Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mildton 70 po wytłumieniu skrzynki gąbką brak basu..

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mildton 70 po wytłumieniu skrzynki gąbką brak basu..

Witam mam pytanie do expertów. Co źle zrobiłem?

Znalazłem na strychu stare skrzynki mildtnon z podartymi membranami wiec postanowiłem dac im nowe zycie.

wymiary http://unitra.eu.org/node/2658
    zwrotnica http://www.elektroda.pl/rtvforum/fil...8-693_6154.gif

Położyłem nowy fornir za bejcowałem i 3 razy lakier mat sikens's całosc wyszła bardzo zacnie. w międzyczasie przyszły nowe przetworniki z tonsila i nowe cewki i kondensatory z polinka stare miały ponad 5 ohm te nowe maja tylko 0.2ohm

nie zrobiłem testów na tym etapie a szkoda bo miał bym porównanie a tak,

zainstalowałem w skrzynkach maty gąbka 4 cm

http://www.loudspeakershop.eu/gabka-...cm-p-1939.html

dałem je do połowy kolumny na tylne ściance i bokach i od dołu przy BR

skrzynki graja juz ponad 3 dni i basu niema a jak puszczam sinus z generatora to zaczynamy słyszeć bas przy 45 hz a przy 60hz osiąga zadowalający poziom niestety nadal za niski w stosunku do średnich tonów czyli dokładnie jak wynika z charakterystyki samego głośnika.

(jak by nie było BR)

co teraz drzeć te gąbki (nie da się potem już ich przykleić ) czy może inne pomysły by poprawić efektywność basu przy 40Hz
    Last edited by rxr2; 04.09.2011, 20:32.

Zwrotnica i głosniki napewno dobrze podłaczone nie pomyliłeś sobie +z-?
    Jak pograja 2 tygodnie i nadal nie bedzie efektów to wtedy możesz sie przejmować Pewnie nawet zwrotnica sie nie dotarła nie mowie już o samych przetwornikach...

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
      Zwrotnica i głosniki napewno dobrze podłaczone nie pomyliłeś sobie +z-?
      Jak pograja 2 tygodnie i nadal nie bedzie efektów to wtedy możesz sie przejmować Pewnie nawet zwrotnica sie nie dotarła nie mowie już o samych przetwornikach...
      oczywiscie ze pomyliłem ale to w średnotonowych i wysoko tam sa kondensatory wiec odwracają faze o 180 i trzeba zamienic + z - ale juz to naprawiłem.

problem jest w basie nie górze, a co do zwrotnic to jakieś voodoo ? nie wiedziałem ze cewka musi się wygrzać głośnik to rozumie musi się zawieszenie uformować itp...

Skomentuj

Zamieszczone przez rxr2 Zobacz posta
        nowe cewki i kondensatory z polinka stare miały ponad 5 ohm te nowe maja tylko 0.2ohm
        ta cewka na GDNa miala 5ohm? napewno? skoro tak to to juz ci zmienilo sporo brzmienie...

czy może inne pomysły by poprawić efektywność basu przy 40Hz
        a czy aby napewno te kolumny tak nisko graly? :lol:

sprawdzasz na jednej kolumnie czy na obu naraz?

---------- Post dodany o 22:02 ---------- Poprzedni post o 21:57 ----------

oczywiscie ze pomyliłem ale to w średnotonowych i wysoko tam sa kondensatory wiec odwracają faze o 180 i trzeba zamienic + z - ale juz to naprawiłem.
        ? :???:
        nie gadaj bzdur tylko podlacz jak na schemacie!

Skomentuj

problem jest w basie nie górze, a co do zwrotnic to jakieś voodoo ? nie wiedziałem ze cewka musi się wygrzać głośnik to rozumie musi się zawieszenie uformować itp...
          A myslisz że nie że tak odrazu kondensatory nabiora pełnej sprawnosci?
          Cewki sa lakierowane i też musza dojsc do siebie i to samo jest w przypadku zawieszenia głosników.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            ta cewka na GDNa miala 5ohm? napewno? skoro tak to to juz ci zmienilo sporo brzmienie...

a czy aby napewno te kolumny tak nisko graly? :lol:

sprawdzasz na jednej kolumnie czy na obu naraz?

---------- Post dodany o 22:02 ---------- Poprzedni post o 21:57 ----------

? :???:
            nie gadaj bzdur tylko podlacz jak na schemacie!

cewka od GDN miala 0.8 ohm wiec jej nie wymieniałem

gdm miała ponad 4 ohm
            gdw miała ponad 5 ohm

podłączone jest poprawnie, nie chce zmieniać praw fizyki zeby osiagnac 40 hz ale po prostu ten bas nie nadąża za średnicą może inaczej stroić te BR?

