Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory STX 17 SK + AK porównanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory STX 17 SK + AK porównanie

Witam,
    przymierzam się do budowy kolumn na przetwornikach GDN-17-140-8-SK i GDWK-10-250-8-AK. Port b-r na 45Hz, 18 litrów. Ciekawi mnie porównanie do zestawu 14SCX + PJ, obudowy około 10 litrów strojone na 50Hz. Drugi z wymienionych przeze mnie projektów był pierwszym, który brałem poważnie pod uwagę. Jednak po kilkudniowym wertowaniu stron o tematyce diy audio zwróciłem uwagę na zestaw z 17 SK. Głównie ze względu na zastosowany tweeter - AK, teoretycznie lepszy od klasycznej PJ. Teraz do rzeczy. Muzyka jaką słucham to w większości szeroko pojęty rock. Bas preferuję raczej twardszy, szybszy, bez "mulenia" (chciałbym, żeby grało to zupełnie inaczej niż Logitech x540, który po prostu denerwuje i męczy). Średnica: tu pojawia się chyba problem, oba z wymienionych niskośredniotonowców podobno radzi sobie z tym zakresem co najwyżej średnio (ktoś gdzieś pisał że 17 SK nawet gorzej od ARN150). Wysokie również przy takiej muzyce dla mnie ważne, PJ nie jest trochę zbyt krzykliwa np. przy szybszej perkusji? I czy ktoś miał bezpośrednie porównanie do AK, jest odczuwalna różnica pomiędzy tymi tweeterami? Ciekawi mnie także jak się ma 14 SCX do 17 SK pod względem dynamiki i średnich tonów. Pokój 8-9m^2, chciałbym się zmieścić w kwocie 400zł nie licząc kosztów obudów.
    Pozdrawiam, Grzechu

Jeśli jesteś otwarty na propozycje to polecam GDN 15/40/5 + DX25, z głośnikami i zwrotnicami wyrobisz sie w 400zł

Skomentuj

Teraz chyba tylko SS robi DX'y i kosztują 140zł/szt. Do tego ten Tonsil to około 80zł/szt., więc już ta kwota jest daleko poza 400zł... A jeżeli idzie o wymienione zestawy to raczej nie nadają się do muzyki rockowej, AWX może by sprostał.

Skomentuj

DX kosztuje 105 zl, tonsil 70 wiec idzie sie wyrobic

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
          wymienione zestawy to raczej nie nadają się do muzyki rockowej, AWX może by sprostał
          18-AWX zdecydowanie polecam do rocka i tego typu muzyki. Głośnik schodzi całkiem nisko a do tego gra z pazurem (ciągnie czysto bardzo wysoko - gra lepiej na średnicy niż niejedna 13-nastka). Pomijając już kwestię jego producenta i tego, że przez jednych jest lubiany a przez innych... mniej lubiany to trzeba przyznać, że 18-AWX to bardzo dobry przetwornik. Zdecydowanie go polecam.

BTW, przecieki świadczą o tym, że niedługo pojawi się na forum projekt linii transmisyjnej na tym głośniku (mojego autorstwa :) ) - polecam to rozwiązanie. Projekt będzie w połączeniu z ceramikiem z STX'a - ale nie widzę przeszkód na wykorzystanie projektu obudowy do dołu w połączeniu z inną wysokotonówką (z takich czy innych powodów - pozostawiam to do Waszej oceny - ceramik jest w tym zestawieniu "delikatniejszym ogniwem" więc zależy kto co lubi...). Ale linia transmisyjna na AWX'ie jest co najmniej OK

Skomentuj

proszę o link do DX, o ile się nie mylę to zwrotka jest na 04, a Ty chyba piszesz o nowszej wersji 09 DX'a. Daj też linka do tonsila z tą ceną, dolicz jeszcze koszty przesyłek.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi. Na szczęście na głośniki + zwrotki mogę przeznaczyć nieco więcej, do 700zł. AWX wydaje się tutaj dobrym rozwiązaniem w tej kwocie. Ciekawi mnie ta linia transmisyjna, jednak wielkość obudowy ze względu na pomieszczenie (ok 8m^2) jest istotna - im mniej tym lepiej. Te AWX to koszt ok 520zł z wysyłką, ile wyniesie orientacyjny koszt elementów do zwrotnic? Ciężko mi niestety wykroczyć poza próg 700zł. Te Tonsile podobno nie grają zbytnio basem... i jeszcze jedno: http://www.diyaudio.eu/showthread.ph...l=1#post199388 - tutaj ktoś kombinował z AWX w TL. Dabyl, Twój projekt to także "kompaktowe TL"? Bo zastanawiam się czy nie poczekać na efekty Twoich prac przez budową własnego projektu, bo nie bardzo mogę zbudować większych paczek do tego pokoju. Mogą wystąpić problemy z ich odpowiednim rozmieszczeniem i w ogóle upchnięciem w tym bałaganie

