Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tannoy M5 własnej roboty

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tannoy M5 własnej roboty

Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tu nowy, więc proszę o wyrozumiałość. Dopiero zaczynam przygodę z DIY. Strasznie mnie to zafascynowało. Od dłuższego czasu jestem fanem wysokiej jakości brzmienia. Miałem okazje posłuchać zestawu Tannoy M5 + Denon PMA-1510AE. Byłem pod wrażeniem wyjątkowo nisko schodzącego basu. Stąd też mój pomysł na zbudowanie budżetowej wersji M5, lub czegoś, co będzie grało równie imponująco. Mój budżet na kolumny to 600-700zł. Im mniej tym lepiej. Chodzi mi głownie o to, by kolumny grały czysto oraz posiadały głeboki bas. Co do napędzania kolumn, posiadam amplituner Sony str-gd910, którego przez najbliższy czas nie będę mógł zmienić z powodów finansowych. Pokój, w którym będa grały ma 5x5m. Jeśli jest to za mała powierzchnia na takie kolumny, to nasuwa mi sie pytanie, czy jest możliwe osiągnięcie tak niskiego basu w kolumnach podstawkowych bez stosowania subwoofera?

Jakie przetworniki wybrac? Jakie wymiary obudowy?(może ktoś ma schemat budowy M5), zwrotnice chciałbym zakupic gotowe lub zlecić komuś ich wykonanie, gdyż sam nie mam o tym zielonego pojęcia.

Zwracam się z uprzejmą prośbą do forumowiczów o rade i wsparcie.
    Jesli były już takie tematy, prosze o nakierowanie mnie na nie. Ja niestety nie znalazłem takiego, który by mi odpowiadał.

Pozdrawiam
    Kacper

Po pierwsze nie ten dzial kolego, post zaraz poleci. Po drugie nie ma sensu klonowa M5 bo to kiepskie glosniki.

Ps. Nastepnym razem zanim napiszesz post, to przeczytaj regulamin.

Skomentuj

Zacznijmy od Witam:)
      Zaczynajac od tego że Tannoy M5 nie oferuja wysokiej jakośći brzmienia ani niskoschodzacego basu widać nie słyszałeś dobrze grajacych kolumn niski bas to nie wszystko potrzebna jest jeszcze dynamika i szybkość.
      Pokój masz odpowiedni do wiekszośći kolumn podłogowych i o to nie musisz sie bać.
      Posiadasz amplituner który w pierwszej kolejnosci trzeba wymienić na wzmaczniacz stereo do tego kupić dobry cd to już wydatek rzedu 1.5tyś zł.
      Majac 700zł nie spodziewaj sie kokosów można zbudować kolumny 3way na stx projektów i gotowych konstrukcji jest wiele ze zwrotnicami nie powinieneś miec problemu bo to pare elementów http://www.fratu.pl/irek/?3way-stx-g...k10-200-8pj,38
      Ja na twoim miejscu sklepał bym ten projekt podany wyżej i sprzedaj ten amplituner i kupił dobre klocki do stereo bo amplitunery nie sa ani troche muzykalne.
      Dużo czasu minie aż wyrobisz sobie słuch,Moja rada wybierz sie do salonu audio i posluchaj troche zestawów bedziesz miał jako takie rozeznanie bo z tego co wyczytałem masz wymagania przecietnego kowalskiego...

Skomentuj

Czy mógłby ktoś opublikować lub podać namiary na gotowy schemat do budowy tych 3-drożnych kolumn? Chodzi mi o dokładne wymiary obudowy, rozmieszczenie przegród wewnątrz kolumn, grubości płyt MDF na poszczególne ścianki? Z góry dzięĸuję i proszę o wybaczenie zamieszczenia tematu w złym dziale.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
          przeniosłem...
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Stanowczo odradzam 3way STX-a,nie dlatego że jest kiepskie ale dlatego że za 700zł można lepiej. Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem będzie projekt MX-140 http://www.stx.pl/mx-140-diy.html w linii transmisyjnej. Lepszy bas,lepsza średnica,lepsza góra,chyba nikt nie ma tu wątpliwości. Do takiego pokoju w sam raz a linia spowoduje drżenie szyb w oknach (tu też zależy to od wzmacniacza).

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
              Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem będzie projekt MX-140 http://www.stx.pl/mx-140-diy.html w linii transmisyjnej. Lepszy bas,lepsza średnica,lepsza góra,chyba nikt nie ma tu wątpliwości. Do takiego pokoju w sam raz a linia spowoduje drżenie szyb w oknach (tu też zależy to od wzmacniacza).
              zgadzam się całkowicie
              awx do linii jest rewelacyjny
              poprostu grzmi
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czyli rozumiem, że najlepiej zrobić skrzynki wg. wymiarów producenta a podzespoły zamówić? Co to znaczy "w linii transmisyjnej"? Czy będę musial ingerować w budowę zwrotnicy czy to tylko kwestia podłączenia?

Skomentuj

marian Czy uważasz że ktoś kto nie ma zielonego pojecia o diy zrobi od tak TL ?
                  A po drógie jak chyba każdy kto coś budował wie że pierwsza konstrukcja zawsze wiecej wyniesie i jestem wrecz pewien że mx-140 nie zmiesci sie w 700zł

Skomentuj

TL'ka jest opracowana przez dabyla, niedługo chyba dolphin ją pokaże na forum. Problemem w TL jest wytłumienie, jeśli kolumna ma grać tak jak ta dabyla to wytłumienie powinno być w dokładnie tych samych ilościach i dokładnie takie samo jak w projekcie. A to już takie łatwe do zdobycia być nie musi.
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Poczytalem trochę o TL i mimo wszystko wolałbym prostszy system. Prostszy w budowie. Czy może ktoś zamieścic jakis gotowy projekt 3-droznych STX-ów z dokładnymi wymiarami itp?