Skomentuj

Spróbuj na jednej kolumnie żeby wykluczyć odwrotne podłaczenie głośników niskotonowych. Basu nie ma w ogóle, czy jest, ale mógł by być głośniejszy? Może gra jak powinno, ale jesteś przyzwyczajony do bardzo dużej ilości basu?

Skomentuj

bas jest ale słaby ogólnie te gdn strojone sa wysoko i ciągną do ponad 1khz.

co prawda lubię dużo bardzo miękkiego basu, a to przyzwyczajenie z ostatniej konstrukcji uniampa z pre na lampach.

teraz bram z GC na lm3886 bo byłem ciekaw jak to gra ogólnie sprawdzałem na 3 zestawach kolumn i GC jest mniej basowy niz uni w mojej opinii wiec może to tez swoje dołożyło. za pare tyg skończę końcówkę lampowa na 6v6gc może w tedy basu przybędzie..

jednak putanie czy taka gąbka akustyczna 4cm mogła osłabić BR do tego stopnia?

Skomentuj

gdm miała ponad 4 ohm
                  a ona byla w szeregu czyli dzialala dodatkowo jak tlumik. teraz musisz zwiekszyc tlumik zeby przyciszyc sredniaka

jednak putanie czy taka gąbka akustyczna 4cm mogła osłabić BR do tego stopnia?
                  az tak nie
                  jakbys wypchal cala kolumne gabka to bym sie martwil
                  jak tylko scianki to nie powinno az tak pogorszyc

Skomentuj

Nie wiem czy nie wymagasz zbyt dużo od tych kolumn. Na stronie którą podlinkowałeś producent podaje pasmo przenoszenia od 50Hz a przecież nigdy pasma przenoszenia nie podaje się w zakresie liniowym ale już z jakimś spadkiem. Niekiedy jest to nawet -10dB. Tak więc rezultaty jakie osiagasz z generatorem spokojnie pokrywałyby się z parametrami producenta i ogólnie przyjętymi zasadami dotyczacymi podawania pasma przenoszenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      To można poprawić :)
                      Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                      A myslisz że nie że tak odrazu kondensatory nabiora pełnej sprawnosci? Cewki sa lakierowane i też musza dojsc do siebie i to samo jest w przypadku zawieszenia głosników
                      Nie mąćmy koledze w głowie na cewce ilość zwojów się nie zmieni a w kondensatorze nie ma się co wygrzewać bo się nie nagrzewa to folia aluminiowa + folia plastikowa zwinięta w rulonik :)

Skomentuj

raven1985 No nie wiem czy wszystkie elementy zwrotnicy maja fabryczne parametry przy pierwszym podłaczeniu.
                        Nie pierwszy i nie ostatni raz czytałem można to już nazwać "Lekturki" które sa dodawane do hi endowych kolumn i elektroniki i wyraznie w nich pisze zeby nie sugerować sie dzwiekiem po pierwszym podłaczeniu bo aby uzyskać parametry które wyznaczyła fabryka taki zestawik musi pograć około 90h

Skomentuj

eh... znaczy ze to już koniec.. i mildtony dostały nowe życie... przynajmniej ładny mebel wyszedł...

może teraz powinienem jakiegoś Ushera zrobić..

Skomentuj

Myślę, że miałeś za duże wymagania co do osiągów tej konstrukcji. Być może trzeba by ja trochę przerobić aby schodziła niżej a być może nie da się już więcej z tego wycisnąć. Rezultat jaki uzyskałeś i tak nie jest zły jednak prawda jest taka, że głośnikami z tamtej epoki nie zaszalejesz. Trzeba czegoś nowoczesnego, konstruowanego z myślą o lepszym zejściu.

Marios221 stary nie wprowadzaj zamętu jakimś wygrzewaniem elementów zwrotnicy bo takie rzeczy nie istnieją. Cewki, kondensatory i rezystory nie są elementami które wymagają wygrzewania, ba po podgrzaniu z reguły będą się spisywać gorzej. W tych elementach nie istnieje proces stabilizacji parametrów pod wpływem ich użytkowania, lub istnieje w znikomym stopniu, zupełnie bez znaczenia (o ile mi wiadomo rezystor im starszy tym lepszy).

Skomentuj

Czaruję...
                            X