Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny wzorowane na Tonsil Fiesta

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny wzorowane na Tonsil Fiesta

Witam

Chciałbym wykonać sobie kolumny na głośnikach użytych w Tonsil Fiesta z białymi membranami.Czy ktoś się orientuje jakie to głośniki oraz w jakiej pojemności pracują, jaki typ obudowy:) jaka zwrotnica itd:)?

Pozdrawiam.

W fiestach głośnik midbasowy to Tonsil 15/40/5, kopółki nie pamiętam (chyba coś specjalnie zmodyfikowanego pod te kolumny), choć nie zbierała ona zbyt dobrych recenzji. U nas na forum znajdziesz schemat zwrotki do połączenia 15/40/5 z Vifą. W gotowych konstrukcjach też ktoś coś takiego zaprezentował. Chyba, że chcesz kopiować podłogowe fiesty, to jest to dość specyficzna konstrukcja, ponieważ jest to układ 2,5 drożny, gdzie każdy z głośników midbasowych pracuje w swojej oddzielnej komorze bass-reflex.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jakie pojemności dla tych poszczególnych komór?Jakie BR?

Skomentuj

A to już nie takie proste, wątpię by ktoś na forum znał te wartości.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
          jest to dość specyficzna konstrukcja, ponieważ jest to układ 2,5 drożny, gdzie każdy z głośników midbasowych pracuje w swojej oddzielnej komorze bass-reflex.
          NIE!
          to nie 2,5 drogi tylko 2 drogi w ktorych kazdy glosnik pracuje w innej komorze. inny litraz i inne strojenie. ale elektrycznie to nadal 2 drogi!

Zamieszczone przez wikikiw Zobacz posta
          Jakie pojemności dla tych poszczególnych komór?Jakie BR?
          jak zaczniesz kopiowac fiesty to staniesz przed problemem zwrotnicy. kiedys ktos na allegro sprzedawal fabryczne zwrotnice + GDWK bo wlasnie sobie zmienil na vife...
          ale zadnego schematu zwrotnicy nigdy w sieci nie widzialem wiec skoro nie potrafisz sobie policzyc komory dla glosnika to watpie zebys poradzil sobie ze zwrotnicami...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            to nie 2,5 drogi tylko 2 drogi w ktorych kazdy glosnik pracuje w innej komorze. inny litraz i inne strojenie. ale elektrycznie to nadal 2 drogi!
            Akustycznie są to 2,5 drogi, tyle, że zrealizowane nie zwrotnicą a strojeniem komór.

Skomentuj

jak ja chciałbym dorwać schemat wzrotki do monitorów fiest...

Skomentuj

Adam_85 napisz mi PW po weekendzie, z chęcią ci podam wartośći zwrotki , bo swoją modyfikowałem z pomocą pharoha i mam starą - oryginalną w domu :)

Skomentuj

Akustycznie są to 2,5 drogi, tyle, że zrealizowane nie zwrotnicą a strojeniem komór.
                  i tu nadal jestes w bledzie!
                  2,5 drogi polegaja na tym ze jeden woofer gra normalnie a drugi gra tylko basem bez srednich tonow
                  tak wiec powiedz mi jak niby bys to zrealizowal przy pomocy tylko skrzynki? przeciez zmiana pojemnosci czy strojenia wplywa tylko na bas! :p
                  Zamieszczone przez eternality Zobacz posta
                  mam starą - oryginalną w domu
                  zrob schemat i wrzuc na forum. napewno wiele osob z tego skozysta

Skomentuj

i tu nadal jestes w bledzie!
                    2,5 drogi polegaja na tym ze jeden woofer gra normalnie a drugi gra tylko basem bez srednich tonow
                    tak wiec powiedz mi jak niby bys to zrealizowal przy pomocy tylko skrzynki? przeciez zmiana pojemnosci czy strojenia wplywa tylko na bas!
                    Pomyślmy...czym jest układ jednodrożny - jest to układ, w którym mamy jedno źródło dźwięku.
                    Układ dwudrożny to układ, gdzie są dwa źródła dźwięku, gdzie zachodzenie się charakterystyk jest zależne od stromości filtrów.
                    Układ dwu i półdrożny to układ, gdzie mamy trzy źródła dźwięku, ale dwa z nich w pewnym (ale co ważne nie całym) zakresie częstotliwości grają dokładnie to samo.
                    W klasyczny układzie dwu i półdrożnym dodatkowy głośnik midbasowy przetwarza tylko najniższe częstotliwości, powodując poprawę podstawy basowej (przy okazji kompensując efekt baffle step), nie przetwarza natomiast wyższego basu, niższej średnicy i wszystkiego powyżej.

