Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szybki subwoofer (muzyka) grający od 40Hz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szybki subwoofer (muzyka) grający od 40Hz

Witam

Pracuję na monitorach Dynaudio BM6 (pasywne) z końcówkami Hypex'a. Zbudowałem niedawno do nich subwoofer na końcówce Hypex DS4.0 z głośnikiem Dayton RSS265HF-4 w obudowie zamkniętej 30l. Niestety to co wyszło mnie nie zadowala. Bas jest zbyt powolny, zamulisty. Przy kupnie głośnika nie zwróciłem uwagi że masa membrany to 150g, podejżewam że to jest przyczyną. Poza tym moc owego głośnika jest przynajmniej 4 razy zbyt duza do potrzeb jakie mam.

Szukam innego głośnika (niekoniecznie do obudowy zamkniętej, choć chciałbym) który zapewni mi szybki bas w paśmie od przynajmniej 40Hz. Obudowę mogę zrobić nową, wazne żeby nie była większa niż 80l (im mniejsza tym lepiej dla mnie). Przejżałem już mnóstwo specyfikacji głośników, ale nie dowiem się z nich co spełni moje wymagania pod względem szybkości dołu. POMOCY!

moze jakies przyklady muzyki w jakich ma sie sprawdzac?

no i jaki budzet?

Skomentuj

A napisz w jakim pomieszczeniu/pomieszczeniach go testowałeś? 30l OZ i ten Dayton to według niektórych osób z tego forum bardzo dobre zestawienie. Ja stawiam na źle skalibrowane ustawienia Hypexa i/lub tragiczne akustycznie miejsce odsłuchowe (Mam tu na myśli zarówno położenie subwoofera oraz kształt i wymiary pokoju).

Skomentuj

Od siebie moge ci polecic cała serie ravemastera bsw mysle ze 104II i 124II by cie zadowoliła jest szybka ale bas jest troche jednolity.
        Nie napisałes pomieszczenia jaka muzyka i coś poza tym że ma być szybki?
        Dziwie sie że dayton cie nie zadowala to dobry głosniczek

Skomentuj

Panowie, rozumiem wasze zatroskanie o akustykę wnętrza i ustawienie wzmacniacza, ale pomieszcenie jest zaadaptowane akustycznie, czas pogłosu w całym paśmie nie przekracza 0,2s (do pracy taki czas właśnie jest zalecany). Pomieszczenie jest nieduże i oczywiście nie możliwym jest żeby nie występowały w nim żadne fale stojące (przy niskich czasach pogłosu odbicia od ścian nadal mają miejsce). Subwoofer nie gra idealnie liniowo w tym pomieszczeniu i w żadnym ustawieniu w tym pomieszczeniu tak grał nie będzie. Jednak testowałem go również w zaadaptowanym pomieszczeniu powierzchni 30m2 i jest lepiej, ale mimo to spodziewałbym się bardziej zwartego dołu. Jako uzupełnienie do dużych wolnostojących zestawów to on może i jest fajny, ale do pracy z dźwiękiem mi nie odpowiada. Szukam szybszego głośnika, nie porad na temat akustyki wnętrza, ustawienia zwrotnicy (w tej dziedzinie raczej niczym nie można mnie zaskoczyć). Gatunek muzyczny nie ma tutaj znaczenia dla osoby pracującej z dźwiękiem, subwoofer ma być precyzyjny. Zadałem konkretne pytanie i proszę was o odpowiedź na to konkretne pytanie.

Dodatkowe informacje: budrzet... chciałbym zmieścić się w 500zł/głośnik, aczkolwiek jeśli trzeba wydać 1000zł, poczekam trochę i tyle właśnie wydam, byle wydatek ten był wart efektu jaki osiągnę.

P.S. Planuję jeszcze sprawdzić tego suba w wolnej przestrzeni żeby zupełnie wyeliminować pomieszczenie, ale faktem jest że moje BM6 grające ciszej w dole z racji na swój rozmiar grają tym dołem lepiej.

