Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do domu ( ok 1500zł ) / Jaki przetwornik ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nad obudową jeszcze się zastanawiam tak jak piszesz, najgorszy problem jest z przetwornikiem. Mam ogromną ochote na tą 15'' Daytona bo coraz to lepsze opinie o nim czytam na zagranicznych forach, martwi mnie też napęd. Problemem jest koszt wysyłki z PartExpres. Skontaktowałem się z nimi i maja ustalić mi ile kosztowałaby paczka do 20KG/30KG/50KG bo ich przedstawiciel zdziwił się że wyszło niby 250$ za wysyłkę.
    Napisałem również do 2 innych sklepów zagranicznych jakie bylyby koszty. Nie wiem może coś innego polecacie z ich oferty ? zamiast Daytona. Wydaje mi się że głośnik jest bardzo obiecujący.

---------- Post dodany o 15:23 ---------- Poprzedni post o 15:21 ----------

Na pewno jeszcze dłuższy czas bede chciał z wami podebatować na różne tematy co do przetworników i obudowy czy wzmacniacza bowiem wywalić kupe kasy w błoto to nie problem a chciałbym mieć już coś naprawdę konkretnego. I licze na waszą pomoc za co z góry pięknie dziękuje Jak uda się skończyć projekt chetnie zaprosze forumowiczów na odsłuch Tutaj widze że jeden z nich to nawet moje okolice bo ze Szczecinka )

Skomentuj

W sumie można zrobić projekt Tapped Horn'a pod 15ście cali Daytona, ten głośnik jest bardzo dobry do takiej paki, wyjdzie wprawdzie dość spory ale znacznie sprawniejszy od br.

Skomentuj

Zrobiłbyś coś wstępnego ? Bo nie wiem jakie miałoby to gabaryty, 200L klocka to raczej bym nie chciał ;D ale nie ma problemu żeby zrobić BR, zamkniętą i Tapped Horn'a. Można go sprawdzić pod każdą z nich, materiały mam.

Zastanawia mnie wytłumienie środka, zwykłą watoliną czy może czymś innym?

Skomentuj

Nie na temat...
          Zamieszczone przez minimum Zobacz posta
          Tutaj widze że jeden z nich to nawet moje okolice bo ze Szczecinka )
          to ja.
          +/- w tej samej odległości co do mnie masz jeszcze niemalże nadmorskiego Pawła S z "Qszalina" (i Chyba DeKeR też)
          Także, nie wiem jak koledzy ale ja chętnie bym zawitał. Z tym że musisz się pospieszyć, bo do 20`tego, tego miesiąca jestem tylko mieszkańcem Szcz-ka.

PS jak tam "Tajgersi" :) ? (jeszcze są i biją ?)

Skomentuj

Wiesz co nie powiem ci co tam u nich bo tak naprawdę tych ''starych'' to nie ma już dobre 15 latek znaczy widuje sie ich ale to już powiedzmy wiekowi ludzie :) albo siedza co niektórzy Osobiście bujam się po Poznaniu i tutaj co nieco to ci mogę powiedzieć albo o Szczecińskich Tajgersach A tam w Szczecinku z tego co wiem tez jest dobra ekipa chłopaków mam 3 kuzynów coś tam mówił ;D
            I jak najbardziej zapraszam. Nie wiem czy wyrobie się z budową do tego czasu ale pewnie jeszcze nie raz zawitasz w te okolice co :)?

Wracając do tematu to tutaj są parametry tego ''maluszka'' ?
            http://www.daytonaudio.com/lspeakers...-4_295-469.pdf

Chyba że znajdzie się ktoś kto poleci całkiem coś innego. Jednak zdecydowałem się zrobić jedną budę na jakimś 15'' głośniku.

Skomentuj

200 litrów to mało na Tappeda (o ile ma grać ekstremalnie nisko), zresztą jeżeli chcesz zejścia do infradźwięków to br nie będzie wiele mniejszy. Robiłem wstępne symulacje, w Tappedzie możesz liczyć sprawność 91db liniowo od 17hz do 55hz, buda będzie dość spora bo 550 litrów netto co na pierwszy rzut oka wydaje się wartością ogromną. Jednak chcąc uzyskać coś zbliżonego w br będziemy potrzebowali 4ech takich Daytonów w paczce minimum 750 litrów netto co jest moim zdaniem dużo gorszym rozwiązaniem :) Można oczywiście skurczyć obudowę, zależy na jak niskie pasmo liczysz.