Patrząc na układ z podłogowych siest, to głośniki te pracują w górnym zakresie razem, ale w dolnym grają oba inaczej i ich komory i rezonatory działają inaczej - daje to układ dwu i półdrożny, na pewno nie klasyczny, ale jednak dwu i półdrożny.

Skomentuj

Patrząc na układ z podłogowych siest, to głośniki te pracują w górnym zakresie razem, ale w dolnym grają oba inaczej i ich komory i rezonatory działają inaczej - daje to układ dwu i półdrożny, na pewno nie klasyczny, ale jednak dwu i półdrożny.
                      oj sam nie wiesz co piszesz...

Skomentuj

A to chęcią się dowiem, jeśli mi napiszesz co w moim rozumowaniu jest błędnego.

Skomentuj

czyli wg ciebie zmieniajac tylko kilkadziesiat Hz pasma bez zmiany w elektryce ukladu czyni z tych kolumn uklad 2,5 drozny?

Skomentuj

czyli wg ciebie zmieniajac tylko kilkadziesiat Hz pasma bez zmiany w elektryce ukladu czyni z tych kolumn uklad 2,5 drozny?
                            Patrząc na to ile jest źródeł dźwięku i czym się różni ich gra, to powiedziałbym, że jest to układ 2,25 drożny. Komory są strojone na na 90 Hz i 45 Hz, więc w zbliżonym zakresie grają inaczej. Elektrycznie nic się nie zmienia, ale akustycznie już tak i nie można o tym układzie wprost powiedzieć, że jest dwudrożny. Co więcej Pacuła z High Fidelity testując te kolumny napisał o ich konstrukcji wprost, że jest dwuipółdrożna a trzeba wziąć pod uwagę, że dostarczył mu je sam konstruktor, jako jedną z pierwszych zmontowanych par.

Skomentuj

powiedziałbym, że jest to układ 2,25 drożny.
                              to juz blizej
                              ale nadal nigdy bym tego nie nazwal kolumami 2,5 droznymi

Skomentuj

to juz blizej
                                ale nadal nigdy bym tego nie nazwal kolumami 2,5 droznymi
                                A tak z ciekawości, jak byś je nazwał?

Skomentuj

Przecież Siesty całkowicie różnią się od 2,5 dróg, do tego układu im właśnie najdalej z:
                                  a)Punktu widzenia elektrycznego co wspomniał Paweł
                                  b)Punktu widzenia aplikacji midbasów, w klasycznym 2,5way oba niskotonowcę grają w takich samych komorach, tu jest inaczej

Więc wg. mnie jest to po prostu 2-way. Przecież jak ktoś sobie wstawi 5 midbasów i dla każdego budkę zestroi o 1hz inaczej to nie będziemy tego nazywać 2,2/3/4/5/6-way :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                    Więc wg. mnie jest to po prostu 2-way. Przecież jak ktoś sobie wstawi 5 midbasów i dla każdego budkę zestroi o 1hz inaczej to nie będziemy tego nazywać 2,2/3/4/5/6-way
                                    Nie popadajmy w skrajności. Ale idąc tym tropem, jeśli będą dwa midbasy i jeden będzie zestrojony na 30Hz a drugi na 300Hz to też będzie akustycznie 2-way?

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                    w klasycznym 2,5way oba niskotonowcę grają w takich samych komorach, tu jest inaczej
                                    No właśnie, dlatego to nie jest klasyczne 2,5 way, i właśnie dlatego, że grają w innych komorach i innych strojeniach nie można tego nazwać 2-way - idealnym kompromisem wg mnie jest 2,25 way.

Skomentuj

Ile chciałbyś za te zwrotnice stare z tych fiest? Czy nie możesz określić jakie są w nich pojemności i jakie wymiary itd?:)

---------- Post dodany o 12:33 ---------- Poprzedni post o 12:30 ----------

Zamieszczone przez eternality Zobacz posta
                                      Adam_85 napisz mi PW po weekendzie, z chęcią ci podam wartośći zwrotki , bo swoją modyfikowałem z pomocą pharoha i mam starą - oryginalną w domu :)

Poprzednia wiadomość była skierowana...do eternality

Skomentuj

W sumie to nie wiem, cewki mógłbym wykorzystać do innego diy projektu. A chciałbyś je kupić ? To możemy pohandlować tylko wcześniej spiszę wart. elementów dla potomności :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X