Skomentuj

Może takie rozwiązanie na aluminiowym Seasie ?

http://www.soundscapehifi.com/cain.htm#bailey
            http://www.seas.no/index.php?option=...116&Itemid=138

Subwoofer przystosowany do grania z szybkimi szerokopasmowkami, więc mógłby spełnić wymóg "szybkiego" grana

Skomentuj

Obawiam sie Kolego, ze wlasciwie nikt tutaj Ci nie pomoze. Tutaj subwoofery dzieli se na suby do kina lub do muzyki, a nie na dobre, czy zle. Szczegolnie jesli zajmujesz sie dzwiekiem to dokladnie wiesz czego wymagasz.
              Glosnik jakiego uzyles w swojej konstrukcji jest naprawde wysokiej klasy i jesli mimo to nie spelnil Twoich oczekiwan to albo masz naprawde duze wymagania, albo konstrukcja nie jest do konca poprawnie wykonana. Piszesz rowniez, ze Dayton ma spora mase membrany. Problem w tym, ze glosniki specjalnie przystosowane do obudowy zamknietej musza miec troszke inne parametry. Zazwyczaj wlasnie membrany sa dociazane, aby obnizyc rezonans.

Szczerze mowiac, watpie zebys dostal dokladna odpowiedz na swoje pytanie. Oczywiscie padnie tutaj wiele odpowiedzi i propozycji, ale jak Cie przekonac do zbudowania akurat danej konstrukcji...

Skomentuj

Miałem suba w oz na

Aurum Cantus AC-250Mk2
                http://www.loudspeakershop.eu/glosni...k2-p-1078.html
                Bas piekielnie szybki ,dokładny. Mnie i kilku innym osobom bardzo podobało się brzmienie ,grał w
                salonie33m częściowo otwartym i w muzyce dawał radę.W kinie niestety był za słaby.
                Zadzwoń do firmy ,może mają coś złożonego na tym głośniku.

Skomentuj

W jakiej aplikacji grał tak pięknie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Obawiam sie Kolego, ze wlasciwie nikt tutaj Ci nie pomoze. Tutaj subwoofery dzieli se na suby do kina lub do muzyki, a nie na dobre, czy zle. Szczegolnie jesli zajmujesz sie dzwiekiem to dokladnie wiesz czego wymagasz.
                    Glosnik jakiego uzyles w swojej konstrukcji jest naprawde wysokiej klasy i jesli mimo to nie spelnil Twoich oczekiwan to albo masz naprawde duze wymagania, albo konstrukcja nie jest do konca poprawnie wykonana. Piszesz rowniez, ze Dayton ma spora mase membrany. Problem w tym, ze glosniki specjalnie przystosowane do obudowy zamknietej musza miec troszke inne parametry. Zazwyczaj wlasnie membrany sa dociazane, aby obnizyc rezonans.

Szczerze mowiac, watpie zebys dostal dokladna odpowiedz na swoje pytanie. Oczywiscie padnie tutaj wiele odpowiedzi i propozycji, ale jak Cie przekonac do zbudowania akurat danej konstrukcji...

Dzięki za w sumie chyba najbardziej rzeczową odpowiedź. Żeby było jasne, obecna konstrukcja gra na prawdę dobrze, ale w połączeniu z niewielkimi BM6 subwoofer daje wrażenie odklejonego dołu od reszty pasma (zaznaczam tutaj że jest dobrze sfazowany z BM6). To co zauważam to że gra zbyt "ciężko". Wolałbym żeby nie grał tak nisko, za to grał "lżej" w sensie precyzji. Dół który dają BM6 bardzo mi odpowiada ale jest go niestety zbyt mało. Zdaję sobie sprawę że to czego oczekuję jest trochę nietypowe i dosyć precyzyjne, dlatego piszę tutaj licząc na wasze doświadczenie.

P.S. Co do wykonania mojego subwoofera... 22mm sklejka iglasta klejona klejem Patex All Fix (zachowuje częściową elastycznośc po zastygnięciu), dokładnie uszczelniony. Bez watoliny gra twardziej więc ostatecznie nie ma w nim wypełnienia.

EDIT: Krzychu dzięki za link, sądząc po parametrach wygląda bardzo fajnie, mam nadzieję że ktoś napisze coś więcej, nie chciałbym kupowac w ciemno, ale pewnie będę musiał ;-)
                    Last edited by Marcin Szwajcer; 09.09.2011, 18:21.

Skomentuj

BM6 to naprawde wybitne monitory bliskiego pola, wiec domyslam sie, ze z byle czym zgrac je bedzie trudno. Zastanawiam sie czy wykorzystales wszystkie mozliwosci odciecia subwoofera i satelit?

