Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tu nowy, więc proszę o wyrozumiałość. Dopiero zaczynam przygodę z DIY. Strasznie mnie to zafascynowało. Od dłuższego czasu jestem fanem wysokiej jakości brzmienia. Miałem okazje posłuchać zestawu Tannoy M5 + Denon PMA-1510AE. Byłem pod wrażeniem wyjątkowo nisko schodzącego basu. Stąd też mój pomysł na zbudowanie budżetowej wersji M5, lub czegoś, co będzie grało równie imponująco. Mój budżet na kolumny to 600-700zł. Im mniej tym lepiej. Chodzi mi głownie o to, by kolumny grały czysto oraz posiadały głeboki bas. Co do napędzania kolumn, posiadam amplituner Sony str-gd910, którego przez najbliższy czas nie będę mógł zmienić z powodów finansowych. Pokój, w którym będa grały ma 5x5m. Jeśli jest to za mała powierzchnia na takie kolumny, to nasuwa mi sie pytanie, czy jest możliwe osiągnięcie tak niskiego basu w kolumnach podstawkowych bez stosowania subwoofera?
Jakie przetworniki wybrac? Jakie wymiary obudowy?(może ktoś ma schemat budowy M5), zwrotnice chciałbym zakupic gotowe lub zlecić komuś ich wykonanie, gdyż sam nie mam o tym zielonego pojęcia.
Zwracam się z uprzejmą prośbą do forumowiczów o rade i wsparcie.
Jesli były już takie tematy, prosze o nakierowanie mnie na nie. Ja niestety nie znalazłem takiego, który by mi odpowiadał.
Pozdrawiam
Kacper
Jakie przetworniki wybrac? Jakie wymiary obudowy?(może ktoś ma schemat budowy M5), zwrotnice chciałbym zakupic gotowe lub zlecić komuś ich wykonanie, gdyż sam nie mam o tym zielonego pojęcia.
Zwracam się z uprzejmą prośbą do forumowiczów o rade i wsparcie.
Jesli były już takie tematy, prosze o nakierowanie mnie na nie. Ja niestety nie znalazłem takiego, który by mi odpowiadał.
Pozdrawiam
Kacper
Skomentuj