Czy ten przetwornik będzie pasować do kolumn Tonsila ZG 15c?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
GDN-16-50-8-SC --> Tonsil ZG 15c
Collapse
X
-
No pewnie że bardziej opłacalneAle te głośniki nie są dla mnie więc pomyślałem aby kupić nowe głośniki.
Czy strona naprawaglosnikow.pl jest wiarygodna?
Gdyż konta na allegro nie posiadam oraz nie zamierzam brać tych zawieszeń gdyż są twarde.
Skomentuj
-
82dB? Co to za szmelc, ten GDN ma pewnie z 87dB. Ma ktoś może parametry t/s tego głośnika?
@benek161, po prostu moja znajoma która jest już w podeszłym wieku poprosiła mnie o naprawdę tych kolumn.
Faktycznie regeneracja to dobry pomysł, i raczej się biorę za to. Cewki już wycentrowałem (w sumie mam trochę doświadczenia z regeneracją, 3 sztuki tonsili w ten sposób "uratowałem").
Skomentuj
-
benek161 - znowu rozumujesz jak praprosty chłop!
Zrozum, że dbSPL podawane przez STX nie jest tym samym co podaje Tonsil.
Tonsil ku radości takich jak Ty "niedoinformowanych" podaje maksymalną efektywność dla 1 kHz co jest idiotycznym pomysłem dla głośnika niskotonowego, natomiast STX podaje dbSPL, które określa średnią efektywność dla pasma niskiego
więc chłopie po raz kolejny robisz z siebie pośmiewisko, gdyż ten STX ma wyższą efektywność średnią niż ten stary Tonsil, który de facto jest głośnikiem średniotonowym, gdyż jego xmax wynosi 2mm! a fs ponad 60Hz. Egzemplarze, które mają ponad 20 lat maja fs 50-55 hz ale to wynika tylko z racji degradacji poliuretanu, który kiedyś robił za zawieszenie górne.
UWAGI MODERATORAPrzypominam o pkt 9f regulaminu. Last edited by dolphin123; 10.09.2011, 08:36.
Skomentuj
-
Hahah, jak zwykle odzywa się bojownik o "wolność" STXa :)
womperm, raczej ciężko będzie jakiekolwiek dane zdobyć, jest to stara konstrukcja, jakością też nie szaleje. Skoro masz doświadczenie to tym bardziej będzie Ci łatwiej je zregenerować :) Swego czasu też te głośniki regenerowałem (w sumie 4 sztuki) i grało jak najbardziej OK
Skomentuj
Skomentuj