bo chociaż z chęcią sam bym się za to zabrał, to wiem że mógłbym coś za pierwszym razem spartolić, albo czegoś nieuwzględnić
                              Do którego z Nich się zgłosić?

Skomentuj

Proponuję żebyś napisał w temacie o linii transmisyjnej..
                                http://diyaudio.pl/showthread.php/13...ty-ciekawostki

Skomentuj

ja bym raczej poszukal wsrod uzywek
                                  czasai da sie trafic cos dobrego za rozsadne pieniadze
                                  przykladowo stare tesle w solidnych obudowach da sie kupic za 100-700zl

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    ja bym raczej poszukal wsrod uzywek
                                    czasai da sie trafic cos dobrego za rozsadne pieniadze
                                    przykladowo stare tesle w solidnych obudowach da sie kupic za 100-700zl
                                    A jak te Tesle się mają w porównaniu do wcześniej zaproponowanych w tym temacie usherów? Duża różnica?

Skomentuj

z tego co wiem to niestety bardzo duża

Skomentuj

A jak te Tesle się mają w porównaniu do wcześniej zaproponowanych w tym temacie usherów? Duża różnica?
                                        no niestety kolosalna roznica na jakosci w dol...
                                        ale takie tesle 3 drozne kupisz za 300-700zl i zostanie ci na nowe ladne paczki...
                                        a przy usherach gwarantuje ze bedziesz musial dozbierac gotowki... ale wg mnie warto

Skomentuj

Czaruję...
                                        X