Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Isobaric

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Isobaric

Zachowanie izobarycznego (compound) układu głosników jest myslę wszystkim średnio wtajemniczonym znane. Układ składa się zwykle z dwóch głośników zwróconych do siebie membranami i pracującycmi w przeciwnych fazach (push-pull) lub ustawionych jeden za drugim (tandem) i pracujacych w fazie zgodnej. Parametry zastępcze takiego układu to połowa Vas pojedynczego głosnika i o 3 db niższa efektywność wypadkowa. Pewne ograniczenia dotycza równiez częstotliwości do jakiej układ taki zachowuje zgodnosć fazową.

Wszytkie układy izobaryczne jakie do tej pory widziałem składały się z głosników połączonych równolegle. Dla takiego układu Re wypadkowe jest o połowe mniejsze niż dla pojedynczego głośnika.

Pytanie: Czy układ izobaryczny można zbudowac na głosnikach połączonyc szeregowo ? Czyli dwóch 4 omowych których wypadkowa impedancja będzie w takim połączeniu dwa razy większa ?
    Jakie wtedy należy przyjąć parametry zastepcze dla takiego tandemu ?

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
    Pytanie: Czy układ izobaryczny można zbudowac na głosnikach połączonyc szeregowo ?
    napewno tak
    ja mialem praktyczny kontakt z takim ukladem wylacznie w subach tonsila a tam kazdy byl zasilany osobno... (pasywne)

Skomentuj

W przypadku szeregowego połączenia, tracimy dodatkowe 3db.

Do tego typu obudowy, najlepiej mieć głośniki dwu-cewkowe .

Skomentuj

Zamieszczone przez Polusek Zobacz posta
        Do tego typu obudowy, najlepiej mieć głośniki dwu-cewkowe
        a co to ma wspolnego?

Skomentuj

W przypadku polaczenia szeregowego sprawnosc tandemu bedzie nizsza. Pasmo przenoszenia i charakterystyka pozostaje bez zmian. Mozesz to dokladnie przesledzic korzystajac z programu LspCAD.

Skomentuj

Dołączam do tematu.. Jestem jednym z mniej wtajemniczonych.. Jakie konkretnie zalety ma taki układ izobaric.? Pomijając oczywiście wielkość obudowy..

Skomentuj

no tak niestety jak przypuszczałem w przypadku połączenia dwóch GDN20/100/3 byłoby to za filtrem "oszałamiające" 82 db/W

Skomentuj

Zamieszczone przez smerfetek13 Zobacz posta
                Jakie konkretnie zalety ma taki układ izobaric.? Pomijając oczywiście wielkość obudowy..
                chyba tylko wielkosc obudowy

Skomentuj

Zamieszczone przez smerfetek13 Zobacz posta
                  Jakie konkretnie zalety ma taki układ izobaric.? Pomijając oczywiście wielkość obudowy..
                  Odpowiedniej konfiguracji glosnikow dostajemy zmniejszenie znieksztalcen nieliniowych. Poprawa jakosci basu najczesciej jest duza. Bas nabiera jakosci, szybkosci, ma "wieksza dynamike". Pasmo czestotliwosci pozostaje bez zmian ( rozciagniecie ).

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                  no tak niestety jak przypuszczałem w przypadku połączenia dwóch GDN20/100/3 byłoby to za filtrem "oszałamiające" 82 db/W

Dlatego jesli sub nie musi byc maly, to lepszym rozwiazaniem jest uklad push-pull bez tandemu izobarycznego. Dostajemy rowniez kasowanie znieksztalcen lecz bez spadku efektywnosci jak to bywa przy laczeniu izobarczny. Niestety obudowa musi byc dwa razy wieksza niz dla jednego glosnika.
                  http://www.hometheatershack.com/foru...sub-build.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    a co to ma wspolnego?
                    Wtedy nie ma problemu z impedancją. Taki subwoofer jest bardziej uniwersalny, bo można go zasilać jednym, dwoma lub czterema wzmacniaczami.

Skomentuj

bez sensu uzasadnienie
                      a to nie mozna kupisz takich glosnikow zeby odrazu pasowalo?

Skomentuj

A nie lepiej tak, żeby ZAWSZE pasowało? A nie tylko w jednym przypadku? Łatwiej potem odsprzedać. Poza tym, po włożeniu do auta, można wykorzystać wszystkie 4 kanały z radia, co pozwala uzyskać prawie 100W, więc mała sprawność wtedy przestaje mieć znaczenie, nawet bez dodatkowego wzmacniacza.