Skomentuj

Jak dostaniesz gdzieś górę i dół AWX to rób ten zestaw: http://www.stx.pl/mx-140.html

Adamie - VIfa DX25 jest produkowana w dwóch wersjach: 05-04 i 09-04. Jest ona dostępna choćby w loudspeakershop za 105zł, nie za 140zł.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                  Daj też linka do tonsila z tą ceną, dolicz jeszcze koszty przesyłek.
                  Proszę http://allegro.pl/tonsil-oryginalny-...805946746.html
                  Nie raz brałem od nich głośniki i wiem że mają oryginały. Co do Vify to tak jak napisał gooralesko.

Skomentuj

Zamieszczone przez grzechupk Zobacz posta
                    http://www.diyaudio.eu/showthread.ph...l=1#post199388 - tutaj ktoś kombinował z AWX w TL. Dabyl, Twój projekt to także "kompaktowe TL"? Bo zastanawiam się czy nie poczekać na efekty Twoich prac przez budową własnego projektu, bo nie bardzo mogę zbudować większych paczek do tego pokoju. Mogą wystąpić problemy z ich odpowiednim rozmieszczeniem i w ogóle upchnięciem w tym bałaganie
                    TL'kę na AWX W formie małego monitora robił Pogromca Mitów - ale z tego co się orientuję to były to tylko testy i nie powstała finalna wersja. Mój projekt to kolumna podłogowa z długim tunelem, wykonana właściwie wg standardowych wytycznych co do projektowania linii transmisyjnych z jedną lekką, aczkolwiek mocno zaznaczającą swoją obecność, modyfikacją. Oczywiście dla porównania wykonałem również monitor wg wytycznych Pogromcy ale stwierdzam, że to nie jest optymalna buda dla tego przetwornika i w zasadzie nie oferuje większych osiągów niż zwykły monitor z portem BR (taką wersję oczywiście również testowałem) a do tego pojawiają się problemy z podbijaniem pewnego fragmentu pasma (z tym podbiciem pewnie da się powalczyć ale szczerze mówiąc nie chciało mi się za bardzo tym zajmować).

Jeśli chcesz mały monitor to polecam jednak BR bo jeśli nie masz doświadczenia z linią transmisyjną to dostrojenie tego do sensownego poziomu może sprawić Ci wiele kłopotów i jeszcze się zniechęcisz - a szkoda by było. Poza tym obudowa BR nie jest złym rozwiązaniem - jest to dobra aplikacja i głośnik dobrze się w niej czyje... po prostu linia transmisyjna jest jeszcze lepsza :flapper:

Skomentuj

Ale wersja DX 04 a 09 mają zupełnie inne parametry!!

Skomentuj

Na kombinacje z TL przyjdzie jeszcze czas, ze względu na warunki pomieszczenia skopiuje raczej projekt MX-140. Głośniki będą dopiero w następnym tygodniu, części do zwrotnic także na razie niedostępne. Korzystam z tego schematu: http://stx.pl/mx-140-diy.html i pojawiły się pewne problemy.
                        - C4 - 0,68 uF 100V Polyester MT - nie mogę znaleźć na stronie STX-a, za mała pojemność
                        - L2 - 2.0 mH 0.5 ohm rdzeniowa - http://stx.pl/cewka-filtr-crf-l-2-0-r-1-1.html czy http://stx.pl/cewka-filtr-crf-bennic-l-2-5-r-0-6.html - żadna z nich nie pasuje dokładnie
                        - Lp - 0,055 mH powietrzna - chyba jakaś 0,1mH, tylko która...?
                        - R1 - 3.6 ohm 5W metalizowany - łączyć szeregowo 2 x 1.8 czy dać 3.3 albo 3.9?
                        Można śmiało zastosować litraż producenta i strojenie b-r?

Skomentuj

sluchalem dabylowej tl-ki i moge ci ja smialo polecic
                          awx w takiej obudowie poprostu grzmi
                          ale nadaje sie ona raczej do duzych lub bardzo duzych pomieszczen
                          w twoim malym pokoju bedzie zdecydowanie za duzo
                          na taki pokoj w zupelnosci wystarczy br
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Korzystam z tego schematu: http://stx.pl/mx-140-diy.html i pojawiły się pewne problemy.
                            Jeśli chodzi o elementy do zwrotnic to polecam kupić w Polinku - z pewnością znajdziesz tam wszystkie elementy. O ile przy dużych wartościach indukcyjności cewek lub pojemności kondensatorów przesadna dokładność nie jest konieczna to zmiana cewki 50uH na 0,1mH to już dwukrotne powiększenie pojemności i może Ci się coś skopać w filtrze na wysokotonówce (pewnie pojawi się jakiś dołek na charce, którego raczej nie usłyszysz ale po co ryzykować?).