Obudowa ze sklejki wydaje sie byc bardzo dobra, jedyne co przychodzi mi na mysl, to moze proba przerobienia obudowy na skrzynie z otworem stratnym? Co najmniej inwazyjna i kosztowna operacja, a roznica moze byc na korzysc obudowy stratnej.
                      Najlepiej by bylo gdybys znalazl oryginalny Variovent Dynaudio, ktory jest bardzo prosty w zamontowaniu.

http://www.gattiweb.com/images/dynau...ovent_data.pdf

W obudowie zamknietej bez wytlumienia ( a taka masz ) pik rezonansowy moze byc naprawde wysoki, co dla wzmacniacza moze byc obciazeniem, ktore zmieni charakterystyke dzwieku/pracy glosnika. Stosujac Variovent oslabiasz pik rezonansowy, co daje latwiejsze obciazenie dla wzmacniacza.
                      Niestety nie wiem gdzie mozna kupic taki nowy Variovent. Czasami bywaja na Allegro, ale najszybciej kupisz na zachodnich stronach.
                      Oczywiscie nie ma zadnej gwarancji ze Ci sie spodoba, ale warto sprawdzic zanim wydasz 500-1000 zl na kolejny glosnik i bedziesz znowu niezadowolony.

Skomentuj

fekamada, robiłem kiedyś monitory na aluminiowym Seasie. Rzeczywiście szybki, precyzyjny, ale jego wytrzymałość mocowa jest taka sobie, potrafił się zadusić z byle powodu.

Skomentuj

Może do tak Hiendowej konstrukcji zastosuj wełne owczą zamiast pchac sztuczna watoline?
                          Coś mi sie wydaje że masz zle za aplikowanego tego Dytona...

Skomentuj

Welny owczej raczej juz sie nie stosuje majac do dyspozycji takie materialy jak Dacron. Oczywiscie nadal mozna ja kupic w specjalnych platach do zastosowan audio.

Skomentuj

Hmmm, z tą wełną daliście mi do myślenia, ale to raczej nie wpłynie na szybkość reprodukcji basu w takim stopniu na jakim mi zależy. Dołożenie wypełnienia ma zwiększyć pozorną objętość obudowy co owszem może poprawić odpowiedź impulsową (teoretyczną) ale w zakresie pomiędzy powiedzmy 6ms a 8ms w sensie opóźnienia grupowego. 30l obudowy daje Q na poziomie 0,71 więc taki układ w sensie akustycznym jest prawie aperiodyczny i nie ma mowy o ciągnącej się odpowiedzi impulsowej. Zmniejszenie Q przez zwiększenie pozornej objętości obudowy u mnie nic nie zmieniło. Lepszy materiał może dać lepsze pozorne zwiekszenie objętości co juz na przykładzie watoliny nie dało dobrego rezultatu. To z czym mam problem to nie odpowiedź impulsowa w sensie czasu jej trwania, tylko w sensie czasu narastania, a to wiąże się już ściśle z masą układu drgającego. Wzmacniacz taki jak Hypex DS4.0 powinien każdy głośnik "chwycić za mordę", ale nie zmieni to faktu że 150g masy drgającej ma swoją bezwładność. Może moje rozumowanie jest mylne, jeśli tak poprawcie mnie bo nie widzę innego wytłumaczenia.

Pogromco Mitów, zanim zbudowałem OZ myślałem o Variovencie, tylko przeraziła mnie jego konstrukcyjna nieścisłość. Ale faktycznie w sytuacji gdzie mam zmienić głośnik i od nowa budować pakę, faktycznie można poeksperymentować z otworem stratnym w zestawie który mam w tej chwili. Kusi mnie przy tym możliwość uzyskania jakiejś kierunkowości, co w moim małym pomieszczeniu może być zbawienne dla liniowości w paśmie w jakim pracuje subwoofer. Słyszałem kiedyś u znajomego głośniki Dynaco z Varioventem. Dawały mało dołu, ale był to na prawdę bardzo zwarty, krótki dół. Zresztą niektóre zestawy nagłosnieniowe opierają się o tą samą zasadę dając cichy, ale szybki dół. Gdyby to było możliwe w pasmie od 40Hz byłbym bardzo szczęśliwy. Dół z BM6 jest już na prawdę fajny (choć cichy) ale po zatkaniu BR jest lepszy, tyle że jeszcze cichszy. To tylko skłania mnie ku przekonaniu że właśnie krótki dół i szybko narastający jest tym czego szukam.