Skomentuj

nadal twoje uzasadnienia sa bez sensu jak dla mnie :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Dlatego jesli sub nie musi byc maly, to lepszym rozwiazaniem jest uklad push-pull bez tandemu izobarycznego. Dostajemy rowniez kasowanie znieksztalcen lecz bez spadku efektywnosci jak to bywa przy laczeniu izobarczny. Niestety obudowa musi byc dwa razy wieksza niz dla jednego glosnika.
                            http://www.hometheatershack.com/foru...sub-build.html
                            Nie bardzo rozumiem gdzie tu układ głosników push-pull ? Czyli jeden pcha drugi ciągnie - to raczej wymaga układu izobarycznego i to dwóch głosników zwróconych ku sobie membranami lub odwrotnie żeby zachować symetrie przy odwrotnych fazach wychyleń głosników ?

Tandem jeden za drugim to bardziej układ compound w którym oba głosniki poruszają się w zgodnej fazie. Ale z tego co czytałem komora sprzegająca między nimi powinna być jak najmniejsza jak w układzie push-pull i obliczenie Vas oraz Vb dokonuje się analogicznie jak dla układu izobarycznego. W czym leżą róznice miedzy tymi dwoma układami (czyli push-pull i tandem) ?

---------- Post dodany o 05:39 ---------- Poprzedni post o 05:32 ----------

A juz widze o co chodzi http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1147609 - te głosniki poruszają się w przeciwnych fazach oba wychodzą na zewnątrz obudowy z tym, że jeden jest obciążony mala komorą. Tego działania za bardzo nie rozumiem.

Skomentuj

dla mnie to tez nie jest logiczne

przeciez tam sa 2 normalnie grajace glosniki
                              nie rozumiem w czym ta roznica. czyzby ta mala komora na dole cos robila?

http://www.danmarx.org/audioinnovation/theories.html
                              czyli ta komora nic nie robi
                              nadal nie rozumiem czym to sie rozni od normalnie wlozonych 2 glosnikow :???:

Skomentuj

Głosniki graja w odwrotnych fazach ale są przweciwnie wzgledem siebie zwrócone membranami. Co ma w teorii poprawiac symetrię ich pracy do prozdu i do tyłu. W praktyce bardzo watpię żeby cokolwiek wnosiło, bo przeciez tak czy inaczej obciążenie membran masami powietrza po obu ich stronach nigdy nie będzie symetryczne więc nie rzmiem jakie korzyści mogą z tego wynikać.

Skomentuj

http://www.audioheritage.org/vbullet...1&d=1161388863 dziala to w ten sposob. W zasadzie jest to to samo co dwa glosniki umieszczone tradycyjnie w jednej obudowie, lecz w tej konfiguracji jeden jest odwrocony i podlaczony w przeciw fazie. Dlatego jeden pcha, a drugi ciagnie - push pull ( biorac pod uwage przod i tyl glosnika ). Roznica jest wlasnie w kasowaniu znieksztalcen nieliniowych. To jak zamontuje sie glosniki nie ma znaczenia, raczej chodzi o kwestie wizualne. Glosniki sprezaja i rozprezaja jak w typowej obudowie tyle, ze jeden jest odwrocony. Nie ma zadnej dodatkowej komory.

http://www.hometheaterhifi.com/volum...rs-1-2000.html

---------- Post dodany o 12:42 ---------- Poprzedni post o 12:27 ----------

Moze jeszcze dodam, ze push-pull z powodzeniem jest uzywany rowniez w systemach profesjonalnych naglosnien http://www.eaw.com/products/NTSeries/
                                  Bardzo znana firma Blue Sky specjalizujaca sie w sprzecie studyjnym stosuje subwoofer push-pull http://abluesky.com/products/sub-212/ Tutaj widac jak dolny woofer z dwoch stron jest otwarty, tylko zasloniety siateczka. Nie ma tam zadnej dodatkowej komory.

Skomentuj

az z ciekawosci przetestuje czy jest roznica w brzmieniu normalnie a tak
                                    mam skrzynke nawet odpowiednia

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                      az z ciekawosci przetestuje czy jest roznica w brzmieniu normalnie a tak
                                      mam skrzynke nawet odpowiednia
                                      Bardzo dobry pomysl, jak jest mozliwosc to trzeba wszystko sprawdzac i testowac :) Czekamy na info z pola walki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        Bardzo dobry pomysl, jak jest mozliwosc to trzeba wszystko sprawdzac i testowac :) Czekamy na info z pola walki.
                                        Jak miałem 15 lat, to robiłem już tego typu próby. Na 10'' CW 1002C. Zysk jest wtedy, kiedy tylna część dolnego głośnika pracuje w rezonatorze (np. B-R). Górny też może mieć dodatkową objętość, ale wtedy żeby to zestroić jakoś, to tylko metodą prób i błędów, bo już sama tolerancja parametrów T-S głośnika, teoretycznie przekreśla możliwość poprawnego zaprojektowania. Chyba, że dysponujemy zmierzonymi dokładnymi parametrami, ale takowych wówczas nie posiadałem. Zrobiłem z dodatkowym B-R, na ile strojonym to nie wiem nawet, bo na słuch dostrajałem, obcinając rurkę. Łącznie (netto) miała 40l. 15l closed i 25l B-R. Podczas wytłumiania były problemy...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X