Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośniki TVM, przeróbka gotowych projektów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośniki TVM, przeróbka gotowych projektów.

Ostatnio zagościły na moim biurku 3SM (jak widać na sygnaturce) i postanowiłem zrobić coś z moimi poprzednimi głośnikami. Obudowy pochodzącą od Unitry ZG-15C, głośniki to TVM ARV-078-00/4 oraz ARN-130-60/4 oraz subwoofer na ARN-188-03/4 w obudowie 40L.
    Kolumny nie mają zwrotnicy, tweeter jest odcięty kondensatorem. Obudowa jest jak oryginał z wytłumieniem z wełny mineralnej oraz zmieniony front. Do tego "gustowna" czarna okleina. Woofer z ekranowaniem gdyż stały koło monitora CRT (główny powód wyboru). Tweeter mogę zamienić na Mission. Da radę zrobić jakąś zwrotnicę w niedużych pieniądzach?
    Skrzynia Subwoofera wytłumiona gąbką, płyta wiórowa 18mm, wzmacniacz 70W na kostce TDA, obudowa zamknięta. Warto zrobić na obudowę bass-reflex? Robiłem symulację w winisd i wybrałem rozmiar portu na 60mm i 120 długości.

Tych ZG-15C trochę żałuję, bo dzisiaj doprowadziłbym je do stanu fabrycznego (oryginalne głośniki nie miały już piankowego zawieszenia) no, ale cóż jak je przerabiałem byłem młody i chciałem mieć "porządne" kolumny.
    HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
    CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
    Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

ARN 188 w 40litrach, lol, to jakiś hardcore. Jak nie masz sprzętu pomiarowego pozostaje Ci kaukulator do liczenia elementów zwrotnicy, najpierw zasymuluj pokaż co ci wyszło. Przy okazji będziesz w stanie policzyć ile musiałbyś przeznaczyć na zwrotnicę. A tak w ogóle zasada jest taka, że pod dane głośniki robi się odpowiednie obudowy..

Skomentuj

No wiesz te sprzęty robiłem 10-12 lat temu i miałem zerowe pojęcie. Dlatego też robiłem od strony ogona. Poza tym miałem kolumny z głośnikami nadającymi się do regeneracji, więc wymieniłem głośniki.
      Czy możesz polecić program do liczenia i symulacji zwrotnicy?
      Last edited by pablo.see; 05.09.2011, 22:10.
      HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
      CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
      Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

Czaruję...
      X