Skomentuj

Panowie,nie chcecie mi chyba powiedzieć że sklepanie "desek" tak jak jest w projekcie jest trudne? Rozumiem że gość jest początkujący,co innego projektowanie od zera a co innego "zerżnięcie" projektu od kogoś. Podejrzewam że linia sklepana od tak sobie,czyli wyliczenie na 1/4,tunel o tym samym przekroju od początku do końca,standardowe wytłumienie,zagra lepiej niż BR z którym i tak są problemy dla laika.

Przykładowo:

Skomentuj

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                          Problemem w TL jest wytłumienie, jeśli kolumna ma grać tak jak ta dabyla to wytłumienie powinno być w dokładnie tych samych ilościach i dokładnie takie samo jak w projekcie. A to już takie łatwe do zdobycia być nie musi.
                          Z tego co wiem to dolphin udostępni projekt na forum - będą również rysunki konstrukcyjne obudowy, które właśnie przygotowuję. Jeśli chodzi o wytłumienie to jest dokładnie tak, jak piszesz - trzeba się dokładnie trzymać opracowanego projektu. Co do samego rodzaju wytłumienia to nie powinno być problemu z dostępnością bo ostatecznie została wykorzystana tylko gąbka "kolczasta" 30mm (kolec 20mm) i wata poliestrowa (popularna "ovata" tapicerska tylko dosyć gruba bo też coś koło 30mm).

Skomentuj

Nie na temat...
                            Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                            Co do samego rodzaju wytłumienia to nie powinno być problemu z dostępnością bo ostatecznie została wykorzystana tylko gąbka "kolczasta" 30mm (kolec 20mm) i wata poliestrowa (popularna "ovata" tapicerska tylko dosyć gruba bo też coś koło 30mm).
                            Widzisz, z mojego doświadczenia z materiałami tłumiącymi wynika wprost, że rodzaj gąbki (jej gęstość i rodzaj materiału - sztywna gąbka, miękka gąbka) i gęstość ovaty ma jednak znaczenie i to wcale nie małe. Przerobiłem tego trochę a przerobię jeszcze więcej w komorze akustycznej. Wg mnie kopiowanie czyjejś TL'ki może doprowadzić do sporego zawodu, właśnie z racji materiałów tłumiących.
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Robienie tego popularnego 3way stx to jak dla mnie strata czasu i pieniedzy. Glosniki totalnie przecietne, za te pieniadze mozna zrobic znacznie lepszej jakosci 2 way.

Co do TL to jednak jest to sprawa trudna. O ile mamy sprawdzony projekt i te same materialy tlumiace, to smialo mozna robic. Natomiast kazda inna opcja wymaga przeanalizowania wielu czynnikow, symulacji i testow z wytlumieniem. Jest to niezbedne, zeby wykonac poprawnie grajaca TL od pierwszego "strzalu" bez robienia kilku wstepnych prototypow.

Skomentuj

Nie na temat...
                                Dlatego jak kopiować to toczka w toczkę, na tym to polega :)

Skomentuj

Tak, choc ja generalnie jestem zdania, ze nic sie nie stanie jak nasza kolumna nie bedzie super idealna i dopracowana, szczegolnie jesli sa to nasze piersze konstrukcje. Ja wiem, ze kazdy chcialby zrobic super dopracowana TL, ktora ma totalnie liniowe pasmo bez dziur, ale to utopia i zupelnie nie o to chodzi. Jak ktos ma checi budowac nawet bez pomiarow to jak najbardziej jest to mozliwe, lecz potrzebne sa wstepne symulacje i pozniejsze dostrajanie linii na ucho, na nasz wlasny gust.

Skomentuj

Zatem, który projekt wybrać. Budżet 700zł to ostateczny max. Kiedy podliczyłem koszty budowy TL na podanych przez Was głośnikach, wyszło mi dokładnie 802zł. za same przetworniki i zwrotnice. Niestety to o wiele za wiele. Czy macie panowie dostęp do podzespołów w niższych cenach? Jeśli nie to interesuje mnie wspomniana konstrukcja 2-drożna. Czy mogę liczyć na jakiś konkretny projekt do sklonowania?

Skomentuj

http://www.diyaudio.pl/showthread.ph...e-pierwsze-DIY

Zwrota+głośniki 6 stówek.

Skomentuj

Nie ma sensu rzucać kolegi na głęboką wodę jakimiś TL'kami bo po pierwsze ma jeszcze zerowe doświadczenie a po drugie ma słabiutki budżet a jak będzie zamawiał głośniki w firmie a, elementy zwrotnicy w firmie b, gąbkę kolczastą w c a watolinę w d to na same przesyłki wyda przynajmniej 10% budżetu co jest kompletnym nonsensem.

Propozycja konstrukcji na tonsilu i vifie dx jest całkiem rozsądna. Jakbyś miał budżet na wszystko w okolicach 1000zł to od siebie proponowałbym dyton RS180 + seas 27tbfc/g

Skomentuj

Czaruję...
                                        X