Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory a później reszta do kina

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez grolsch Zobacz posta
    Bo może być cienko z kasą na 2xTIW300 No chyba że macie jakieś inne pomysły na 5.1 nie zżerające tak funduszy (na suba)
    Daj wszędzie max ~5" midwoofery (to i średnie pasmo z tego leprze ) może wystarczą takie za okł. połowę ceny awx (zostaje na leprze kopułki jeśli dość niski podział) na froty ew. coś z dobrą średnicą(pasmo) lub te AWX 7", w ten sposób może zaoszczędzisz na lepszego suba (- prio element w KD). Odciął bym wszystko w okolicach 80Hz ew. fronty zostawił jako large.

PS pamiętaj jeszcze że połowę ceny suba to panel...

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
      na froty ew. coś z dobrą średnicą(pasmo) lub te AWX 7"
      Czyli te MX 140 ładnie by grało na frontach (nawet do słuchania muzy)

Daj wszędzie max ~5" midwoofery
      A tu jakie propozycję?

PS pamiętaj jeszcze że połowę ceny suba to panel...
      tak wiem wiem .. raczej coś irkowego 150 albo 300 jeśli coś większego

Skomentuj

5.1 nie zżerające tak funduszy to 5 kolumn na 13 lub 15cm midwooferach (Jak napisał Ironhide) w małych budach zamkniętych, które naturalnie będą traciły na efektywnośći już przy tych 70-80Hz lub będą odcięte w amplitunerze na 80-100Hz. Do tego bardzo dobrej jakości głośnik subwooferowy np. TIW300 w aplikacji 60 litrowej BR lub wspomniany przeze mnie Dayton RSS315HF w 60 litrach Closed.

Na stronie Visatona znalazłem taki projekt: http://www.visaton.de/en/bauvorschla...ght/index.html

Pytanie zachodzi jakiej jakości są przetworniki bo niestety ani jednego z nich nie słuchałem. W100 posłucham jak poskładam do kupy Alto Genesis Sat ale to nie nastąpi w najbliższych dniach. G20 kosztuje 162zł a w100 89zł, więc za pieć par wydasz 1260. Zwrotki będą zapewne kosztowały około 400zł. Za 1700zł masz 5.0. Na suba z TIwem 300 w 60l BR trzeba liczyć 1600zł jeśli uda ci się wyrwać panel za około 500zł. Z Tiwem jest ten problem ze potrzebuje 300wat w 8 ohmach a takie cuda zapewnić moga prawdziwe elektrownie jak irkowy sub 450 czy detonatory. Trzecia opcja to zmostkowany A-136 (Na tranach SC5200 i 1943) na podwyższonym napięciu, któy może dać w teorii około 600Wat/4ohm. Opcja czwarta to Dayton RSS315HF w 60 litrach Closed na irkowym panelu 300Wat. Najtańsza opcja jeśli chodzi o nisko schodzącego suba.
        Last edited by gooralesko; 15.09.2011, 13:33.

Skomentuj

Kino domowe na Tang Band 657sb x 5 + jakieś reproduktory basu, dużo mniej miejsca by to zajęło, potrzebują mało mocy, dość głośno fajnie grają nawet bez zwrotki lub na tym, podobno lepszy, ale nie słyszałem http://zap-audio.pl/sklep/index.php?...roducts_id=426

Skomentuj

Jak już robić coś na TB to bardziej na 1320SI, który według Lklukasza jest rewelacyjnym głośnikiem

Skomentuj

dałem właśnie do niego linka

Skomentuj

Opcji jest dużo. Oto kolejna. Jeżeli autor tematu chciałby kompletowanie kina rozłożyć w czasie to warto zastanowić się nad tym projektem http://www.visaton.com/en/bauvorschl...struction.html. Wydać troszkę pieniędzy na porządne fronty ze znakomitym dołem a poźniej uzupełnić, kiedy pieniądze na to pozwolą, o centrala i surroundy oparte na tym projekcie http://www.visaton.com/en/bauvorschl...anleitung.html.

Tutaj masz ceny głośników Visatona http://grelton.mycom.pl/index.php3?content=1&id=1167

Skomentuj

bambusowe szerokopasmowki tb to swietny pomysl
                  warte wydania na nie pieniedzy
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                    Zastanawiam się czy jeden TIW300 w tym wiekszym 300 litrowym tunelu dałby radę i czy wycięcie z Visatonowskiej podwójnej linii jednego tunelu nie wpłynie znacząco na jakość basu jaki będzie generował pojedyńczy Tiw300.
                    Niestety tak nie da się tego zrobić. Ta linia jest podwójnie strojona w celu rozbicia rezonansów, po zostawieniu jednego tunelu nie zmieniając nic poza tym charka wyjdzie nam niczym karpaty.

Jak koledze nie chce się kombinować a ma nie kosztować to fortuny to można spróbować np. z daytonem rs270.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                      bambusowe szerokopasmowki tb to swietny pomysl
                      warte wydania na nie pieniedzy
                      a jak sie maja do f155?

a moze by tak autor wypowiedzial sie jaki jest na to budzet?
                      bo kino na AWXach fajna rzecz
                      tylko kosztowna

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        a moze by tak autor wypowiedzial sie jaki jest na to budzet?
                        Budowa rozłoży się w czasie więc zawsze coś kasy się odłoży ale bez przesady
                        Najważniejszy na początek będzie przód - i tu startuje z ok 1k zł
                        Wychodzę z założenia, że jak coś robić to raz a porządnie aby później się cieszyć z tego co mam

Skomentuj

tb zdycydowanie fajniejsze bo papierowe :)
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A jak się ma góra z TB do AWX?

Skomentuj

miedzy odsluchem jednych a drugich minal rok i nie porownywalem ich bezposrednio wiec ciezko wskazac roznice
                              napewno im na gorze niczego nie brakowalo
                              zaden nie potrzebowal wysokotonowki
                              ale wiem, ze bardziej podszedl mi tb ze wzgledu na papier
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                                Zamieszczone przez grolsch Zobacz posta
                                Budowa rozłoży się w czasie więc zawsze coś kasy się odłoży ale bez przesady....Wychodzę z założenia, że jak coś robić to raz a porządnie aby później się cieszyć z tego co mam
                                No, no, tylko to też zależy w jakim odstępie czasu, bo nim zrobisz drugie to pierwsze może już zdążyć Ci się znudzić... :razz:

Skomentuj

hehe, wszystko w końcu się nudzi;-)

Skomentuj

Czaruję...
                                  X