Objętość obudowy i strojenie przyjmij wg projektu STX (no... strojenie możesz zrobić pod siebie). Ważne, żebyś zachował wymiary frontu i rozmieszczenie głośników na nim.

Nie na temat...
                            Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            sluchalem dabylowej tl-ki i moge ci ja smialo polecic
                            awx w takiej obudowie poprostu grzmi
                            :)

Skomentuj

Nie da się jakoś skompletować tych elementów w STX-ie? Pozamieniać, ewentualnie połączyć? Byłoby taniej i wygodniej, jedno zamówienie ze wszystkim. Swoją drogą to ciekawe że nie mają niektórych podzespołów, przecież sprzedają gotowe zwrotnice na w/w elementach... Wszystko się zgadza oprócz tych czterech rzeczy.

Skomentuj

Swoją drogą to ciekawe że nie mają niektórych podzespołów, przecież sprzedają gotowe zwrotnice na w/w elementach... Wszystko się zgadza oprócz tych czterech rzeczy.
                                No może właśnie dlatego nie wszystkie podzespoły są dostępne
                                Kupując te części w Polinku będziesz miał pewność, że wszystko będzie TIP-TOP a dopłacisz tylko ~15 zł za przesyłkę. Przy całkowitych kosztach, jakie w konsekwencji poniesiesz przy tym projekcie, ta kwota wydaje się raczej znikoma

Skomentuj

Dzięki za sugestie, i tak jest deficyt tych elementów w STX-ie. Rozumiem że kondensatory brać z serii Z-Standard - MKP/400V tol. +/- 5% (w projekcie są jednak 100V wszystkie, a tu 400), z rezystorów na pewno coś wybiorę. Tylko te cewki jakieś drogie... Nie bardzo wiem które wybrać. Zawsze można brać zamówienie mieszane (część z STX, reszta z Polinka). Wychodzą na jaw moje wielkie braki z elektroniki, a tu był w planach na późniejsze miesiące UniAMP Czymś w końcu trzeba zasilić te kolumny, a na razie kurzy się tylko Eltron 100... :(

Skomentuj

to jesli masz taki problem to kup moze poprostu gotowe...
                                    http://stx.pl/zwrotnica-mx-140.html
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Na przykład:
                                      L1 - Air coil / *1021 CEWKA / Cewka 0.33 mH 0.480 Ohm dr-0.70 h-15 FI-28 / 6,08 brutto
                                      L2 - Rod coil (rdzen walcowy) / *2379 CEWKA / Cewka 2.00 mH 0.400 Ohm dr-1.00 dl-30mm FI-33mm rdzen-14/30 / 15,61 brutto
                                      L3 - Rod coil (rdzen walcowy) / *2307 CEWKA / Cewka 0.47 mH 0.190 Ohm dr-0.80 dl-40mm FI-16mm rdzen-10/40 / 5,93 brutto
                                      LP - Air coil / *1024 CEWKA / Cewka 0.050mH 0.060 Ohm dr-1.20 h-15 FI-34 / 6,65 brutto (ewentualnie jakaś 0,06mH)
                                      Oczywiście pozostaje tutaj pewne pole manewru - indukcyjności trzymaj się bezwzględnie, zmiana rezystancji +/- 0,1 om nie ma znaczenia. Dla niskośredniaka wybieraj cewki z drutem min. 1-1,2mm, dla wysokotonówki wystarczy ~0,8mm.

Kondensatory możesz kupić w STX (żółte Bennic polipropylenowe), rezystory też w STX (lub w Polinku np metalizowane 10W - takie szare - nie ma to większego znaczenia jakie kupisz bo tutaj i tak nic sensownego nie ugrasz w kwestii finansów - byle by były tak z 10W lub więcej; wskazana niska tolerancja (czyli te szare z Polinka są w sam raz ).

I jeszcze najważniejsze
                                      Powodzenia w pracach!!!
                                      Nie zapomnij pokazać efektów w dziale gotowych konstrukcji - inaczej się obrażę :flapper:

---------- Post dodany o 23:48 ---------- Poprzedni post o 23:48 ----------

PS: lub tak jak radzi Łukasz - kup gotowe

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                        rezystory też w STX (lub w Polinku np metalizowane 10W - takie szare - nie ma to większego znaczenia jakie kupisz bo tutaj i tak nic sensownego nie ugrasz w kwestii finansów - byle by były tak z 10W lub więcej
                                        5W w zupelnosci wystarczy
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X