Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil Bolero 200, schemat zwrotnicy, dobranie kondensatorów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonsil Bolero 200, schemat zwrotnicy, dobranie kondensatorów.

Witam, jestem nowy na forum.

http://obrazki.elektroda.net/91_1267014556.jpg

Tutaj znajduje sie schemat zwrotnicy do kolumn głośnikowych tonsil Bolero 200.

Czy kondensator C4 jest opisany prawidłowo? w kilku miejscach w sieci znalazłem zdjęcia tej zwrotnicy z kondensatorem 47 zamiast 4,7 uF. Do tego jedna osoba pytała o ten "Błąd/Przypadek?".

Jestem laikiem, więc proszę o podanie typu i pojemności poszczególnych kondensatorów, do wymiany są co najmniej C3 i C4.

Szukałem pojemności 60 uF w 3 sklepach w Gdańsku, nie posiadali, gdzie można takie nabyć? I w jakich cenach?

C4 zdecydowanie 47uF, na schemacie jest błąd. Kondensatory elektrolityczne do audio możesz kupić np w polinku lub loudspeakershopie lub greltonie itp, jest sporo sklepów. 47uF to typowa wartość, 60uF można zastąpić najbliższym z typoszeregu czyli 56uF

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
      60uF można zastąpić najbliższym z typoszeregu czyli 56uF
      lub zastapic dwoma o sumie rownej lub bardzo bliskiej 60uF
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No w sumie 47+15 da 62 wiec trochę bliżej.

Skomentuj

Zastanawiałem się właśnie nad wlutowaniem 2 kondensatorów, dzięki za odpowiedź, chodzi mi jeszcze o konkretne typy kondensatorów, rozumiem, że nie biegunowe tylko bipolarne, a coś bliżej? polecono mi mkt 100v, ale jedyny który znalazłem w gdańsku kosztował 60 zł, a to troche sporo.

http://www.qba.com.pl/podzespoly.htm

Skomentuj

czarne jentzeny z polinka beda az nadto do tego zestawu
            ew w stx-ie masz zolte bennici
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

niebawem pokażę moją modernizację Bolero.....jeszcze kilka dni...:)

Skomentuj

No i następny problem..znalazłem potrzebne kondensatory i zamówiłem, ale dla sprawdzenia przelutowałem te 2 kondki z drugiej zwrotnicy z działającej kolumny...efekt? nie ma basu nadal, czy patrząc na schemat da się stwierdzić, że za prawidłowego funkcjonowania głośników niskotonowych odpowiada tylko C3? Jeżeli on jest sprawny to wina lezy po stronie głośników? jak to sprawdzić?

Skomentuj

odlacz zwrotnice i podlacz glosniki bezposrednio
                  basem powinny grac zawsze

jak nie masz basu (wogole!) to zapewne zle podlaczyles glosniki
                  pamietaj ze sa one w ukladzie izobarycznym i musza byc podlaczone ODWROTNIE!
                  tzn jeden w fazie a drugi w przeciwfazie

Skomentuj

Głośniki jakoś tam grają, ale jest duża różnica w stosunku do drugiej kolumny, sprawdzę jutro jak grają podłączone bezpośrednio, ale trochę boję się rozkładać kolumnę bo nigdy wcześniej tego nie robiłem.

Kolumny dostałem w całości, sam nie podłączałem niczego.

---------- Post dodany o 10:20 ---------- Poprzedni post o 23:25 ----------

Wylutowałem głośniki, sprawdziłem rezystancje omomierzem, na obydwu oscyluje w granicach 12 omów, ale jeden gra zdecydowanie gorzej, nie słychać żadnego basu tylko dziwne nie miłe średnie i wysokie tony.

Skomentuj

a rusza sie mechanicznie?
                      tzn jak reka go poruszysz to normalnie sie wychyla sporo bez przeszkod?

Skomentuj

wow, w ogóle się nie rusza sztywny jak kamień

co z tym teraz można zrobić?
                        Last edited by Sicuxd; 07.09.2011, 10:13.

Skomentuj

zapewne nabiegunnik odkleil sie i zakleszczyl cewke...
                          musisz teraz go rozebrac, skleic na nowo uklad magnetyczny i skleic glosnik na nowo

jak nie czujesz sie na silach to bedziesz musial komus wyslac do naprawy

Skomentuj

jaki koszt? opłaca sie czy kupić nowy?

Skomentuj

a szukales tych glosnikow? sa dostepne w sprzedazy?
                              koszt naprawy trudno oszacowac. wliczajac przesylki napewno przekroczy 50-60zl
                              tak wiec jak znajdziesz nowy glosnik ponizej 100zl to kupuj

---------- Post dodany o 14:12 ---------- Poprzedni post o 14:06 ----------

tylko pamietaj ze ty musisz kupic 15r a nie 8!

Skomentuj

własnie chciałem o to zapytać, w sprzedaży sa 8 om i 15 om, a na schemacie 12, koszt 78 zł, jak to sie ma do siebie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Sicuxd Zobacz posta
                                  w sprzedaży sa 8 om i 15 om, a na schemacie 12
                                  ooo - ciekawe
                                  zmierz Re glosnika ktory masz
                                  napewno to 15ohm a nie 12
                                  tylko pamietaj - Re jest mniejsze niz znamionowa impedancja

78zl + wysylka

wysylka do mnie i spowrotem to przykladowo 20zl
                                  zawieszenie jest na piance wiec pewnie nie przezyje rozklejania - nowa membrana 15zl + wysylka
                                  koszt roboty - min 30zl
                                  tak wiec w twoim przypadku bardziej oplaca sie kupic nowy glosnik

Skomentuj

Zmierzyłem, wyszło 11,5 omów...więc nie wiem co teraz począć z tym fantem.

Skomentuj

a nie masz pieczatki na magnesie z oznaczeniem modelu?

---------- Post dodany o 15:57 ---------- Poprzedni post o 15:56 ----------

i sprawdz w parametrach, ktory ma Re cewki taki jak twoj
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

http://obrazki.elektroda.net/91_1267014556.jpg

Skomentuj

Czaruję...
                                        X