W kwestii ustawienia zwrotnic. System pędzę końcówką Hypexa z procesorem DSP Hypex'a i tam dokonuję wszystkich filtracji. Próbowałem prostego podziału na 100Hz filtrami drugiego rzędu, ale pozostawienie basu całkowicie dla suba dawało najgorszy efekt jak się później okazało. Trzeba pamiętać, że o ile w takiej konfiguracji fazowo wszystko się zgadza jeśli odległości do głośników są identyczne, to w sensie opóźnienia grupowego nie jest już tak wesoło, ponieważ zwornice 2 rzędu na 100Hz wprowadzają poniżej częstotliwości podziału opóźnienie grupowe około 3ms. Przy odsłuchu w bliskim polu to jest odczuwalne jako "leniwy" dół. Zmieniłem więc ustawienie. Zostawiłem BM6 bez podziału, w subie odciąłem wszystko powyżej 100Hz, przysunąłem suba bliżej a BM6 opóźniłem w DSP o tyle że różnica dróg między nimi to około 80cm, czyli wspomniane 3ms. Teraz dół z satelit i suba ładnie się sumuje w stosunku 50/50. Jest tego dołu ilościowo tyle ile trzeba, pasmo przejściowe jest płynne, ale niestety sub brzmi "ociężale". Jasne, mam małe pomieszczenie i to również psuje efekt, ale prędzej spodziewałbym się że dobry sub zabrzmi lepiej niż dół z BM6 w tym samym miejscu (to chyba logiczne?). A próbowałem stawiać sub zaraz obok satelity żeby mieć pewność co do układu geometrycznego w pomieszczeniu. Zastanawiałem się już nawet nad znalezieniem dołów z BM6 i zrobieniu suba na nich, sytuacja wręcz idealna, bo teoretycznie nie powinny one zmieniać charakteru brzmieniowego satelit. Ale póki co szukam czegoś co zabrzmi lepiej, a nie jedynie tak samo ;-)

Skomentuj

Mysle, ze Visaton Tiw 200 lub 250 moglby spelnic Twoje oczekiwania. Mms w ich przypadku jest bardzo niski. Pokusilbym sie nawet o zastosowanie dwoch osobnych subwooferow, badz jednego w ukladzie izobarycznym push pull. Jesli taka konfiguracja nadal bylaby zbyt ociezala, to juz nie wiem co doradzic :)

Ewentualnie skoro nie potrzebujesz niskiego zejscia, to mozna sprobowac jeszcze krotkiej linii transmisyjnej na tym Daytonie, ktorego posiadasz lub 30 cm z estrady z korekcja aktywna w zamknietej paczce.

Skomentuj

Ja myślę że dobry głośnik niskotonowy (nie subniskotonowy)10" lub 12"w pace zamkniętej w zupełności wystarczy,
                                  zwłaszcza że autorowi tematu zależy na basie od 40hz.

Skomentuj

Moim zdaniem nie trafiłeś z wyborem głośnika. Dlaczego? Potrzebujesz basu od 40hz w górę. Problem w tym, że ten Dayton jest stworzony głównie do gry poniżej 40hz Potrzebujesz klasycznego niskotonowca, który nie będzie schodził do granic infrasonicznych, ale będzie sobie doskonale radził z średnio-wyższym zakresem basu. Od siebie nic nie zaproponuje, bo przebieram raczej w tańszych głośnikach, ale na Twoim miejscu bym pomyślał nad przetwornikiem z sztywno zawieszoną papierową membraną, w obudowie zamknietej. Subsonic 35hz (te 5hz niżej, żeby jak najmniej zachaczył o okolice 40hz), lekkie podbicie schodkowe z najwyższym punktem na 40hz, i powinno być cacy.

Skomentuj

http://www.naw.com.pl/Glosnik_BC_12PS76_8Ohm-51.html

Mms=74g, napęd BL=23,5 najlepsze materiały i wysoka jakość wykonania. Tyle że w closed będzie potrzebował korekcji aktywnej aby dobrze zagrać od 40hz, w br nie powinno być problemu.

Skomentuj

Jeszcze 2 propozycje. Sam w przyszłości zamierzam pójść taką drogą:

http://6moons.com/audioreviews/wlm2/duo12.html
                                        http://www.6moons.com/audioreviews/zu3/method.html

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale do takiej konstrukcji przydałoby się jak najnizsze odcięcie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X