Edit: W 200 litrach netto da się osiągnąć pasmo liniowe od 31hz ze skutecznością 94db z wacika.
              Last edited by Shiver; 12.09.2011, 17:00.

Skomentuj

nie no nie chodzi mi o aż tak niskie zejście jak 17hz, normalne subwoofery zaczynaja grać od ilu ? chodzi mi takie w kosztach do 2000zł ? coś może dla porównania ?

Skomentuj

Takie sklepowe? No tak od 25hz dla f6. Jednak skutecznością taki subwoofer nie ma żadnego startu do zeusów, nie będzie go właściwie słychać. Wg. programu z daytonka możemy pociągnąć 92db z f6 na poziomie 23hz z paki 170l.

Skomentuj

Właśnie widzisz tutaj chodzi mi o to żeby było go słychać i to konkretnie, żeby grał wtedy kiedy ma grać tfuu źle dosłownie ma grzmieć bassem w pokoju, ekefywność w tym wypadku chyba tez gra rolę? czy się myle ? Jak takie sklepowe graja od 25 to myślę że od 20 jak bedzie zaczynał to w zupełności wystarczy. No bo jednak te 550L to troche dużo. Masz jakiś program z symulatorem żeby jakoś na rysunku przedstawić mi tą obudowe ?

---------- Post dodany o 18:35 ---------- Poprzedni post o 18:32 ----------

Jak miałby to być BR albo closed to chciałbym żeby ta konstrukcja była podobna do tej, smukła i ładna:
                    http://www.parts-express.com/pe/show...number=300-765 w tym subie jest chyba zastosowany właśnie ten Dayton.

Skomentuj

Skuteczność to podstawa. Proponowane przeze mnie rozwiązanie będzie przeciętnie 3db skuteczniejsze od br (da się lepiej kosztem rozmiarów, ograniczenia są bardzo daleko postawione), czyli aby osiągnąć taką samą sprawność musiałbyś postawić dwa bass reflexy na tym samym przetworniku przy czym sama paczka TH nie będzie dwu krotnie większa. Ideowo wygląda to podobne do tego:
                      http://obrazki.elektroda.pl/3846051800_1311629141.png
                      http://obrazki.elektroda.pl/1038282000_1311629235.png

Skomentuj

Całkiem ładnie to wygląda, wydaje mi się to skomplikowane w środku ale myśle że sobie z tym poradzimy ;D Jeszcze takie pytanko czy dałoby rade w takiej obudowie głośnik zamontować odwrotnie niż na tym projekcie ? w sensie magnesem do środka czy zmienia to wtedy całkowicie wszystko ?

---------- Post dodany o 19:04 ---------- Poprzedni post o 19:01 ----------

W ogóle nad wyglądem myślałem zeby bardziej przypominał potulny domowy subwoofer, w sensie okleina lub jakiś fornir, prosta, smukła kwadratowa obudowa br, z tym że to co mi tutaj prezentujesz coraz bardziej mi się podoba i mam ochote zrobić 2 obudowy, Jedną BR i druga TH. Tak żeby zobaczyć co bedzie mi bardziej odpowiadać. Jak strojona bedzie TH ? i jak wtedy zestroić BR ?

Skomentuj

Problem jest taki że zwykle przewężenie gardzieli jest tak wąskie że głośnik w nim się nie mieści co widać zresztą na załączonych wizualizacjach. No ale zawsze można zrobić na wylot (lub cały front) elegancką maskownice materiałową i będzie to wyglądało jak zwykły sub br. A tutaj jeszcze pokaz możliwości ile da się z takiej paki wycisnąć, po Amerykańsku :)

http://www.danleysoundlabs.com/pdf/D...ec%20sheet.pdf

To jak strojone ma być TH to tylko widzimisie projektanta i wypadkowa tego jak duża ma być obudowa w stosunku do oczekiwanych natężeń.

Skomentuj

minimum czym się przejmujesz przecież będzie to w pomieszczeniu 30m^2, które planujesz zwiększyć do 60ciu...
                            Jeśli masz chęć na TH albo TL to nawet nie masz co się zastanawiać i porównywać tego do BR. Ew. jeśli OZ i głośnik z dużym Xmech to można nadgonić trochę dołu pasma korekcją.
                            Jeśli to ma uzupełniać najniższe zeusów to rzeczywiście musi być dość skuteczne, Ja bym chyba i tak odciął te zausy gdzieś miedzy 60-80Hz zostawiając im tylko kick, a za taki budżet szedł w konkretne SUB Hz, Czyli tak jak Shiver pisze wyciągać poniżej 20Hz. Inaczej MOIM zdaniem za taką kasę nie opłaca się iść w suba grającego w sumie od 30Hz, który to tylko byłby dopaleniem basu w zeusach. Innymi słowy jak masz taki budżet to już można to zrobić raz a dobrze

Skomentuj

i Właśnie tutaj o to mi chodzi, konkretnie i dobrze. Wiecie dla mnie jest to problem bo nigdy nie budowałem żadnej obudowy TH i nie bawiłem się w takie coś więc wydaje mi się to strasznie skomplikowane.
                              Teraz jeszcze pytanko. Czy w tej kasie znajde coś lepszego niż ten Dayton do takiego TH ? Zakładajmy że ma to zagrać od tych 17hz, i ma konkretnie grzmieć Niezbyt podoba mi się też taka wieeelka buda bo jest ona naprawde nie mała no ale jeżeli ma to być kosztem konkretnego basu to chyba poświęce swoje oko a zadowole lepiej uszy ;D

Skomentuj

Dayton wydaje się być idealny do takiego zastosowania, być może w głośnikach caraudio znalazłoby się coś ciekawszego ale ja osobiście nie znam się na tej branży. Podstawa to jak największy Xmax i BL. Pewnym kompromisem może być TLka, da skuteczność pomiędzy br a TH, tak samo gabaryty będą pośrednie.

Skomentuj

To teraz alb dogadam się z PartExpress co do wysyłki albo dorwe go gdzieś indziej. Może znacie jakieś namiary na inne sklepy gdzie moge go dostać?

---------- Post dodany o 14:38 ---------- Poprzedni post o 22:02 ----------

Panowie troszkę się pogubiłem i na 1 rzut oka widze na partsexpress dwa takie same Daytony z tym że maja inne oznaczenia, HF i HO. Czym się różnią i który brać?

1. http://www.parts-express.com/pe/show...number=295-469
                                  2. http://www.parts-express.com/pe/show...number=295-468

---------- Post dodany o 14:39 ---------- Poprzedni post o 14:38 ----------

Z jakich płyt robić obudowe ? wiórowa ? sklejka ? 22mm ? 18mm ?

Skomentuj

Bierz wersje HO. Wersja HF ma parametry przystosowane głównie do closed, ew. do baaardzo dużych bass reflexów ale nie wydaje się to sensownym rozwiązaniem przy parametrach wersji HO. Płyta najlepiej MDF, 22mm wzmacniana poprzecznie, jak mocno to już zależy od typu obudowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez minimum Zobacz posta
                                      Panowie troszkę się pogubiłem i na 1 rzut oka widze na partsexpress dwa takie same Daytony z tym że maja inne oznaczenia, HF i HO. Czym się różnią i który brać?
                                      Różnią się oznaczeniami HF i HO, gdyż różnią się przede wszystkim parametrami. Jak na moje oko to HF chyba lepszy. UFR od18Hz, RMS 500W, Mms mniejszy, Xmax większy... Lecz za to ma mniejsze BL, Qms...
                                      Mi np. ciężko tak jednoznacznie stwierdzić, trzeba by m.in. już określić, w jakiej obudowie ma grać....
                                      Może ktoś lepie zna się na parametrach, to coś jeszcze napisze.

---------- Post dodany o 15:06 ---------- Poprzedni post o 15:02 ----------

Materiał obojętnie, od wiórka lepszy był by w sumie mdf, min. te 22mm, w sklejkę nie ma co iść choćby z tego względu że, jest z 3 razy droższa od tamtych.

Skomentuj

HF ma dużo słabszy napęd, blisko o połowę mniejsze BL to ogromna różnica.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                          [/COLOR]Materiał obojętnie, od wiórka lepszy był by w sumie mdf
                                          Może beton ? Mówie całkiem powaznie
                                          Coś mi sie wydaje że jak nie TL to skrzynka z bas reflexem szczelinowym

Skomentuj

Czaruję...
                                          X